donderdag 16 augustus 2018 | Login
Cultuur

Cultuur (1223)

CODA, Markant, Gigant zijn slechts enkele voorbeelden van culturele instellingen in onze gemeente. In Apeldoorn zijn diverse podia voor cultuur. Sommige zeggen dat cultuur de stad leefbaar maakt, andere vinden het weggegooid geld. Maar eigenlijk kunnen en willen we niet om cultuur heen omdat het ook een verrijking kan zijn van het leven.

Laatste Nieuws

Programma muziekfestival Popronde Apeldoorn bekend

maandag, 13 augustus 2018 20:24 Geschreven door

Het grootste gratis rondreizende festival van Nederland doet dit jaar 41 steden aan, Popronde Apeldoorn maakt vandaag haar programma bekend. O.a. Tape Toy, SNARESKIN en Mr. Weazley komen op 14 september naar het centrum van de stad. Dit jaar dienen 16 verschillende plekken in Apeldoorn als podium voor nieuw talent.

Nieuwe locaties
Tijdens de Popronde vormen locaties in het centrum van de stad een etalage voor opkomend Nederlands talent. In Apeldoorn zijn David's Unieke Concepten, Café Dimi's, Hifi Versnel, Statie, het Raadhuis en Humphreys de nieuwe locaties. Daarnaast keert Popronde terug naar Gigant, Ozzy, De Flierefluiter (OOR podium), Finnegan’s, ACEC (3voor12 podium), Den Olifant, Mansion24, Graaf van Vlaanderen, Stadscafé en Sandmann Optiek.

Programma Popronde Apeldoorn op 14 september
Voor het eerst tijdens de Popronde in Apeldoorn, trappen we af in de late middag.
Om 16:00 uur gaan we op station Apeldoorn Centraal van start bij Statie, om vervolgens via David's Unieke Concepten het centrum in te gaan.

Het avondprogramma zal vanaf 20:00 uur plaats gaan vinden.

De acts van Popronde Apeldoorn 2018:

Aestrid, AVA NOVA, Bourbon Avenue, Carmen Forbes, Coolboxer, Dan Hair & the Extensions, Dési Ducrot, Donkey Kung Fu, Elsa Lester, Eva van Pelt, Faradays, G.O.D., Gyo Kretz, HoppaH!, I'm With Stupid, Juneville, Karel, Katie Koss, Kita Menari, Kitchenette, Lorren Nine, MORADO, Mr. Weazley, Nona, Roel Pothoven, Sam & Julia, SNARESKIN, Snow Coats, Sophia, START/OVER, Supersonic Blues, TAPE TOY, The Tambles, THE TEN BELLS, Van Common en Yip Roc.

Vanaf 00:30 is Ozzy de plek waar de afterparty losbarst. Met HoppaH! wordt er gedanst tot in de late uurtjes.

Voor de bezoekers die eerder afhaken vanwege het halen van de laatste trein, staat Mr. Weazley bij Statie klaar om ze feestelijk uit te zwaaien.

Alle concerten zijn gratis toegankelijk!

Gallowstreet sluit op 1 september Bloeiend feestelijk af

maandag, 06 augustus 2018 21:05 Geschreven door

GIGANT, CODA en ACEC vieren op zaterdag 1 september de start van het nieuwe culturele seizoen met ‘Bloeiend’. Tussen 12.00 en 17.00 uur is er op en rondom het Van Reekumplein (tussen GIGANT en CODA) heel veel te zien en te beleven op het gebied van muziek, dans, kunst, theater, techniek, mode en circus. De Nederlandse brassband Gallowstreet zal vanaf 16:00 de dag feestelijk afsluiten!

Gallowstreet zijn de enfants terribles van de Nederlandse blaasmuziek, met hun bijzondere mix van hiphop, funk, afrobeat en dance. Dit 12-koppige collectief speelde onder andere al op Dour, North Sea Jazz, Lowlands en Into the Great Wide Open. Festivalweides gingen voor het bijltje en de festivalgangers die door band genoeg opgepept waren om nog tot het ochtendgloren door te feesten, kregen de kopertonen maar niet uit de oren. Gallowstreet weet dondersgoed waar het feest is en is altijd dienstbaar daar waar er behoefte is om te dansen!

Het volledige programma wordt regelmatig aangevuld en is te vinden op www.gigant.nl en coda-apeldoorn.nl/bloeiend.

Jong Metropole brengt jazz en klassiek samen onder leiding van Vince Mendoza

donderdag, 02 augustus 2018 16:18 Geschreven door

Na het grote succes en de volle zalen van de vorige tournee komt Jong Metropole terug deze zomer. Met een open repetitie op 9 augustus en concerten op 10, 11 en 12 augustus en 8 september bestrijkt de tournee een groot deel van het land. Onder de bezielende leiding van Vince Mendoza, winnaar van zes Grammy Awards en honorair dirigent van het Metropole Orkest, brengen ruim vijftig  jongeren de werelden van jazz en klassiek samen.

Het publiek kan weer rekenen op een energiek programma met werken van onder anderen Duke Ellington, Vince Mendoza en Anton Goudsmit. Ook de première van een nieuw werk van componist, arrangeur en dirigent Jesse Passenier zal te horen zijn. Passenier won vorig jaar de Rogier van Otterloo Award, waarmee hij zijn plek tussen de bekende componisten in het programma verdiende.

Unieke samenwerking
Jong Metropole is een unieke samenwerking tussen het Nationaal Jeugd Orkest (NJO), het Nationaal Jeugd Jazz Orkest (NJJO) en het Metropole Orkest (MO). In Jong Metropole wordt het beste van verschillende muziekwerelden samengebracht: het excellente spel uit de klassieke traditie met de swing, improvisatie en de timing vanuit de jazz. Het initiatief is mogelijk gemaakt dankzij een jaarlijkse bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Keep an Eye Foundation.

Awards
Met de repetities in volle gang zijn er ook nog twee awards te winnen. De winaar van de Rogier van Otterloo Award is zojuist bekend geworden. Componist en dirigent Tijn Wybenga ontvangt deze award op 10 augustus. De award bestaat onder andere uit een geldbedrag ter verdere ontwikkeling van zijn talent, en hij mag een compositie schrijven voor Jong Metropole.

De Keep an Eye Foundation riep een award in het leven om het meest uitzonderlijke talent uit het orkest te prijzen: de Keep an Eye Outstanding Talent Award. De winnaar is niet per se de beste muzikant, maar kan ook excelleren op andere vlakken die nodig zijn binnen het orkest zoals coaching of discipline. De winnaar kan ergens naar keuze studeren en masterclasses volgen om zijn of haar talent nog verder te verdiepen. De award wordt op 8 september uitgereikt, tijdens het laatste concert van de tournee.

Overzicht concerten
9 aug.   12.15    Openbare repetitie. Theater Orpheus, Apeldoorn
10 aug. 20.00     Concert. Voormalig Zendstation Radio Kootwijk. Tickets: www.muziekzomer.nl
11 aug. 20.15     Concert. Slottuintheater, Zeist
2 aug.   15.30     Concert. Ponton voor Compagnietheater, Amsterdam
8 sep.   14.00     Concert. Muziekcentrum van de Omroep, Hilversum

Directeur Arjen Davidse vertrekt bij Gigant

maandag, 23 juli 2018 20:28 Geschreven door

Na een succesvolle fusie van Gigant en Markant en de daaropvolgende reorganisatie bij het nieuwe Gigant, gaat directeur Arjen Davidse vanaf 1 oktober voor een nieuwe uitdaging. Hij is sinds 1 juli 2017 betrokken bij Gigant, het poppodium, filmhuis en dé plek voor kunsteducatie in Apeldoorn.

Davidse wordt vanaf oktober directeur van het Cultuurgebouw in Haarlemmermeer. “Gigant staat inmiddels stevig op de rails. De organisatie is gezond, het programma diverser dan ooit. Bezoekers- en omzetcijfers stijgen en het sinds de fusie samengevoegde en gereorganiseerde team is inmiddels weer helemaal in balans en klaar voor een mooie toekomst,” aldus Davidse. “Ik ga daarom nu voor een nieuwe uitdaging bij het ook recent gefuseerde Cultuurgebouw in Haarlemmermeer. Dat kent naast een centrum voor cultuur, filmhuis en poppodium, net als Gigant dus, ook nog een schouwburg, bibliotheek en architectuurcentrum. Hopelijk kan ik daar een zelfde positieve ontwikkeling nogmaals gaan ondersteunen en begeleiden”

Dirk Schut, voorzitter van de Raad van Toezicht van Gigant: “De Raad van Toezicht betreurt het vertrek van Arjen Davidse zeer. Hij is er in geslaagd het oude Gigant en Markant goed te integreren en het nieuwe Gigant met een ambitieus programma op de kaart te zetten. Deze ingeslagen weg zal in de toekomst door de medewerkers van Gigant en Arjens opvolger verder worden voortgezet en uitgebouwd. Wij begrijpen dat Arjen de hem geboden uitdaging heeft aangenomen en wensen hem daarbij veel succes.”

Gigant zal in de komende periode een geschikte opvolger gaan werven.

populair Nieuws

CODA Museum heeft vanaf de opening in 2003 met regelmaat…
Het grootste gratis rondreizende festival van Nederland doet dit jaar…
GIGANT, CODA en ACEC vieren op zaterdag 1 september de…

Gratis cultureel festival voor het hele gezin

donderdag, 19 juli 2018 20:03 Geschreven door

GIGANT, CODA en ACEC vieren op zaterdag 1 september de start van het nieuwe culturele seizoen met ‘Bloeiend’. Tussen 12.00 en 17.00 uur is er op en rondom het Van Reekumplein (tussen GIGANT en CODA) heel veel te zien en te beleven op het gebied van muziek, dans, kunst, theater, techniek, mode en circus.

Naast een mooie line up aan muziekoptredens, is er deze dag nog veel meer te beleven. Muziekliefhebbers kunnen beats (leren) maken en verschillende muziekinstrumenten uitproberen zoals basgitaar, trompet, viool, gitaar, hobo en harp. Creatieve bezoekers kunnen onder andere (leren) illustreren, schilderen en naaien. Liefhebbers van techniek krijgen de kans om mee te doen aan een robottoernooi en om mee te bouwen aan de langste knikkerbaan. Ook kunnen bezoekers kennismaken met de Precious Plastic machines van CODA FabLab die van plastic afval een nieuw en fantastisch eindproduct maken. Verder is er straattheater, een circusspeelplaats, theaterkaraoke en een verhalenwerkplaats. Het festival wordt om 17.00 uur afgesloten met de opening van Apeldoorn Fotostad bij ACEC.

Het volledige programma wordt regelmatig aangevuld en is te vinden op gigant.nl/bloeiend en coda-apeldoorn.nl/bloeiend.

Uniek arrangement van CODA Museum, Winsor & Newton en Natuurmonumenten

woensdag, 11 juli 2018 20:18 Geschreven door

Met een schetsboek en wat potloden of een schildersezel en een koffer vol verftubes de natuur in om de schoonheid van het landschap te vereeuwigen op doek of papier. Generaties lang zijn kunstenaars geïnspireerd door het Gelders landschap en trokken zij er op uit om de natuur ‘en plein air’ te schilderen. CODA Museum Apeldoorn, Winsor & Newton en Natuurmonumenten ontwikkelden in het kader van de tentoonstelling Gelderland Grensland een uniek arrangement van tentoonstellingsbezoek en een workshop aquarelleren in de buitenlucht. De deelnemers krijgen van beeldend kunstenaar Arie Jekel een workshop aquarelleren in de buitenlucht. Er is per sessie plaats voor 10 deelnemers dus schrijf je snel in!

Gelderland Grensland in CODA Museum
De tentoonstelling Gelderland Grensland geeft een weidse blik op de provincie en de natuurlijke inspiratie die Gelderland kunstenaars door de eeuwen heen heeft geboden. Grote meesters uit de zeventiende eeuw als Jan van Goyen trokken naar het oosten van de Nederlanden om de ongerepte natuur te schilderen die in het verstedelijkende Holland steeds minder te vinden was. Een eeuw later bleef het Gelderse landschap zichtbaar in gouaches en aquarellen die verzameld werden in encyclopedische atlassen. De landschapsschilderkunst beleefde in de negentiende eeuw een hoogtepunt door schilders die in Gelderland woonden of naar plaatsen als Oosterbeek – Nederlands eerste kunstenaarskolonie – trokken. De kunstschilders uit de twintigste eeuw zijn vernieuwend in de representatie van het Gelderse landschap in de schilderkunst. Zo zijn De Stijl-voormannen als Piet Mondriaan en Vilmos Huszár onlosmakelijk verbonden met de provincie Gelderland.

Workshop in de buitenlucht van beeldend kunstenaars Arie Jekel
Beeldend kunstenaar Arie Jekel neemt u mee naar buiten voor een aquarel workshop. Jekel is een ervaren aquarellist die een grote voorliefde heeft voor de ongekende verscheidenheid van natuur: “Aquarel is een direct en spannend medium. Het is uitdaging om het onberekenbare water te controleren en de aquarel zelf zijn werk te laten doen.” Deelnemers aan de workshop ‘aquarelleren in de buitenlucht’ ontdekken de schoonheid van het gebied rondom uitkijkpunt Oud-Reemst (Otterlo), in augustus en september prachtig vanwege het bloeiende Jakobskruiskruid. Bij slecht weer wordt er gewerkt in de voormalige aardappelschuur van Natuurmonumenten.

PRAKTISCH
Museumbezoek:
op eigen gelegenheid
Data en tijden workshop:  17 en 25 augustus, 1 en 14 september, ontvangst vanaf 12.30 uur, aanvang 13 uur, einde 17 uur
Verzamelpunt: Parkeerplaats Oud-Reemst, Harderwijkerweg 1, Otterlo
Niveau: beginners en (gevorderde) amateurs
Prijs: de workshop aquarelleren onder begeleiding van beeldend kunstenaar Arie Jekel en een bezoek aan CODA Museum kosten € 10,-*
TIP: Neem een campingkrukje of opvouwbaar stoeltje mee!

LET OP:  het arrangement bestaat uit een tentoonstellingsbezoek en workshop en kost slechts € 10,-.
Toegangsbewijzen a € 10,- * kunt u aanschaffen op www.coda-apeldoorn.nl/museum/tickets-bestellen en aan balie van CODA Museum (ingang Vosselmanstraat/Roggestraat). Het entreebewijs dient u goed te bewaren want alleen met dit entreebewijs heeft u toegang tot de workshop. Aanmelden voor de workshop is o.v.v. de datum en het aantal personen is noodzakelijk! Ook als u online reeds een toegangsbewijs aangeschaft heeft. U kunt uw aanmelding mailen naar .

* Niet geldig in combinatie met een Museumkaart, CODA Pas of andere kortingsacties.

GIGANT op 12 juli in het teken van wereldband MUSE

woensdag, 04 juli 2018 21:23 Geschreven door

Op 12 juli staat GIGANT in het teken van MUSE! Vanaf 19:30 wordt de filmregistratie van MUSE - Drones World Tour vertoond en vanaf 21:30 gaat de popzaal open voor de beste MUSE tributeband: MUSEST. Combitickets voor deze avond kosten €20,00. Vrienden van Gigant betalen €18,00. Er zijn ook losse filmtickets en concerttickets te koop. Deze kosten €12,50 per stuk. Tickets zijn te koop aan de kassa van Gigant en via www.gigant.nl. Let op: er zijn nog maar 50 combitickets beschikbaar.

MUSE - DRONES WORLD TOUR
MUSE komt naar het grote doek! In de filmzaal van Gigant kun je genieten van de meest recente tournee van MUSE, de Drones World Tour. De registratie is een verzameling van meerdere concerten uit deze tour en staat natuurlijk bomvol hits zoals ‘Psycho’, ‘Plug in Baby’, ‘Supermassive Black Hole’ en vele anderen. Beleef deze show opnieuw of maak hem alsnog mee als je hem eerder hebt gemist!

MUSEST
Goede MUSE-tribute bands zijn een zeldzaamheid. Dit omdat het bijna onmogelijk is om muzikaal de synergie en energie van dit wereldberoemde rocktrio te evenaren. MUSEST is de enige MUSE-tribute die dit kan. Sinds 2007 speelt deze Nederlandse tribute band bijna het gehele live-repertoire van MUSE. Elk nummer, met passie en technische perfectie uitgevoerd, in combinatie met een overweldigende live performance maakt MUSEST de tribute die je moet zien. Talloze nationale en internationale optredens, indrukwekkende recensies, radio airplay en meer dan 1.000.000 YouTube hits zijn dan ook het ultieme bewijs dat MUSEST zich ‘The World’s No.1 MUSE Tribute’ mag noemen.

StadsOase in juli en augustus terug in Cultuurkwartier

maandag, 02 juli 2018 20:32 Geschreven door

De StadsOase keert in juli en augustus terug naar het Cultuurkwartier! De StadsOase staat deze zomer gepland op zondag 8, 15, 22, 29 juli en 5, 12, 19 en 26 augustus. Het is alweer het vijfde jaar dat het Van Reekumplein (tussen GIGANT en CODA) omgetoverd wordt tot de StadsOase. Dit festival zorgt voor een bomvol plein met muziek, theater, eten en drinken. Elke zondag start de StadsOase om 14:00 en er wordt doorgegaan tot het donker wordt. Toegang tot de StadsOase is gratis!

Muziekprogramma
De eerste namen voor het programma zijn bekend! De acts Starfish, YVI, Chainska Brassika, L’Eclair, Power to the Pipo, Eva van Pelt, Cookhouse, Thomas Pieters, Sam Green and The Midnight Heist en Richard Crejer zullen op de verschillende zondagen weer voor een bijzonder, spetterend en swingend hoogtepunt zorgen. De komende weken wordt het programma verder aangevuld. Info over het complete programma is te vinden op www.gigant.nl

Starfish (8 juli)
Met hun zonnige mix van ska, punk en reggae nemen de vier jongens van Starfish je direct mee naar het strand. Met hun roots in de IJmond aan de Noord-Hollandse kust is dat ook niet zo gek. Deze guys ademen gewoon de zee en het zomerse strandleven, en weten dit om te zetten in een explosieve party waarbij de slippers door de lucht vliegen!

YVI (8 juli)
In zijn eentje zet YVI het ego opzij, waardoor pure, ontwapenende eerlijkheid overblijft. YVI schrijft verhalende, melancholische, maar troostende songs over onzekerheid, twijfel en verdriet. Zijn stem en liedjes doen denken aan Damien Rice en Glen Hansard, met invloeden van Bon Iver en Elbow.

Chainska Brassika (15 juli)
Dit ondeugende, achtkoppige clubje uit Londen kent elkaar al sinds hun schooltijd en weet sindsdien massa's mensen te bewegen met hun aanstekelijke ska. De helft van de band bestaat uit blazers, zoals het een skaband betaamt. Ze namen hun nieuwe album Harry J Business (2017) op in Kingston, waar ze bezoek kregen van de Engelse radio DJ David Rodigan die hen “absolutely brilliant” noemde. The Skatalites noemden hen “een van de meest indrukwekkende en veelbelovende nieuwe ska-acts”. Heb je zin om te skanken, dat weet je waar je moet zijn op 15 juli.

L’Eclair (22 juli)
In 2015 zette het Zwitserse L’Eclair zijn eerste stappen als duo in Londen, maar terug in thuisstad Genève voelen ze de noodzaak uit te breiden. De band die daaruit ontstaat laat zich inspireren door groove en krautrock uit de 70’s. In december 2017 reizen de Zwitsers af naar Haarlem voor de opnames van hun tweede album Polymoods. Op dit album speelt L’Eclair opnieuw met invloeden van retro genres uit de 70's. Denk aan cheesy erotische soundtracks, tribal grooves en Duitse dance versmolten tot een homogeen resultaat, de smeerpasta voor je dagelijkse muzikale boterham!

Power to the Pipo (29 juli)
Power to the Pipo knalt, bralt, wankelt en valt...om weer op te staan en nog harder te gaan! Hun energieke brouwsel van rauwe funk, eigenwijze jazz en explosieve improvisatie zorgt ervoor dat je na één nummer al verkocht bent. Deze authentieke band met gepassioneerde muzikanten uit verschillende windstreken weet ieders gevoelige danssnaar te raken...feest gegarandeerd!

Eva van Pelt (29 juli)
Alles aan Eva van Pelt ademt intensiteit. De Brabantse zangeres, songwriter en theatermaker brengt grote en kleine emoties op het podium, met een dwarsheid en frisse eigenzinnigheid die beurtelings schuurt en ontroert. Na drie muziekprogramma’s die onder andere op Theaterfestival Boulevard speelden volgt nu ‘Hier’, een bijzonder concert voor één.

Cookhouse (5 augustus)
De band rondom de Haagse broers Jeroen en Ronald Hendriksen gaat sinds dag één als een speer. Vanaf het moment dat debuutsingle 'In Another Life', een moderne folk pop classic met internationale allure, verscheen, hebben de broers geen dag rust gehad. Ook nieuwe single 'Choices' heb je vast en zeker al voorbij horen komen op de radio. Cookhouse weet live ook te overtuigen. Ze waren niet voor niets één van de meest geboekte bands tijdens de Popronde van 2017.

Thomas Pieters (5 augustus)
De immer goed gemutste Thomas Pieters relativeert, met een rugzak vol muzikale verhalen, alle zwaarmoedigheid ons koude kikkerlandje uit. Ondersteund met de indringende ritmes van percussionist Koen Wijnen. Pieters kon landelijk op grote mediabelangstelling rekenen toen hij zijn debuutsingle ‘Kassameisje’ uitbracht in een uitverkocht Paradiso. Met zijn aanstekelijke performance werd hij de eerst geplaatste finalist van de Grote Prijs van Nederland (2013) en won hij de Texel-publieksprijs van het Amsterdams Kleinkunst Festival (2017).

Sam Green and The Midnight Heist (12 augustus)
Sam Green is een Britse muzikant die je zowel solo als met band kan verrassen, en op de StadsOase verwachten wij hem met zijn band The Midnight Heist! De muziek die Sam met zijn band maakt is eclectisch en vooruitstrevend met een stevige basis in roots en americana. Zijn dynamische vocale stijl en virtuoze benadering van de gitaar komen samen om verhalen te vertellen over liefde, pijn en verlossing en onderwerpen als reizen, sociale ongerechtigheid en antikapitalisme aan te snijden.

Richard Cejer (26 augustus)
Singer-songwriter Richard Cejer wordt geïnspireerd door lange roadtrips door Europa met zijn ouders die van heel veel verschillende soorten muziek houden. Vrolijke uptempo nummers worden afgewisseld met gevoelige intieme ballads. Voor de fans van John Mayer, Jake Bugg, Ed Sheeran, Nick Drake en Xavier Rudd.

 

Eten en drinken

Ook dit jaar keert de Bring-Your-Own BBQ weer terug: zorg zelf voor het vlees, vis of vega hapjes en Gigant zorgt voor de barbecue en sauzen. Ook wordt er een speciale Vedett-bar opgebouwd en is de buitenbar in een nieuw jasje gestoken.

Willekeurige afbeelding

64e9583f12fa2776fbdc0da419df59b8_XL.jpg

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief om het nieuws niet te missen