Nieuwe cursus Politiek actief voor inwoners van gemeenten Apeldoorn Foto: Gemeente Apeldoorn

Nieuwe cursus Politiek actief voor inwoners van gemeenten Apeldoorn

Op 31 mei start een nieuwe cursus Politiek Actief in de gemeentehuizen van de samenwerkende gemeenten. Deze gratis cursus biedt inwoners de gelegenheid om een kijkje te nemen achter de schermen van de lokale politiek.

In november van 2016 en in januari van dit jaar gaven de gemeenten in totaal al 5 cursussen, maar de aanvragen blijven binnenkomen. De cursus is een mooie manier om meer te weten te komen over de werkzaamheden van de gemeenteraad, de manier waarop besluitvorming tot stand komt en de invloed die inwoners kunnen uitoefenen op deze lokale besluitvorming.

Quillermo Iglesias Patiño, één van de cursisten van vorig jaar: In november vorig jaar heb ik meegedaan aan de eerste cursus Politiek Actief. Ik heb hierdoor veel meer besef gekregen over hoe je "het spel" speelt met "medestanders"en "tegenstanders" om doelen te kunnen  bereiken. Doordat ik de cursus heb gevolgd ben ik nu bewust geworden van het gegeven dat er écht meerdere wegen naar Rome leiden.

Voor wie is de cursus bedoeld?
De cursus Politiek Actief is bedoeld voor iedereen die erover nadenkt politiek actief te worden, maar nog niet precies weet wat de mogelijkheden zijn. Er zijn ook veel inwoners die willen weten hoe zij meer invloed kunnen uitoefenen op de lokale besluitvorming. Ook daarvoor is de cursus zeer geschikt.

Hoe werkt de politiek?
Welke actieve rol kunt u als inwoner spelen? Wat is aan de Rijksoverheid, wat aan de gemeente? Wanneer is het College aan zet en wat zijn de bevoegdheden van de gemeenteraad? Tijdens de cursus Politiek Actief komen dit soort vragen aan bod.

Programma
De cursus bestaat uit vijf bijeenkomsten. Naast theoretische kennis, verbeteren de deelnemers ook hun vaardigheden, zoals debatteren, en krijgen ze een training over lobbyen bij een gemeente. Theorie wordt afgewisseld met praktische opdrachten. Gastdocenten geven presentaties en uiteraard ontmoeten de deelnemers ook lokale politici en bestuurders om ervaringen uit de praktijk te horen.

Het programma ziet er als volgt uit:

–  woensdag 31 mei:  Introductie en kennismaking, algemene staatsinrichting
–  woensdag 7 juni:  De gemeente
–  woensdag 14 juni:  Lobbyen bij de gemeente
–  woensdag 21 juni:  De gemeenteraad
–  woensdag 28 juni:  Debatteren
–  datum nader te bepalen per gemeente: Raadsvergadering bijwonen

De cursusdagen zijn verspreid over de 3 gemeenten. Het bijwonen van de raadsvergadering gebeurt voor alle deelnemers in hun eigen gemeente. U kunt kosteloos aan de cursus deelnemen. Wanneer een bijeenkomst in een andere gemeente wordt gehouden, bestaat de mogelijkheid om uw reiskosten te declareren. Voorafgaand aan de start van de cursus is er per gemeente een kennismakingsbijeenkomst.

Aanmelden
Heeft u interesse? Inwoners van de gemeente Apeldoorn kunnen zich tot 24 mei 2017 aanmelden via  e-mail: . Gelieve bij de aanmelding uw naam, telefoonnummer en e-mailadres te vermelden. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op. Aangezien er een beperkt aantal cursusplaatsen beschikbaar is geldt de volgorde van inschrijving.

Laat een reactie achter

Reacties zijn meer dan welkom. Echter: reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd.

Willekeurige afbeelding

bdc378e4074d4b7a449b46d01cc12392_XL.jpg

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief om het nieuws niet te missen