Bijzonder

Bijzonder (129)

Iets klein, iets aparts. Dat maakt het nieuws wat niet standaard is en dus eigenlijk nooit aan bod komt. Apeldoorn Actueel heeft hiervoor bijzonder in het leven geroepen. Een platform voor klein, apart en bijzonder nieuws.

Laatste Nieuws

Oranje-rit Koningsdag: van Paleis naar Paleis

woensdag, 25 april 2018 21:33 Geschreven door Apeldoorn Actueel

Na de geslaagde eerste editie 2017 organiseren fans komende Koningsdag opnieuw een Oranje-rit met uitsluitend oranje auto's.Tot nu toe is de organisatie zeker van 13 deelnemers en twijfelen nog eens 20 personen over deelname.

Heeft jouw vierwieler ook zo’n vorstelijke kleur, rij dan gezellig mee! Er word verzamelt vanaf 10.30 uur op het parkeerterrein tegenover Paleis Soestdijk. Om 11.00 uur rijden ze richting Kasteel Drakensteyn, Lage Vuursche, waarna even still wordt gestaan bij het hijsen van de vlag en de klanken van het Wilhelmus. Vervolgens maken ze een mooie tocht via de Veluwe richting Apeldoorn, om bij Paleis het Loo een oranje saluut te brengen. Deelname is gratis. Zeg en deel het voort: hoe meer oranje, hoe meer vreugd!

Aanmelden en meedoen, geef je op via het facebook evenement welke is aangemaakt: https://www.facebook.com/events/817955065022810/

Wilt u iets betekenen voor een Apeldoorns kind?

woensdag, 25 april 2018 20:37 Geschreven door Apeldoorn Actueel

Kinderen hebben een stabiele leefsituatie, liefde en aandacht nodig. Niet in ieder gezin lukt dit even goed. Daarom worden met InHuis Apeldoornse kinderen op een laagdrempelige manier geholpen door steun- en pleeggezinnen en in gezinshuizen. Wilt u graag iets betekenen voor deze kinderen? En bent u benieuwd wat de mogelijkheden zijn? U bent van harte welkom op onze informatieavond op maandag 14 mei 2018 om 20:00 uur (inloop vanaf 19:30 uur). De bijeenkomst vindt plaats bij Lijn5 (De Bovenkruier 47 te Apeldoorn).

Op zoek naar steungezinnen, pleeggezinnen en gezinshuisouders

Met het programma Inhuis wil gemeente Apeldoorn meer steungezinnen, pleeggezinnen, en gezinshuisouders vinden. Verschillende maatschappelijke organisaties en jeugdzorgaanbieders werken voor dit doel samen met de gemeente Apeldoorn. Opvoeden gaat namelijk niet altijd vanzelf. Soms speelt er zoveel in een gezin dat kinderen daar last van krijgen. Een steuntje in de rug van een steungezin is dan meer dan welkom. Een kind eet bijvoorbeeld iedere week mee bij het steungezin of komt een middag in de week spelen. Soms zijn er situaties waarin kinderen niet meer thuis kunnen blijven wonen. Is thuis wonen tijdelijk of langer niet meer mogelijk, dan zoeken we een pleeggezin of gezinshuis, waar de kinderen met vaste opvoeders veilig kunnen opgroeien en de juiste begeleiding krijgen. In het programma InHuis zoeken we daarom gezinnen die extra liefde en aandacht willen geven aan één of meerdere kinderen uit een ander gezin.

Informatieavond InHuis

Op de informatieavond geeft een aantal organisaties informatie over de verschillende vormen van het opvangen van een kind. Daarnaast vertellen ervaren pleeg-, steun- en gezinshuisouders over hun situatie. De één zorgt eens per week een paar uur voor een kind, bij de ander komt het kind een weekend per maand logeren of woont het kind langere tijd. De informatieavond vindt plaats bij Lijn5 (De Bovenkruier 47 te Apeldoorn) om 20:00 uur (inloop vanaf 19:30 uur).

Aanmelden

Aanmelden voor de informatieavond kan door een mailtje te sturen naar: . Vermeld hierin of je voor de voorlichting over steungezinnen, pleeggezinnen of gezinshuizen komt. Kijk voor meer informatie over de verschillende gezinsvormen op www.samengoedvoorelkaarapeldoorn.nl/inhuis

Yarden maakt de dood bespreekbaar in dierenpark

maandag, 09 april 2018 21:32 Geschreven door Apeldoorn Actueel

Uitvaartorganisatie Yarden maakte op vrijdag 6 april ‘de dood’ bespreekbaar voor scholieren uit de bovenbouw van basisschool De Vliegenier uit Apeldoorn. Met de hulp van de olifanten in Dierenpark Amersfoort werd de dood uit de taboesfeer gehaald. Olifantenexpert Marjo Hoedemaker liet kinderen op een laagdrempelige manier kennismaken met afscheid nemen, de dood en rouw. Kinderen leerden door middel van de excursie dat de dood een onderdeel is van het leven, waar je gewoon over kan en mag praten.

Olifanten rouwen als mensen
Olifantenexpert Marjo Hoedemaker: ‘Olifanten zijn net als mensen groepsdieren, die in diepe rouw zijn wanneer een soortgenoot overlijdt. Ze raken hun overleden soortgenoot nog een laatste keer aan en gooien er bladeren en zand overheen. Evenals mensen hebben zij rituelen bij het overlijden van een vriend of familielid.’ Na een presentatie bij de olifanten en ook bij het bavianenverblijf werd er klassikaal nagepraat over het rouwgedrag van dieren. Hierbij werd samen met de kinderen het rouwgedrag tussen mens en dier vergeleken.

Uit de taboesfeer
Anita van Loon van Vereniging Yarden: ‘Kinderen leren van deze excursie dat de dood geen taboe hoeft te zijn. Zij beleven rouw heel erg puur en moeten zich dus thuis én op school veilig genoeg voelen om daarover te kunnen praten. Dit onderwijsproject draagt daar op een zeer positieve manier aan bij. Ik vind het fantastisch dat Yarden hier een bijdrage aan kan leveren.’

De dood is doodgewoon
Ieder kind krijgt vroeg of laat met de dood te maken. De dood van een huisdier, iemand uit de straat, een opa of oma, of nog dichterbij: een papa, mama, broertje of zusje. De dood kan een enorme impact hebben op het leven van een kind. Het is belangrijk dat kinderen ervaren dat het doodgewoon is om daar thuis, op school en met vriendjes en vriendinnetjes over te praten. Dat bewustzijn is de bagage die de kinderen deze dag meekregen. Zo zijn ze alvast wat voorbereid op het verlies dat ze in hun leven gaan ervaren.

Over Yarden
Met bijna 100 jaar ervaring en een vereniging van bijna één miljoen leden is Yarden dé uitvaartorganisatie van heel Nederland. Als afscheidsspecialist ondersteunt en inspireert Yarden bij het organiseren en verzorgen van een passende begrafenis of crematie. Door voorlichting en het initiëren van diverse activiteiten en evenementen wordt bewustwording over leven, dood en afscheid bevorderd. Yarden maakt een persoonlijk afscheid voor iedereen bereikbaar en betaalbaar, omdat een goed afscheid mensen verder helpt. Met 200 vrijwilligers, 900 medewerkers (waaronder 102 lokale uitvaartverzorgers), 41 uitvaartcentra, 24 crematoria en 7 begraafplaatsen in Nederland zit Yarden altijd in de buurt. www.yarden.nl.

Mevrouw Van Amersfoort krijgt Zilveren Erepenning gemeente Apeldoorn

woensdag, 04 april 2018 19:21 Geschreven door Apeldoorn Actueel

Mevrouw T.M. van Amersfoort-Godeschalk heeft woensdag 4 april 2018 uit handen van locoburgemeester Detlev Cziesso de Zilveren Erepenning van de gemeente Apeldoorn ontvangen. Dat gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst met aandacht voor haar grote inzet voor de Voedselbank.

Mevrouw Van Amersfoort heeft in 2007 samen met haar man Stichting Voedselbank Vaassen Epe Heerde & omgeving opgericht. Vanaf het allereerste begin was zij voorzitter van die stichting. Mede dankzij haar grote inzet heeft de Voedselbank de afgelopen 10 jaar ruim 30.000 voedselpakketten uitgedeeld aan gezinnen die dat echt nodig hebben. Er is ook een uitgiftepunt voor voedselpakketten in Wenum-Wiesel. De inzet van mevrouw Van Amersfoort voor de Voedselbank is bewonderenswaardig groot. Daarmee heeft zij een belangrijke bijdrage geleverd aan de lokale samenleving.

populair Nieuws

In Apenheul is een roodkruinmangabey geboren. En dat is bijzonder,…
De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) uit Apeldoorn is er in…
Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 21 maart hebben ruim 700…
Uitvaartorganisatie Yarden maakte op vrijdag 6 april ‘de dood’ bespreekbaar…

Ruim 1100 euro voor stichting Hartekind

donderdag, 29 Maart 2018 20:46 Geschreven door Apeldoorn Actueel
Op 17 maart j.l. heeft  hartekind Jurre Methorst, ofwel Special-Jay een benefietconcert voor stichting Hartekind gehouden in de Boerderij te Beekbergen.
Hij heeft hiermee het mooie bedrag van € 1111,05 opgehaald.

Jurre is enorm blij en dankbaar voor alle steun en kan dankzij alle donaties een mooi bedrag aan stichting Hartekind overhandigen.

Stichting Hartekind doet o.a. onderzoek naar aangeboren hartafwijkingen bij kinderen.

Ruim 700 kinderen hebben gestemd op hun favoriete activiteit

vrijdag, 23 Maart 2018 21:11 Geschreven door Apeldoorn Actueel

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 21 maart hebben ruim 700 kinderen gestemd op hun favorieten activiteit bij het kinderstembureau.

Het kinderstembureau wat te vinden was bij zes verschillende wijkcentra is mogelijk gemaakt door Accres in samenwerking met de gemeente Apeldoorn en kinderopvang Doomijn.

Kinderstembiljet
Op het kinderstembiljet konden de kinderen hun favorieten activiteit en hun droomactiviteit aangeven. Met de input die we middels het kinderstembiljet hebben gekregen gaan we aan de slag om passende wijkgerichte activiteiten te realiseren.

Winactie
Via een persoonlijke e-mail worden de winnaars van de kaartjes voor verschillende leuke kinderactiviteiten op de hoogte gesteld, de uitslag is ook vanaf eind maart terug te lezen op de website accres.nl/kinderstembus/winactie

Kinderen ook naar de stembus tijdens de gemeenteraadsverkiezingen

vrijdag, 09 Maart 2018 19:58 Geschreven door Apeldoorn Actueel

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 21 maart kunnen kinderen op verschillende locaties van Accres stemmen op hun favoriete activiteit. In samenwerking met kinderopvang Doomijn en gemeente Apeldoorn is de Kinderstembus mogelijk gemaakt.

Kinderstembiljet
Op het kinderstembiljet kunnen de kinderen het stemvakje van hun favorieten activiteit rood maken. Op de achterkant van het stembiljet mogen ze hun droomactiviteit laten zien. Knutselmateriaal is aanwezig op de kinderstembus locaties. Daarna kan het stembiljet in de kinderstembus worden gedaan. Onder de jonge stemmers worden kaartjes verloot voor verschillende leuke kinderactiviteiten.

Kinderstembureau
Het kinderstembureau is te vinden in dok Zuid, wijkcentrum De Stolp, wijkcentrum Orca, wijkcentrum De Groene Hoven en dorpshuis De Hoge Weye in Beekbergen. Naast deze locaties is er ook een kinderstembureau in het stadshuis en basisschool De Regenboog.

Meer informatie
Het kinderstembiljet is aanwezig op één van de bovenstaande locaties en wordt ook vooraf verspreid bij de scholen in de buurt van de kinderstembureau’s. Daarnaast is het kinderstembiljet te downloaden via de link accres.nl/wijkcentra/kinderstembus 

Voor verdere vragen kunt u terecht bij Ingrid Lith | 06 13 144 371 |

De Viermaster creëert chillroom

vrijdag, 09 Maart 2018 19:44 Geschreven door Apeldoorn Actueel

Een rustgevende ruimte creëren waar (jong)volwassenen met onder andere niet-aangeboren hersenletsel kunnen ontspannen en hun zintuigen aangenaam laten prikkelen: een chillroom in de Viermaster! Hiervoor is Zorggroep Apeldoorn en omstreken (ZGA e.o.) op zoek naar sponsoren.

In de Viermaster, een locatie van ZGA e.o. wonen (jong)volwassenen met niet-aangeboren hersenletsel. Een aantal van hen heeft een verminderd bewustzijn, vaak voorafgegaan door een coma. Ook verblijven er jongeren met  de spierziekte Duchenne en ALS.

Op de Viermaster vinden allerlei vormen van activiteiten en therapieën plaats. Door  toename van cliënten met een bewustzijnsstoornis is het van belang om het aanbod nog beter aan te laten sluiten bij deze doelgroep. Patrick Paalman, verpleegkundige en initiatiefnemer: “Wij willen onze mogelijkheden uitbreiden met een chillroom. Een rustgevende ruimte waar deze cliënten kunnen ontspannen met behulp van voorwerpen, beelden, kleuren, geuren en geluiden die de zintuigen aangenaam prikkelen. Dit heeft een positief effect op stemming en gedrag en daarmee de kwaliteit van leven”.

De kosten voor het realiseren van een chillroom bedragen ca. €40.000,-. Patrick: “Via verschillende vormen van sponsoring en fondsenwerving proberen we het geld bij elkaar te krijgen. We zijn op zoek naar bedrijven of personen die bereid zijn om mee te denken en te doneren”.

Wilt u meer weten over de chillroom of over financiële ondersteuning dan kunt u contact opnemen met Patrick via

Willekeurige afbeelding

43cc69d04ecc56d5f7e34b9fe33d4017_XS.jpg

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief om het nieuws niet te missen