zaterdag 23 september 2017 | Login
Dagje Weg

Dagje Weg (434)

Apeldoorn in het groen kent vele toeristische activiteiten. Leuk voor de eigen inwoners, maar ook van buitenaf. Paleis het Loo, Julianatoren en de Apenheul zijn de grootste en meest bekende dagjes uit in Apeldoorn. Maar Apeldoorn kent er nog veel meer. Apeldoorn Actueel probeert een zo compleet mogelijk aanbod te laten zien van de diverse mogelijkheden voor een dagje uit binnen de gemeente Apeldoorn.

Laatste Nieuws

Chapeaux! de hoeden van Koningin Beatrix bij Paleis het Loo verlengd

donderdag, 24 augustus 2017 19:40 Geschreven door

Vanwege grote belangstelling verlengt museum Paleis Het Loo de tentoonstelling ‘Chapeaux! de hoeden van Koningin Beatrix’ tot en met 29 oktober aanstaande.

In de tentoonstelling wordt het koningschap van Beatrix aan de hand van ruim honderd hoeden in beeld gebracht. Creaties van hoedenmakers Harry Scheltens, Emy Bloemheuvel en Suzanne Moulijn staan centraal, gecombineerd met beelden van de gelegenheden waarop ze werden gedragen.

Tijdens haar 33 jaar lange regeerperiode, van 1980 tot 2013, draagt Koningin Beatrix bij honderden speciale gelegenheden een hoed: tijdens staatsbezoeken, ontvangsten, ontelbare openingen en prijsuitreikingen, op Prinsjesdag en Koninginnedag. De vele hoofddeksels zorgen voor een herkenbaar en vertrouwd beeld van de vorstin en maken deel uit van haar ‘representatieve werkkleding’.

De tentoonstelling ‘Chapeaux! de hoeden van Koningin Beatrix’ is ontworpen door Maarten Spruyt en Tsur Reshef en tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de Koninklijke Verzamelingen in Den Haag. Met speciale dank aan H.K.H. Prinses Beatrix. 

Paarse pracht op de Loenermark: wandelen over de bloeiende heidevelden

maandag, 14 augustus 2017 15:49 Geschreven door

De boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen organiseert op zondag 27 augustus een heidewandeling over de Loenermark. Augustus is de maand bij uitstek om volop te genieten van de bloeiende heide. De Loenermark hult zich dan in een paarse zweem en de lucht is vol met geuren. Wandel mee met de boswachters en beleef de heide op zijn mooist.

Start: 14.00 uur op de parkeerplaats nabij de schaapskooi aan de Droefakkers in Loenen (Gld). Duur: ca. 2 uur. Deelname: € 5,00 p.p., kinderen 4 t/m 12 jaar € 2,50 p.p. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van een geldige donateurspas. Betaling: contant op locatie (geen pin aanwezig, graag gepast betalen). Reserveren niet nodig. Informatie: www.glk.nl/evenementen, Herman Heskamp, tel. 06 - 16 862 394 of Chris Holtslag, tel. (0313) 653 113.

Routebeschrijving: A50 Arnhem-Apeldoorn. Afslag Loenen. In Loenen meteen na Hotel-Restaurant De Loenermark rechtsaf de Droefakkers op. Deze weg ca. 3 km afrijden.

Julianatoren niet blij met weersvoorspellingen

donderdag, 10 augustus 2017 19:16 Geschreven door

Voor de zoveelste keer dit seizoen blijkt weer een regenachtig voorspelde dag een fantastische droge pretpark dag te zijn. De Julianatoren in Apeldoorn is er inmiddels klaar mee. Sinds twee jaar maken zij al hun eigen voorspellingen op hun website. Gericht op de recreatiesector en hun locatie.

Maar hiermee bereiken zij lang niet iedereen. Zij roepen de media dan ook dringend op om de weersvoorspellingen nauwkeuriger te doen. Het benadrukken van regen terwijl het grotendeels droog en zonnig is, zoals bijvoorbeeld vandaag, is aan de orde van de dag. Hetgeen resulteert in het mislopen van gasten en dus omzet voor vele bedrijven in deze sector. De Julianatoren geeft aan dat de gasten allemaal komen op de enige droge voorspelde dag in de week. “Enorme bezoekerspieken ontstaan hierdoor. Voor het bedrijf qua planning niet prettig, maar ook niet voor de bezoekers. Hun beleving van het dagje uit is totaal anders. Afgelopen maandag was dit ook het geval. Het is de drukste dag van het seizoen geworden. Heel Nederland zocht vertier in pretparken en dierentuinen omdat het de enige dag zou zijn met droog weer. Terwijl woensdag en vandaag ook prachtige pretparkdagen zijn.

Met een goede voorspelling zou deze piek zijn voorkomen waardoor wij onze gasten een nog grotere beleving konden geven.” aldus Algemeen Directeur Jeroen Buter.

De Julianatoren is achter de schermen juist ontzettend druk met het spreiden van de bezoekers gedurende het seizoen. Dit om de gast een optimale beleving te geven. Maar met de huidige veelal negatieve weersvoorspelling lukt dat gewoonweg niet, geven zij aan.

In 2012 deed brancheorganisatie Recron al eens een oproep aan de weerstations. Hotelketen Fletcher kon zich toentertijd hier volledig in vinden. Zij vroegen ook al om een weerbericht gericht op de recreatiebranche en de regio.

Nieuwe apensoort in Apenheul

donderdag, 10 augustus 2017 19:10 Geschreven door

In Apenheul is een nieuwe apensoort te zien: de baardsaki. Twee mannen verhuisden onlangs vanuit dierentuinen in Belfast en Colchester naar het dierenpark in Apeldoorn. Apenheul is erg blij met de komst van het tweetal. Baardsaki’s zijn wereldwijd namelijk in slechts een handjevol dierentuinen te zien. Apenheul is nu één van de vier dierentuinen in Europa die ervaring kan opdoen in het houden van deze zeldzame soort.

Wennen
Bezoekers kunnen de baardsaki’s bewonderen aan het einde van de looproute van Apenheul. Daar zijn ze te zien op een gedeelte van het wolapeneiland. De baardsaki’s wennen momenteel nog aan hun nieuwe onderkomen. “Eén van de twee mannen is al regelmatig buiten op het eiland te vinden. De ander is nog wat terughoudend”, vertelt Warner Jens, hoofd dierverzorging. “Het is de bedoeling dat de baardsaki’s het eiland in de toekomst met de wolapen delen. De wolapen zijn overigens gewoon zichtbaar op het andere gedeelte van het eiland.”

Unieke soort
Baardsaki’s staan, zoals hun naam al zegt, bekend om hun karakteristieke baard. Mannen én vrouwen hebben er één. Ook hun relatief grote, dikke staart valt goed op. In het wild leeft de soort in de regenwouden van Suriname, Guyana en Noord-Brazilië. “In dierentuinen komen baardsaki’s bijna niet voor. We zijn er trots op dat we ervaring mogen opdoen in het houden van baardsaki’s en dat bezoekers deze unieke soort in Apenheul kunnen zien. Door mensen in contact te brengen met bijzondere apensoorten, hopen we nog meer bij te dragen aan onze missie: liefde voor dieren en natuur stimuleren.”

Met de komst van de baardsaki’s telt de collectie van Apenheul maar liefst 38 verschillende apensoorten. In totaal gaat het om bijna 300 apen, waarvan ongeveer de helft los tussen de bezoekers loopt.

populair Nieuws

De eerste scholen zijn weer begonnen en dat betekent dat…
Tijdens het Open Monumentenweekend van 9 en 10 september zet…
Vanwege grote belangstelling verlengt museum Paleis Het Loo de tentoonstelling…
13 mei a.s. is het weer zover, alle ingezamelde spullen…

Fietstocht Melkleen

donderdag, 10 augustus 2017 11:18 Geschreven door

Het Fietsgilde Apeldoorn houdt op woensdag 27 september a.s. een recreatieve fietstocht  Melkleen. In de 14e eeuw was het Melkleen het veerhuis van het veer over de IJssel.

Deze dagtocht van 45 kilometer vertrekt om 10.00 uur bij restaurant KFC op woonboulevard, Het Rietveld, hoek Laan van Osseveld/ Zutphensestraat.

Voor nadere informatie: zie www.fietsgilde-apeldoorn.nl of telefonisch 055 - 843 05 34.

Hemelse avondwandeling op landgoed Bruggelen

maandag, 07 augustus 2017 21:13 Geschreven door

De boswachter van Geldersch Landschap en Kasteelen organiseert op vrijdag 18 augustus een hemelse avondwandeling op landgoed Bruggelen. Bij een heldere nacht is er van alles boven ons hoofd te zien. U kunt genieten van de sterren, maar weet vaak niet precies wát u ziet.

Tijdens deze ‘hemelse’ wandeling krijgt u een lesje sterrenkunde. Deze avond verdwijnt een paar minuten voor 21:00 uur de zon onder de horizon. De maan is in die nacht pas na 01:00 uur zichtbaar (voor minder dan 20%). Vanaf 22:00 uur is er daarom, bij onbewolkt weer, goed zicht mogelijk op de sterrenhemel boven het Noordelijk halfrond. Bekende sterrenbeelden zijn dan te identificeren. De meteorenzwerm Cygniden is rond 18 augustus actief. Voor uitleg gaat de heer M.J. Langhout, wis- en sterrenkundige en theoloog, met deze excursie mee. Een unieke kans, want gewoonlijk is landgoed Bruggelen na zonsondergang niet toegankelijk. Zorg voor stevige schoenen en vergeet vooral uw zaklamp niet. U dient rekening te houden met boomwortels en andere onregelmatigheden op de paden in het donker.

Start: 20.00 in de bocht van de Engelanderholt in Beekbergen. Duur: 2,5 à 3 uur. Deelname: € 7,50 p.p., kinderen 4 t/m 12 jaar € 3,75. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen € 2,50 p.p., kinderen 4 t/m 12 jaar € 1,25 op vertoon van een geldige donateurspas. Betaling: via Ideal bij reservering. Reserveren is noodzakelijk via www.glk.nl/evenementen. Informatie: Fijko Slijm, tel. 06 - 10 355 749, Henry Kats, tel. 06 - 53 435 237 of Tom Bisseling, tel. 06 - 12 904 265.

Op stap met de herder op de Loenermark

maandag, 07 augustus 2017 21:07 Geschreven door

De boswachter van Geldersch Landschap en Kasteelen organiseert op donderdag 24 augustus een dag met de schaapherder op de Loenermark. Hier loopt de enige schaapskudde van Geldersch Landschap & Kasteelen. De schapen gaan dagelijks met de herder de heide op en zorgen voor het onderhoud van de heide.

Deze dag brengt u samen met de herder en zijn honden de kudde van 250 dieren vanaf de schaapskooi naar de heide. Tijdens deze tocht kunt u de herder aan het werk zien: u hoort zijn commando’s aan de honden en u ziet wat voor een geweldige hulp de honden voor hem zijn. Na een uur wandelen komt u op de heide aan waar de dieren meteen beginnen te grazen. Hier kunt u even rustig van de kudde genieten. Ook heeft de herder hier tijd om het een en ander over zijn werk te vertellen. Daarna loopt u samen met de boswachter via een mooie route terug naar de parkeerplaats. U dient zelf lunch en drinken mee te nemen voor onderweg.

Start: 09.30 uur op de parkeerplaats nabij de schaapskooi, gelegen aan het einde van de Droefakkers te Loenen (Gld). Duur ca. 4 uur. Deelname: € 5,00 p.p., kinderen 4 t/m 12 jaar € 2,50 p.p. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van een geldige donateurspas. Betaling: contant op locatie (geen pin aanwezig, graag gepast betalen). Reserveren niet nodig. Informatie: www.glk.nl/evenementen, Chris Holtslag, tel. 06 - 47 368 561 of Fijko Slijm, tel. 06 - 10 355 749.

Routebeschrijving: A50 Arnhem-Apeldoorn. Afslag Loenen. In Loenen meteen na Hotel-Restaurant De Loenermark rechtsaf de Droefakkers op. Deze weg ca. 3 km afrijden.

Apeldoorn krijgt in 2018 een Multi Activity Center aan de dubbelbeek

maandag, 24 juli 2017 20:22 Geschreven door

Medio 2018 krijgt Apeldoorn een Multi Activity Center aan Dubbelbeek (Malkenschoten) in Apeldoorn. In het centrum komen onder andere een elektrische binnen- en buitenkartbaan, een Lasertag ruimte, een Multi Escaperoom en Fluo bowling banen. De activiteiten richten zich op gezinnen met kinderen vanaf ca 8 jaar, studenten, groepen en toeristen/ dagrecreanten. Dit najaar start de bouw van het centrum.

Er is gekozen voor deze locatie vanwege het Aquacentrum Malkander en Kinderparadijs Malkenschoten (Binky). Van beide ligt de exploitatie bij Accres. Hierdoor ontstaat er synergie op allerlei vlakken, maar vooral in de beleving en in het programma-aanbod voor de bezoekers.

De Dubbelbeek ontwikkelt zich steeds meer als sport- en recreatiegebied en is door de ligging nabij snelwegen goed bereikbaar. Door de verscheidenheid in het aanbod wordt de aantrekkingskracht groter wat gunstig is voor de verblijfsduur. Gasten kunnen kiezen uit een gevarieerd leisure-aanbod, ook bij slecht weer.

Volg de ontwikkelingen inzake het Multi Activity Center via www.accres.nl

Accres
Accres realiseert de verbeelding (ambitie) van opdrachtgevers en de beleving van bezoekers. Dit door dienstverlening en het exploiteren en beheren van vastgoed waar mensen elkaar ontmoeten, recreëren, ontdekken en sporten. Accres is thuis op het snijvlak van het publieke en private domein en kan als geen ander het (maatschappelijk) rendement realiseren door dit te verbinden met de commerciële vraag.

Willekeurige afbeelding

1f01710f32df2dc74ef1fc466f3c05d9_XL.jpg

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief om het nieuws niet te missen