vrijdag 24 november 2017 | Login
Dagje Weg

Dagje Weg (451)

Apeldoorn in het groen kent vele toeristische activiteiten. Leuk voor de eigen inwoners, maar ook van buitenaf. Paleis het Loo, Julianatoren en de Apenheul zijn de grootste en meest bekende dagjes uit in Apeldoorn. Maar Apeldoorn kent er nog veel meer. Apeldoorn Actueel probeert een zo compleet mogelijk aanbod te laten zien van de diverse mogelijkheden voor een dagje uit binnen de gemeente Apeldoorn.

Laatste Nieuws

Pepernotenwandeling door het Orderbos

maandag, 06 november 2017 19:05 Geschreven door

De boswachter van Geldersch Landschap en Kasteelen organiseert op zaterdag 25 november een pepernotenwandeling door het Orderbos. Komt u nog even mee naar buiten voor een frisse neus, voordat de Sint komt. De boswachter wandelt met u door het Orderbos en het aangrenzende Berg en Bos. Onderweg vertelt hij allerlei leuke weetjes over de natuur en historie, maar ook over Sinterklaas en de ontstane gebruiken. En wie weet ziet u nog edelherten, damherten en wilde zwijnen.

Start: 14.00 uur bij de voormalige Politieacademie aan De Kleiberg 15, 7312 SN Apeldoorn. Duur: ca. 2,5 uur. Deelname: € 5,00 p.p., kinderen 4 t/m 12 jaar € 2,50 p.p. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van een geldige donateurspas. Betaling: contant op locatie (geen pin aanwezig, graag gepast betalen). Reserveren niet nodig. Informatie: www.glk.nl/evenementen, Henry Kats, tel. 06 - 53 435 237 of Herman Heskamp, tel. 06 - 16 862 394.

Samen met Sinterklaas genieten van een reis over de Veluwe!

dinsdag, 31 oktober 2017 18:51 Geschreven door

Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten zijn in november weer in ons land en dat gaat de VSM natuurlijk vieren op 25 november en 2 december. Naast het reizen met de stoomboot is Sinterklaas ook gek op onze stoomtreinen. Hij komt daarom met een heleboel Pieten naar Beekbergen om samen met jullie te genieten van een heerlijke reis in de Sinterklaas Pepernoten-Express.

Meerijden met Sinterklaas
Rijd samen met Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten over de Veluwe in de Pepernoten Express. Ze nemen natuurlijk niet alleen pepernoten mee, maar er is voor ieder kind ook nog eens een verrassing. En de Zwarte Pieten zullen tijdens de rit naar Dieren zeker niet stilzitten! Dat wordt samen met Sinterklaas en een heleboel Pieten genieten van een reis in één van onze luxe zitrijtuigen.

De aanvangstijd is op zaterdag 25 november rond 11:00 uur of om 14:30 uur op het Museumstation Beekbergen. Op zaterdag 2 december is de aanvangstijd om 13:30uur.

Pannenkoekenbuffet
Op de rit van zaterdag 2 december om 13:30 uur zijn er nog een aantal plaatsen te reserveren in het luxe restauratierijtuig dat meerijdt in de Sinterklaas Pepernoten-Express. Daar kun je samen met Sinterklaas en zijn Pieten genieten van een heerlijk pannenkoekenbuffet tijdens de stoomtreinrit naar Dieren en terug. Kijk snel in onze kaartjeswinkel voor de beschikbaarheid.

Reserveren
Voor de Sinterklaas Pepernoten –Express is online reserveren noodzakelijk. Ga daarvoor naar de VSM kaartjeswinkel op www.stoomtrein.org
De prijzen voor de stoomtreinrit zijn voor volwassenen € 20,00 en voor kinderen (van 3 t/m 11 jaar) €14,00. De prijzen voor de stoomtreinrit mét pannenkoekenbuffet op 2 december zijn voor volwassenen € 30,00 en voor kinderen ( van 3 t/m 11 jaar) € 23,00

Bij de prijzen zit:

* de reis per stoomtrein, koffie, thee, en ranja
* Voor de kinderen is er een cadeau
* Kinderen t/m 2 jaar reizen gratis mee (op schoot)

Het pannenkoekenbuffet kan niet worden gecombineerd met de losse rit.

Kinderparadijs Malkenschoten op 4 en 5 november gratis toegankelijk

maandag, 30 oktober 2017 19:50 Geschreven door

Ontdek, leer en speel op de boerderij van het gezelligste varkentje van Nederland: Binky. Binky woont op Kinderparadijs Malkenschoten en op 4 en 5 november kan je gratis kennis komen maken. 

Op Kinderparadijs Malkenschoten wonen heel veel dieren, kan je lekker spelen in de speeltuin, het klim-en klauterparcours of bij het verkeersplein. Op 4 en 5 november is iedereen van harte welkom van 10.00 tot 17.00 uur.  Wil je Binky en zijn vriendjes vaker bezoeken? Een jaarabonnement koop je op 4 en 5 november voor slechts €16,- p.p. (normale prijs €19,50). Kijk voor meer informatie op binky.nl

Gelredag Engelanderholt

woensdag, 25 oktober 2017 20:49 Geschreven door

Op zaterdag 28 oktober tussen 10.00 en 12.00 uur nemen de Ridders van Gelre en Geldersch Landschap & Kasteelen geïnteresseerden mee naar een van de belangrijkste plekken van het middeleeuwse Gelderland: de Engelanderholt bij Beekbergen. Op deze schitterende plek, midden in de natuur, kwam de hertog van Gelre met zijn edellieden samen om recht te spreken.

Foyer Riant aan de Bruggelerweg 4 te Beekbergen is het startpunt van deze historische ontdekkingstocht door de natuur. Daar kunt u archeologische vondsten uit het gebied bewonderen, zelfs een kruik waar de hertog misschien wel uit gedronken heeft. Er is een korte inleiding over het historische belang van het Herenhul en over de rechtspraak in de middeleeuwen. Daarna kunnen bezoekers zelfstandig het Engelanderholt ontdekken of meegaan met één van de vijf wandelingen onder leiding van een enthousiaste gids. Ter plekke wordt de radio uitzending voor Omroep Gelderland gemaakt. Meer informatie www.glk.nl.

Herenhul
Vanaf de 13e eeuw is de Hoge Bank van het Veluws landgericht gevestigd op het Herenhul, nu is het een mooie open plek in het bos. De hertog kwam hier samen met zijn edelen om recht te spreken oftewel klaringen te houden. Engelanderholt is eeuwenlang synoniem voor deze rechtspraak.

Voor een zitting van het gerecht aan het eind van de 16e eeuw wordt een klaarbank gebouwd. Dat was een geheel van enorme houten banken, een paar verdiepingen hoog, met op de hoogste plek de zetel van de hertog. Er is een oude tekening van bewaard gebleven en speciaal voor de Gelredag gaat het Thomasgilde iets van die oude glorie in ere herstellen. Zodat mensen nu, op de plek waar eeuwenlang recht gesproken is, kunnen ervaren hoe het moet zijn geweest om in vroeger tijden voor hertog en zijn edelen te moeten staan.

populair Nieuws

De bladeren zijn verdwenen, het heidelandschap is overzichtelijk en de…
De boswachter van Geldersch Landschap en Kasteelen organiseert op zaterdag…
De boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen organiseert op dinsdag…
Op zaterdag 9 december 2017 vindt weer de meest sfeervolle…

Durf jij langs te komen op de Eglantier?

maandag, 23 oktober 2017 19:19 Geschreven door

De ondernemers van winkelcentrum De Eglantier dagen je uit. Op vrijdag 27 oktober is het Halloween Shopping Night en er wordt aardig uitgepakt om de bezoekers een leuke Halloween avond te bezorgen.

Halloween is een feestdag die traditioneel vooral in Engeland, Amerika en Canada gevierd wordt. Kinderen verkleden zich en bellen als het donker wordt aan bij huizen die versierd zijn en roepen trick or treat, waarbij de keuze wordt gegeven tussen slachtoffer worden van een plagerijtje (trick) of iets lekkers (treat) geven. Het feest wordt ook steeds populairder in Nederland en daar spelen de winkeliers van de Eglantier leuk op in. Wat enkele jaren geleden begon als een gezellige thema-avond is inmiddels uitgegroeid tot een waar griezelfestijn.

Dit jaar zorgen special effects, zoals rook en laserstralen, voor een spookachtige sfeer op het plein. En tussen het publiek lopen enkele enge figuranten rond. “Ook aan kleine kinderen hebben we gedacht”, vertelt organisator Jessica van Nuissenburg van Zoem Kidsfashion. “Kinderen die het eng vinden en de griezels op afstand willen houden, kunnen bij de Jamin een lichtgevend armbandje halen. Dan worden ze niet actief benaderd door de acteurs”.

Er is op het plein genoeg vermaak. Zo voert Diabolo Huub een van zijn spannende goochel acts uit, compleet met vuur. En bij de Griezel Knutselclub in de voormalige brasserie kunnen kinderen Halloween creaties maken. Daar zijn ook professionele schminkers aanwezig om de kinderen om te toveren tot een griezelmonstertje. Want als kinderen verkleed of geschminkt zijn, kunnen ze de winkels langs gaan om hun “trick or treat” te doen. Bij de deelnemende winkeliers, meestal ook verkleed, ontvangt elk griezelmonstertje iets lekkers.

De winkeliers maken speciaal voor deze avond een Halloween etalage. En oplettende bezoekers zullen in sommige van deze etalages een letter ontdekken. Door van deze letters een woord te vormen, kunnen bezoekers gratis deelnemen aan de etalage woordpuzzel en kans maken op een leuke prijs. Deelnameformulieren liggen in de winkels.

De Halloween Shopping Night op de Eglantier, van 18.00 tot 21.00 uur, trekt doorgaans veel publiek. Ook dit jaar verwachten de ondernemers er weer een gezellig griezelfestijn van te maken.

Het Sprookjestheater terug bij Kinderparadijs Malkenschoten

vrijdag, 13 oktober 2017 17:42 Geschreven door

Het Sprookjestheater met Kwiebus en Snoezepoes is terug bij Kinderparadijs Malkenschoten! Tijdens de herfstvakantie zullen zij starten met avontuurlijke verhalen over de twee poezenzusjes Sik en Sokje.

Tijdens de herfstvakantie zullen Kwiebus en Snoezepoes, gebaseerd op de televisieserie ‘’Snoezepoes slaap zacht’’ op Pebble TV, de spannendste en grappigste verhalen vertellen over de twee poezenzusjes Sik en Sokje, die op de boerderij van Boer Klompjes wonen. Hun dóldwaze avonturen zullen worden gedeeld, want we weten natuurlijk allemaal dat er op de boerderij van alles te beleven is. En omdat het voor Snoezepoes nooit spannend genoeg kan zijn, zullen monsters en spoken zeker niet ontbreken in de verhalen!

Kom je ook?
De voorstellingen zullen dagelijks plaatsvinden in de herfstvakantie, van maandag 16 oktober tot en met zaterdag 21 oktober 2017 op Kinderparadijs Malkenschoten in de Bergkapschuur.

De speeltijden zijn om:

  • 30 uur
  • 30 uur
  • 30 uur

De duur van de voorstelling is circa 25 minuten.

De toegangsprijs is €2,50 per persoon.
Bezoekers kunnen het kaartje voor de voorstelling bewaren en in de maand november inleveren als ze een voorstelling in het Sprookjestheater willen bijwonen. Ze krijgen dan € 2,50 korting per persoon op de prijs van € 8,-.

Kwiebus en Snoezepoes terug bij Kinderparadijs Malkenschoten
Wie in het verleden al regelmatig bij Kinderparadijs Malkenschoten kwam, zal weten dat Kwiebus en Snoezepoes geen onbekenden zijn van het Kinderparadijs. Wij zijn daarom blij om te melden dat Kwiebus en Snoezepoes, naast de herfstvakantie, vanaf 4 november 2017 het gehele jaar door aanwezig zijn met spannende en grappige mini musicals. De Ganzepas wordt hiervoor omgetoverd tot een klein intiem theatertje.

Kinderparadijs Malkenschoten
Bij Kinderparadijs Malkenschoten kunnen kinderen gezellig spelen en leren over de boerderijdieren. Hoe leven de dieren op de boerderij en wat vinden ze leuk? Het vrolijke varkentje Binky laat graag zijn park zien. Er zijn diverse speeltuinen, een klimparcours, en skelterbaan. Daarnaast kunnen de bezoekers hutten bouwen en waterfietsen op de vijver. Ook rijdt de BinkyBus over het park. Voor meer informatie: www.binky.nl

Fiets mee door de herfst

maandag, 09 oktober 2017 21:12 Geschreven door

Het Fietsgilde Apeldoorn houdt op vrijdag 20 oktober a.s. een recreatieve fietstocht Herfsttocht. Bij de wisseling van de seizoenen vertoont de natuur zich in de herfst nog eenmaal in alle uitbundige pracht en kleur voordat de winterse rustperiode aanbreekt.

Deze dagtocht van 40 kilometer vertrekt om 10.00 uur vanaf de parkeerplaats Dubbelbeek hoek Arnhemseweg ('Malkenschoten'). De route gaat over verharde, meestal geasfalteerde, wegen en fietspaden door zowel vlak als heuvelachtig terrein. Fietsers kunnen aan deze tocht deelnemen tegen betaling van € 2,50. Vooraanmelding is niet nodig.

Eten en drinken voor onderweg dient men zelf mee te nemen. Er wordt gefietst in groepen van 15 – 20 personen onder leiding van een gids, die regelmatig stopt om allerhande bijzonderheden over de omgeving te vertellen.

Voor nadere informatie: zie www.fietsgilde-apeldoorn.nl of telefonisch 055 - 843 05 34.

Fietstocht richting De Oude IJssel

maandag, 09 oktober 2017 21:06 Geschreven door

Het Fietsgilde Apeldoorn houdt op woensdag 11 oktober a.s. een recreatieve fietstocht naar de Oude IJssel.

Kasteel Nijenbeek bij de IJssel bestond al in 1296 en diende als gevangenis in de broedertwist over de opvolging van de hertog van Gelre. De ruïne van de Nijenbeek ligt aan een oude IJsselarm. Deze dagtocht van 50 kilometer vertrekt om 10.00 uur bij Winkelcentrum De Eglantier. Wijkgebouw “De Stolp”, Violierenplein 101.

De route gaat over vlakke wegen door de IJsselvallei. Fietsers kunnen aan deze tocht deelnemen tegen betaling van € 2,50. Vooraanmelding is niet nodig. Eten en drinken voor onderweg dient men zelf mee te nemen.

Er wordt gefietst in groepen van 15 – 20 personen onder leiding van een gids, die regelmatig stopt om allerhande bijzonderheden over de omgeving te vertellen.

Voor nadere informatie: zie www.fietsgilde-apeldoorn.nl of telefonisch 055 - 843 05 34.

Willekeurige afbeelding

77aba07f18af23d32321ef3cef492d7c_XL.jpg

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief om het nieuws niet te missen