vrijdag 23 februari 2018 | Login
Cultuur

Cultuur (1165)

CODA, Markant, Gigant zijn slechts enkele voorbeelden van culturele instellingen in onze gemeente. In Apeldoorn zijn diverse podia voor cultuur. Sommige zeggen dat cultuur de stad leefbaar maakt, andere vinden het weggegooid geld. Maar eigenlijk kunnen en willen we niet om cultuur heen omdat het ook een verrijking kan zijn van het leven.

Laatste Nieuws

Nieuwe exposities Kunst in dok Zuid

maandag, 12 februari 2018 20:40 Geschreven door

Naast foto’s van Fotoclub Open Focus en schilderijen van Willy Verweij zijn tot en met 20 maart ook verschillende schaalmodellen van Deux Chevaux te zien die Henk Beekman verzameld heeft. Kunst in dok Zuid is tijdens reguliere openingstijden gratis te bezoeken.

Fotoclub Open Focus is een kleine groep amateurfotografen die gepassioneerd bezig is met fotografie. In deze expositie zijn per fotograaf drie foto’s te zien en deze foto’s nemen de bezoeker mee op reis. Een reis van rust naar….. dát is voor iedereen zelf in te vullen.

Wat op een verjaardag als grap begon, is inmiddels uitgegroeid tot een collectie van meer dan 200 schaalmodellen van Deux Chevaux die Henk Beekman in de loop der jaren verzameld heeft. Niet alleen Henk, maar ook familie en vrienden nemen overal vandaan zo’n schaalmodel mee – zelfs uit Paraquay en China. In de vitrine zijn uiteenlopende modellen te zien die een mooi beeld geven van deze auto die rond 1947 op de markt kwam.

Willy Verweij creëert graag en schilderen is voor haar iets waar ze in kan wegdromen en waardoor ze alles om zich heen vergeet. Verweij groeide op in het kunstenaarsdorp Laren (NH) en daar kwam ze al jong in aanraking met kunst. Dertig jaar geleden verhuisde ze naar Apeldoorn waar ze schilderles kreeg bij Lex Quartel in Ugchelen. Een selectie van haar werk is te zien in dok Zuid.

U vindt dok Zuid aan de 1e Wormenseweg 460 in Apeldoorn. Voor openingstijden kunt u kijken op www.coda-apeldoorn.nl/openingstijden of op https://accres.nl/wijkcentra/wijkcentra-apeldoorn/dok-zuid.

Paleis Het Loo bezoekt kasteel Cannenburch

vrijdag, 09 februari 2018 19:40 Geschreven door

Tijdens de vernieuwing en verbouwing van museum  Paleis Het Loo biedt kasteel Cannenburch vanaf 1 april onderdak aan verschillende Oranje-souvenirs uit de collectie van het museum. De Oranje-souvenirs zijn in langdurig bruikleen van de Geschiedkundige Vereniging Oranje-Nassau en veelal nooit eerder getoond.
Kasteel Cannenburch heeft in het verleden ook regelmatig de koninklijke bewoners van Paleis Het Loo mogen verwelkomen. In een speciale presentatie in het Bouwhuis van kasteel Cannenburch wordt een aantal bezoeken uitgelicht.

De tentoonstelling is te zien op kasteel Cannenburch van 1 april t/m 31 oktober, dinsdag t/m zondag van 12.00 - 17.00 uur. Voor meer informatie: glk.nl/cannenburch

Ook al is het hoofdgebouw van Paleis Het Loo de komende drie jaar vanwege de vernieuwing en verbouwing gesloten, van 30 maart t/m 30 september is Paleis Het Loo BuitenGewoon Open: in de tuinen, stallen en op het voorterrein worden allerlei publieksevenementen georganiseerd. Vanaf het paleisdak krijgen bezoekers een uniek uitzicht op ‘oud en nieuw’. Voor een volledig overzicht, data en openingstijden: paleishetloo.nl/zien-doen

Musicalgroep Colours Apeldoorn brengt “Er was eens…”

dinsdag, 06 februari 2018 21:31 Geschreven door

Musicalgroep Colours uit Apeldoorn speelt 16 en 17 maart het eigentijdse sprookje “Er was eens…”. Voor het eerst speelt Colours een zelfgeschreven musical met muziek uit bekende musicals en popnummer. Musicalgroep Colours gaat voor een origineel sprookje, die het publiek tot de verbeelding doet spreken.

Niet zomaar een sprookje
“Er was eens...” is niet zomaar een sprookje, niet zomaar een verhaaltje voor het slapen gaan. Het vertelt het verhaal van een verzet dat in opkomst is gekomen tegen het regime van de heersende koningin. Ze houden zich schuil in het café van de Gezusters Holle en wachten op het juiste moment om toe te slaan. De tijd dringt, want nog geen 48 uur later zal iedereen verwacht worden op een bal in het koninklijk paleis, om voorgoed een einde te maken aan het dreigende verzet. Een bloedstollende tango zal uiteindelijk uitmaken wie er leidt en wie er volgt. Een dans tussen wraak en mededogen, tussen kracht en kwetsbaarheid. Dat er slachtoffers moeten vallen, dat weten we allemaal. Maar wie heeft de langste adem? Wie blijft staan waar de ander zal struikelen?

Musicalgroep Colours neemt u mee in het sprookje dat vroeger nooit gelezen werd. Tóch vinden wij het belangrijk dat dit verhaal gehoord wordt, nu meer dan ooit.

Wie?
Musicalgroep Colours is al bijna 25 jaar te zien op de Apeldoornse theaterplanken. De groep met 25 acteurs, die zingen en dansen, speelt eens in de 2,5 jaar een grote productie. “Er was eens…” staat onder de bezielende leiding van een professioneel artistiek team. Regisseur Sjors Wijers is verantwoordelijk voor de artistieke leiding, Niels Jacobs is betrokken als muzikaal leider en Melissa Profijt-Jansen bracht de choreografie tot stand. “Er was eens…” biedt zowel het artistiek team als de groep enthousiaste leden een mooie uitdaging. Naast uitvoerend op het toneel heeft elk lid ook een taak binnen de vereniging. De een zet zich in voor kostuums, de ander voor PR of het decor. Musicalgroep Colours staat al decennia garant voor een semiprofessionele voorstelling, die u mee zal voeren in de magie van het theater.

“Er was eens…” is op 16 en 17 maart om 20:00 uur te zien in Schouwburg Orpheus in Apeldoorn. Kaarten zijn te koop via www.orpheus.nl

Bezoek voor meer info de website van Musicalgroep Colours www.musicalgroepcolours.nl

Syrische avond in GIGANT

dinsdag, 06 februari 2018 21:16 Geschreven door

Op 10 februari a.s. vindt bij GIGANT een ‘Syrische avond’ plaats. Deze avond staat geheel in het teken van Syrische muziek, kunst, dans en een presentatie over de geschiedenis van Syrië door Ghassan Kheirallah. Op deze avond wordt de expositie van kunstenaars Mohammed Alhinde, Mohammad Ziyad, Lilas Saeed en Styrk Dirki geopend. Obbay Salloum (piano) en Komay Wahbi (oed) spelen muziek en Hanan Hag-Ehea en Ramez Mahmoud verzorgen een dansoptreden. Daarnaast zorgt CODA voor Syrische lectuur.

Mohammed Alhinde
“Mohammed Alhinde is initiatiefnemer van deze avond. Hij klopte aan bij GIGANT met de wens zijn werk te exposeren. Dit idee werd bij ons enthousiast ontvangen en groeide al snel uit tot een volledig aangeklede Syrische avond.” Vertelt Nanda Huisman, regisseur bij GIGANT.

Over de kunstenaars
De exposerende kunstenaars wonen allemaal 2 à 3 jaar in Nederland en komen uit Damascus (Syrië). Ze maken allen met name portretten met olieverf.

Informatie
De avond begint om 20.00 uur in theaterzaal de Walvis en is Engels gesproken. Tickets kosten €2,50 (inclusief koffie/thee) en zijn te koop aan de balie van GIGANT en via gigant.nl. Er is tijdens deze avond een mogelijkheid om geld te doneren voor Vluchtelingenwerk Nederland.

populair Nieuws

Metalband Bleeding Gods, met de Apeldoornse bassiste Gea Mulder, komt…
Tijdens de vernieuwing en verbouwing van museum Paleis Het Loo…
CODA heeft op het gebied van grafiek en kunstwerken op…

Hoofdzaak of bijzaak? Theater over NAH door Theatergroep WirWar

donderdag, 01 februari 2018 21:53 Geschreven door

Op woensdag 14 februari speelt theatergroep WirWar bij GIGANT een eerste voorstelling over Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). In deze voorstelling maken de spelers door spel en beweging kenbaar hoe zij hun NAH beleven en wat hun kijk op de omgeving is. Kaarten kosten € 2,50 en zijn te koop aan de balie van GIGANT of via www.gigant.nl.

Theatergroep WirWar
De theatergroep bestaat vanaf september 2017 en wordt begeleid door Nienke Goossens (danstherapeut en dansdocent) en Aad van der Waal (dramadocent en Stadsdichter van Apeldoorn). Op speelse wijze – soms hilarisch, soms confronterend – toont de groep hoe ze de onvermijdelijke veranderingen in hun levens te lijf gaan. Naast het spelen met de eigen expressiemogelijkheden hoopt de groep de NAH-beleving ook voor niet-ervaringsdeskundigen inzichtelijk te maken. Een programma over jachtigheid en rust, watten in het hoofd, verwarring en ontknoping en nog veel meer. Deze eerste voorstelling is een voorbereiding op een reeks voorstellingen die vanaf juni 2018 gespeeld wordt.

Bijdrage stadsdichter
Stadsdichter Aad van der Waal brengt speciaal voor deze avond een gedicht ten gehore en de voorstelling wordt muzikaal ondersteund door pianiste en componist Mariëtte Hehakaya.

Apeldoorn toen & nu brengt bezoekers langs bijzondere panden

dinsdag, 30 januari 2018 19:44 Geschreven door

De eerste historisch wandeling vanuit CODA vindt plaats op zondag 11 februari. U maakt een mooie wandeling door de binnenstad van Apeldoorn waar een gids van het Apeldoorns Gidsen Collectief u prachtige panden laat zien. Oud en nieuw Apeldoorn verenigt in een (letterlijk) afwisselende wandeling  ‘Apeldoorn toen & nu’. En ook dit jaar wordt de bijzondere architectuur rondom CODA Museum en Gigant niet vergeten.

De middag begint met een bezoek aan de historisch paviljoens in CODA Centrale Bibliotheek, gevolgd door een verrassende rondleiding door het centrum van Apeldoorn. Een boeiende middag voor nieuwe inwoners van Apeldoorn, maar natuurlijk ook voor ‘oud’ Apeldoorners en andere geïnteresseerden.

Programma

13.30 uur:     Ontvangst in CODA Café met een kopje koffie of thee

14.00 uur:     Bezoek aan de paviljoens in CODA Centrale Bibliotheek met aansluitend een rondleiding langs het westelijk deel van de binnenstad met o.a. de historische Korte Nieuwstraat en de Krommenhoek, opgeluisterd door bijzondere verhalen

15.30 uur:     Afsluiting in CODA Café met een drankje

16.00 uur:     Einde

Aanmelden
Wilt u deelnemen aan deze wandeling? Stuur dan vóór 4 februari een mail naar onder vermelding van ‘Apeldoorn toen & nu’. Vergeet niet uw naam, telefoonnummer en het aantal deelnemers door te geven. Informatie is ook te vinden op www.coda-apeldoorn.nl/historischarrangement

Overig
De kosten voor dit arrangement bedragen € 9,- per persoon, inclusief koffie of thee vooraf  en een drankje na afloop. ‘ Apeldoorn toen & nu ’ heeft na 11 februari elke derde zondag van de maand plaats.

Historische wandeling door natuurgebied de Zandhegge

dinsdag, 30 januari 2018 19:20 Geschreven door

Duik in de boeiende geschiedenis van de Zandhegge. De boswachter van Geldersch Landschap en Kasteelen neemt geïnteresseerden mee op woensdag 14 februari. De Zandhegge is een gebied met heel veel historie en een rijke geschiedenis, waar de boswachter een hoop van af weet.

Tijdens de wandeling over de imposante zandstuifwal die de hoge droge Veluwe scheidt van de lagere en nattere gronden, deelt hij zijn kennis. Ook neemt hij de deelnemers mee naar het prachtige sprengengebied van de oude Rotterdamse Kopermolen en vertelt hij over de laatste ijstijd (ca. 11.500 jaar geleden).

Start: 14.00 uur bij de witte slagboom van Geldersch Landschap aan de Greutelseweg in Apeldoorn. Duur: 2 à 2,5 uur. Deelname: € 5,00 p.p., kinderen 4 t/m 12 jaar € 2,50 p.p. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van een geldige donateurspas. Betaling: contant op locatie (geen pin aanwezig, graag gepast betalen). Reserveren niet nodig. Informatie: www.glk.nl/evenementen, Henry Kats, tel. 06 - 53 435 237 of Herman Heskamp, tel. 06 -16 862 394.

Routebeschrijving: neem de Zwolseweg (provinciale weg Apeldoorn-Vaassen), bij Café De Hamer schuin linksaf de Wieselseweg inrijden en bij ANWB-paddenstoel nr. 20018/001 rechtsaf de Greutelseweg op. Daarna doorrijden tot de witte slagboom van Geldersch Landschap in de bocht.

Winterwandeling over de Loenermark

dinsdag, 30 januari 2018 19:15 Geschreven door

In de winter staat alles ‘op een laag pitje’. Boomknoppen ontwikkelen zich langzaam. Dieren doen het rustig aan of houden een winterslaap om zo weinig mogelijk energie te verspillen. Juist in de winter kan de natuur op zijn mooist zijn. De boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen neemt u op dinsdag 13 februari mee over de Loenermark om te genieten.

Start: 14.00 uur op de parkeerplaats ‘Het Dichte Gat’ aan de Groenendaalseweg te Loenen (Gld).. Duur: ca. 2 uur. € 5,00 p.p., kinderen t/m 12 jaar € 2,50 p.p. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van een geldige donateurspas. Betaling: contant op locatie (geen pin aanwezig, graag gepast betalen). Reserveren niet nodig. Informatie: www.glk.nl/evenementen of Hans Keppel en Nel Schütz, tel. 06 - 15 363 228.

Routebeschrijving
A50 Arnhem-Apeldoorn. Afslag 23 Loenen-Eerbeek-Beekbergen. Loenen aanhouden. In Loenen voor Hotel-Restaurant De Loenermark rechtsaf de Groenendaalseweg op. Deze weg ca. 1,6 km afrijden tot aan de parkeerplaats ‘Het dichte Gat’ aan uw linkerhand. Vanuit Apeldoorn gaat u via de Arnhemseweg richting Woeste Hoeve (rechter tunnelbuis van wildviaduct Woeste Hoeve, parallel aan de A-50) met de bocht mee naar links, de Groenendaalse weg. Even vóór het Ereveld Loenen is rechts de parkeerplaats.

Willekeurige afbeelding

33c9ae729bd7093b805986575b87216b_Generic.jpg

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief om het nieuws niet te missen