donderdag 16 augustus 2018 | Login
Bijzonder

Bijzonder (134)

Iets klein, iets aparts. Dat maakt het nieuws wat niet standaard is en dus eigenlijk nooit aan bod komt. Apeldoorn Actueel heeft hiervoor bijzonder in het leven geroepen. Een platform voor klein, apart en bijzonder nieuws.

Laatste Nieuws

Koninklijke onderscheiding voor de heer J.C. Broeren

vrijdag, 29 juni 2018 21:45 Geschreven door Apeldoorn Actueel

 De heer J.C. (Hans) Broeren (74) heeft vrijdag 29 juni 2018 uit handen van locoburgemeester Wim Willems de versierselen ontvangen, die horen bij zijn benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Dit gebeurde tijdens een bijeenkomst waarbij de heer Broeren afscheid nam als administrateur van de museumwinkel van CODA.

De heer Broeren heeft vanaf november 2000 de volledige administratie van de CODA MuseumWinkel gedaan. Hij verzorgde de contracten met de leveranciers en maakte alle contracten waarmee kunstenaars uit binnen- en buitenland en galeriehouders hun kunstwerken in bruikleen gaven aan CODA. De heer Broeren was ook acht jaar lang ledenadministrateur bij Hockey Club Ares. Hij heeft daar de eenvoudige ledenlijst omgezet in een toegankelijke database.

In zijn tijd bij Ares is de hockeyclub gegroeid van 350 naar bijna 800 leden. Verder was de heer Broeren een aantal jaren penningmeester van de vereniging van vrienden van schouwburg Orpheus, waarbij hij ook veel werk heeft gedaan rondom de opening van het nieuwe Orpheus.

 

 

Seizoen met een gouden randje voor Apenheul

dinsdag, 26 juni 2018 19:33 Geschreven door Apeldoorn Actueel

In Apenheul is het letterlijk een seizoen met een gouden randje. Na tientallen bevallingen dit voorjaar bij de ringstaartmaki’s, bonobo’s, doodshoofdapen, Hanuman langoeren en roodkruinmangabeys, is het nu ook de beurt aan gouden leeuwaap Feia. Zij heeft woensdag een prachtige tweeling op de wereld gezet.

Bekijk hier de eerste videobeelden 

De geboorte is een bijzonder moment voor Apenheul. Gouden leeuwapen leven in het wild in het Atlantisch regenwoud van Brazilië. Daar wordt hun voortbestaan bedreigd, omdat steeds bos door houtkap verdwijnt. Apenheul is onderdeel van een fokprogramma voor gouden leeuwapen. Door samen te werken met andere dierentuinen, houdt Apenheul met succes een reservepopulatie gouden leeuwapen in dierentuinen in stand. De tweeling is dus heel erg welkom.

Succesvol herintroductieprogramma
Gouden leeuwapen spelen bovendien een bijzondere rol in de geschiedenis van Apenheul. Het lukte Apenheul om in de jaren ‘90 samen met andere dierentuinen gouden leeuwapen terug te zetten in het wild. Tussen de circa 1.600 gouden leeuwapen in Brazilië lopen ook nakomelingen van gouden leeuwapen uit Apenheul rond. De gouden leeuwaap is de enige apensoort waarvoor zo’n succesvol herintroductieprogramma is doorgevoerd

Natuurbehoudproject
Vandaag de dag is Apenheul nog steeds actief in Brazilië. Daar steunt het Apenheul Natuurbehoudfonds een project om versnipperde stukken bos weer met elkaar te verbinden. Door het aanleggen van deze ‘corridors’ kunnen gouden leeuwapen zich over een veel groter gebied verspreiden. Dat vergroot hun overlevingskansen aanzienlijk. Apenheul doneert een deel van zijn opbrengsten uit het park aan het Apenheul Natuurbehoudfonds. Daar profiteren dus ook de gouden leeuwapen in het wild van.

Twee tweelingen
De pasgeboren tweeling in Apenheul is meteen te zien voor bezoekers. De gouden leeuwapenfamilie bestaat nu in totaal uit 6 dieren. Bij gouden leeuwapen is het normaal dat ze één à twee keer per jaar een tweeling krijgen. Vorig jaar beviel moeder Feia ook van een gezonde tweeling. Omdat het grootbrengen van tweelingen best een zware klus is, helpen alle leeuwapen uit de familie mee met de opvoeding. Het geslacht van de kleintjes is nog niet bekend. De dieren hebben dan ook nog geen naam.

T/m 4 november is Apenheul dagelijks geopend. Meer informatie over openingstijden en prijzen is te vinden op www.apenheul.nl

Oranje Fonds kent bijdrage van €45.000,- toe aan Stichting Uitgestelde Kinderfeestjes

vrijdag, 22 juni 2018 18:58 Geschreven door Apeldoorn Actueel

Met deze bijdrage van €45.000,- wordt het voor Stichting Uitgestelde Kinderfeestjes mogelijk om een doorontwikkeling te maken met de aanschaf van een CRM systeem voor haar organisatie. De stichting is hard aan het groeien en wil graag een professionaliseringsslag maken op het gebied van de vastlegging van alle gegevens die betrekking hebben op de organisatie en uitvoering van de kinderfeestjes.

De financiële toekenning is bestemd voor de complete bouw, implementatie en introductie van dit CRM systeem en alle aspecten die hier aan gerelateerd zijn.

Als het CRM systeem operationeel is kan de stichting:

  • Gegevens van de stichting centraal opslaan en toegankelijk maken voor betrokkenen, koppelingen maken en managementinformatie uit het systeem halen;
  • Meer vrijwilligers aantrekken die allen toegang kunnen krijgen tot bij de functie behorende functionaliteiten van het systeem;
  • Opschalen in aantal Uitgestelde Kinderfeestjes door heel Nederland;
  • De gevoelige gegevens waar de stichting mee werkt veilig opslaan;
  • Een prachtige doorontwikkeling in de professionaliseringsfase van de stichting realiseren.

Ronald van der Giessen, directeur Oranje Fonds: “Het Oranje Fonds steunt initiatieven die daadwerkelijk een verschil maken binnen de samenleving, die ervoor zorgen dat iedereen een plek heeft in de maatschappij. Dit initiatief is daar een goed voorbeeld van. We verwachten dat deze bijdrage het project een mooie stimulans geeft om de doelstelling te bereiken.”

Renée Kranenberg, Voorzitter Stichting Uitgestelde Kinderfeestjes: “Door deze toekenning van het Oranje Fonds kunnen we een mooie sprong gaan maken in zowel groei als professionalisering van de stichting. Ook vinden we het erg belangrijk dat het Oranje Fonds achter ons project staat en ook vindt dat zoveel mogelijk kinderen in armoede in Nederland ook hun kinderfeestje met hun vriendjes moeten kunnen vieren. Want je verjaardag vieren met je vriendjes is voor een kind erg belangrijk. Een feestje vier je tenslotte samen. Een echte Nederlandse traditie.“

Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven in Nederland en het Caribische deel van het Koninkrijk. Het afgelopen jaar ondersteunde het met 31 miljoen euro zo’n 9.300 initiatieven die ervoor zorgen dat mensen elkaar ontmoeten, minder eenzaam zijn, begrip krijgen voor elkaar en zich inzetten voor een ander. Het Oranje Fonds wordt o.a. gesteund door de Nationale Postcode Loterij, De Lotto en door Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Zeldzame roodkruinmangabey geboren

maandag, 11 juni 2018 20:09 Geschreven door Apeldoorn Actueel

In Apenheul is een roodkruinmangabey geboren. En dat is bijzonder, want Apenheul is de enige dierentuin in Nederland waar deze apensoort te zien is. Wereldwijd leven er nog geen 80 roodkruinmangabeys in zo’n 20 dierentuinen. Daarvan zijn er met de komst van dit kleintje zeven in het Apeldoornse apenpark te zien. Het geslacht van het jong is nog onbekend.

Kwetsbare aap
De geboorte van de kleine roodkruinmangabey is erg welkom. Deze apen hebben namelijk een kwetsbare positie in het wild. Ze leven in de regenwouden, moerasbossen en mangrovebossen van West-Afrika. Daar verdwijnen grote stukken van hun leefgebied door illegale houtkap. Bovendien wordt er op roodkruinmangabeys gejaagd. Niet voor niets is Apenheul onderdeel van een fokprogramma voor roodkruinmangabeys. Door samen te werken met andere internationale dierentuinen, houden dierentuinen een reservepopulatie roodkruinmangabeys in stand.

De groep in Apenheul
In 2016 verhuisden de eerste roodkruinmangabeys vanuit een andere dierentuin naar Apenheul: één man en drie vrouwen. In de loop van 2017 werden de eerste twee gezonde kinderen geboren. Inmiddels is ook het derde vrouwtje, Michelle, moeder geworden. De kersverse moeder en haar kind zijn al voor bezoekers te zien. De roodkruinmangabeys zijn te herkennen aan de roestrode bovenkant van hun hoofd, waaraan ze hun naam te danken hebben. Ook kenmerkend zijn de spierwitte oogleden van roodkruinmangabeys. Hierdoor worden zij ook wel “de aap met vier ogen” genoemd.

Vruchtbaar seizoen
Met opnieuw een geboorte, is het een enorm vruchtbaar seizoen voor Apenheul. Eind mei werden er nog een bonobo (zie foto 2) en een Hanuman langoer geboren. In april was er sprake van een babyboom bij de ringstaartmaki’s, met maar liefst 8 jongen. Inmiddels is er ook een geboortegolf gaande bij de doodshoofdapen, waar al meer dan tien baby’s geboren zijn. Dat is geluk hebben voor bezoekers van Apenheul, want al die jonge dieren zorgen voor de nodige dynamiek bij de apengroepen.

T/m 4 november is Apenheul dagelijks geopend. Meer informatie over openingstijden en prijzen is te vinden op www.apenheul.nl

populair Nieuws

Vrijdagochtend ruktden er twee strooiwagens uit om zout te strooien.…
Tot en met september zijn diverse leegstaande panden in de…
Met deze bijdrage van €45.000,- wordt het voor Stichting Uitgestelde…
In Apenheul is het letterlijk een seizoen met een gouden…

Bevrijdingslocomotief keert na meer dan 70 jaar terug in Nederland

vrijdag, 25 mei 2018 20:15 Geschreven door Apeldoorn Actueel

De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) uit Apeldoorn is er in geslaagd om een bijzondere Amerikaanse diesellocomotief te verwerven en naar Nederland te laten verschepen. Het gaat om een locomotieftype, dat met het Amerikaanse leger in de Tweede Wereldoorlog naar Europa is gekomen en vervolgens een  en een aantal jaren in Nederland dienst deed in de tijd van de wederopbouw. Helaas is er destijds in Nederlands geen bewaard gebleven toen ze overbodig werden.

Een unieke collectie wordt compleet
Naast vele stoomlocomotieven en rijtuigen, heeft de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij ook een grote collectie Nederlandse diesellocomotieven. Nagenoeg alle grotere series die in jaren 50 reden bij de Nederlandse Spoorwegen zijn in de VSM-collectie vertegenwoordigd. Er was alleen nog één gat wat opgevuld kon worden, een locomotief uit de serie 2000.

De locomotieven van de serie 2000 zijn door de firma Whitcomb voor het Amerikaanse leger (USATC) gebouwd en in 1944/45 met de bevrijding van Europa meegekomen uit de VS.

De meesten zijn na de oorlog weer teruggegaan, maar een 20-tal was aan de NS verkocht waarna deze in 1946 in dienst kwamen. De Whitcombs waren hiermee de eerste grote diesellocomotieven van de NS. Een bekende inzet van de locs was de voor de olietreinen vanuit Schoonebeek, onder andere met Amerikaanse ketelwagens waar de VSM er ook enkele van bezit. Uiteindelijk zijn alle NS Whitcombs reeds rond 1960 gesloopt.

Lang gekoesterde wens
Al lang leefde bij de VSM de wens  om een 2000 in de collectie op te nemen. De originele NS locomotieven zijn gesloopt, maar er waren nog enkele soortgelijke exemplaren  in de Verenigde staten beschikbaar. Rond in 2008 zijn er contacten gelegd met de eigenaar van een Whitcomb locomotief die in Buffalo bij een gesloten staalfabriek stond. Na een lang traject is besloten tot koop over te gaan en is begonnen met de voorbereiden van het transport en het werven van fondsen.

Op transport naar Nederland!
Uiteindelijk kwam in januari 2018 alles bij elkaar. Het hele transport kon gedaan worden voor het bedrag wat bijeengebracht was. Opdracht voor het transport kon gegeven worden.

Op 2 april is het transport van de locomotief in Buffalo begonnen. Op een spoorwagon is de locomotief naar de haven van Newark gereden en is daar ingeladen om per schip naar Zeebrugge te gaan. Na de aankomst aldaar, wordt de locomotief per vrachtauto naar haar nieuwe thuis, de museumspoorlijn van de VSM, worden gebracht.

De machine is niet rijvaardig. In ieder geval is een uitgebreide restauratie nodig. De bedoeling is om de machine uiteindelijk te restaureren in de NS uitvoering .

De aanschaf en het transport van de locomotief zijn mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Stichting Zabawas, de Stichting Holland Spoor en een groep VSM medewerkers en sympathisanten. Daarnaast is dank verschuldigd aan de Nederlandse ambassade voor assistentie met exportdocumenten, het Spoorwegmuseum en de SGB voor het delen van hun ervaringen in de VS.

 

Oranje-rit Koningsdag: van Paleis naar Paleis

woensdag, 25 april 2018 21:33 Geschreven door Apeldoorn Actueel

Na de geslaagde eerste editie 2017 organiseren fans komende Koningsdag opnieuw een Oranje-rit met uitsluitend oranje auto's.Tot nu toe is de organisatie zeker van 13 deelnemers en twijfelen nog eens 20 personen over deelname.

Heeft jouw vierwieler ook zo’n vorstelijke kleur, rij dan gezellig mee! Er word verzamelt vanaf 10.30 uur op het parkeerterrein tegenover Paleis Soestdijk. Om 11.00 uur rijden ze richting Kasteel Drakensteyn, Lage Vuursche, waarna even still wordt gestaan bij het hijsen van de vlag en de klanken van het Wilhelmus. Vervolgens maken ze een mooie tocht via de Veluwe richting Apeldoorn, om bij Paleis het Loo een oranje saluut te brengen. Deelname is gratis. Zeg en deel het voort: hoe meer oranje, hoe meer vreugd!

Aanmelden en meedoen, geef je op via het facebook evenement welke is aangemaakt: https://www.facebook.com/events/817955065022810/

Wilt u iets betekenen voor een Apeldoorns kind?

woensdag, 25 april 2018 20:37 Geschreven door Apeldoorn Actueel

Kinderen hebben een stabiele leefsituatie, liefde en aandacht nodig. Niet in ieder gezin lukt dit even goed. Daarom worden met InHuis Apeldoornse kinderen op een laagdrempelige manier geholpen door steun- en pleeggezinnen en in gezinshuizen. Wilt u graag iets betekenen voor deze kinderen? En bent u benieuwd wat de mogelijkheden zijn? U bent van harte welkom op onze informatieavond op maandag 14 mei 2018 om 20:00 uur (inloop vanaf 19:30 uur). De bijeenkomst vindt plaats bij Lijn5 (De Bovenkruier 47 te Apeldoorn).

Op zoek naar steungezinnen, pleeggezinnen en gezinshuisouders

Met het programma Inhuis wil gemeente Apeldoorn meer steungezinnen, pleeggezinnen, en gezinshuisouders vinden. Verschillende maatschappelijke organisaties en jeugdzorgaanbieders werken voor dit doel samen met de gemeente Apeldoorn. Opvoeden gaat namelijk niet altijd vanzelf. Soms speelt er zoveel in een gezin dat kinderen daar last van krijgen. Een steuntje in de rug van een steungezin is dan meer dan welkom. Een kind eet bijvoorbeeld iedere week mee bij het steungezin of komt een middag in de week spelen. Soms zijn er situaties waarin kinderen niet meer thuis kunnen blijven wonen. Is thuis wonen tijdelijk of langer niet meer mogelijk, dan zoeken we een pleeggezin of gezinshuis, waar de kinderen met vaste opvoeders veilig kunnen opgroeien en de juiste begeleiding krijgen. In het programma InHuis zoeken we daarom gezinnen die extra liefde en aandacht willen geven aan één of meerdere kinderen uit een ander gezin.

Informatieavond InHuis

Op de informatieavond geeft een aantal organisaties informatie over de verschillende vormen van het opvangen van een kind. Daarnaast vertellen ervaren pleeg-, steun- en gezinshuisouders over hun situatie. De één zorgt eens per week een paar uur voor een kind, bij de ander komt het kind een weekend per maand logeren of woont het kind langere tijd. De informatieavond vindt plaats bij Lijn5 (De Bovenkruier 47 te Apeldoorn) om 20:00 uur (inloop vanaf 19:30 uur).

Aanmelden

Aanmelden voor de informatieavond kan door een mailtje te sturen naar: . Vermeld hierin of je voor de voorlichting over steungezinnen, pleeggezinnen of gezinshuizen komt. Kijk voor meer informatie over de verschillende gezinsvormen op www.samengoedvoorelkaarapeldoorn.nl/inhuis

Yarden maakt de dood bespreekbaar in dierenpark

maandag, 09 april 2018 21:32 Geschreven door Apeldoorn Actueel

Uitvaartorganisatie Yarden maakte op vrijdag 6 april ‘de dood’ bespreekbaar voor scholieren uit de bovenbouw van basisschool De Vliegenier uit Apeldoorn. Met de hulp van de olifanten in Dierenpark Amersfoort werd de dood uit de taboesfeer gehaald. Olifantenexpert Marjo Hoedemaker liet kinderen op een laagdrempelige manier kennismaken met afscheid nemen, de dood en rouw. Kinderen leerden door middel van de excursie dat de dood een onderdeel is van het leven, waar je gewoon over kan en mag praten.

Olifanten rouwen als mensen
Olifantenexpert Marjo Hoedemaker: ‘Olifanten zijn net als mensen groepsdieren, die in diepe rouw zijn wanneer een soortgenoot overlijdt. Ze raken hun overleden soortgenoot nog een laatste keer aan en gooien er bladeren en zand overheen. Evenals mensen hebben zij rituelen bij het overlijden van een vriend of familielid.’ Na een presentatie bij de olifanten en ook bij het bavianenverblijf werd er klassikaal nagepraat over het rouwgedrag van dieren. Hierbij werd samen met de kinderen het rouwgedrag tussen mens en dier vergeleken.

Uit de taboesfeer
Anita van Loon van Vereniging Yarden: ‘Kinderen leren van deze excursie dat de dood geen taboe hoeft te zijn. Zij beleven rouw heel erg puur en moeten zich dus thuis én op school veilig genoeg voelen om daarover te kunnen praten. Dit onderwijsproject draagt daar op een zeer positieve manier aan bij. Ik vind het fantastisch dat Yarden hier een bijdrage aan kan leveren.’

De dood is doodgewoon
Ieder kind krijgt vroeg of laat met de dood te maken. De dood van een huisdier, iemand uit de straat, een opa of oma, of nog dichterbij: een papa, mama, broertje of zusje. De dood kan een enorme impact hebben op het leven van een kind. Het is belangrijk dat kinderen ervaren dat het doodgewoon is om daar thuis, op school en met vriendjes en vriendinnetjes over te praten. Dat bewustzijn is de bagage die de kinderen deze dag meekregen. Zo zijn ze alvast wat voorbereid op het verlies dat ze in hun leven gaan ervaren.

Over Yarden
Met bijna 100 jaar ervaring en een vereniging van bijna één miljoen leden is Yarden dé uitvaartorganisatie van heel Nederland. Als afscheidsspecialist ondersteunt en inspireert Yarden bij het organiseren en verzorgen van een passende begrafenis of crematie. Door voorlichting en het initiëren van diverse activiteiten en evenementen wordt bewustwording over leven, dood en afscheid bevorderd. Yarden maakt een persoonlijk afscheid voor iedereen bereikbaar en betaalbaar, omdat een goed afscheid mensen verder helpt. Met 200 vrijwilligers, 900 medewerkers (waaronder 102 lokale uitvaartverzorgers), 41 uitvaartcentra, 24 crematoria en 7 begraafplaatsen in Nederland zit Yarden altijd in de buurt. www.yarden.nl.

Willekeurige afbeelding

88b6cc34ed761f373be7aaa67419eae5_Generic.jpg

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief om het nieuws niet te missen