Cultuur

Cultuur (1191)

CODA, Markant, Gigant zijn slechts enkele voorbeelden van culturele instellingen in onze gemeente. In Apeldoorn zijn diverse podia voor cultuur. Sommige zeggen dat cultuur de stad leefbaar maakt, andere vinden het weggegooid geld. Maar eigenlijk kunnen en willen we niet om cultuur heen omdat het ook een verrijking kan zijn van het leven.

Laatste Nieuws

Muziek voor de Jeugd van Vroeger in wijkcentrum Orca

donderdag, 19 april 2018 20:17 Geschreven door

Maandag 7 mei van 14.00 tot 15.30 uur kunt u in wijkcentrum Orca aan de Germanenlaan 360 genieten van “Muziek voor de Jeugd van Vroeger”.

De muzikanten van “Tussen Muziek en Koffie” gaan er een gezellige middag van maken. Er zal o.a. muziek te horen zijn van Billie Holiday, Elvis Presley, Wim Sonneveld, Toon Hermans en de Beatles. Het belooft een leuke middag te worden waar u mag meezingen en wellicht ook nog een dansje kunt maken.

Tussen Muziek en Koffie
Twee keer per maand komen de leden van “Tussen Muziek en Koffie” op maandagochtend bij elkaar in wijkcentrum Orca, om samen muziek te maken. Lijkt het u leuk om aan te sluiten dan bent u van harte welkom. Voor meer info kijk op accres.nl/wijkcentra/agenda

Aanmelden muziekmiddag
Voor slechts € 1,00 kunt u op maandag 7 mei komen genieten van de muziek van vroeger. Meld u vooraf aan door een e-mail te sturen naar of neem telefonisch contact op met of de Sociaal Beheerder van wijkcentrum Orca, Ingvild Lith 06-51 13 144 371

Voorstelling Armando & Oleg Lysenko op 22 april in Gigant geannuleerd

woensdag, 18 april 2018 19:37 Geschreven door

In verband met de verslechterde gezondheid van schrijver, dichter en beeldend kunstenaar Armando zal de voorstelling ‘Ik hoorde dat er geluisterd werd’ die op 22 april in Gigant gepland stond helaas niet door kunnen gaan. Gezien zijn hoge leeftijd is de verwachting dat de voorstelling ook niet naar een latere datum verzet kan worden. Armando en Oleg betreuren het zeer dat ze dit bijzondere project niet kunnen voortzetten, maar kijken terug op een prachtige samenwerking.

Kaartkopers krijgen hun geld terug. Zij kunnen hiervoor contact opnemen met de financiële administratie van Gigant via .

Ruben Hein met Groundwork Rising tour naar Gigant

maandag, 16 april 2018 20:15 Geschreven door

Wie is de Mol? winnaar Ruben Hein komt op 20 april naar Gigant! In februari kwam het derde studioalbum, Groundwork Rising, van de zanger en pianist uit en met deze plaat op zak doet hij de popzaal van de Apeldoornse poptempel aan. Singer-songwriter Marle Thomson verzorgt het voorprogramma. De deuren van de popzaal openen om 20:00 en het concert start om 20:30. Tickets kosten €17,50, Vrienden van Gigant betalen €15,00. Tickets zijn te koop aan de kassa van Gigant en via www.gigant.nl.

Ruben Hein nam ruim vier jaar de tijd om de juiste richting van zijn nieuwe album Groundwork Rising te bepalen, na het succes van EP ‘Dressed Up’ uit 2014. In deze periode ging hij onder andere mee op tournee met de Engelse band Fink. Diens frontman Fin moedigde hem aan om op een andere manier naar muziek te kijken en zichzelf muzikaal uit te dagen door de onderbelichte kanten in hemzelf op te zoeken. Ruben nam dat advies ter harte en vertrok vervolgens naar een afgelegen locatie in de bossen, met slechts een oude rode piano tot zijn beschikking. Groundwork Rising is in alle opzichten een stap vooruit naar het begin. Naar het gevoel van ontdekken en terug naar waar het bij zijn muziek eigenlijk om draait: de stem en de piano.

“Om bij de juiste ingrediënten voor een tekst te komen, moet je soms dieper graven dan je lief is.” aldus Ruben. “Maar op het moment dat je deuren in je hoofd durft te openen, waar je normaal gesproken liever ver vandaan blijft, ontstaat er wel ruimte en vrijheid om te schrijven. Taboes moeten er tijdens dat proces niet zijn, die blokkeren je. Hierdoor had ik de vrijheid om mezelf in alle eerlijkheid te bevragen: hoe ik de dingen zie, wat ik er mee doe of hoe ik er mee omga.” Vanuit deze basis legde hij het fundament van zijn nieuwe werk. “Ik leerde weer naar de muziek luisteren zoals ik als kind deed. Het raakt me of niet. Alle vooroordelen die ik over mijn muziek had moest ik laten varen. Vandaar ook de titel Groundwork Rising: de grondslag voert de boventoon.”

Voorprogramma: Marle Thomson
Warm, edgy, kleurrijk, eigenzinnig en bovenal muzikaal: Marle Thomson zingt, raakt, verrast en valt op met haar muziek, waarin ruimte en tijd samensmelten tot een volkomen eigen universum vol beats, loops, keys, gitaar en zang. ‘Soulful Space Pop’, zo noemt Thomson het zelf. Met haar EP The Canopy in 2016 en de akoestische versie daarvan in 2017, speelt Marle Thomson zich in de kijker met opvallende optredens op o.a. Amsterdam Woods, de Uitmarkt, Amsterdam Fashion Week, Dutch Sustainable Fashion Week, Eurosonic Noorderslag, de Popronde en was ze live te zien bij De Wereld Draait Door. “Wat een betoverende stem.” - Mathijs van Nieuwkerk.

Orkest de ereprijs brengt een nieuw programma naar Apeldoorn

maandag, 16 april 2018 20:06 Geschreven door

Binnenkort brengt orkest de ereprijs een nieuw programma naar Apeldoorn: Baal Brecht Breuker. Hiermee viert het ensemble de Nederlandse modern-klassieke muziek, met 21ste-eeuwse composities die alle barrières en tradities doorbreken. Een eclectische en verrassende mix van stijlen, genres en geluiden. 

Op de rol staat onder andere Baal van Chiel Meijering, gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Bertolt Brecht met zang van Jeroen van Venrooij. Daarnaast speelt de ereprijs het onstuimige De Verdubbelaar van grootheid Willem Breuker en een gloednieuw werk van Bernard Hunnekink.

Baal Brecht Breuker is op 22 april te zien in onze thuisbasis ACEC Apeldoorn. Meer informatie over de voorstelling kunt u vinden op onze website www.ereprijs.nl.

populair Nieuws

Maandag 7 mei van 14.00 tot 15.30 uur kunt u…
In verband met de verslechterde gezondheid van schrijver, dichter en…
Op zondag 27 mei vindt Tel Aviv plaats van Theater…
Op 7 mei speelt theatergroep het Apeldoornse Schaep de voorstelling…

Muziekmaand mei bij opleidingsorkest Prinses Juliana Beekbergen

maandag, 16 april 2018 19:44 Geschreven door

Het opleidingsorkest van harmonieorkest Prinses Juliana Beekbergen (PJB) biedt kinderen, jongeren en volwassenen een unieke kans door hen gedurende drie repetities, een workshop en een concert de mogelijkheid te geven om kosteloos mee te spelen en op te treden.

Voor ieder die minimaal een jaar een blaasinstrument bespeelt is er een plekje in het orkest. Ook slagwerkers met een jaar ervaring zijn van harte uitgenodigd. Tijdens de repetities op woensdag 16, 23 en 30 mei worden de muziekstukken onder leiding van Harald van Neck geoefend en wordt er geleerd om in het orkest samen spelen.  Op 2 juni volgt een workshop onder leiding van Anke van der Hoek. Het resultaat van wat is geleerd op de repetities en tijdens de workshop zal aansluitend ten gehore worden gebracht tijdens het slotoptreden. Bij dit optreden zijn belangstellenden van harte uitgenodigd.

De woensdagse repetities beginnen om 18:30 uur en duren tot 19:30 uur. De workshop voor het afsluitende optreden op 2 juni begint om 14:00 uur en duurt tot 16:00 uur. Het afsluitende concertje begint om 16:15 uur en duurt ongeveer een half uur. Zowel de repetities, de workshop als het slotoptreden vinden plaats in Het Hoogepad, Papenberg 5 te Beekbergen. Deelname is gratis.

Meer informatie is te vinden op: www.harmonie-pjb.nl. Aanmelden kan vanaf vandaag door contact op te nemen met Saskia van Andel: 055-5412859 of door te mailen naar: .


Lezing Keramiek Triënnale 2018

vrijdag, 13 april 2018 20:38 Geschreven door

CODA Museum Apeldoorn presenteert tot en met 10 juni de Keramiek Triënnale 2018, een tentoonstelling geïnitieerd door de Nederlandse Vakgroep Keramisten (NVK). Op zondag 22 april, geven keramisten Helmie Brugman en Antonie Eikemans een lezing in CODA Auditorium.

Het werk van Brugman en Eikemans is op dit moment te zien in de Keramiek Triënnale. Tijdens de lezing vertellen ze meer over hun achtergrond, inspiratie en werkwijze. De lezing is gratis toegankelijk op vertoon van een toegangskaart voor CODA Museum, een Museumkaart, CODA Pas of Vriendenpas van CODA.  Aanmelden kan door een mail te sturen naar o.v.v. ‘lezing Keramiek Triënnale 22 april’ en het aantal personen. Meer informatie over de lezingen is te vinden op www.coda-apeldoorn.nl/keramiek.

Keramiek Triënnale 2018
De Keramiek Triënnale toont het werk van 34 kunstenaars uit Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Denemarken, Finland, Letland, Litouwen en Turkije. Deze zijn geselecteerd uit 360 inzendingen uit heel Europa. Het thema van de triënnale is figuratieve sculpturale keramiek. Beelden in installaties van keramiek waarin de figuratie, het herkenbare, een belangrijke rol speelt. De geselecteerde kunstenaars staan garant voor kwalitatief hoogstaand werk en een gevarieerde tentoonstelling waarin uiteenlopende aspecten van figuratie aan bod komen. Met deze internationale tentoonstelling geven CODA Museum en de NVK een stand van zaken op het gebied van de figuratieve sculptuur.

Maak je eigen sieraadportret in CODA

dinsdag, 10 april 2018 20:02 Geschreven door

Op de laatste dag van de Museumweek, zondag 15 april, verzorgt beeldend kunstenaar Marijke Schurink een workshop in CODA. Tijdens deze workshop maak je een eigen sieraadportret. De kosten bedragen €7,50 per persoon. De sieradenportretten die Schurink zelf maakt zijn nu te zien in CODA Museum in de tentoonstelling 101 Vrouwen Versierd.

Laat je inspireren door de sieraadportretten Schurink en ga aan de slag met een foto die je zelf meeneemt. De foto vormt de basis van het portret. Vervolgens ga je met papier, stof, kralen en vele andere materialen aan de slag en maak je zo een uniek portret. De kosten voor deze workshop bedragen €7,50 en meedoen kan vanaf 6 jaar. Aanmelden voor deze workshop kan door een mail te sturen naar o.v.v. ‘Workshop sieraadportret’ en het aantal personen. Ga voor meer informatie naar www.coda-apeldoorn.nl

101 Vrouwen Versierd
Een donkerharige vrouw kijkt je indringend aan. Haar handen lijken je te willen pakken. In haar mond en tussen haar vingers een rood touwtje als ster gespannen. We zien fotograaf Maria Austria (1915-1975) uit het boek 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis van historicus Els Kloek zoals bewerkt door beeldend kunstenaar Marijke Schurink voor haar serie sieraadportretten van 101 Nederlandse vrouwen. CODA Museum geeft tot en met 27 mei 2018 een overzicht van dit bijzondere project.

Luister 21 april in CODA naar prachtige muziek verzorgd door SPMA

maandag, 09 april 2018 21:20 Geschreven door

SPMA (Samenwerkende Particuliere Muziekdocenten Apeldoorn) verzorgt meerdere keren per jaar muzikale middagen in CODA. Deze middagen zijn vooral bedoeld om geïnteresseerden op een informele manier kennis te laten maken met SPMA, de betrokken muziekdocenten en de instrumenten waarop lesgegeven wordt. Zaterdag 21 april staan dwarsfluit, blokfluit en piano centraal. De middag begint om 14.00 uur in CODA Auditorium; de toegang is zoals altijd gratis.

Deze middag wordt ingevuld door leerlingen van Coralien Vierstra en Barbara Merlijn (dwarsfluit), Loes Hartjes (blokfluit) en Karin Volmer (piano). Er zijn solo-optredens door jonge leerlingen en volwassenen en het Ensemble Flutonicum treedt op onder leiding van Coralien Vierstra. Dit ensemble bestaat uit gevorderde leerlingen die een combinatie van ensemble en fluitles hebben. Het belooft weer een leuke, muzikale middag te worden voor iedereen (jong en ouder) die kennis wil maken met de verschillende docenten en instrumenten.

SPMA

SPMA is een groeiende groep particuliere gediplomeerde muziekdocenten die instrumentale en vocale lessen aanbiedt. Dit cursusseizoen 2017/2018 bestaat SPMA 25 jaar en dat wordt 14 april 2018 gevierd met onder andere een lezing door professor Scherder over zijn boek Singing in the brain. Wilt u meer weten over deze dag of op de hoogte blijven van de verschillende activiteiten, like dan de Facebookpagina (www.facebook.com/spma.nl) of kijk op www.spm-a.nl

De laatste muzikale middag in CODA voor dit seizoen staat gepland op zaterdag 16 juni.

Willekeurige afbeelding

786b840b45bcb310b5a3c0b15d11b2ac_Generic.jpg

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief om het nieuws niet te missen