dinsdag 16 oktober 2018 | Login

De Culturele Pleinmarkt viert dit jaar haar 50ste verjaardag Speciaal

De Culturele Pleinmarkt (CPM) viert dit jaar haar 50ste verjaardag. Voorzitter Geert Hoogeboom roept alle Apeldoorners met belangstelling voor kunst en cultuur op om vrijdagavond 8 juni, zaterdag 9 juni overdag en zondagmorgen/middag 10 juni in en om Orpheus te komen kijken en luisteren bij het spetterende ‘Festival Amateurkunst Apeldoorn’. Daar presenteren zich 100 beeldende kunstenaars en treden meer dan 70 podiumgroepen en -artiesten op en beleven  hun moment van ‘fame’. Bezoekers kunnen horen en zien wat er voor rijkdom in Apeldoorn voorhanden is aan kunst en cultuur en kunnen contact leggen als ze ook zelf actief willen worden. Het motto van de Culturele Pleinmarkt is: ‘komt dat zien, moet je horen, dat wil je óók doen’. Het Festival wordt op vrijdagavond om 19.15 uur geopend door cultuurwethouder Detlev Cziesso.

De Culturele Pleinmarkt zorgt voor een ‘vonk’ en voor ‘verbinding’. Waan je als bezoeker in Montmartre, al snuffelend tussen de kraampjes, of geniet van muziek, zang en dans onder het genot van een hapje en een drankje. Geert Hoogeboom vertelt: de doelstelling van de CPM is om bezoekers te laten zien hoe leuk en mooi kunst en cultuur is en we willen hen stimuleren om ook zélf actief te worden. Jongeren zijn een belangrijke doelgroep en om hen te bereiken werkt de CPM nauw samen met onder andere Gigant en de Stichting Particuliere Muziekdocenten Apeldoorn (SPM-A), waar veel jongeren les krijgen’. Dit jaar worden jongeren op nog meer manieren betrokken. Samen met de Stichting Ateliers Apeldoorn heeft de CPM grafisch beeldend kunstenaar en boekdrukker Doortje de Vries bereid gevonden om jongeren te leren zeefdrukken. Een voorproefje daarvan is al op 2 juni in de Korenpassage te beleven. Ook de kunstwerken die jongeren hebben gemaakt in het kader van de wedstrijd ‘kunstenaars in de dop’ van Ateliers Apeldoorn zullen te zien zijn.  En tenslotte speelt de CPM in op het thema ‘Apeldoorn gezinsstad’ van het nieuwe gemeentebestuur. Beeldend kunstenaar Stephan Peters gaat met scholieren aan de slag om ontwerpen te bedenken voor een mobiel buurtspeelveld ‘Plekkie’, dat straks in alle wijken van Apeldoorn kan worden neergelegd. Ook maken zij een ontwerp voor een mobiel schaakbord, dat door Stimenz in beheer wordt genomen.

Dat is nog maar een greep uit het uitgebreide jubileumprogramma. Hoogeboom somt nog een aantal bijzondere activiteiten op. In de foyer van Orpheus wordt CPM-cinema ingericht, waar een film over de CPM te zien is die door de Vereniging Apeldoornse Amateur Cineasten (VAAC) is gemaakt en waar Apeldoorn Fotostad een presentatie van haar activiteiten laat zien. Apeldoorn Fotostad maakt zaterdag op de markt portretten van bezoekers en gaat aan de slag met een reportage ‘Achter de schermen van Orpheus’. Gigant en de SPM-A brengen ‘de Muzikale Loop 2.0’. Een vervolg op Serious Request. Ditmaal brengen ze met de Loop een ode aan de 50jarige Culturele Pleinmarkt. Als basis voor de Loop dient de muziek van de Apeldoornse componist Wijnand van Klaveren. De muziek is voorzien van een geheel nieuwe tekst door Stadsdichter Aad van der Waal. En last but not least kunnen bezoekers natuurlijk weer heerlijk over de beeldende kunstmarkt slenteren en naar huis gaan met leuke schilderijen, beelden, sieraden, tassen en kleding. 

Programma 50 jaar Culturele pleinmarkt

-Vrijdag 8 juni

19.15 -22.30

-Kleine zaal en theaterrestaurant Orpheus

-gratis toegang

CPM kleinkunst

*De avond wordt geopend door de wethouder van cultuur Detlev Cziesso i.v.m. het 50-jarig bestaan.

*We brengen een avondvullend programma waarin poëzie en muziek elkaar afwisselen en waar bijzondere combinaties te horen en te zien zijn.

U kunt onder andere luisteren naar uiteenlopende muzikale bijdragen van singer-songwriters, koormuziek, piano, opera en wereldmuziek.

De muziek wordt afgewisseld en soms samen uitgevoerd met een aantal dichters zoals stadsdichter Aad van der Waal, Jos Verstegen, Bertjo Harwig, Carolien Nieuwenhuis, Eltjo de Herder en anderen

*Laat u verrassen en kom genieten van het begin tot het eind.

 

-Zaterdag 9 juni

10.00 uur- 17.00 uur

-in en om Orpheus

-gratis toegang

CPM kunstmarkt, zang, muziek, theater en dans

*kunstmarkt: in en om Orpheus staan 100 kramen opgesteld met werk van beeldende kunstenaars van allerlei pluimage. Zij laten een kleurrijk en divers palet zien op het gebied van schilderen, tekenen, sieraden en keramiek maken.

*Op vijf podia treden ongeveer 60 Apeldoornse gezelschappen en artiesten op. Musici in de dop, singer-songwriters, dansgroepen, koren en musicalgroepen, popbandjes, wereldmuziek etc. 

*Muzikale Loop (muziek Wijnand van klaveren, tekst Aad van de Waal)

*CPM-cinema: film CPM, presentatie Apeldoorn Fotostad

*Fotostad: portretten van bezoekers en opnames achter de schermen

*stichting Ateliers: workshop zeefdrukken, tentoonstelling KIDS

*ontwerpen mobiel speelveld en schaakbord (Stephan Peters)

*Acrobatiek en jeugdcircus Apeldoorn

 

Zondag 10 juni

11.00 - 15.15 uur

-Kleine zaal en theaterrestaurant

Orpheus

-gratis toegang

CPM klassiek

*Het podium is vandaag het domein voor Apeldoornse groepen en soloartiesten op het gebied van klassieke muziek. U kunt genieten van koren, klassieke gitaar en saxofoon, pianowerken, marimbaklanken en nog veel meer. We openen met melodisch slagwerk van de Malletband en sluiten af met een spetterende canon.

Het volledige programma is te vinden op www.culturelepleinmarkt.nl   

Laat een reactie achter

Reacties zijn meer dan welkom. Echter: reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd.

Willekeurige afbeelding

Geen afbeeldingen

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief om het nieuws niet te missen