donderdag 18 oktober 2018 | Login
De politie in Apeldoorn waarschuwt voor oplichters die op straat actief zijn en ouderen op zeer brutale wijze beroven van hun sieraden. Drie ouderen hebben bij de politie aangifte gedaan van diefstallen die plaatsvonden op zaterdag 2 en zondag 3 maart.

De eerste diefstal vond zaterdag plaats aan de Gemzenstraat in Apeldoorn. Twee dames van 83 en 84 waren rond 14.30 uur een ommetje aan het maken. Toen de dames even op een bankje zaten, stopte er vlakbij een auto met daarin twee vrouwen en twee mannen, vermoedelijk van Oost-Europese afkomst. De twee vrouwen die achterin zaten stapten uit en vroegen in gebrekkig Nederlands om de weg richting het ziekenhuis. Na het aanspreken werden de oudere dames vrijwel meteen omhelsd en gekust en kregen zij nep-sieraden omgehangen, als ‘dank’ voor hun hulp. De dames op het bankje hadden eigenlijk meteen argwaan, maar werden compleet door de vrouwen overrompeld.
Nadat de vier verdachten er vandoor gingen, merkten de gedupeerden dat zij allebei bestolen waren van een gouden armband en ketting. Één van de gestolen kettingen betrof een aandenken aan een overleden echtgenoot en is voor de eigenaresse van grote emotionele waarde.

Zondagmiddag 3 maart vond een vergelijkbaar voorval plaats aan de Pythagorasstraat in Apeldoorn. Een 81-jarige vrouw liep met haar rollator over de Pythagorasstraat toen een auto bij haar stopte met daarin twee vrouwen en een man. Ook hier werd in gebrekkig Nederlands de weg naar het ziekenhuis gevraagd. De 81-jarige vrouw gaf enkele aanwijzingen en ook zij werd door een vrouw die uit de auto stapte bij wijze van ‘dank’ omhelsd en kreeg een nep-ketting omgehangen. Ook deze vrouw werd ondertussen beroofd van haar eigen gouden ketting.

Signalement

De politie onderzoekt beide voorvallen en sluit niet uit dat het om dezelfde daders kan gaan. De auto die op de Gemzenstraat is gezien was een grijze auto met witte kentekenplaten met zwarte cijfers. Van het incident op de Pythagorasstraat is alleen bekend dat het zou gaan om een zwarte auto.

Van de inzittenden van de auto’s is bekend dat het gaat om gebrekkig Nederlands sprekende mensen met een Oost-Europees uiterlijk en een getinte huid. Bij beide voorvallen zijn de mannen niet goed gezien. Bij beide incidenten wordt door de gedupeerden gesproken over twee vrouwen met een normaal tot slank postuur en lang zwart haar. De ene vrouw zou duidelijk wat ouder zijn dan de andere vrouw. De jongste vrouw zou naar schatting 25-30 jaar oud zijn en de oudere vrouw ongeveer 45-50 jaar oud.

Als er mensen zijn die mogelijk ook zijn aangesproken door deze personen of een idee hebben wie het zijn, roept de politie hen op zich te melden via 0900-8844.

Advies politie

Verder adviseert de politie nadrukkelijk om deze voorvallen te bespreken met oudere familieleden en hen te adviseren niet te blijven staan als vreemde types hen aanspreken, maar dat men beter direct kan weglopen. Een andere tip is zo luid mogelijk om hulp roepen als ook sprake is van fysieke toenadering (omhelzen ed). Dit kan oplichters op de vlucht doen slaan.

Ook is het belangrijk om altijd de politie te bellen over dit soort voorvallen, ook als er niks gestolen is. Want mogelijk kan een melding over verdachte personen of voertuigen helpen om dit soort oplichters op te sporen.

Laat een reactie achter

Reacties zijn meer dan welkom. Echter: reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd.

Willekeurige afbeelding

Geen afbeeldingen

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief om het nieuws niet te missen