zaterdag 20 oktober 2018 | Login
Cultuur

Cultuur (1230)

CODA, Markant, Gigant zijn slechts enkele voorbeelden van culturele instellingen in onze gemeente. In Apeldoorn zijn diverse podia voor cultuur. Sommige zeggen dat cultuur de stad leefbaar maakt, andere vinden het weggegooid geld. Maar eigenlijk kunnen en willen we niet om cultuur heen omdat het ook een verrijking kan zijn van het leven.

Laatste Nieuws

Kaartverkoop Kinderboekenweekfeest start woensdag 12 september

donderdag, 06 september 2018 15:56 Geschreven door

Zaterdag 6 oktober is het weer tijd voor het jaarlijkse Kinderboekenweekfeest in CODA. Uiteraard met verrassende voorstellingen, boeiende workshops, leuke activiteiten én met de komst van bekende kinderboekenschrijvers en een illustrator. De kaartverkoop voor dit feest begint op 12 september met een speciale 1+1 actie: Haal je een kaartje, dan krijg je er van ons één kaartje gratis bij! De kaartverkoop start woensdag 12 september bij CODA (Museum, Centrale Bibliotheek, dok Zuid en De Maten) en bij Nawijn & Polak in Apeldoorn. Je kunt je kaartje overigens ook online kopen: ga naar coda-apeldoorn.nl/feest en haal direct jouw kaartje(s).

Dit jaar is het thema ‘Vriendschap… kom erbij!’ Het wordt een superleuke middag voor jou én je vriendje(s) of vriendinnetje(s). Jullie kunnen samen allerlei leuke en spannende dingen gaan doen waarbij je elkaar moet helpen, uitdagen of aanmoedigen. Wat dacht je bijvoorbeeld van samen de wereld in virtual reality ontdekken of een hindernisbaan ontwerpen én maken? Ga je liever samen dansen, knutselen, (technisch) bouwen of naar te gekke workshops: ook dat kan.

Natuurlijk komen er ook dit jaar weer bekende kinderboekenschrijvers en een illustrator. Deze keer zijn dat Monique van Hest (Enter de game zone), Reggie Naus (De piraten van hiernaast, Trubbel de trol), Angelique van Dam (Joehoe! Ik wil een koe) en illustrator Hélène Jorna (Kiki&Cas en de rest). Kom naar hun verrassende workshops en zing, dans en teken met hen mee. De middag begint natuurlijk weer met een speciale openingsact en met de uitreiking van het Apeldoorns Uiltje in CODA Museum.

Kaartverkoop start met 1+1 actie!
Toegangskaarten voor dit te gekke feest zijn vanaf woensdag 12 september te koop bij CODA (Museum, Centrale Bibliotheek, dok Zuid, De Maten én online) en bij Nawijn & Polak in Apeldoorn; deze kosten € 5,50 per stuk. Met dit kaartje krijg je niet alleen toegang tot alle activiteiten, workshops en voorstellingen, maar kun je ook iets te drinken en een snack halen in CODA Café. Voor jouw ouders/begeleiders is er een kortingsbon voor koffie met gebak. Haal je jouw kaartje vóór 24 september, dan krijg je er van ons één kaartje gratis bij! De consumptiebonnen krijg je op de dag zelf op vertoon van jouw toegangskaart.

Natuurlijk is iedereen zaterdag 6 oktober van harte welkom, maar vooral voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar  wordt het een geweldige middag. Vanaf 10 september kun je het volledige programma bekijken op www.coda-apeldoorn.nl/feest. Je kunt ons natuurlijk ook volgen via Facebook: www.facebook.com/CODAapeldoorn.

Zondag 16 september a.s.: De eerste editie van Jazzclub GIGANT

dinsdag, 04 september 2018 16:47 Geschreven door

Jazzclub Gigant is het Apeldoornse podium voor muzikanten en liefhebbers van jazzmuziek. Op elke derde zondag van de maand wordt lokaal Jazztalent gekoppeld aan de huisband: De Guus Essers Band. Op zondag 16 september zijn de lokale talenten zangeressen Ingrid Wierts en Gina Jansen en pianist Ruud van Eldik. Muzikaal gastheer Guus Essers leidt de bezoekers door het land van de ‘American Songbooks’.

Ruud van Eldik & Gina Jansen
Ruud & Gina kwamen elkaar regelmatig tegen in het Apeldoornse jamcircuit, maar van een serieus muzikaal duo werd pas sprake toen bij de zondagmiddagconcerten van De Muziektent in het Oranjepark op het laatste moment een band uitviel. Ruud en Gina werd gevraagd het gat te vullen. Daar hadden zij beiden wel oren naar. Sindsdien verzorgen zij samen regelmatig (semi-) akoestische optredens, waarbij jazz en blues, met nummers als Stormy Monday en Moondance, een grote rol spelen.

Ingrid Wierts
Ingrid is behalve beeldend kunstenaar ook gepokt en gemazeld in de jazzmuziek. Ingrid vertelt: “Ik heb twee passies: beeldende kunst en muziek. In mijn leven spelen ze beide een grote rol. In de jazzmuziek kan ik mijn gevoel voor timing en dynamiek kwijt, in de beeldende kunst de harmonie van kleur, vorm en inhoud. Met beide hoop ik het publiek een stukje meerwaarde mee te geven, omdat kwaliteit voor mij belangrijk is.”

Guus Essers Band
De broers Guus (toetsen) en Cees Essers (bas) zetten in de jaren 70 hun muzikale stempel in bands als Ambrozia (Eerbeek/Apeldoorn), Brimstone (Apeldoorn), Scope (Zwolle), Rob Hoeke Rhythm & Blues Band (Haarlem) en Quartet Guus Essers (Apeldoorn). Maar hun professionele muzikale carrière krijgt pas echt een boost met het spelen in de Nederlandse versie van de rockopera Hair. Drummer Jan ter Maat jr. volgt de voetsporen van zijn vader en sluit op 17 jarige leeftijd aan bij de band. Jan is een meester in brushes en in alle vormen van jazz, speelt in popbands, jazzbands, dixieland, coverbands, zowel in binnen- als buitenland. Een jaar na de intrede van Jan maakt André Jansen het kwartet compleet. André speelt saxen en klarinet en is o.a. als klarinet en saxofoondocent verbonden aan muziekscholen. De band speelt een breed repertoire, zowel Jazz, blues, latin, jazzrock als pop, maar ook een pittige boogiewoogie gaan ze niet uit de weg.

Sponsoring & Pay what you want
De Jazzclub is gratis toegankelijk, maar een vrije gift als blijk van waardering is welkom. De hapjes van deze eerste editie worden aangeboden door Mulder Systems, lid van de Culture Club van GIGANT. Pieter Mulder: “De Jazzclub van GIGANT is een unieke, leuke en laagdrempelige manier om relaties te ontmoeten. Daarom sponsor ik graag de ‘bite’ tijdens deze eerste editie.”.

Praktische informatie
Datum
:                zo 13 september 2018
Tijd:                       deur open: 15:30  |  aanvang: 16:00
Locatie:               Gigant, Nieuwstraat 377, Apeldoorn
Toegang:             Gratis/Pay what you want!

Her Majesty op 7 september met The Very Best of CSNY naar Gigant

maandag, 03 september 2018 20:09 Geschreven door

Her Majesty, met o.a. Bertolf Lentink en Jelle Paulusma, komt op vrijdag 7 september naar Gigant. Hier spelen zij The Very best of Crosby, Stills, Nash and Young. De deuren van de popzaal openen om 20:00 en het concert start om 21:00.Tickets kosten €19,00, Vrienden van Gigant betalen €17,00. Tickets zijn te koop via www.gigant.nl en aan de deur.

The Very Best Of CSNY brengt het ultieme overzicht van al het moois dat het illustere viertal Crosby, Stills, Nash & Young gezamenlijk of afzonderlijk van elkaar hebben gemaakt. Denk aan Carry On, Helplessly Hoping, Our House en Almost Cut My Hair maar ook aan Cinnamon Girl, Heart of Gold en Like a Hurricane.

Met Déjà vu en Marrakesh Express speelde Her Majesty twee uiterst succesvolle en alom bewierookte programma’s in alle grote Nederlandse theaterzalen, tot aan een uitverkocht Koninklijk Theater Carré. Nu is het weer hoog tijd voor een stevige clubtour, daar waar ze het publiek kunnen ruiken, aanraken en laten dansen. Zo ook in Gigant.

Her Majesty bestaat uit: Bertolf Lentink (gitaar, zang), Jelle Paulusma (zang, gitaar), Bauke Bakker (zang, drums), Diederik Nomden (zang, toetsen, gitaar) en Dirk Schreuders (bas, zang).

Gevarieerd programma rondom Open Monumentendagen op 8 en 9 september

donderdag, 30 augustus 2018 19:00 Geschreven door

De landelijke BankGiro Loterij Open Monumentendagen hebben dit jaar plaats op zaterdag 8 en zondag 9 september. In en om Apeldoorn zijn tal van locaties te bezichtigen die passen bij het thema ‘In Europa’. Uiteraard is die dagen ook een boeiend programma samengesteld en alle activiteiten en locaties zijn te lezen in het boekje dat te downloaden is via www.monumentendagenapeldoorn.nl. Wilt u liever een gedrukt exemplaar, dan kunt u dit vanaf vandaag gratis afhalen bij het Werkplein Activerium (Deventerstraat 46), de CODA vestigingen en bij verschillende boek- en tijdschriftenwinkels in Apeldoorn en op verschillende locaties in de dorpen.

De relatie tussen Apeldoorn en Europa is op 8 en 9 september niet alleen te ervaren door activiteiten die georganiseerd zijn, maar spreekt ook uit de oorspronkelijke functie van deelnemende locaties. Enkele voorbeelden zijn stationsgebouw Statie, Hotel de Keizerskroon, de Grote Kerk en de Zweedse Kapel in Apeldoorn. Ook in de omliggende dorpen Beekbergen, Loenen, Radio Kootwijk, Hoog Soeren en Hoenderloo zijn weer één of meerdere locaties te bezichtigen.

Bijzonder aan het programma is dat sommige locaties met elkaar verbonden worden door activiteiten en door de inzet van de paardentram bijvoorbeeld. Deze tram verbindt niet alleen het station met Hotel De Keizerskroon en tussenliggende locaties, maar biedt ook plek aan meereizende historische personages. Ook wordt een muzikale link gelegd tussen ‘De Uitkijk’ in Loenen en Statie, de stationshuiskamer in het stationsgebouw van Apeldoorn. Tal van locaties zijn uiteraard ook vanuit historisch oogpunt dit weekend een bezoek meer dan waard en natuurlijk ontbreken ook de Verhalenvertellers, een muzikale omlijsting en verschillende wandel- en fietsroutes niet.

Het centrale informatiepunt vindt u in het Apeldoornse stationsgebouw Statie. Hier vandaan vertrekt ook de paardentram en een oldtimer pendelbus richting Radio Kootwijk.

Deze 32ste editie van de Open Monumentendagen wordt vrijdag 7 september om 16.30 uur officieel geopend door wethouder Mark Sandmann in CODA Café (ingang CODA Museum). Aansluitend heeft tot 19.15 uur het Historisch Café plaats dat volledig in het teken staat van deze Open Monumentendagen; de toegang is gratis.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws, volg ons dan via Facebook (facebook.com/erfgoedplatform).

populair Nieuws

Zaterdag 6 oktober is het weer tijd voor het jaarlijkse…
Her Majesty, met o.a. Bertolf Lentink en Jelle Paulusma, komt…
Tijdens Voor De Duvel Niet Bang Festival op zaterdag 15…
De klassieker Dirty Dancing komt nog één keer terug. Op…

Open Theaterles voor mensen met (Niet) Aangeboren Hersenletsel

maandag, 27 augustus 2018 18:43 Geschreven door

Mensen met (Niet) Aangeboren Hersenletsel en belangstelling voor theaterlessen zijn op woensdag 12 september welkom bij Theatergroep WirWar. Op deze woensdag is er een open theaterles van 10.00 tot 11.30 uur bij GIGANT aan de Nieuwstraat 377 in Apeldoorn.

De open les is bedoeld als kennismaking met de cursus die weer start in september. De bestaande theatergroep Wirwar heeft ruimte voor drie nieuwe cursisten. Theatergroep Wirwar bestaat vanaf september 2017 en wordt begeleid door Nienke Goossens (danstherapeut en dansdocent) en Aad van der Waal (dramadocent en stadsdichter van Apeldoorn). Wirwar heeft al twee voorstellingen gespeeld. Op speelse wijze – hilarisch, confronterend en ontroerend – toont de groep hoe ze de onvermijdelijke veranderingen in hun leven te lijf gaan. Naast het spelen met de eigen expressiemogelijkheden hoopt de groep dat door de voorstellingen meer begrip en (h)erkenning ontstaat over (Niet) Aangeboren Hersenletsel.

De spelers over de waarde van theatergroep Wirwar:
“Ik kijk echt uit naar de wekelijkse bijeenkomst van Wirwar, heb er altijd veel zin. Eindelijk niemand die raar kijkt hoe ik loop of doe. Ook fijn om niets uit te hoeven leggen..... iedereen snapt waar ik tegenaan loop. En toch zijn we allemaal zo verschillend en dat maakt het samenspel ook wel weer mooi. Hopelijk kan ik nog lang spelen bij Wirwar, iedere week weer een feest!”

“De groep Wirwar betekent voor mij dat ik mezelf meer heb kunnen ontplooien in de richting van het mezelf zijn op de manier waar op ik nu in de wereld kijk en ben. Ik ervaar het als een gift om op een creatieve manier gezamenlijk meer kenbaarheid te geven aan wat hersenletsel teweeg kan brengen bij mensen. In een kannetje van positiviteit kun je een lach en een traan met een lepel van humor goed vermengen. De groep Wirwar geeft mij een fijn gevoel omdat iedereen elkaar in zijn of haar waarde laat.”

Over (Niet) Aangeboren Hersenletsel
Naar schatting leven in Apeldoornruim 6000 mensen met NAH. In Nederland krijgen jaarlijks naar schatting 160.000 (nieuwe) mensen te maken met een of ander vorm van Niet Aangeboren Hersenletsel als gevolg van bijvoorbeeld een herseninfarct, ongeluk, tumor, hartstilstand, hersenbloeding of operatie. Eén op de vier inwoners van Nederland krijgt ooit in zijn of haar, leven met een hersenaandoening te maken. Het leven van deze mensen verandert hierdoor ingrijpend.

Aanmelden en meer informatie
Deelname aan de open les is gratis. De 18 theaterlessen kosten €121,-. Belangstellenden kunnen zich aanmelden voor de cursus kan bij Nienke Goossens, theaterdocent bij GIGANT via of via 06-25041394. Of door een mail te sturen aan Gretha Visserman van MEE Veluwe .

 

Gastconservator Reyer Kras geeft lezing over Sparta, de sleutel tot een rijker leven in CODA

donderdag, 16 augustus 2018 21:06 Geschreven door

Sinds april is Sparta, de sleutel tot een rijker leven in CODA Museum te zien. In deze tentoonstelling wordt op bijzondere wijze 100 jaar Sparta in beeld gebracht. Gastconservator, kunsthistoricus en vormgever Reyer Kras was nauw betrokken bij de totstandkoming van deze tentoonstelling; zaterdag 25 augustus vertelt hij in CODA Auditorium over de achtergronden, de keuzes die gemaakt zijn en over de verschillende getoonde modellen.

In zijn lezing vertelt hij niet alleen over het idee achter de tentoonstelling, ook laat hij zien hoe Sparta zich de afgelopen 100 jaar elke keer opnieuw heeft weten uit te vinden en hoe ze meegegaan is met de tijd. Ook de maatschappelijke veranderingen die daarbij een rol gespeeld hebben, komen aan bod. Uiteraard gaat hij ook in op de vormgeving en hoe deze in de loop der jaren veranderd is: van een eenvoudig buizenframe naar stroomlijnvormgeving die veel meer gestyled is.

Aanmelden voor deze lezing kan door een mail te sturen naar onder vermelding van ‘Lezing Reyer Kras’. Vergeet niet ook jouw naam, telefoonnummer en het aantal personen door te geven. Toegang tot de lezing is gratis; wie voorafgaand of na afloop nog de tentoonstelling wil bekijken, kan hiervoor een  entreebewijs halen bij de balie in CODA Museum. Op coda-apeldoorn.nl/museum vindt u informatie over onze openingstijden, tarieven en onze tentoonstellingen.

Sparta, de sleutel tot een rijker leven is nog te zien tot en met 23 september.

055: Apeldoorn Art 2018 toot werk van Apeldoornse kunstenaars

dinsdag, 14 augustus 2018 21:05 Geschreven door

CODA Museum heeft vanaf de opening in 2003 met regelmaat werk getoond van kunstenaars wonend en/of werkend in Apeldoorn in tentoonstellingen als Forest Fairytales, diverse Apeldoornse Salons en middels monografische presentaties met werk van bijvoorbeeld Gaby Bovelander, Cees Andriessen, Doortje de Vries en Marius van Dokkum. CODA gaf in 2013 deze goede gewoonte gevolg met de introductie van het terugkerende Apeldoorn Art. In 2018 presenteert CODA van 16 september tot en met 9 december een volgende editie van 055: Apeldoorn Art. Met deze editie wordt ook de Van Reekum Cultuurprijs geïntroduceerd, ter beschikking gesteld door de Van Reekum Stichting.

Voor 055: Apeldoorn Art 2018 zijn alle in Apeldoorn wonende en/of werkende kunstenaars uitgenodigd om maximaal 2 recente werken in te zenden voor de tentoonstelling. Actueel werk (gemaakt in 2017 of 2018) is daarbij het uitgangspunt. Er is geen inhoudelijk thema van toepassing. Alle technieken, materialiteiten en onderwerpen zijn vertegenwoordig in de tentoonstelling.

Met groot enthousiasme is gereageerd op de oproep: ruim 70 kunstenaars tonen hun werk tijdens 055: Apeldoorn Art 2018. Abstracte composities worden afgewisseld met documentaire fotografie, sculpturale figuratie met landschapsschilderkunst. Velerlei onderwerpen en thema’s worden door Apeldoornse kunstenaars in hun werk aangesneden en belicht.

De exposerend kunstenaars maken met hun inzending kans op de Van Reekum Cultuurprijs. Deze prijs omvat een bedrag van € 10.000,-. De prijs wordt in 2018 voor het eerst uitgereikt. Vervolgens wordt deze elke twee jaar toegekend. Uit alle inzendingen voor de tentoonstelling in CODA Museum nomineert de jury 3 kunstenaars en verzoekt hen in een plan te beschrijven hoe zij de prijs zouden besteden in het kader van hun ontwikkeling als kunstenaars. Uit deze 3 inzendingen wordt vervolgens een winnaar gekozen. De winnaar van de Van Reekum Cultuurprijs exposeert met meerdere werken in de volgende editie van 055: Apeldoorn Art en neemt zitting in de jury van de daaropvolgende editie.

De jury bestaat in 2018 uit een afgevaardigde van de Van Reekum Stichting, een afgevaardigde van CODA en beeldend kunstenaar Cees Andriessen. Een volgende jury bestaat uit een afgevaardigde van de Van Reekum Stichting, een afgevaardigde van CODA en de laatste winnaar van de Van Reekum Cultuurprijs. De prijsuitreiking heeft plaats in de laatste week de tentoonstelling. De jury let bij het maken van de selectie op verbeelding, zeggingskracht, vakmanschap en oorspronkelijkheid. Er zijn vooralsnog geen beperkingen of thema’s aan de aard van het in te zenden werk gesteld.

Programma muziekfestival Popronde Apeldoorn bekend

maandag, 13 augustus 2018 20:24 Geschreven door

Het grootste gratis rondreizende festival van Nederland doet dit jaar 41 steden aan, Popronde Apeldoorn maakt vandaag haar programma bekend. O.a. Tape Toy, SNARESKIN en Mr. Weazley komen op 14 september naar het centrum van de stad. Dit jaar dienen 16 verschillende plekken in Apeldoorn als podium voor nieuw talent.

Nieuwe locaties
Tijdens de Popronde vormen locaties in het centrum van de stad een etalage voor opkomend Nederlands talent. In Apeldoorn zijn David's Unieke Concepten, Café Dimi's, Hifi Versnel, Statie, het Raadhuis en Humphreys de nieuwe locaties. Daarnaast keert Popronde terug naar Gigant, Ozzy, De Flierefluiter (OOR podium), Finnegan’s, ACEC (3voor12 podium), Den Olifant, Mansion24, Graaf van Vlaanderen, Stadscafé en Sandmann Optiek.

Programma Popronde Apeldoorn op 14 september
Voor het eerst tijdens de Popronde in Apeldoorn, trappen we af in de late middag.
Om 16:00 uur gaan we op station Apeldoorn Centraal van start bij Statie, om vervolgens via David's Unieke Concepten het centrum in te gaan.

Het avondprogramma zal vanaf 20:00 uur plaats gaan vinden.

De acts van Popronde Apeldoorn 2018:

Aestrid, AVA NOVA, Bourbon Avenue, Carmen Forbes, Coolboxer, Dan Hair & the Extensions, Dési Ducrot, Donkey Kung Fu, Elsa Lester, Eva van Pelt, Faradays, G.O.D., Gyo Kretz, HoppaH!, I'm With Stupid, Juneville, Karel, Katie Koss, Kita Menari, Kitchenette, Lorren Nine, MORADO, Mr. Weazley, Nona, Roel Pothoven, Sam & Julia, SNARESKIN, Snow Coats, Sophia, START/OVER, Supersonic Blues, TAPE TOY, The Tambles, THE TEN BELLS, Van Common en Yip Roc.

Vanaf 00:30 is Ozzy de plek waar de afterparty losbarst. Met HoppaH! wordt er gedanst tot in de late uurtjes.

Voor de bezoekers die eerder afhaken vanwege het halen van de laatste trein, staat Mr. Weazley bij Statie klaar om ze feestelijk uit te zwaaien.

Alle concerten zijn gratis toegankelijk!

Willekeurige afbeelding

Geen afbeeldingen

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief om het nieuws niet te missen