zaterdag 20 oktober 2018 | Login

Grote internationale verkeerscontrole A1

Van vrijdag 18 op zaterdag 19 oktober 2013 (tussen 22.30 uur en 03.30 uur) hield de politie, in samenwerking met onder andere de Belastingdienst en Douane, een grote verkeerscontrole op de A1 bij Apeldoorn en het onderliggende wegennet.

De controle werd gedaan in het kader van extra politie-inspanningen in de donkere maanden oktober tot en met maart (donkere dagen offensief). Dit is de periode waarin de aantallen woninginbraken, overvallen, straatroven en autokraken (samen de high impact crimes genoemd) over het algemeen toenemen. In deze periode houdt de politie met grote regelmaat controles om op die manier de plegers van de misdrijven de pas af te snijden.

 

Verkeerscontrole

De controle bij de parkeerplaatsen Lucasgat en De Hucht in Apeldoorn werd door de politie uitgevoerd in samenwerking met onder andere de douane, Belastingdienst, Koninklijke Marechaussee, Duitse politie en parketpolitie. In totaal werkten 95 medewerkers mee aan de controle.
 

Resultaten

De politie controleerde ongeveer 500 voertuigen. Drie personen werden aangehouden (voor wapenbezit en heling). Dertig automobilisten kregen een proces-verbaal, onder meer voor het rijden onder invloed (2), niet tonen van een rijbewijs (3), rijden zonder geldig rijbewijs (1), ondeugdelijke verlichting (3), rijden zonder verzekering (2) en rijden met losliggende lading (1). Hiervan kregen drie personen een rijverbod opgelegd, waaronder twee automobilisten die onder invloed van verdovende middelen waren.

Naast de feitelijke resultaten kwam er ook informatie naar voren over bewegingen op en rond de A1 die belangrijk is in het kader van het donkere dagen offensief.
 

Wapens

Een persoon werd aangehouden omdat hij een mes en een boksbeugel bij zich had. Ook had deze persoon een doorgeladen gaspistool bij zich. Zijn auto was eveneens voorzien van valse kentekenplaten. Het voertuig is in beslag genomen. Verder werden tijdens de controle twee busjes pepperspray en drie messen aangetroffen.
 

Heling

In een buitenlands busje werden vier vermoedelijk gestolen fietsen aangetroffen. Twee verdachten werden aangehouden voor heling en het voertuig werd in beslag genomen.
 

Invorderbare schulden

Er werden invorderbare schulden van €128.000 getraceerd. Hiervan is € 5000 direct geïnd; er is op zes voertuigen beslag gelegd.
 

Snelheidsovertredingen

Er werden 3250 voertuigen gecontroleerd, waarvan er 337 te hard reden. De hoogst gemeten snelheid was 190 km/uur.
 

Ontwijken controle

Eén verdachte ontweek de controle door plotseling buitenom, langs de controleplaats te rijden. Een korte achtervolging werd ingesteld. Ter hoogte van Apeldoorn-West werd de verdachte geverbaliseerd, onder meer in verband met het rijden tijdens ontzegging van de rijbevoegdheid.
 

Controles tussen Amsterdam en Warschau

Samen met een controle bij Muiden en controles in Duitsland, ook op 18 en 19 oktober, maakte deze controle ‘Ochtendgloren’ deel uit van de internationale verkeers- en criminaliteitscontrolelijn Amsterdam - Warschau. Doel hiervan is onder meer het vergroten van de pakkans van doelgroepen die over een langere afstand van deze route gebruikmaken.

Naast de Nederlandse opsporingsinstanties werken hier, internationaal gezien, circa 800 opsporingsambtenaren aan mee.

Laat een reactie achter

Reacties zijn meer dan welkom. Echter: reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd.

Willekeurige afbeelding

Geen afbeeldingen

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief om het nieuws niet te missen