vrijdag 24 november 2017 | Login
Cultuur

Cultuur (1132)

CODA, Markant, Gigant zijn slechts enkele voorbeelden van culturele instellingen in onze gemeente. In Apeldoorn zijn diverse podia voor cultuur. Sommige zeggen dat cultuur de stad leefbaar maakt, andere vinden het weggegooid geld. Maar eigenlijk kunnen en willen we niet om cultuur heen omdat het ook een verrijking kan zijn van het leven.

Laatste Nieuws

Technofeest Deciliters viert 5-jarig bestaan

donderdag, 09 november 2017 16:43 Geschreven door

Technofeest Deciliters bestaat 5 jaar en dat wordt op zaterdag 18 november groots gevierd in de popzaal van Gigant! Het feest start om 23:00 en duurt tot 04:00. Tickets kosten €7,50 in de voorverkoop en €10,00 aan de deur.

In 2012 begon Deciliters in het café van Gigant, maar met de hulp van de vele enthousiaste liefhebbers verhuisde het feest al snel naar de popzaal. Vijf jaar later is Deciliters een waar fenomeen in het Apeldoornse nachtleven! De organisatie kijkt met heel veel plezier terug én vooruit: “Wat een prachttijd hebben we tot nu toe met elkaar gehad! Vijf jaar van de mooiste herinneringen, vriendschappen, en passie. Dat is het allermooiste wat Deciliters ons gebracht heeft. Maar laten we niet verzuipen in het verleden, het is een prachtige fundering, maar nu is het tijd om een kolos van een toekomst te bouwen! Met een hele nieuwe show, met nieuw licht, een supervet decor en visuals waar je achteraf helemaal niks van begrepen hebt!”

Tijdens deze verjaardagseditie komt de Amsterdamse househeld Ferro naar Apeldoorn. Ook de Leidse DJ Hueze vindt op 18 december de weg naar Gigant. Resident DJ’s Sven Kay, Dusty Gloves en Ovis maken het feest compleet, zoals Apeldoorn van ze gewend is.

Haal Ik, robot gratis op in CODA Bibliotheek

dinsdag, 07 november 2017 21:41 Geschreven door

Zelfrijdende auto’s, (bezorg)drones, machines met kunstmatige intelligentie en robots in fabrieken. Ze waren al een eeuw geleden voorspeld, maar de robots komen er nu echt en in groten getale. Waar eindigt dit? Een zonnige toekomst of is dit juist het begin van het einde van de mens? Deze vragen staan centraal tijdens de themamaand ‘Robotica’ van Nederland Leest. In november kun je het boek Ik, robot van Isaac Asimov gratis ophalen in alle vestigingen van CODA. Let op, zolang de voorraad strekt!

Ik, robot is de futuristische raamvertelling van Isaac Asimov rond de hoofdpersoon Susan Calvin, robotpsycholoog in 2057, die terugblikt op haar leven. Het zijn verhalen over menselijke trekken bij robots die ontstaan door de mazen in de wetten van de robotica. Hoewel sommige verhalen in de bundel al meer dan een halve eeuw geleden geschreven werden zijn ze qua inhoud, stijl en humor nog steeds actueel. Een spannend boek met echte breinbrekers.

Aan de slag met Robotica in CODA FabLab
Tijdens de campagne Nederland Leest zijn er verschillende activiteiten in CODA FabLab die aansluiten bij het thema ‘Robotica’. Leer bijvoorbeeld programmeren tijdens CoderDojo in CODA FabLab. Kijk voor meer informatie op www.coda-apeldoorn.nl/fablab.

The Voice winnares Maan naar Gigant

maandag, 06 november 2017 19:46 Geschreven door

Zangeres Maan gaat met haar liveband het land in voor haar eerste clubtour AM/PM en doet daarmee ook Gigant aan! Op 16 februari komt ze naar de popzaal van het Apeldoornse poppodium. De deuren van de popzaal openen om 20:00 en het concert start om 20:30. Tickets kosten €15,00. Vrienden van Gigant betalen €13,00.

Eigenlijk dacht ze een tussenjaar te nemen en ‘eens te kijken hoe het ging met muziek maken’. Inmiddels weet heel Nederland hoe dat afliep: op 18-jarige leeftijd pakte Maan de winst bij The Voice Of Holland en werd een landelijk idool. Na het winnen van The Voice duurde het niet lang voordat ze haar eerst single uitbracht, Perfect World, geproduceerd door niemand minder dan DJ Hardwell: "Ik vind haar een groot talent en weet zeker dat er een succesvolle carrière voor haar is weggelegd in de muziekindustrie." Nu twee jaar later en vijf singles verder duikt de zangeres voor het eerst in haar carrière de Nederlandse clubs in.

Eerder dit jaar schitterde Maan in het programma De Beste Zangers en nu maakt ze indruk met haar danskunsten in het programma Dance Dance Dance. Ondertussen werkte ze met Sevn Alias samen op zijn nieuwe album, én werkt ze aan haar eigen debuutalbum!

Roxeanne Hazes met debuutalbum naar Gigant

maandag, 06 november 2017 19:43 Geschreven door

Op 24 november komt Roxeanne Hazes met een vers debuutalbum onder de arm naar de popzaal van Gigant. In het voorprogramma staat singer-songwriter LAKSHMI. De deuren van de popzaal openen om 20:00 en het concert start om 20:30. Tickets kosten €14,00. Vrienden van Gigant betalen €12,00.

Roxeanne Hazes
De afgelopen maanden kon je niet om Roxeanne Hazes heen. Zo bracht ze debuutalbum ‘In Mijn Bloed’ uit, was ze te horen op en te zien in Ballade van de Moord van Thijs Boontjes Dans- en Showorkest, werd ze door De Wereld Draait Door aangesteld als nieuwe huisband én werd ze alvast bevestigd voor het belangrijke showcasefestival Noorderslag in januari.

De carrière van Roxeanne Hazes bestrijkt al een veelzijdig decennium. Tien jaar waarin ze, middels vele honderden optredens en de steevast uitverkochte Holland Zingt Hazes concerten, Nederland en België verblijdde met haar vaders muziek. In die jaren groeide ‘Dochter Dre’ als mens en artiest, waarna het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Op haar veertiende schreef ze al nummers voor het debuutalbum van haar broertje. Twee jaar geleden begon Roxeanne Hazes met het schrijven aan haar eigen muziek. “Ik merkte dat het begon te kriebelen. Dat ik behoefte kreeg aan een nieuwe creatieve uitlaatklep waarin ik mijn ideeën, gevoelens en creativiteit kwijt kan. Mijn vaders muziek is en blijft altijd de basis, en met mijn eigen muziek kan ik nu ook een andere kant laten zien.”

In september was daar dan ook debuutalbum ‘In Mijn Bloed’: “Mijn album, mijn kindje, is nu de wijde wereld in. Ik vind het doodeng, maar tegelijkertijd ben ik zo trots en kan ik niet wachten om de liedjes aan iedereen te laten horen. Ik heb zelf enorm veel gehad aan het maakproces, aan het schrijven van deze teksten. Ik heb mezelf met dit album gevonden en nu hoop ik dat ik anderen kan inspireren met mijn muziek.”

populair Nieuws

Dit jaar is het precies 25 jaar geleden dat het…
Op 24 november komt Roxeanne Hazes met een vers debuutalbum…
Technofeest Deciliters bestaat 5 jaar en dat wordt op zaterdag…

Renée Wolters – Winterreise

donderdag, 02 november 2017 19:45 Geschreven door

Winterreise is ongetwijfeld de meest duistere en fascinerende liederencyclus uit de klassieke muziek. Franz Schubert componeerde in 1827 de muziek bij de gedichtenreeks Die Winterreise van Wilhelm Müller. Beeldend kunstenaar en psychiater Renée Wolters (1947, Groningen) liet zich voor haar werk inspireren door de liederen. Een selectie van haar schilderijen wordt van 12 november 2017 tot en met 7 januari 2018 in CODA Museum getoond.

In haar werk probeert Wolters de diepere betekenis van de liederen te ontsluiten, die het verhaal vertellen van een naamloze jongeling, die tijdens een eenzame winterse zwerftocht probeert een verloren liefde te verwerken. De bezoeker wordt meegenomen op een universele reis door een desolate wereld, waar gevoelens van verlies, schaamte en verlangen, hoop en wanhoop naar voren worden gebracht.

Concert
Een selectie van de liederen uit Winterreise wordt op 25 november uitgevoerd door een van Nederlands meest toonaangevende baritons, Henk Neven en getalenteerd pianiste Cathelijne Maat tijdens een concert in CODA Museum. Renée Wolters belicht met woord en beeld de diepere betekenis en gelaagdheid van de liederen waardoor de luisteraar wordt meegenomen in een muzikaal verhaal over intense verlatenheid en onthechting. Een universele reis door de afgronden van de ziel.

Praktische informatie
Het concert heeft plaats op zaterdag 25 november in CODA Museum en start om 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur. Kaarten voor het concert zijn vanaf donderdag 9 november te koop bij de balie van de bibliotheek en het museum voor € 15,00. Op vertoon van uw CODA Pas, Museumkaart of toegangskaart voor CODA Museum is de toegang tot het concert slechts € 5,00. Toegang is inclusief kopje koffie of thee voor aanvang van het concert.

De Marathon - Hoe het allemaal begon

dinsdag, 24 oktober 2017 20:23 Geschreven door

De eerste musical waar Job Gosschalk ruim vijftien jaar geleden aan meewerkte, toen nog als casting director bij Kemna Casting, was de Nederlandse versie van Aida. Hij vloog ervoor naar de Verenigde Staten, waar hij te maken kreeg met Paul Bogaev, een Amerikaanse musicalregisseur, arrangeur en componist met een Emmy en een Grammy op zijn naam.

“In Nederland is hij onbekend bij het grote publiek, maar hij is onder meer de arrangeur van Bette Midler en Barbra Streisand. Ik wil maar zeggen: hij weet wel iets van muziek. Die Paul vertelde me destijds dat hij van Elton John een bandje kreeg met twaalf liedjes en de boodschap: Alsjeblieft, dit is de muziek van Aida. Vervolgens maakte hij daar een fantastisch georkestreerde, spetterende show van. Dat ben ik nooit vergeten. Toen ik het idee kreeg voor deze musical zei ik tegen Thomas Acda: Doe jij nou voor De Marathon wat Elton John deed voor Aida. Zo zijn we begonnen.”

Waarom De Marathon? 

“Omdat de film een oergeestig, hartverscheurend en origineel verhaal vertelt, dat je ook op een andere manier kunt delen met publiek. Ik hou van kruisbestuivingen en met Kemna Theater proberen we daar volop gestalte aan te geven. Daarbij kijken we zowel over grenzen als naar  andere kunstvormen. We halen Amerikaanse stukken, die ik op Broadway zie, naar Nederland, van de serie Bloedverwanten maakten we een toneelstuk. Ik denk dat er nog veel meer mogelijkheden zijn. Een film als Alles is liefde zou een geweldige musical zijn, en mijn televisieserie Jeuk  zou ik ook dolgraag op het toneel zien. Binnen Nederland beperk ik me trouwens niet tot de producties die ik zelf heb bedacht en gemaakt. Met de film De Marathon had ik niets te maken, maar ik ben dolblij dat ik er een musical van kan en mag maken. Hopelijk met evenveel succes.”   

Heb je je bemoeid met de inhoud van de liedjes?

“Voor Thomas begon te schrijven hebben we samen bepaald waar de liedjes over moesten gaan. Je kunt ze inzetten tijdens de meest emotionele en grappige momenten van een voorstelling, maar je kunt ook net iets inventiever zijn. Zo zit er een leuk nummer in dat Het Sponsorlied heet. Daarin gaan de mannen van de garage op zoek naar een sponsor voor de marathon. Het herbergt niet per se een emotie, maar het is wel erg musical met een klein toneelstukje erin: een goede manier om iets te vertellen en zo het verhaal verder te brengen.”

Maar we kunnen ook wel een paar keer lekker janken, mag ik hopen?

“Zeker. Bij Bloemen en gebak, een fenomenaal nummer gezongen door Jelka van Houten. Het begint als een fictief gesprek met een begrafenisondernemer. Halverwege draait het om en zingt ze haar dode man toe. Thomas zei: op het laatst huilzingt ze. Jelka begreep meteen wat hij bedoelde. Dat liedje gaat door merg en been. Mag ik nog heel even blijven hier is ook behoorlijk hartverscheurend, gezongen door de zoon van de overleden garagehouder. De hele voorstelling is hij een dwarse puber die weinig wil weten van zijn vader. Ineens is hij hem kwijt. Met dat gegeven heeft Thomas iets bijzonder moois gedaan. Maar goed, er is ook genoeg Mamma Mia-achtige lol en luchtigheid. Een lied gezongen door vijf dames in een kapsalon, het ijzersterke Mijn lichaam is een tempel over de jongens die hortend en stotend aan de training beginnen. De A4 is ook fijn. Ik wilde dat het een ode aan Rotterdam zou worden, maar het werd een klacht over Amsterdam. Ook wel eens leuk.”

De vorige voorstelling van Kemna Theater die je regisseerde was een bewerking van het aangrijpende Amerikaanse toneelstuk Moeders en Zonen. Kun je als regisseur genoeg kwijt in een musical?    

“Absoluut. Natuurlijk was het even wennen. Bij een voorstelling als Moeders en Zonen of The Normal Heart sta ik als regisseur middenin en trek ik cast en crew gedurende de repetitieperiode mee het verhaal in. Hier sta ik veel meer te kijken wat er gebeurt. Een groot gedeelte van de tijd zijn de spelers bezig met dansen en zingen, onder begeleiding van anderen. Dat vind ik ook te gek. Een van de leukste dingen aan mijn werk is het samenbrengen van fijne mensen die goed zijn in wat ze doen, zowel op het toneel als achter de schermen.”

Voor meer informatie www.de-marathon.nl

Kaartverkoop
De Marathon  is op dinsdag 31 oktober en woensdag 1 november te zien in Orpheus, aanvang: 20:00 uur. Tickets zijn vanaf € 29,50 verkrijgbaar via www.orpheus.nl of de theaterkassa. Dagelijks telefonisch bereikbaar van 10:00 tot 22:00 uur via 055 527 03 00.

Foto-expositie "tijd en kleur" van de RGB-fotogroep

dinsdag, 24 oktober 2017 19:42 Geschreven door

Vijftien enthousiaste fotografen uit Apeldoorn, Deventer, Twello en Teuge combineren het project ‘100 Jaar Teuge Airport’ met eigen werk in CODA Centrale Bibliotheek. Deze prachtige fototentoonstelling van de RGB-FOTOgroep is in de maand november gratis te bekijken in CODA Centrale Bibliotheek aan de Vosselmanstraat in Apeldoorn.

De leden van de RGB-FOTOgroep beoefenen, ieder op zijn of haar eigen niveau, uiteenlopende fotografiedisciplines in diverse genres; van natuur- en landschapsfotografie tot portretten, architectuur- en reportagefotografie. Zonder uitzondering delen zij een grote passie voor fotografie. Door kennis en ervaring met elkaar te delen, wordt het werk en de persoonlijke ontwikkeling als fotograaf op hoger niveau gebracht. De leden van RGB-FOTOgroep komen eens in de drie weken samen om niet alleen ervaringen te delen maar ook om te praten over theoretische en technische aspecten zoals compositie, camera-instellingen, bestandsbeheer en beeldbewerking. Daarnaast gaan de leden regelmatig gezamenlijk of in kleinere groepjes op pad om specifieke thema’s of projecten uit te werken.

Voor de tentoonstelling in CODA Centrale Bibliotheek koos de fotogroep ‘100 jaar Teuge Airport’ als thema. Dat Teuge Airport momenteel volop in de belangstellingstaat is echter toeval. Het vliegveld laat al 100 jaar zien wat het in huist heeft: van gemotoriseerde vliegtuigen tot zweefvliegtuigen en van klassieke modellen tot de zogenaamde ‘para-kisten’. Daarnaast wordt er al vele tientallen jaren parachute gesprongen vanaf Teuge Airport. Ook shows en het onderhoud aan vliegtuigen trekt veel publiek. Met dit project laat de RGB-FOTOgroep slechts één scene zien, waarin de factor tijd, het moment en de vele facetten van het vliegveld te zien zijn.

Naast het groepsproject exposeren de fotografen in CODA Centrale Bibliotheek vrij werk binnen het thema ‘kleur’. Iedere fotograaf heeft op eigen wijze met kleur gewerkt en daarbij voor niet de voor de hand liggende verbeeldingen gekozen. In een aantal gevallen is het werk abstract, anderen beelden hebben een bijzondere thema, voorwerp of onderwerp.

Deelnemend fotografen
Aart van Egteren, Eli Imlabla, Donato di Nardo, Bert Rubingh, Riet Oldenboom, Barry Bergman,  Heleen Snijder, Jan Mossink, Bert Rubingh, Henny Evers, Tonny Gerritsen, Peter Cornelisz, Eline Streek,  René Broekhof.

Lokaal talent showt talent tijdens de audities voor SHOW Apeldoorn

maandag, 23 oktober 2017 19:29 Geschreven door

Na de zeer succesvolle eerste editie van SHOW Apeldoorn in 2016, organiseert Theater Orpheus ook in het najaar van 2017 weer ‘SHOW Apeldoorn’. In deze avondvullende voorstelling in Orpheus krijgt Apeldoorns talent de kans om mee te werken aan een fantastische eindejaarsshow. De afgelopen maanden kon lokaal podiumtalent zich aanmelden voor de voorrondes, welke 24, 25 en 26 oktober plaatsvinden.

Maar liefst 26 talenten tussen de 9 en 57 jaar nemen deel  aan de voorrondes, waarvan er  uiteindelijk 10 daadwerkelijk aan de slag gaan met de eindejaarsvoorstelling van SHOW Apeldoorn. De voorrondes zijn openbaar en publiek is van harte welkom van 19:00 uur tot 21:00 uur op de diverse locaties in Apeldoorn. Iedere deelnemer krijgt twee minuten de tijd om de jury te overtuigen. Iedere avond wordt er gestart met de jonge  deelnemers, gevolgd door de volwassenen.  Meta Neeleman, directeur van Orpheus presenteert  deze avonden.

Dinsdag 24 oktober – Real X
De eerste avond vindt plaats op het podium van Skatepark Real X. De  avond wordt geopend door drie jonge deelnemers op de drum.  Vervolgens brengen verschillende zangers, zangeressen en rappers hun eigen nummers ten gehore.

Woensdag 25 oktober – Gigant, markant in cultuur
Woensdagavond vinden de audities plaats in de Walvis zaal bij Gigant. Hier wordt het publiek verrast met dans, zang, een trompettist  en een comedy goochel-act.

Donderdag 26 oktober – ’t Cafeetje van Marja
De  avond wordt geopend door een jeugdige zangeres die wordt begeleid door een jonge pianist. Verder zien we deze avond zangers en zangeressen met gitaar, een scène uit een musical, een verhalenvertelster, een theatermonoloog en een dichter.

De vakjury bestaat uit Marijt Helmink, programmeur van Orpheus, en Silvester Zwaneveld, cabaretier en regisseur van SHOW Apeldoorn. Daarnaast is er een publieksjury die vertegenwoordigd wordt door Ingrid Willems van AVIO Advocaten en  Jan Vink van Van Lanschot Bankiers Apeldoorn. De jury beoordeelt de deelnemers op performance, originaliteit & inhoud en motivatie. Iedere avond zijn er avondwinnaars en op donderdagavond maakt de jury de 10 winnaars bekend. Deze winnaars spelen samen met Silvester Zwaneveld een rol in SHOW Apeldoorn op 29 december  in Theater Orpheus.

SHOW Apeldoorn
Met SHOW Apeldoorn wil Theater Orpheus Apeldoorns amateurtalent de kans geven zich verder te ontwikkelen en samen met een professioneel team te werken aan een fantastische show waarin verschillende podiumkunsten bij elkaar komen. In 2016 organiseerde Theater Orpheus de allereerste editie van SHOW Apeldoorn. Dit zorgde voor zoveel energie bij deelnemers en publiek, dat een vervolg niet uit kon uitblijven.

SHOW Apeldoorn is een initiatief van Theater Orpheus; het project wordt gerealiseerd in samenwerking met GIGANT, markant in cultuur in Apeldoorn. Tijdens de voorrondes wordt een selectie gemaakt; daarna wordt er met de meest enthousiaste deelnemers verder gewerkt aan de eindshow. De deelnemers worden via coaching en repetities klaargestoomd voor de grote SHOW op 29 december in de Rabobankzaal in Theater Orpheus. Uiteraard is publiek van harte welkom bij deze voorstelling. Voor een kleine bijdrage van € 2,50 pp ontvangt u tickets voor deze voorstelling. Deze zijn te bestellen via www.orpheus.nl/show    

Orpheus realiseert SHOW Apeldoorn met financiële ondersteuning van het Janice Walker fonds, de Rabobank en het Ondernemerspodium van Orpheus.

Willekeurige afbeelding

f1e5f12d82a9ec8f29be275f54bb6e38_Generic.jpg

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief om het nieuws niet te missen