zaterdag 23 september 2017 | Login
Cultuur

Cultuur (1108)

CODA, Markant, Gigant zijn slechts enkele voorbeelden van culturele instellingen in onze gemeente. In Apeldoorn zijn diverse podia voor cultuur. Sommige zeggen dat cultuur de stad leefbaar maakt, andere vinden het weggegooid geld. Maar eigenlijk kunnen en willen we niet om cultuur heen omdat het ook een verrijking kan zijn van het leven.

Laatste Nieuws

Kunst in dok Zuid: drie verschillende exposities

dinsdag, 19 september 2017 19:48 Geschreven door

In dok Zuid exposeren op dit moment Helen Vonhof (sieraden en 3D objecten), Iris Burghout (sieraden) en Amateur Fotografen Vereniging (fotografie). Hun werk is nog tot en met 1 november tijdens reguliere openingstijden gratis te zien; u vindt dok Zuid aan de 1e Wormensweg 460 in Apeldoorn.

Helen Vonhof: sieraden en 3D objecten
Helen Vonhof heeft een baan in de zorg en ontwerpt daarnaast sieraden en 3D objecten. In haar verrassende creaties worden vintage-elementen en natuurlijke voorwerpen als basis gebruikt. Zelf zegt ze hierover: “Het verbaast me elke keer weer wat mensen allemaal weggooien. Ik hou van oude objecten die getekend zijn door de tijd. In mijn creaties geef ik ze een nieuw leven waardoor mensen er weer op een andere manier naar kijken”. Helen is ook te volgen via Instagram: helenshappyatelier.

Iris Burghout: sieraden
Iris Burghout maakt veelal grote tekeningen en objecten, maar speciaal voor deze expositie heeft zij kleinere objecten en sieraden van emaille gemaakt. De organische vormen en sprekende kleuren van deze hangers en broches laten de rijkdom in de natuur zien. Hiervoor zaagt ze de basis van koper met de hand en daarover wordt glas gesmolten in een oven. Meer over haar werk is te vinden op www.irisburghout.nl of via Facebook of Instagram: Iris Burghout.

Amateur Fotografen Vereniging ‘De Veluwe’
Amateur Fotografen Vereniging De Veluwe (kort, AFV) bestaat uit zo’n vijftig amateurfotografen uit Apeldoorn en omgeving. Ze komen iedere twee weken bij elkaar in dok Zuid waar ze, al dan niet onder leiding van een professioneel fotograaf, met fotografie bezig zijn. Ieder lid heeft zijn of haar eigen inbreng en niveau, maar iedereen is bereid om anderen te helpen. Ook niet leden zijn tijdens deze avonden van harte welkom. In hun jaarlijkse expositie staat dit keer het thema ‘De Vier B’s’ centraal: van Binnen naar Buiten, van Buiten naar Binnen, van Boven naar Beneden en van Beneden naar Boven. Afgelopen jaar is hard aan dit complexe thema gewerkt.

Open Monumentendagen in en om Apeldoorn druk bezocht

donderdag, 14 september 2017 19:25 Geschreven door
Ondanks het regenachtige begin van het weekend hebben circa 13.000 mensen op 9 en 10 september de BankGiro Loterij Open Monumentendagen in Apeldoorn bezocht. Ruim 1.500 bezoekers meer dan vorig jaar; dit in tegenstelling tot het landelijk aantal bezoekers dat een daling kende. Het thema ‘Boeren, burgers & buitenlui’ bracht jong en oud naar bijzondere locaties in en om Apeldoorn die het ontdekken meer dan waard zijn. Dankzij de medewerking van vele monumenteneigenaren en de inzet van tal van vrijwilligers hebben de opengestelde monumenten ook deze 31ste editie het publiek weer verrast en geïnspireerd.

Ook de opening op vrijdag 8 september in het onlangs gerestaureerde Theehuis in Stadspark Berg & Bos werd goed bezocht. Na twee bij het thema passende presentaties werden de winnaars van de schrijfwedstrijd bekend gemaakt. Zij kregen allemaal een oorkonde, een VVV-bon en een door De Stedendriehoek gesponsorde extra prijs. De eerste prijs ging naar Mirjam van ’t Veen voor haar historische verhaal over een aan de schandpaal geketende burger, boer of buitenluide. Aansluitend aan deze prijsuitreiking was het woord aan wethouder Nathan Stukker die na zijn toespraak de officiële openingshandeling verrichtte door de originele bel te luiden uit de villa van de heer J.C. Wils, de stichter van het landgoed waaruit 100 jaar geleden de wijk Berg & Bos ontstond.

Voorafgaand aan de Open Monumentendagen had traditiegetrouw de Open Monumenten Klassendag plaats – dit jaar voor het eerst verdeeld over drie dagen, namelijk woensdag 6, donderdag 7 en vrijdag 8 september. Ruim 800 scholieren hebben (onder begeleiding) een monument bezocht.

Deel uw foto’s!
Op www.monumentendagenapeldoorn.nl blijft de informatie over de opengestelde locaties nog enige tijd online toegankelijk. Om de herinneringen rondom deze editie van de Open Monumentendagen zichtbaar te maken, worden op deze site ook foto’s, filmpjes en verhalen van bezoekers gedeeld. Uw inzending kunt u mailen naar ; vergeet u niet de naam van de fotograaf en de locatie of activiteit te noemen? De mooiste inzendingen worden verwerkt in een foto-/filmimpressie, waarbij de keuze voor plaatsing bij de redactie van Erfgoedplatform Apeldoorn ligt.

De Open Monumentendagen in Apeldoorn werden ook dit jaar weer onder auspiciën van Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn georganiseerd door de Stichting Apeldoornse Monumenten (SAM), de gemeente Apeldoorn en CODA met medewerking van partners van het Erfgoedplatform Apeldoorn en - niet in de laatste plaats - tientallen enthousiaste vrijwilligers die een absoluut onmisbare rol hebben gespeeld om alle bezoekers een fijn weekend te bezorgen.

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws en activiteiten rond cultuurhistorie in Apeldoorn? Kijk dan regelmatig www.erfgoedplatformapeldoorn.nl of like ons op Facebook (www.facebook.com/erfgoedplatformapeldoorn).

CODA maakt bunker Seyss-Inquart toegankelijk in Virtual Reality

dinsdag, 12 september 2017 19:35 Geschreven door

CODA heeft in samenwerking met Erfgoed Gelderland en Stichting De Bunker van Seyss-Inquart een virtuele tour samengesteld door de bunker van Rijkscommissaris Seyss-Inquart. Op deze manier wordt de beladen plek toegankelijk gemaakt voor het onderwijs en belangstellenden. In CODA VR Lab wordt u in Virtual Reality door een gids rondgeleid door de bunker zoals deze er in 1948 uitzag, toen de bunker werd opengesteld voor publiek.

Vanaf het najaar van 1944 tot het eind van de oorlog zetelde het hoogste gezag in bezet Nederland,  Rijkscommissaris Seyss-Inquart met zijn staf, zich aan de Loolaan 554 in Apeldoorn. Wanneer er gevaar dreigde verplaatsten zij zich naar de nabijgelegen bunker. Deze bunker is niet alleen een Rijksmonument, het is ook het enige monument in Apeldoorn dat dateert uit de oorlogsperiode. In de eerste jaren na de oorlog stonden duizenden mensen in de rij om de schuilkelder, die in de stijl van de Rijkscommissaris ingericht was, te bezichtigen. Begin jaren ’50 ebde de belangstelling weg en gingen de deuren op slot. De bunker is sindsdien slechts bij zeldzame gelegenheden toegankelijk.

Uniek in Nederland

Het is de eerste keer dat een bunker uit de Tweede Wereldoorlog in Nederland wordt ontsloten via Virtual Reality. Deze techniek brengt vergeten erfgoed, of erfgoed dat niet (meer) toegankelijk is, weer tot leven. Door de bunker van Seyss-Inquart te vertalen naar Virtual Reality is het enige monument in Apeldoorn dat dateert uit de oorlogsperiode weer toegankelijk.

De bunker in het onderwijs

In het bijbehorende lesprogramma bezoeken leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs zowel CODA Archief, als CODA VR Lab. De objecten uit de CODA collectie, afkomstig uit de bunker en uit de Tweede Wereldoorlog in Apeldoorn, staan hierbij centraal. Daarnaast bezoeken en beleven ze de bunker in Virtual Reality. Deze combinatie zorgt ervoor dat ze samenwerken, authentieke objecten zien en geholpen worden een beeld te vormen van hoe het er toen uitzag. Door hier met de leerlingen op te reflecteren en hen samen te laten werken met de beschikbare materialen, komt de geschiedenis dichterbij.

Meer informatie
De virtuele tour van de bunker is tot stand gekomen met een innovatiefonds van de Rijnbrink Groep en in samenwerking met Erfgoed Gelderland en Stichting de Bunker van Seyss Inquart. De virtuele applicatie is gebouwd door VizVis 3D Concepts.

Ga naar www.coda-apeldoorn.nl/seyss-inquart voor meer informatie.

Paleisconcerten zaterdag 30 september 2017

dinsdag, 12 september 2017 19:25 Geschreven door

Arthur Schoonderwoerd is een van de belangrijkste fortepianisten van zijn generatie. Met onderzoek naar onbekend, ten onrechte vergeten repertoire voor de fortepiano en de uitvoeringspraktijk ervan slaat hij fascinerende wegen in. Instrumenten met een eigen klankkleur en mechaniek, zoals de tangentenvleugel, de vroege Weense piano's en de Franse klavieren uit de negentiende eeuw, hebben zijn grote liefde.

Nadat Arthur Schoonderwoerd zijn solistendiploma piano in Nederland had behaald, studeerde hij bij Jos van Immerseel aan het Conservatorium Supérieur de Musique de Paris, waar hij cum laude afstudeerde. Hij was prijswinnaar van het vermaarde fortepianoconcours Musica Antiqua te Brugge en van het Van Wassenaer Concours en werd door de Conseil d'Europe uitgeroepen tot Laureaat Juventus.

Zijn solocarrière voert hem over de hele wereld. Daarnaast speelt Arthur Schoonderwoerd graag kamermuziek en gaf hij concerten met onder anderen Johannette Zomer, Barthold Kuyken, Graf Moerja, Wilbert Hazelzet, Eric Hoeprich, Emilio Moreno en Miklos Spanyi. Arthur Schoonderwoerds cd-opnamen worden door de internationale pers geroemd. In 2004 werd hij benoemd tot hoofdvakdocent historische piano aan het conservatorium van Barcelona.

Voor dit concert laat hij zich vergezellen door een tweetal musici uit zijn eigen Ensemble Cristofori: violist Rémy Baudet en cellist François Michel.
Arthur zal op zijn eigen Fritz fortepiano spelen.

Programma: Haydn, Beethoven, Schubert
Zaterdag 30 september 2017, 20:15 uur
Locatie: Paleis Het Loo, Apeldoorn
Entree (incl. pauzedrankje): € 27,50, t/m 30 jaar € 13,75

Meer informatie:
http://www.paleisconcerten.nl (ook voor kaartverkoop) 

populair Nieuws

In dok Zuid exposeren op dit moment Helen Vonhof (sieraden…
CODA Museum ontving woensdag een positieve beschikking: het Mondriaan Fonds…
Vanaf 16 december haalt museum Paleis Het Loo de mooiste…
Ondanks het regenachtige begin van het weekend hebben circa 13.000…

Orpheus geeft Apeldoorns talent wederom de kans om op het grote podium te staan

maandag, 11 september 2017 16:25 Geschreven door

Na de zeer succesvolle eerste editie van SHOW Apeldoorn in 2016, organiseert Theater Orpheus ook in het najaar van 2017 ‘SHOW Apeldoorn’, waarin Apeldoorns talent de kans krijgt mee te doen aan een avondvullende voorstelling in Orpheus. De audities vinden eind oktober plaats, de twee eindvoorstellingen zijn gepland op 29 december in de Rabobankzaal van Theater Orpheus. Inschrijven voor deelname kan vanaf nu via www.orpheus.nl/show

Met SHOW Apeldoorn wil Theater Orpheus Apeldoorns amateurtalent de kans geven zich verder te ontwikkelen en samen met een professioneel team te werken aan een fantastische show waarin verschillende podiumkunsten bij elkaar komen. In 2016 heeft Theater Orpheus de allereerste editie van SHOW Apeldoorn georganiseerd. Dit zorgde voor zoveel energie bij deelnemers en publiek, dat een vervolg niet uit kon uitblijven.

SHOW Apeldoorn is een initiatief van Theater Orpheus; het project wordt gerealiseerd in samenwerking met GIGANT, markant in cultuur in Apeldoorn. Tijdens de voorrondes in oktober wordt een selectie gemaakt; daarna wordt er met de meest enthousiaste deelnemers verder gewerkt aan de eindshow. De deelnemers worden via coaching en repetities klaargestoomd voor de grote SHOW op 29 december in de Rabobankzaal in Theater Orpheus.

Deelnemers aan SHOW Apeldoorn zullen aan den lijve ondervinden hoe geweldig het is om op het podium te staan en te werken met een professionele regisseur, techniek, belichting, decor en grime. Orpheus-directeur Meta Neeleman: “We hebben vorig jaar gezien wat een geweldige ervaring dit project  is voor de deelnemers, en hoe snel zij kunnen groeien in hun rol. Vorig jaar stond er na weken hard werken een echt professionele show; dat is ook dit jaar ons doel. Dit keer willen we hem minimaal twee keer opvoeren om zo veel mogelijk publiek te laten meegenieten. Ik ben blij dat Silvester Zwaneveld net als vorig jaar de regie weer op zich wil nemen. Zeker weten dat het weer een top-stuk wordt. ”  

Talent gezocht!
Heb jij talent en wil je dat met heel Apeldoorn delen? Meld je dan nu aan voor SHOW Apeldoorn en misschien sta jij binnenkort op het podium van Theater Orpheus te schitteren.

SHOW is voor jong en oud, beginnend en gevorderd talent, en alle vormen van podiumkunst (dans, zang, toneel, muziek…). Voorwaarde  is wel dat je uit Apeldoorn komt. De voorrondes vinden plaats in de laatste week van oktober, de locatie en datum worden bekend nadat de inschrijving gesloten is. Aanmelden kan t/m 15 oktober via www.orpheus.nl/show    

Classical Guitar Series Apeldoorn

maandag, 11 september 2017 16:13 Geschreven door

Denk aan de gitaar en onmiddellijk zijn er allerlei associaties; van exotische vakanties tot de eerste gitaarakkoordjes van je buurjongen. Geen enkel ander instrument als de akoestische gitaar kom je in zoveel muziekstijlen tegen. Laat je in de Apeldoornse Guitar Series verrassen door de veelzijdigheid van de gitaar.

We maakten al kennis met het Sabrina Vlaskalic Guitar Quintet, die met vertolkingen van door Leo Brouwer bewerkte uitvoeringen van songs van The Beatles het publiek ontroerde. Het tweede concert “Spanish Impressions” staat in het geheugen van alle bezoekers gegrift; het gepassioneerde gitaarspel van Jorrit Douwes en de zang van de fantastische jonge sopraan Christy Luth raakten alle aanwezigen tot diep in hun ziel.

Voor het concert op zondagmiddag 24 september maakt Sanel Redžić zijn opwachting.

Sanel Redžić  is een bijzonder virtuoos gitarist en vanwege zijn gevarieerd repertoire en levendige optredens één van belangrijkste representanten van de klassieke gitaarwereld. Hij geeft over de hele wereld (solo)concerten, maar treedt ook op met grote orkesten; b.v  het Orquesta del Nuevo Mundo Mexico City en het Sarajevo Philharmonic Orchestra. In Nederland was hij al eerder te bewonderen, maar op 24 september is hij voor het eerst in Apeldoorn en speelt zijn "favourties". http://www.sanelredzic.com/

Het concert in de Doopsgezinde Kerk aan de Paslaan  6 in Apeldoorn begint om 14.00uur. Entree 15.00 euro (inclusief drankje).

Foto-expositie van Hans Snelleman in CODA De Maten

vrijdag, 01 september 2017 20:38 Geschreven door

In CODA De Maten is van 2 september tot en met 14 oktober een foto-expositie van Hans Snelleman te zien. Snelleman is luchtfotograaf en zelf woonachtig in de Apeldoornse wijk De Maten. Ten tijde van de ontwikkeling van deze wijk maakte hij luchtfoto’s van de bouwactiviteiten. Een selectie van deze foto’s wordt in het kader van het veertigjarig bestaan van wijkgebouw De Stolp in CODA De Maten vertoond .

De oudste luchtopname is uit 1977, de nieuwste uit 2017 en hierdoor is goed te zien hoe de wijk in de loop der jaren is veranderd. De expositie is nog tot en met 14 oktober tijdens reguliere openingstijden te zien in CODA De Maten; de toegang is gratis.

Programmaraad selecteert voor derde maal voorstellingen op dinsdagmiddag in Theater Orpheus

donderdag, 31 augustus 2017 19:38 Geschreven door

Ook voor komend theaterseizoen heeft een programmaraad, bestaande uit vrijwilligers uit Apeldoorn, een selectie gemaakt van vijf voorstellingen, die op de dinsdagmiddag in Theater Orpheus gepresenteerd worden. “De voorstellingen starten steeds om 14:30 uur, de prijs is bewust onder de 20 euro gehouden, om het voor zo veel mogelijk mensen betaalbaar te houden.”, vertelt programmaraadslid Frank Nijpels.  In de reeks, genaamd Middagje Uit, zijn onder andere een theaterconcert, opera en toneel opgenomen, kijk voor meer informatie op www.orpheus.nl/middagjeuit.  

Middagje Uit
“De reeks is speciaal voor diegenen die er liever niet meer in de avonduren op uit gaan, of overdag tijd en zin hebben om naar het theater te gaan.”, vertelt Mensje Griffioen, programmaraadslid, “Ik heb er bijvoorbeeld in de winter een hekel aan om 's avonds nog de deur uit te gaan.” Medeprogrammeur Liesbeth Slot: “Voor mijzelf is Middagje Uit een klein feestje: lekker relaxed op dinsdagmiddag een mooie voorstelling bezoeken.”
Programmaraadslid Peter Bijlsma: “Als theater liefhebber dacht ik vaak: ‘waarom kan je bijvoorbeeld in Amsterdam wel naar matinees en in Apeldoorn alleen maar ’s avonds naar het theater?’. Drie jaar geleden werd mijn wens verhoord en werd ik uitgekozen om met nog vier andere enthousiastelingen en de programmeur van Orpheus een matineeserie samen te stellen. Samen brainstormen over de PR en tijdens de voorstelling gastheer/vrouw zijn, allemaal heel leuk op te doen. De middag is voor mij volledig geslaagd als er een volle bak tevreden theaterliefhebbers naar huis gaat.”
Ook landelijk gezien is de Middagje Uit serie voor een steeds grotere doelgroep een succes; in meer dan 15 theaters wordt nu al op de dinsdagmiddag geprogrammeerd.

Opera en Cabaret
“De afgelopen twee jaar hebben we gezien dat de theaterconcerten, zowel van populaire muziek als klassiek en opera, het populairst zijn, daar houden we dan natuurlijk rekening mee”, aldus Mensje Griffioen. Daarom is dit jaar gekozen voor theaterconcert Sounds of Silence (op 28 november), Francis van Boekhuizen en Gregor Bak met Dolle Diva (op 6 februari), een fadoconcert van Maria de Fatima (op 10 april) en operadetective OperAparty! (op 6 maart). Ook de cabareteske toneelvoorstelling As The World Tsjechov  (op 24 oktober) maakt onderdeel uit van de reeks.

Kaartverkoop
Tickets voor deze en andere voorstellingen in Orpheus zijn verkrijgbaar via www.orpheus.nl of de theaterkassa. Dagelijks telefonisch bereikbaar tussen 10:00 en 22:00 uur via 055 527 03 00. De balie van de theaterkassa is geopend op werkdagen van 10:00 tot 14:00 uur.

Willekeurige afbeelding

637b9e34cf468151adebf3e7657a56c5_XS.jpg

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief om het nieuws niet te missen