zondag, oktober 27Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Gemeente koopt Oranjeoord voor opvang Oekraïners

Foto: facebook

De gemeente Apeldoorn heeft hotel Oranjeoord in Hoog Soeren aangekocht, inclusief de bedrijfswoning, om 120 tot 150 Oekraïense vluchtelingen tijdelijk op te vangen. Door de oorlog in Oekraïne moet Apeldoorn per 1 januari 2025 opvangplekken bieden voor 1300 ontheemden. Momenteel heeft de gemeente ongeveer 1200 opvangplekken, maar de huur van de grootste locatie, met ca. 420 plaatsen, loopt volgend jaar af. Omdat geschikte opvanglocaties moeilijk te vinden zijn en om geen druk op de woningmarkt te zetten, zoekt de gemeente specifiek naar panden die niet bedoeld zijn voor reguliere bewoning. De aankoop van Oranjeoord past binnen deze aanpak.

Uitspraak van burgemeester Heerts
Burgemeester Heerts benadrukt de noodzaak van langdurige opvanglocaties: “De oorlog in Oekraïne is nog niet voorbij, en als gemeente zijn we verantwoordelijk voor de opvang van vluchtelingen. Het vinden van goede locaties is elke keer weer een uitdaging. Oranjeoord biedt een oplossing die voor langere tijd inzetbaar is, zodat we niet steeds nieuwe locaties hoeven te openen in verschillende buurten. Dit draagt bij aan een betere spreiding van de opvang binnen de gemeente.”

Locatiekeuze voor Hoog SoerenHet hotel in Hoog Soeren was beschikbaar en voldoet aan de benodigde voorzieningen en ruimte voor opvang. Tot nu toe worden Oekraïense vluchtelingen en de meeste asielzoekers opgevangen in Apeldoorn, zoals in het azc aan de Deventerstraat. In Beekbergen, Hoenderloo (tot 14 maart 2025), en Loenen (nog te openen) zijn of komen kleinschalige, tijdelijke opvanglocaties.

De gemeente Apeldoorn begrijpt dat de komst van 150 Oekraïense vluchtelingen naar Hoog Soeren, met een dorpsbevolking van ongeveer 250 inwoners, een aanzienlijke impact kan hebben. Tegelijkertijd kent Hoog Soeren een sterke, veerkrachtige gemeenschap die niet kampt met de uitdagingen die sommige andere dorpen in de regio wel ervaren, zoals een hoge concentratie van arbeidsmigranten of zorgbehoevenden. Bovendien is hotel Oranjeoord gunstig gelegen aan de rand van het dorp en omgeven door ruime omgeving, wat de integratie en het leefklimaat voor zowel de dorpsbewoners als de nieuwkomers ten goede kan komen.

Deze factoren, gecombineerd met de afstand tot de dorpskern, maken de locatie Oranjeoord geschikt als opvangplek voor Oekraïense vluchtelingen.

Toekomstplannen
Naar verwachting zal de gemeente de komende jaren Oekraïners blijven opvangen. De aankoop van Oranjeoord biedt een langetermijnoplossing die ook andere groepen opgevangen kan worden als de situatie daarom vraagt. Mocht de opvangbehoefte verminderen, kan het pand weer verkocht worden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.