Cultuur

Cultuur (1211)

CODA, Markant, Gigant zijn slechts enkele voorbeelden van culturele instellingen in onze gemeente. In Apeldoorn zijn diverse podia voor cultuur. Sommige zeggen dat cultuur de stad leefbaar maakt, andere vinden het weggegooid geld. Maar eigenlijk kunnen en willen we niet om cultuur heen omdat het ook een verrijking kan zijn van het leven.

Laatste Nieuws

CODA Taalhuis reikt certificaten uit aan geslaagde Taalhuis Vrijwilligers

dinsdag, 19 juni 2018 21:08 Geschreven door

Dinsdag 19 juni namen veertien van de zeventien geslaagde deelnemers aan de training Taalhuis Vrijwilliger hun certificaat in ontvangst. Met dit certificaat gaan ze aan de slag als taalmaatje, taalcoach of voorlezer-aan-huis binnen CODA Taalhuis of bij één van de andere taalaanbieders in Apeldoorn. In totaal zijn nu 90 vrijwilligers door CODA Taalhuis getraind en gecertificeerd.

De gecertificeerde vrijwilligers zijn of gaan in en om Apeldoorn aan de slag als taalcoach, taalmaatje, begeleider bij een leesclub of als voorlezer-aan-huis. Hierbij worden ze zowel ingezet bij één van de vele activiteiten van CODA Taalhuis als bij een van de overige taalaanbieders in Apeldoorn. Zo zijn ze bijvoorbeeld in CODA aanwezig bij het Zomer Taalcafé dat vooral bedoeld is voor iedereen die Nederlands als tweede taal heeft en dit beter wil (leren) spreken en verstaan. Het Zomer Taalcafé heeft van 16 juli tot en met 23 augustus elke maandag en donderdag van 10.00 tot 12.00 uur plaats in CODA Centrale Bibliotheek.

Veertien van de zeventien geslaagde deelnemers aan de training Taalhuis Vrijwilliger namen op 19 juni hun certificaat in ontvangst; de overige drie zijn met vakantie en krijgen het certificaat op een later moment uitgereikt.

Ook vrijwilliger worden bij CODA Taalhuis of meer weten over de activiteiten? Kijk voor informatie of contactgegevens op coda-apeldoorn.nl/taalhuis.

Debat in GIGANT: Geluk is een keuze?

vrijdag, 15 juni 2018 23:53 Geschreven door

Maandag 25 juni vindt het derde debat uit een serie van 3 debatten in GIGANT plaats. De sprekers zijn Wessel ten Boom (theoloog), Johan Kruithof (ex-wethouder PvdA) en Joke van Saane (prof. dr. Verbonden aan de VU). In dit derde debat zijn ook leerlingen van het Christelijk Lyceum en De Heemgaard aanwezig. Zij nemen op het podium deel aan het debat. Ook de aanwezigen in de zaal hebben een actieve rol; middels stellingen wordt de mening van de zaal gepolst. De debatleider is Willem Smouter, een Nederlands predikant, journalist en bestuurder, woonachtig in Apeldoorn.

Geluk is een keuze?
Volgens recent onderzoek behoren Nederlanders tot de gelukkigste mensen van de wereld. Maar wat is geluk en hoe word je gelukkig? Hoe is het te verklaren dat mensen individueel gelukkig zeggen te zijn en er toch maatschappelijk zoveel onvrede is?  Is de vraag naar geluk wel de goede vraag? Kan het ook een last worden (‘gij zult gelukkig zijn’)? Geeft het christelijk geloof ook aanleiding om over geluk te spreken en wat betekent dat dan voor je doen en laten?

Over de debattenserie
Deze debattenserie is een initiatief van een werkgroep betrokken bij De Fontein (PKN) en past in het nieuwe beleid van GIGANT groepen uit de samenleving een podium te bieden. 
Wanneer: 25 juni
Waar: Theaterzaal Gigant
Aanvang: 20.00 uur
Kaarten €5,00 (scholieren/studenten) / €9,00 (volwassenen) via: Gigant.nl

Expositie Het Apeldoornsche Bosch verlengd tot 1 september

dinsdag, 05 juni 2018 21:18 Geschreven door

Sinds februari is de expositie Het Apeldoornsche Bosch, zij woonden hier op het terrein van Groot Schuylenburg te zien. Een indrukwekkende expositie over het Apeldoornsche Bosch, de Joods-psychiatrische instelling die van 1909 tot 1943 gevestigd was aan de Zutphensestraat – op de plek waar nu ’s Heeren Loo locatie Groot Schuylenburg zit. Bezoekers kunnen hier niet alleen de expositie bekijken maar ook een audiotour ervaren. “Hier word je stil van”, “Heel bijzonder en indrukwekkend” en “Geschiedenis, zo dichtbij” zijn slechts een greep uit de reacties in het gastenboek. De expositie is wegens grote belangstelling verlengd tot 1 september; de audiotour is ook daarna nog te beluisteren.

Gebouw Hannah is tot 1 september van maandag tot en met vrijdag van 10.00 uur tot 16.00 uur en op zondag van 13.00 tot 16.00 uur geopend; de audiotour kunt u ook buiten deze openingstijden en periode lopen. Samen met de expositie geeft deze audiotour een indrukwekkend beeld van de geschiedenis van het Apeldoornsche Bosch, op de plek waar die geschiedenis zich daadwerkelijk heeft afgespeeld.

Het Apeldoornsche Bosch, zij woonden hier is tot stand gekomen door samenwerking van het Comité Herdenking Apeldoornsche Bosch (onderdeel van de Stichting Bevrijding ’45), CODA en ’s Heeren Loo en is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Apeldoorn, de Stichting WO2 Gld, Stichting Rebekka Grunwald-Wagenaar, Erfgoedplatform Apeldoorn en Ieders Museum, met dank aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

CODA toont in tijdelijke expositie de plannen rondom nieuwbouw

vrijdag, 01 juni 2018 16:32 Geschreven door

CODA gaat vanaf juli verbouwen: de bibliotheek wordt in 2019 vernieuwd en dit jaar nog  komt er een nieuwe, centrale entree voor alle drie de CODA onderdelen. Of je de bibliotheek, het museum of het archief bezoekt, vanaf eind 2018 maak je gebruik van één centrale ingang. Eén entree, één warm welkom. Wie wil weten wat onze plannen zijn, kan een kijkje nemen op De Verdieping (het verbindingsstuk tussen CODA Centrale Bibliotheek en CODA Museum); hier vind je een impressie van wat we de komende maanden gaan doen.

Met een bibliotheek, museum en archief brengt CODA letterlijk en figuurlijk verschillende disciplines bij elkaar. Verrijk je kennis en fantasie met de mooiste boeken in CODA Centrale Bibliotheek, verbind jouw geschiedenis aan die van Apeldoorn in CODA Archief en verbaas je over bijzondere tentoonstellingen in CODA Museum. Om onze drie pijlers nog beter met elkaar en onze bezoekers te verbinden, gaan we één centrale entree realiseren.

Medio juli beginnen we in samenwerking met de Gemeente Apeldoorn (tevens opdrachtgever) en andere partners als eerste aan de realisatie van de nieuwe ingang. Het wordt een plek waar museum, bibliotheek en archief samenkomen en waar je meer vindt dan je misschien in eerste instantie zoekt of verwacht. Waar je verrast wordt door eindeloos veel mooie artikelen in CODA Winkel en waar je kunt genieten van een heerlijke kop koffie of lekkere lunch in CODA Café of op ons nieuwe terras. Wie nieuwsgierig is naar de nieuwste ontwikkelingen en technologische toepassingen, kan terecht in het nieuwe Experience Lab dat een plek krijgt in de huidige hal van CODA Museum. Vanaf de entree loop je straks ook zo de vernieuwde bibliotheek in - met niet alleen oneindig veel boeken maar ook met prachtige exposities, gezellige zitjes, de mooiste stilteplekken en nog veel meer.

Gelet op de omvang wordt de verbouwing in verschillende fases uitgevoerd waarbij half juli gestart wordt met de realisatie van de nieuwe centrale entree. Hiervoor wordt als eerste begonnen met werkzaamheden in het Kenniscentrum en De Verdieping waar onder andere een nieuwe vloer (op straatniveau) gestort wordt. Ook volgt verplaatsing en herinrichting van CODA Café, realisatie van het Experience Lab en verbetering van de toegankelijkheid CODA Museum. De oplevering van de nieuwe centrale entree staat gepland in december 2018. Aansluitend wordt begonnen met de herinrichting van CODA Centrale Bibliotheek.

populair Nieuws

Tijdens Overstekend WILD op zaterdag 7 juli a.s. krijgen rappers…
Op 13, 14 en 15 juli organiseert het Apeldoornse talentontwikkelingsplatform…
Dinsdag 19 juni namen veertien van de zeventien geslaagde deelnemers…
Technofeest Ellipsis viert op 26 mei het één-jarig bestaan in…

Kunst-Zinnig-Brein exposeert in Het Zonnehuis

woensdag, 30 mei 2018 20:15 Geschreven door

Kunst-Zinnig-Brein, het collectief van kunstenaars met hersenletsel, exposeert van 5 juni tot en met 3 juli in Het Zonnehuis in Beekbergen. Onder de titel Met hart en ziel laten twintig kunstenaars van het collectief hun werk zien.

Op dinsdagmiddag 5 juni opent Cor van der Drift officieel de expositie.

‘Het Zonnehuis is voor ons een bijzondere locatie,’ vertelt Ank Kempink. Kempink is kunstenares en sinds het begin de begeleider van de groep kunstenaars. ‘De heer Van der Drift is een van de leden van het collectief en hij woont in Het Zonnehuis. Zo waren de contacten gemakkelijk gelegd.’

In de expositie zijn naast enkele oudere werken, vooral ook nieuwe schilderijen te zien. Kempink: ‘En niet alleen schilderijen gemaakt door onze kunstenaars. In Het Zonnehuis is ook een schildergroep actief. We hebben vijf mensen uit die groep bereid gevonden om een werk te exposeren. Voor ons is het belangrijk om te verbinden en met deze expositie laten we zien dat het ons opnieuw is gelukt.’

Kunst-Zinnig-Brein
Kunst-Zinnig-Brein is een collectief van kunstenaars, mensen die op latere leeftijd hersenletsel hebben opgelopen. ‘Velen van hen hadden voor het hersenletsel nooit getekend of geschilderd,’ vertelt Kempink. ‘Het schilderen is voor hen een middel om te ontdekken wat onze mogelijkheden zijn. Het helpt ook bij het proces van verwerking en aanvaarding en bij het terugvinden van zelfvertrouwen.’

Kunst-Zinnig-Brein exposeert regelmatig. ‘We werken graag met een thema. Als een schilderij af is, schrijft de kunstenaar er ook altijd een verhaal naast. Beeld en tekst vullen elkaar aan. Je ziet het niet direct, maar vaak vertelt het schilderij samen met het verhaal hoe het leven is na hersenletsel.’

In mei 2016 verscheen het boek Kunst-Zinnig-Brein – door kunst weer perspectief, waarin enkele kunstenaars van het collectief vertellen over een schilderij en over hun leven, en waarin ook mensen uit hun naaste omgeving aan het woord komen.

Hersenletsel
‘Hersenletsel heeft een enorme impact op het leven,’ legt Kempink uit. ‘Je moet je voorstellen dat je altijd gewoon en volwaardig hebt gefunctioneerd, tot je plots iets overkomt waardoor dat niet meer kan.’ Hersenletsel kan op veel manieren ontstaan. De gevolgen zijn vaak groot. Mensen hebben problemen op lichamelijk gebied: verlammingsverschijnselen, verminderde of veranderde waarneming. De ingewikkeldste zijn de niet-zichtbare gevolgen: die op cognitief of sociaal-emotioneel gebied. ‘Er is vaak sprake van een breuk in de levenslijn,’ vertelt Kempink verder. ‘Het betekent niet alleen veel voor de getroffene; ook de omgeving krijgt te maken met een grote verandering. Van het ene moment op het andere is je partner niet meer dezelfde of heb je een heel andere vader of moeder. Dat is in alle gevallen heel ingrijpend.’

Praktische informatie:

Opening expositie Kunst-Zinnig-Brein
Datum: dinsdagmiddag 5 juni 2018
Tijd: 15.30-17.00 uur
Locatie: Het Zonnehuis, Dorpstraat 49, 7361 AR Beekbergen

De expositie is te zien tot en met 3 juli.

Meer informatie over Kunst-Zinnig-Brein: www.kunstzinnig-brein.nl

De Culturele Pleinmarkt viert dit jaar haar 50ste verjaardag

woensdag, 30 mei 2018 20:09 Geschreven door

De Culturele Pleinmarkt (CPM) viert dit jaar haar 50ste verjaardag. Voorzitter Geert Hoogeboom roept alle Apeldoorners met belangstelling voor kunst en cultuur op om vrijdagavond 8 juni, zaterdag 9 juni overdag en zondagmorgen/middag 10 juni in en om Orpheus te komen kijken en luisteren bij het spetterende ‘Festival Amateurkunst Apeldoorn’. Daar presenteren zich 100 beeldende kunstenaars en treden meer dan 70 podiumgroepen en -artiesten op en beleven  hun moment van ‘fame’. Bezoekers kunnen horen en zien wat er voor rijkdom in Apeldoorn voorhanden is aan kunst en cultuur en kunnen contact leggen als ze ook zelf actief willen worden. Het motto van de Culturele Pleinmarkt is: ‘komt dat zien, moet je horen, dat wil je óók doen’. Het Festival wordt op vrijdagavond om 19.15 uur geopend door cultuurwethouder Detlev Cziesso.

De Culturele Pleinmarkt zorgt voor een ‘vonk’ en voor ‘verbinding’. Waan je als bezoeker in Montmartre, al snuffelend tussen de kraampjes, of geniet van muziek, zang en dans onder het genot van een hapje en een drankje. Geert Hoogeboom vertelt: de doelstelling van de CPM is om bezoekers te laten zien hoe leuk en mooi kunst en cultuur is en we willen hen stimuleren om ook zélf actief te worden. Jongeren zijn een belangrijke doelgroep en om hen te bereiken werkt de CPM nauw samen met onder andere Gigant en de Stichting Particuliere Muziekdocenten Apeldoorn (SPM-A), waar veel jongeren les krijgen’. Dit jaar worden jongeren op nog meer manieren betrokken. Samen met de Stichting Ateliers Apeldoorn heeft de CPM grafisch beeldend kunstenaar en boekdrukker Doortje de Vries bereid gevonden om jongeren te leren zeefdrukken. Een voorproefje daarvan is al op 2 juni in de Korenpassage te beleven. Ook de kunstwerken die jongeren hebben gemaakt in het kader van de wedstrijd ‘kunstenaars in de dop’ van Ateliers Apeldoorn zullen te zien zijn.  En tenslotte speelt de CPM in op het thema ‘Apeldoorn gezinsstad’ van het nieuwe gemeentebestuur. Beeldend kunstenaar Stephan Peters gaat met scholieren aan de slag om ontwerpen te bedenken voor een mobiel buurtspeelveld ‘Plekkie’, dat straks in alle wijken van Apeldoorn kan worden neergelegd. Ook maken zij een ontwerp voor een mobiel schaakbord, dat door Stimenz in beheer wordt genomen.

Dat is nog maar een greep uit het uitgebreide jubileumprogramma. Hoogeboom somt nog een aantal bijzondere activiteiten op. In de foyer van Orpheus wordt CPM-cinema ingericht, waar een film over de CPM te zien is die door de Vereniging Apeldoornse Amateur Cineasten (VAAC) is gemaakt en waar Apeldoorn Fotostad een presentatie van haar activiteiten laat zien. Apeldoorn Fotostad maakt zaterdag op de markt portretten van bezoekers en gaat aan de slag met een reportage ‘Achter de schermen van Orpheus’. Gigant en de SPM-A brengen ‘de Muzikale Loop 2.0’. Een vervolg op Serious Request. Ditmaal brengen ze met de Loop een ode aan de 50jarige Culturele Pleinmarkt. Als basis voor de Loop dient de muziek van de Apeldoornse componist Wijnand van Klaveren. De muziek is voorzien van een geheel nieuwe tekst door Stadsdichter Aad van der Waal. En last but not least kunnen bezoekers natuurlijk weer heerlijk over de beeldende kunstmarkt slenteren en naar huis gaan met leuke schilderijen, beelden, sieraden, tassen en kleding. 

Programma 50 jaar Culturele pleinmarkt

-Vrijdag 8 juni

19.15 -22.30

-Kleine zaal en theaterrestaurant Orpheus

-gratis toegang

CPM kleinkunst

*De avond wordt geopend door de wethouder van cultuur Detlev Cziesso i.v.m. het 50-jarig bestaan.

*We brengen een avondvullend programma waarin poëzie en muziek elkaar afwisselen en waar bijzondere combinaties te horen en te zien zijn.

U kunt onder andere luisteren naar uiteenlopende muzikale bijdragen van singer-songwriters, koormuziek, piano, opera en wereldmuziek.

De muziek wordt afgewisseld en soms samen uitgevoerd met een aantal dichters zoals stadsdichter Aad van der Waal, Jos Verstegen, Bertjo Harwig, Carolien Nieuwenhuis, Eltjo de Herder en anderen

*Laat u verrassen en kom genieten van het begin tot het eind.

 

-Zaterdag 9 juni

10.00 uur- 17.00 uur

-in en om Orpheus

-gratis toegang

CPM kunstmarkt, zang, muziek, theater en dans

*kunstmarkt: in en om Orpheus staan 100 kramen opgesteld met werk van beeldende kunstenaars van allerlei pluimage. Zij laten een kleurrijk en divers palet zien op het gebied van schilderen, tekenen, sieraden en keramiek maken.

*Op vijf podia treden ongeveer 60 Apeldoornse gezelschappen en artiesten op. Musici in de dop, singer-songwriters, dansgroepen, koren en musicalgroepen, popbandjes, wereldmuziek etc. 

*Muzikale Loop (muziek Wijnand van klaveren, tekst Aad van de Waal)

*CPM-cinema: film CPM, presentatie Apeldoorn Fotostad

*Fotostad: portretten van bezoekers en opnames achter de schermen

*stichting Ateliers: workshop zeefdrukken, tentoonstelling KIDS

*ontwerpen mobiel speelveld en schaakbord (Stephan Peters)

*Acrobatiek en jeugdcircus Apeldoorn

 

Zondag 10 juni

11.00 - 15.15 uur

-Kleine zaal en theaterrestaurant

Orpheus

-gratis toegang

CPM klassiek

*Het podium is vandaag het domein voor Apeldoornse groepen en soloartiesten op het gebied van klassieke muziek. U kunt genieten van koren, klassieke gitaar en saxofoon, pianowerken, marimbaklanken en nog veel meer. We openen met melodisch slagwerk van de Malletband en sluiten af met een spetterende canon.

Het volledige programma is te vinden op www.culturelepleinmarkt.nl   

Welkom in CODA! nu elke tweede woensdag van de maand in CODA

dinsdag, 29 mei 2018 20:40 Geschreven door

Na een succesvolle pilotperiode biedt CODA vanaf juni elke tweede woensdag van de maand Welkom in CODA! aan. Deze rondleidingen zijn speciaal voor nieuwkomers die onder begeleiding van een rondleider in CODA Museum niet alleen naar kunst kijken, maar ook de Nederlandse taal kunnen oefenen. De eerstvolgende rondleiding staat gepland op woensdag 13 juni om 10.00 uur; deelname is gratis.

Om interesse voor kunst en cultuur te stimuleren én tegelijkertijd nieuwkomers de gelegenheid te geven de Nederlandse taal in de praktijk te oefenen, is CODA in oktober 2017 gestart met speciale rondleidingen voor NT1’ers en NT2’ers – Welkom in CODA! Bij deze rondleidingen wordt in eenvoudig taalgebruik een korte uitleg gegeven bij verschillende kunstwerken die in CODA Museum te zien zijn. Mede dankzij de positieve reacties van de deelnemers, worden deze rondleidingen vanaf juni maandelijks aangeboden. De nadruk ligt vooral op het oefenen van uitdrukkingsvaardigheden en het bevorderen van onderlinge contacten. Samen naar kunst kijken en daarover met elkaar in gesprek gaan, staan centraal. De rondleidingen hebben één keer per maand plaats en worden verzorgd door speciaal opgeleide rondleiders. Het maximum aantal deelnemers per rondleiding is acht personen.

Het programma voor woensdag 13 juni ziet er als volgt uit:

10.00 uur:           Ontvangst met koffie/thee in CODA Café

10.15 uur:           Start rondleiding

11.15 uur:           Einde rondleiding

tot 11.30 uur:    Napraten met koffie/thee

Deelname aan deze rondleidingen is gratis; u kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen naar . Vergeet bij uw aanmelding niet uw naam, telefoonnummer en aantal personen door te geven. Wilt u met een groep komen, dan zijn andere dagen of tijden in overleg mogelijk; u kunt hiervoor per mail contact opnemen met Annemiek van der Horst ( . De kosten voor een groepsrondleiding bedragen € 75,-.

Bijzondere fototentoonstelling ‘BOEK’ te zien in CODA

dinsdag, 29 mei 2018 20:05 Geschreven door

De fototentoonstelling ‘BOEK’ van de Deventer Foto Kring in CODA Centrale Bibliotheek is een zeer toepasselijke: in zes series stellen zes fotografen het boek centraal. ‘BOEK’ is de hele maand juni tijdens openingsuren gratis te bekijken in de bibliotheek aan de Vosselmanstraat.

Onder leiding van mentor Simon Ophof hebben fotografen Charlotte Koloc, Ben Impelmans, Hessel Draaisma, Jaap Kloek, Hein Hendrikx en Pieter Leeflang visualisaties gemaakt van al wat met het thema ‘boek’ te maken heeft. De zes fotoseries zijn het resultaat van het boek als inspiratie, het experimenteren met de fotocamera en beeldbewerkingsprogramma’s. De zes series geven een prachtig beeld van de uiteenlopende benaderingen en afwerkingen.

Charlotte Koloc baseerde haar serie ‘dubbeldrukken’ op oude boeken. Ben Impelmans vertelt in zijn beeldverhaal hoe je door boeken kunt veranderen, terwijl Hessel Draaisma voor een heel andere benadering kiest en de beginzinnen uit boeken verbeeldde. Jaap Kloek maakte een bijzondere beeldenserie over het, soms oneindige, moment tussen ‘hier ben ik in het boek gebleven en daar ga ik verder’. Ook Hein Hendrikx maakte het boek tot een persoonlijk verhaal door mensen bij hun boekenkast te fotograferen. Het ambachtelijk handboekbinden van Henk Francino in Deventer is in beeld gebracht door Pieter Leeflang.

Willekeurige afbeelding

44e8cd4af8aeeef9fa87028002b6a39f_M.jpg

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief om het nieuws niet te missen