dinsdag 16 oktober 2018 | Login

Stormschade in Apeldoorn Speciaal

De westerstorm die over ons land raasde heeft in onze gemeente voor de nodige schade gezorgd aan gebouwen, eigendommen en natuur. Hulpdiensten waren en zijn druk met de afhandeling van de vele meldingen. Wat schade aan gebouwen van de gemeente betreft lijkt de grootste schade ontstaan aan Omnisport en het gebouw waarin Real-X gevestigd is, aan de Vlijtseweg. Bij dit laatste gebouw is een stuk van het dak afgewaaid, boven de kantineruimte. Een aannemer en dakdekker hebben de schade geïnventariseerd. De inschatting is dat morgen in de loop van de dag het dak voor nood hersteld zal zijn.

Omnisport
Bij Omnisport zijn delen van de gevel losgewaaid (niet alleen bij Omnisport overigens, ook bij een naastgelegen winkel zijn platen losgewaaid). Eerste prioriteit was daarna uiteraard het maximaal waarborgen van de veiligheid: in overleg met de brandweer is een gedeelte van het parkeerterrein afgezet om te voorkomen dat mensen of auto’s geraakt konden door losgeschoten plaatdelen. De exploitant van Omnisport (Libema) heeft in nauw overleg met de gemeente direct een aannemer ingeschakeld om de gevel z.s.m. te dichten, als noodoplossing. De verwachting nu is dat dit morgenochtend gebeurt. Aangezien het pand deels open ligt is door Libema beveiliging ingeschakeld voor komende nacht. Voor de activiteiten in Omnisport had de storm vrijwel geen gevolgen.

Dit is niet de eerste keer dat er gevelplaten loswaaien. Dit gebeurde twee keer eerder (in 2008 en 2015) door extreem harde wind. Na de storm in 2015 zijn de nieuwe gevelplaten die aangebracht zijn anders en nog steviger vastgemaakt dan de overige gevelplaten. Deze gevelplaten zijn vandaag goed blijven zitten. De gevelplaten die nu vervangen moeten worden zullen op dezelfde extra verstevigde manier vastgemaakt worden. Ook de gevelelementen die tijdens deze en eerdere stormen goed zijn blijven zitten zullen nagelopen worden of alles nog goed vast zit. De gemeente zal de komende tijd laten onderzoeken wat het kost om álle gevelplaten van Omnisport met extra versteviging vast te maken, zoals na de storm in 2015 al met enkele platen is gebeurd.

Overige schade aan gebouwen
Verder is, voor zover nu bekend, schade ontstaan bij Circulus-Berkel (zonnecollectoren van dak gewaaid), het voormalig postkantoor (paar dakpannen weggewaaid), het stadhuis (lichtstraat en een schoorsteen beschadigd), Post Zuid (gevelafdekker afgewaaid), het Kristal (loopdeur uitgewaaid) en de Keerkring (zonnepanelen van dak afgewaaid). De gemeente bezit ook enkele tientallen woningen. Bij drie daarvan (één woning in de Molenstraat en twee woningen aan de Traandijk) zijn dakpannen afgewaaid. Wat schade aan andere eigendommen van de gemeente betreft, is het beeld nog niet compleet. Medewerkers van de gemeente zijn nu nog, samen met de brandweer, volop bezig met het afhandelen en oplossen van de vele honderden meldingen. Met name over omgewaaide bomen, schade aan bomen en bomen die op de weg liggen. Wel is al bekend dat een tiental verkeersborden vernield zijn.

Laat een reactie achter

Reacties zijn meer dan welkom. Echter: reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd.

Willekeurige afbeelding

Geen afbeeldingen

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief om het nieuws niet te missen