zaterdag 20 oktober 2018 | Login
Dagje Weg

Dagje Weg (508)

Apeldoorn in het groen kent vele toeristische activiteiten. Leuk voor de eigen inwoners, maar ook van buitenaf. Paleis het Loo, Julianatoren en de Apenheul zijn de grootste en meest bekende dagjes uit in Apeldoorn. Maar Apeldoorn kent er nog veel meer. Apeldoorn Actueel probeert een zo compleet mogelijk aanbod te laten zien van de diverse mogelijkheden voor een dagje uit binnen de gemeente Apeldoorn.

Laatste Nieuws

Hondenzwemmen sluit het seizoen van het boschbad af

maandag, 10 september 2018 15:34 Geschreven door

Zondag 16 september 2018 sluit Openluchtbad Boschbad in Apeldoorn het zwemseizoen af met het jaarlijkse evenement Hondenzwemmen. Zowel baasjes als honden kunnen tussen 13.00 en 16.00 uur een duik nemen in het recreatiebad.

Vereniging voor Berner Sennen - Newfoundlander
Het hondenzwemmen gaat van start met een zwembad vol Berner Senner en Newfoundlander honden. ’s Ochtends van 11.00 tot 12.30 uur is het bad gereserveerd voor de leden van Lola’s Berner Sennen – Newfoundlander wandel- en evenementen. Naar verwachting komen er circa 60 honden voor een plons in het recreatiebad.

Hondenzwemmen
Vanaf 13.00 uur zijn alle hondenbezitters van harte welkom om samen met hun favoriete viervoeter een sprong te wagen. Het tarief is € 3,50 per hond, de baasjes hebben gratis entree. Naast het hondenzwemmen worden er demonstraties gegeven en staan er leuke kraampjes. Hoofdsponsor Welkoop Apeldoorn zorgt voor een uitdagend parcours en een speciale hondenwasstraat voor een opfrisbeurt na het zwemmen. De eerste 100 bezoekers worden nog eens extra leuk verwelkomd met een ‘doggybag’.

Gebruik Veluwe Express valt tegen

donderdag, 06 september 2018 16:11 Geschreven door

De speciale toeristische busverbinding tussen recreatieparken en toeristische trekpleisters zoals attracties en binnensteden, de Veluwe Express, heeft minder reizigers getrokken dan vooraf was ingeschat. Waar was gerekend op 17.500 reizigers voor het vakantieseizoen 2018, stopte de teller bij ongeveer 2500 reizigers.

De Veluwe Express is een driejarige pilot waarmee de VeluweAlliantie, het samenwerkingsverband van Veluwse partners, wil onderzoeken welke kansen er liggen om vakantiegangers uit de auto te halen en extra beleving te geven. Vorig jaar reden de bussen vooral tussen de recreatieparken in Hoenderloo en de attracties en de binnenstad van Apeldoorn. Daar kwamen voldoende reizigers op af en dat maakte dat de VeluweExpress dit jaar ook Arnhem en Barneveld werden betrokken in de pilot. In de loop van het seizoen zijn kostenbesparende beheersmaatregelen genomen toen bleek dat de lijnen te weinig reizigers trokken.

Voorzitter van de VeluweAlliantie Willem Bijleveld is benieuwd naar de uitkomst van de uitvoerige evaluatie: “Wij zijn echt teleurgesteld door deze resultaten. Goede verbindingen zijn in het belang van zowel de vakantieganger als de recreatie­ondernemers. We doen daarom deze pilot om te onderzoeken wat bijdraagt aan het succes van deze vorm van duurzamer vervoer. Van tegenvallers leer je vaak meer dan van successen en toch vinden wij het verschrikkelijk jammer dat we niet meer mensen in de bus hebben weten te krijgen. Het bijzondere weer zal vast een rol hebben gespeeld bij deze resultaten maar er zijn vast meer factoren geweest en die komen terug bij de evaluatie die nu wordt uitgevoerd. Aan de hand daarvan bepalen we hoe we verder gaan met de pilot.“

Intenties VeluweExpress
Vanuit je tent, huisje of hotelkamer snel en comfortabel met de bus om naar een Veluwse attractie te gaan, dat is de inzet van de Veluwe Express. Geen zorgen over de reis en het parkeren, ontspannen kan na het instappen. En het is nog duurzamer ook. Vanuit die gedachte reed vorig jaar, bij wijze van experiment, een bus tussen recreatiebedrijven in Hoenderloo en toeristische attracties in Apeldoorn. Na de succesvolle pilot in Apeldoorn werden ook Barneveld en Arnhem onderdeel van het experiment en werd het aanbod breder. De Veluwe Express reed tijdens de meivakantie en alle weekenden in mei en verder van 7 juli tot en met eind augustus. Vakantiegangers konden via de website https://www.veluwe-express.nl/ online tickets bestellen waarbij ze via een combiprijs bespaarden op de reis en de parkeerkosten, maar ook op de toegang van de attractie! Circa twintig vakantiebedrijven deden mee en achttien attracties, musea en centrumgebieden.

Apeldoorn krijgt in 2019 een Family Entertainment Center

woensdag, 29 augustus 2018 19:58 Geschreven door

Medio 2019 krijgt Apeldoorn een Family Entertainment Center aan de Dubbelbeek (Malkenschoten) in Apeldoorn.  In dit FEC komen onder andere een elektrokart indoor- en outdoor kartbaan, een Lasertag ruimte, een Multi Escaperoom en Glow Bowling banen. De activiteiten richten zich op gezinnen met kinderen vanaf ca. 8 jaar, studenten, groepen, bedrijfsuitjes en toeristen / dagrecreanten. In september start de bouw van het centrum.

Het Family Entertainment Center krijgt de naam ZERO55 Apeldoorn. Onder de naam ZERO55 is eind 2017 al een vestiging geopend in Enschede. ZERO55 verwijst naar het kengetal van Apeldoorn: 055, de oorsprong van het concept.

Manager Peter Plantenga van ZERO55 Apeldoorn: “De Dubbelbeek ontwikkelt zich snel als sport- en recreatiegebied en is door de ligging nabij snelwegen goed bereikbaar. Door de verscheidenheid in het aanbod wordt de aantrekkingskracht groter wat gunstig is voor de verblijfsduur. Gasten kunnen kiezen uit een gevarieerd leisure-aanbod, ook bij slecht weer. Er is gekozen voor deze locatie omdat Aquacentrum Malkander en Kinderparadijs Malkenschoten (Binky) ook aan de Dubbelbeek gevestigd zijn. Van beide accommodaties ligt de exploitatie bij Accres, die ZERO55 ook initieert. Hierdoor ontstaat er synergie op allerlei vlakken, maar vooral in de beleving en in het programma-aanbod voor de bezoekers”.

Jacob Kolk, algemeen directeur van Nieuwenhuis Bouwbedrijf uit Rijssen: “Wij zijn trots om samen met Accres dit prachtige project van A tot Z te realiseren”. Zonnepanelen op het dak van het pand gaan een deel van de benodigde stroom leveren.

Opening medio 2019

De opening van ZERO55 staat gepland medio 2019. Volg de ontwikkelingen van ZERO55 Apeldoorn via zero55.nl

Natuurinspectie Zandhegge

maandag, 27 augustus 2018 18:51 Geschreven door

Wat gebeurt er in de natuur in aanloop naar de herfst? De boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen laat dit op vrijdag 7 september zien in natuurgebied de Zandhegge. De zomer is bijna voorbij en de natuur begint zich klaar te maken voor de herfst. Dassen maken hun burchten schoon en breiden ze uit. Jonge vossen verlaten hun ouders en gaan op zoek naar een geschikte partner. Tijdens deze wandeling neemt de boswachter de deelnemers mee door het afwisselende landschap van de Zandhegge, met loof-en naaldbos, heide en een stuifwal. Onderweg vertelt hij hoe de natuur zich voorbereid op de herfst.

Start: 14.00 uur bij de witte slagboom van Geldersch Landschap in de bocht van de Greutelseweg naast het Kroondomein. Duur: 1,5 à 2 uur. Deelname: 5,00 euro p.p., kinderen 4 t/m 12 jaar 2,50 euro p.p. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van een geldige donateurspas. Betaling: contant op locatie (geen pin aanwezig, graag gepast betalen). Reserveren niet nodig. Informatie: www.glk.nl/evenementen, Henry Kats, tel. 06 - 53 435 237 of John Buitenhuis, tel. 06 - 46 256 260.

Routebeschrijving: men neemt de provinciale weg Apeldoorn - Vaassen, bij Café de Hamer schuin linksaf de Wieselse Weg inrijden en bij de ANWB paddenstoel nr. 20018/001 rechtsaf de Greutelseweg op. Daarna doorrijden tot de witte slagboom.

populair Nieuws

Het is een aparte beleving om in de avondschemering te…
13 mei a.s. is het weer zover, alle ingezamelde spullen…
Het Fietsgilde Apeldoorn houdt op donderdag 13 september a.s. een…
Zondag 16 september 2018 sluit Openluchtbad Boschbad in Apeldoorn het…

Fietstocht Heren van Bronkhorst

maandag, 20 augustus 2018 16:28 Geschreven door

Het Fietsgilde Apeldoorn houdt op donderdag 13 september a.s. een recreatieve fietstocht naar Bronkhorst. De naam Bronkhorst komt al vele eeuwen in de boeken voor. Van het jaar 1140 tot in de 16e eeuw regeerden er de machtige Heren van Bronkhorst. Het kasteel viel in 1828 ten prooi aan de slopershamer. Het stadje kreeg in de 20e eeuw nieuw elan door een omvangrijke restauratie.

Deze dagtocht van 60 kilometer vertrekt om 10.00 uur bij Winkelcentrum De Eglantier. Wijkgebouw “De Stolp”, Violierenplein 101.

De route gaat door de IJsselvallei over vlakke wegen. Via de pont bij Brummen naar het stadje Bronkhorst.

Fietsers kunnen aan deze tocht deelnemen tegen betaling van € 3,50 per persoon. € 2,50 + € 1,00 pontgeld. Vooraanmelding is niet nodig. Eten en drinken voor onderweg dient men zelf mee te nemen.

Er wordt gefietst in groepen van 15 – 20 personen onder leiding van een gids, die regelmatig stopt om allerhande bijzonderheden over de omgeving te vertellen. Voor nadere informatie: zie www.fietsgilde-apeldoorn.nl of telefonisch 055 - 843 05 34.

 

Zeldzame slingeraap geboren in Apenheul

woensdag, 15 augustus 2018 20:58 Geschreven door

Er is een slingeraap geboren in Apenheul. Moeder Choco en haar dochter zijn meteen voor bezoekers te zien. Apenheul is erg blij met de geboorte van de kleine. Het Apeldoornse dierenpark is al jaren onderdeel van een Europees fokprogramma voor slingerapen, om de soort in dierentuinen in stand te houden. Iedere geboorte is dus heel welkom. De dierverzorgers denken nog na over een passende naam voor het meisje.

Zeer bedreigd
Colombiaanse slingerapen (Ateles fusciceps rufiventris) zijn erg zeldzaam in het wild. Ze leven vooral in Oost-Panama en West-Colombia. Daar is hun voortbestaan ernstig in gevaar. Steeds meer stukken van hun leefgebied verdwijnen door boskap. Bovendien wordt er op slingerapen gejaagd voor hun vlees en worden ze verhandeld als huisdier. Hierdoor leven er nog maar een paar honderd Colombiaanse slingerapen in het wild.

Fokprogramma
Apenheul is al zo’n 25 jaar aangesloten bij een internationaal fokprogramma voor Colombiaanse slingerapen. Door samen te werken met andere Europese dierentuinen, houdt Apenheul met succes een reservepopulatie Colombiaanse slingerapen in stand. De komst van de kleine is dus meer dan welkom. De groep slingerapen in Apenheul bestaat nu uit 12 dieren. Daarmee is het de op drie na grootste groep Colombiaanse slingerapen in dierentuinen in Europa.

Babyboom
De slingerapenbaby is niet het eerste jong van dit seizoen. Al sinds februari is het raak bij de verschillende apenmoeders in Apenheul. De teller staat inmiddels op 35 baby’s bij 12 verschillende apensoorten. In het hele park kunnen bezoekers in totaal 35 verschillende apensoorten bewonderen. Daarvan spelen de slingerapen een bijzondere rol in de geschiedenis van Apenheul. Zij horen namelijk bij één van de eerste apensoorten die bezoekers in het dierenpark konden bewonderen na de oprichting in 1971. In de huidige groep leeft zelfs nog één slingeraap uit de beginjaren: vrouwtje Pepi, die in mei dit jaar haar 50ste verjaardag vierde.

Living History, rechtszitting op het Herenhul

maandag, 13 augustus 2018 20:27 Geschreven door

In het kader van het provinciale Festival “Over GRENZEN in GELDERLAND organiseert het Erfgoedplatform Apeldoorn m.m.v. Het Geldersch Landschap & Kasteelen ,de Toneelvereniging “Ernst & Luim”, het Vertelgenootschap Apeldoorn en vele vrijwilligers een aantal zgn. Living History’s , waarin een rechtszitting op de locatie het Herenhul wordt nagespeeld.

Op het Herenhul in de bossen ten zuiden van Ugchelen was vanaf de 13e eeuw de Hoge Bank van het Veluws Landgericht gevestigd. Hier kwamen de hertogen van Gelre samen om klaringen (rechtszittingen) te houden. De oudste historische vermelding van het landgericht dateert uit 1243, maar het is niet onmogelijk dat de traditie op het Herenhul dateert uit de periode waarin de plaats in het centrum lag van het ijzerindustriegebied. De laatste zitting vond plaats in 1626.

De vier uitvoeringen vinden plaats op de zaterdagen 25 augustus en 1 september om 11.00 en 14.00 uur, uiterlijk aanwezig om 10.45 respectievelijk 13.45 uur.

Parkeren auto’s : neem de route via de Laan van Westenenk, Albert Schweitzerlaan naar de Zr. Meyboomlaan parkeren voor het A1 viaduct; volg aanwijzingen van de parkeerregelaars!

Looproute naar toegangshek Geldersch Landschap & Kasteelen) van ongeveer 400 meter

Parkeren fietsers: zelfde route kiezen tot toegangshek  GLK ( parkeren overzijde)

Bij het toegangshek vindt opvang plaats en gaat u onder begeleiding naar de locaties. Bij deelname dient u rekening te houden met loopafstanden van in totaal zo’n 1000 meter. Het terrein is niet toegankelijk voor rollators en rolstoelen

Daar er geen horeca aanwezig is dient u zelf voor eten en drinken en eventueel een stoeltje te zorgen; bij regen zorgen voor regenkleding, geen paraplu’s !

Voor meer gegevens zie onze website : www.erfgoedplatformapeldoorn.nl.

Avondwandeling op de Loenermark

donderdag, 02 augustus 2018 16:14 Geschreven door

Stil worden in de natuur… Dat kan samen met de boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen, die wandelaars op woensdag 15 augustus graag meeneemt naar de Loenermark.

Het is een aparte beleving om in de avonduren te wandelen. De temperatuur loopt terug. De wind gaat liggen. Dagactieve dieren gaan in rust en nachtactieve dieren komen tevoorschijn. Bloemknoppen sluiten zich maar andere bloemen gaan juist geur afgeven. Wie dit wil meebeleven wandelt mee.

Start: 19.00 uur op de parkeerplaats bij de schaapskooi, gelegen aan het einde van de Droefakkers in Loenen Gld. Duur: ca. 2 uur. Deelname: € 7,50 p.p. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen € 2,50 p.p. op vertoon van een geldige donateurspas. Reserveren is noodzakelijk via www.glk.nl/evenementen. Informatie: Hans Keppel of Nel Schutz, tel. 06 - 15 363 228.

 

Willekeurige afbeelding

Geen afbeeldingen

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief om het nieuws niet te missen