donderdag 16 augustus 2018 | Login
Dagje Weg

Dagje Weg (501)

Apeldoorn in het groen kent vele toeristische activiteiten. Leuk voor de eigen inwoners, maar ook van buitenaf. Paleis het Loo, Julianatoren en de Apenheul zijn de grootste en meest bekende dagjes uit in Apeldoorn. Maar Apeldoorn kent er nog veel meer. Apeldoorn Actueel probeert een zo compleet mogelijk aanbod te laten zien van de diverse mogelijkheden voor een dagje uit binnen de gemeente Apeldoorn.

Laatste Nieuws

Avondwandeling op de Loenermark

donderdag, 02 augustus 2018 16:14 Geschreven door

Stil worden in de natuur… Dat kan samen met de boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen, die wandelaars op woensdag 15 augustus graag meeneemt naar de Loenermark.

Het is een aparte beleving om in de avonduren te wandelen. De temperatuur loopt terug. De wind gaat liggen. Dagactieve dieren gaan in rust en nachtactieve dieren komen tevoorschijn. Bloemknoppen sluiten zich maar andere bloemen gaan juist geur afgeven. Wie dit wil meebeleven wandelt mee.

Start: 19.00 uur op de parkeerplaats bij de schaapskooi, gelegen aan het einde van de Droefakkers in Loenen Gld. Duur: ca. 2 uur. Deelname: € 7,50 p.p. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen € 2,50 p.p. op vertoon van een geldige donateurspas. Reserveren is noodzakelijk via www.glk.nl/evenementen. Informatie: Hans Keppel of Nel Schutz, tel. 06 - 15 363 228.

 

Op stap met de schaapsherder op de Loenermark

maandag, 23 juli 2018 20:30 Geschreven door

Neem deze zomer een uniek kijkje in het leven van de schaapsherder. Zondag 5 augustus kunnen excursiedeelnemers de herder, zijn honden en de schaapskudde van de Loenermark aan het werk zien.

De schapen gaan dagelijks met de herder de heide op en zorgen voor het onderhoud ervan. Tijdens deze excursie brengen deelnemers de kudde van 250 dieren vanaf de schaapskooi naar de heide, samen met de herder. Te zien is hoe de herder werkt en wat een geweldige hulp de honden voor hem zijn. Na een uur wandelen komt de groep aan op de heide, waar de dieren meteen beginnen te grazen. Hier kan even rustig van de kudde worden genoten en vertelt de herder over zijn werk. Daarna lopen de deelnemers samen met de begeleidende boswachter via een mooie route terug naar de parkeerplaats.

Start om 9.30 uur op de parkeerplaats nabij de schaapskooi, gelegen aan het einde van de Droefakkers te Loenen (Gld.). Duur circa 4 uur. Zelf lunch en voldoende drinken meenemen voor onderweg. Geschikt vanaf 8 jaar.
Deelname € 5,00 p.p., kinderen 8 t/m 12 jaar € 2,50 p.p. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van een geldige donateurspas. Betaling: contant op locatie (geen pin aanwezig, graag gepast betalen). Reserveren niet nodig.

Informatie: www.glk.nl/evenementen, Herman Heskamp, tel. 06 - 16 86 23 94, Chris Holtslag, tel. 06 - 47 36 85 61.

Routebeschrijving: A50 Arnhem-Apeldoorn. Afslag Loenen. In Loenen meteen na Hotel-Restaurant De Loenermark rechtsaf de Droefakkers op. Deze weg ca. 3 km afrijden.

Diersporenzoektocht in het Orderbos

maandag, 09 juli 2018 21:05 Geschreven door

Wie op zoek wil gaan naar de sporen van allerlei dieren kan op woensdag 25 juli met de boswachter van Geldersch Landschap en Kasteelen mee op een diersporenzoektocht in het Orderbos. Dit bos is het thuis van vele vogelsoorten en een schuilplaats van veel wild. Samen met de boswachter gaan de deelnemers op zoek naar de sporen van deze dieren, dus het is belangrijk de zintuigen op scherp te zetten. Het kunnen pootafdrukken zijn, maar ook uitwerpselen, beschadigingen aan boom en blad, botjes of veren. Omdat het een avondwandeling betreft is de kans aanwezig dat er onderweg ook wild is te zien. Een verrekijker meenemen is sterk aan te raden!

Start: 19.00 uur bij de slagboom Geldersch Landschap aan De Kleiberg 15, 7312 SN in Apeldoorn. Duur: ca. 2 uur. Deelname: € 5,00 p.p., kinderen 4 t/m 12 jaar € 2,50 p.p. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van een geldige donateurspas. Reserveren is noodzakelijk via www.glk.nl/evenementen. Informatie: Henry Kats, tel. 06 - 53 435 237 of John Buitenhuis, tel. 06 - 46 256 260.

Ochtendwandeling over de Loenermark: vroeg uit de veren!

maandag, 25 juni 2018 20:12 Geschreven door

Wie houdt van een hele vroege ochtendwandeling door een ontwakend bos en heidegebied gaat op vrijdag 6 juli mee met de boswachter van Geldersch Landschap en Kasteelen naar de Loenermark. Hij neemt de wandelaars mee over mooie bospaden naar de heidevelden voor een weids uitzicht. Omdat deze wandeling zo vroeg start is de kans op het spotten van wild vrij groot. Een fototoestel meenemen is sterk aan te raden.

Start: 5.30 uur op de parkeerplaats nabij de schaapskooi, gelegen aan het einde van de Droefakkers te Loenen (Gld). Duur: ca. 2,5 uur. Deelname: € 5,00 p.p., kinderen 4 t/m 12 jaar € 2,50 p.p. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van een geldige donateurspas. Betaling: contant op locatie (geen pin aanwezig, graag gepast betalen). Reserveren niet nodig. Informatie: www.glk.nl/evenementen, Herman Heskamp, tel. 06 - 16 862 394 of Henry Kats, tel. 06-53435237.

 

Routebeschrijving: A50 Arnhem-Apeldoorn. Afslag Loenen. In Loenen meteen na Hotel-Restaurant De Loenermark rechtsaf de Droefakkers op. Deze weg ca. 3 km afrijden.

populair Nieuws

Er is een slingeraap geboren in Apenheul. Moeder Choco en…
In het kader van het provinciale Festival “Over GRENZEN in…
Stil worden in de natuur… Dat kan samen met de…
13 mei a.s. is het weer zover, alle ingezamelde spullen…

Boschbad viert de 84ste verjaardag

donderdag, 21 juni 2018 20:21 Geschreven door

Op woensdag 20 juni 2018 was het 84 jaar geleden dat Openluchtbad Boschbad voor het eerst haar deuren opende. Dit werd gevierd met diverse activiteiten, tientallen opblaasfiguren in het water en werd de 3000ste abonnementhouder van dit seizoen in het zonnetje gezet.

Woensdag 20 juni vierde Openluchtbad Boschbad in Apeldoorn haar 84ste verjaardag. Om 10 uur ’s ochtends werden de eerste bezoekers op de blauwe loper onthaald. Omstreeks 15.00 uur loeide de megafoon en werden alle kinderen opgeroepen een opblaasfiguur op te halen bij de ingang om het recreatiebad kleurrijk te vullen met tientallen luchtbedden. Er werd gevolleybald, een heus Super Soaker spektakel gespeeld en een vlottenrace gehouden.

Nieuwe records bezoekers en abonnementhouders
Het Boschbad heeft een vliegende start gemaakt met een record aantal verkochte abonnementen en bezoeken in de eerste maand na opening. Er zijn inmiddels ruim 3000 abonnementen verkocht, bijna 1400 meer dan in het gehele zomerseizoen van 2017. Mede door het zomerse voorjaar en de verruimde openingstijden heeft het Boschbad in de eerste maand al ruimschoots 33.000 bezoekers verwelkomd, circa 50% meer ten opzichte van vorig jaar, waarvan een derde abonnementhouders. Met de mooie weersvoorspellingen voor komende weken is de verwachting nog vele bezoekers te verwelkomen.

Beleef zomerstoom op de Koningslijn bij de VSM

maandag, 11 juni 2018 20:02 Geschreven door

De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij VSM staat weer klaar om haar reizigers een onvergetelijke dag te bezorgen! In juli en augustus rijden de statige stoomlocomotieven met een sleep aan historische rijtuigen over een deel van de vroegere Koningslijn.

Elke dag, behalve zaterdag, brengen de stoker en de machinist hun machtige machines onder stoom voor een unieke en nostalgische belevenis. Zodra de stationschef de overwegbomen heeft gesloten en de hoofdconducteur het vertreksein geeft, komt de trein met veel gesis op gang. Tijdens de rit door het afwisselende Veluwse landschap beleven de reizigers de stoomtreindagen van weleer.

Veluwe-IJssel-Boemel
Ook deze zomer biedt de VSM een dagvullend arrangement; de Veluwe-IJssel-Boemel! Deze schitterende dagtocht combineert de stoomtreinrit over de Koningslijn met een vaartocht per luxe salonboot over de kronkelende IJssel tussen de historische Hanzestad Zutphen en Dieren.

Als beginpunt en eindpunt kan gekozen worden voor Zutphen, Apeldoorn of Beekbergen. De Arriva trein tussen Apeldoorn en Zutphen maakt het rondje compleet. De Veluwe-IJssel-Boemel vaart iedere dinsdag, woensdag en donderdag van 10 juli tot en met 23 augustus.

Alle rijdagen en vertrektijden staan op de website www.stoomtrein.org,  onder arrangement Veluwe IJssel Boemel.

Het stoomdepot verkennen
Tijdens de treinreis op zondag, maandag en  vrijdag is een extra lange stop opgenomen in station Beekbergen. Daar hebben de bezoekers de gelegenheid om het historisch stoomdepot te bekijken. De reiziger maakt er van dichtbij mee, hoe het er aan toe ging in het stoomtijdperk. Nadat de trein is gestopt bij het originele stationnetje uit 1886, wordt de machtige stoomlocomotief losgekoppeld om vervolgens in het stoomdepot kolen te laden en water te nemen. Voordat de reis hervat wordt is er genoeg tijd om de draaischijf en de indrukwekkende collectie historische  locomotieven te bewonderen. De uitgebreide verzameling historische stoom- en  diesellocomotieven in het depot is uniek in Europa. Uiteraard is ook de stationsrestauratie met  gezellig terras en de VSM-souvenirshop geopend. De depotstop is opgenomen in de dienstregeling op alle zondagen, maar óók op alle maandagen en vrijdagen tussen 9 juli tot en met 24 augustus. Alle rijdagen en vertrektijden staan op de website www.stoomtrein.org vermeld als de ‘groene dienstregeling’.

De kaartjes voor alle uitstapjes zijn te koop in het station Beekbergen, in de trein bij de conducteur,  aan boord van de salonboot en op de website www.stoomtrein.org

Lunchen in een stoomtrein
Elke zondag tot en met 28 oktober serveert de VSM een uitgebreide lunch in een historisch luxe restauratierijtuig uit 1927. Terwijl de reizigers van het voorbijtrekkende Veluwse landschap genieten, wordt voor hen een overheerlijke lunch geserveerd. Nieuw dit jaar is de Pannenkoekenlunch op elke laatste zondag van de maand; een smakelijke belevenis voor het hele gezin. Plaatsen voor de zondagse lunch moeten vooraf gereserveerd worden op de website www.stoomtrein.org

Nachtzwaluwexcursie op de Loenermark

maandag, 11 juni 2018 19:40 Geschreven door

Wie de nachtzwaluw wil horen snorren kan op zaterdagavond 23 juni mee naar de Loenermark met de boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen.

De nachtzwaluw begint te jagen in de schemering, maakt vreemde geluiden die eerder aan krekels doen denken en tenslotte is zijn vlucht een mix van een uil met een vleermuis. Daarbij lijkt hij een beetje op een torenvalk. De vertaling van zijn wetenschappelijke naam is dan ook geitenmelker, een ongewone naam voor een vreemde vogel. Deze excursie is een unieke kans, want gewoonlijk is het gebied na zonsondergang niet toegankelijk.

Start: 21.00 uur op de parkeerplaats bij de schaapskooi aan de Droefakkers te Loenen. Duur: tot ca. 23.30 uur, afhankelijk van de waarnemingen. Deelname: € 7,50 p.p. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen € 2,50 p.p. op vertoon van een geldige donateurspas. Deze excursie is niet geschikt voor kinderen < 12 jaar.

Reserveren is noodzakelijk via www.glk.nl/evenementen.
Informatie: Herman Heskamp, tel. 06 - 16 862 394 of Chris Holtslag, tel. (0313) 653 113.

De EerlijkWinkelen route Apeldoorn is er

woensdag, 06 juni 2018 20:06 Geschreven door

Als je verantwoord wilt shoppen, waar doe je dat dan? Waar vind je kleding, cadeaus en alle andere dingen die gemaakt zijn onder goede omstandigheden voor mens en milieu? Waar drink je tussendoor een kopje verantwoorde koffie en eet je een lekker biologisch broodje? Op al die vragen geeft de nieuwe brochure ‘EerlijkWinkelen Apeldoorn’ het antwoord.

EerlijkWinkelen route Apeldoorn
Van Stadsakkers tot het Fietsenhoekje en van Bagel & Beans tot Foenix: in de brochure staan 34 Apeldoornse bedrijven beschreven die op de een of andere manier bijdragen aan een betere wereld. Voor de totstandkoming van deze brochure bracht stichting Mondial alle Apeldoornse bedrijven in kaart die producten gebruiken of verkopen die gemaakt zijn met respect voor mens en milieu.

Routekaartje
Hoe de winkels bijdragen aan een betere wereld, is makkelijk te zien door de icoontjes die in de brochure zijn gebruikt. Er is een onderverdeling in biologische winkels, FairTrade winkels, tweedehands winkels en andere winkels die op de een of andere manier bijdragen aan een betere wereld. Naast korte uitleg over de winkels zelf, is er ook een handig routekaartje van de Apeldoornse binnenstad toegevoegd. Zo weet je precies waar je moet zijn als je duurzaam wilt winkelen!

Gratis af te halen
De EerlijkWinkelen route Apeldoorn is voor iedereen gratis af te halen bij de deelnemers van EerlijkWinkelen of bij het VVV-agentschap in het CODA Museum. De deelnemers van EerlijkWinkelen zijn duidelijk herkenbaar aan een EerlijkWinkelen-sticker op het raam. Naast de brochure kunnen geïnteresseerden de EerlijkWinkelen app gratis downloaden.

Meedoen?
Ben je een duurzame ondernemer en wil je onderdeel zijn van de EerlijkWinkelen route Apeldoorn? Neem dan vrijblijvend contact op door een e-mail te sturen naar Stichting Apeldoorn Marketing. Op de landelijke website van Eerlijk Winkelen en op de website van Uit in Apeldoorn vind je meer informatie over het project.

Willekeurige afbeelding

dbd1c47000262c69683f4414a3edd762_S.jpg

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief om het nieuws niet te missen