vrijdag 19 oktober 2018 | Login

Gestolen fietsen aangetroffen, aangifte doen loont! Speciaal

Regelmatig hoort de politie dat mensen denken dat aangifte doen van een gestolen fiets geen zin heeft. Immers, je zou er je fiets toch niet mee terug krijgen. Vrijwel dagelijks treft de politie echter gestolen fietsen aan bij verdachten. Fietsen, die alleen teruggegeven kunnen worden aan de rechtmatige eigenaar als de eigenaar aangifte gedaan heeft, en voldoende kenmerken van zijn of haar fiets heeft kunnen benoemen in de aangifte om een ‘match’ mogelijk te maken.

Zo zag de politie donderdagochtend 28 mei een 40-jarige Apeldoorner over de stoep fietsen op de Stationsstraat. De man werd hierop aangesproken, en meteen werd ook de mountainbike waar hij op reed gecontroleerd. Deze bleek in juli 2014 gestolen te zijn. De fiets gaat terug naar de eigenaar, tegen de Apeldoorner wordt proces-verbaal opgemaakt wegens heling. Hij verklaarde de fiets via Marktplaats gekocht te hebben.

Verdachte man
Op 29 mei werd de politie ’s morgens vroeg gebeld dat een verdachte man gesignaleerd was in de Rietdekkersdreef in Apeldoorn. De man zou mogelijk twee weken geleden tassen met kleding uit een auto gestolen hebben, aan dezelfde straat. Een 39-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats werd daarop ter controle staande gehouden door een motoragent. Hij bleek op een gestolen fiets te fietsen. De man is aangehouden en de fiets is teruggegeven aan de eigenaar. De man verklaarde de fiets van een ander te hebben gekocht. De man bekende wel zelf half mei de twee tassen kleding uit een auto aan de Rietdekkersdreef te hebben gestolen.

Gestolen fietsen in tuin
Vrijdagochtend 29 mei werd in Doetinchem een 46-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden op verdenking van diefstal en/of heling. Eind maart stelde de politie een onderzoek in op een adres in Doetinchem waar de man soms verblijft, naar aanleiding van een tip. Op dat adres werden twee fietsen aangetroffen, beide vermoedelijk gestolen. De fietsen zouden er neergezet zijn door de 46-jarige man. Van één was wel aangifte gedaan, deze is teruggegeven aan de eigenaar. De andere fiets, een Union Sphinx herenfiets, was helaas niet te matchen aan een aangifte. De man was al eerder opgeroepen om zich te melden, maar had dat nog altijd niet gedaan. Vanochtend is de man door de politie alsnog aangehouden.

Aangifte doen loont!
Wordt je fiets gestolen, doe altijd aangifte. Zonder aangifte is het voor de politie erg lastig om een fiets bij de eigenaar terug te bezorgen. Of om een verdachte die met een vermoedelijk gestolen fiets wordt aangetroffen te laten vervolgen. Aangifte doen van fietsdiefstal kan heel eenvoudig via internet; via www.politie.nl

Hoe meer kenmerken van een fiets in de aangifte staan, hoe groter de kans dat een gevonden fiets terugbezorgd kan worden bij de eigenaar. Noteer om deze reden alle kenmerken van je fiets.

Ook is het uiteraard belangrijk om zelf preventieve maatregelen te nemen. Dat begint bij het goed afsluiten van je fiets (liefst ook vastmaken aan de ‘vaste wereld’, zoals een fietsenrek). Sluit de fiets ook af als deze bij een woning, in een tuin of in een onafgesloten schuur staat. Op dit soort plekken lukt het fietsendieven regelmatig om heel eenvoudig onafgesloten fietsen mee te nemen.

Zonder heler geen steler
Ook adviseert de politie om bij het kopen van een fiets, bromfiets, scooter of snorfiets altijd alert te zijn. Via populaire verkoopsites als Marktplaats worden gestolen fietsen aangeboden. Het in bezit hebben van een gestolen goed is per definitie een strafbaar feit (heling), ongeacht of iemand bij een aankoop door heeft dat het om een gestolen goed gaat. Vraag bij de koop van een tweedehands fiets bijvoorbeeld om een aankoopbon. Ook is het handig om het framenummer te controleren via de internetsite www.fietsdiefstalregister.nl  Algemene vuistregel is; als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat meestal ook!

Laat een reactie achter

Reacties zijn meer dan welkom. Echter: reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd.

Willekeurige afbeelding

Geen afbeeldingen

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief om het nieuws niet te missen