maandag, november 25Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

’s Heeren Loo regio Apeldoorn ontvangt Erkenning mantelzorgvriendelijke organisatie

Foto: ’s Heeren Loo

Op donderdag 14 april 2022 ontvangt ’s Heeren Loo regio Apeldoorn de Erkenning van Mantelzorgvriendelijke organisatie. Wethouder Jeroen Joon zal de officiële Erkenning uitreiken tijdens een feestelijke, afsluitende bijeenkomst van het project Mantelzorg op woonzorgpark Groot Schuylenburg in Apeldoorn.

De landelijke Erkenning is een aanmoediging om organisaties meer bewust te laten zijn van mantelzorgvriendelijk beleid voor werknemers. In Nederland is zo’n 1 op de 4 mensen mantelzorger. In de zorgsector is dat 1 op de 3 medewerkers. Dit betekent dat ruim 400 medewerkers van ’s Heeren Loo in Apeldoorn thuis een behoorlijke zorgtaak hebben.

’s Heeren Loo nam deel aan een project voor Mantelzorg, een initiatief van de Gemeente Apeldoorn in samenwerking met de Kap. Tijdens dit project werd ’s Heeren Loo steeds begeleid door de organisatie Werk&Mantelzorg, die aan het eind van het project de Erkenning toekent. ’s Heeren Loo is blij met de Erkenning van mantelzorgvriendelijk bedrijf. Het stimuleert om aandacht te blijven houden voor onze medewerkers, waarbij de boodschap luidt: Mantelzorg, praat erover! Binnen ’s Heeren Loo Regio Apeldoorn kan dat.

’s Heeren Loo is al langer bezig met preventie op ziekteverzuim en vitaliteit van medewerkers. De mantelzorgtaak thuis, speelt voor veel medewerkers dan ook een grote rol. ’s Heeren Loo is zuinig op haar medewerkers. De zorg, deskundige begeleiding aan- en verantwoording voor cliënten ligt 24 uur per dag bij deze medewerkers. Bea Drost, Preventiemedewerker van ’s Heeren Loo Regio Apeldoorn was nauw betrokken bij dit project. In het project hebben leidinggevenden en medewerkers deelgenomen aan kennis- en bekwamingssessies onder leiding van Werk&Mantelzorg.

‘Het overkomt je’
Drost: “Over het algemeen lopen medewerkers niet met hun mantelzorgtaak te koop. Zij willen er op het werk niemand mee lastig vallen. Het is iets dat privé is.”  En ook al zijn medewerkers vaak goed in staat de mantelzorg thuis te organiseren, toch ziet Bea Drost hier medewerkers in de praktijk mee worstelen. Mantelzorg is immers anders dan vrijwilligerswerk. Het overkomt je en door de sterke emotionele band die je hebt met het desbetreffend familielid, goede buur of vriend ga je door in het geven van zorg en aandacht voor deze persoon. Ook al gaat dit ten koste van jezelf. De mantelzorgende medewerkers worden dan ook extra belast en er is voor hen minder vrije tijd om iets leuks te doen of om te ontspannen. Daarnaast verandert soms ongewild de onderlinge band en krijgt de medewerker te maken met verdriet en rouw in de privésfeer.

Bespreekbaar maken
Drost: “We hopen dat medewerkers na dit project de mantelzorgtaak die zij thuis hebben nu meer bespreekbaar durven maken. De organisatie is er klaar voor om deze medewerkers, indien nodig, bij te staan. Leidinggevenden zijn zich ervan bewust dat maatwerk moet worden geboden, want elke situatie is weer anders. Een aantal verlofsoorten kunnen helpen om dit maatwerk te leveren.”

Mantelzorgambassadeurs en mantelzorgcoach
Een aantal medewerkers, die ervaren mantelzorger zijn, treden op als mantelzorgambassadeurs in de organisatie. Zij kunnen ’s Heeren Loo goed uitleggen wat wel en niet werkt rondom dit thema. Sinds kort is er bij ’s Heeren Loo een Mantelzorgcoach aangesteld, bij wie medewerkers die vast dreigen te lopen in hun mantelzorgtaak hulp en advies kunnen krijgen.