Zaterdag 19 mei hebben een vijftiental boswachters van Staatsbosbeheer, Het Geldersch Landschap, de Veluwse Bosgroep en particuliere boswachters die allen zijn aangesloten bij het Groennetwerk, samen met de politie weer een handhavingdag gehouden. Dit wordt regelmatig gedaan, bovenop de dagelijkse controle die de boswachters in hun natuurgebieden doen.

Dit weekend werd er gecontroleerd op de Midden Veluwe in de gemeenten Apeldoorn, Voorst en Brummen. Er werd 24 keer proces-verbaal opgemaakt in de buitengebieden voor ondermeer overtreding van de visserijwet (2x), loslopende honden (4x), het zich bevinden op verboden grond (11x), met een voertuig in verboden gebied en opslag van mest die niet voldeed aan de eisen.

Daarnaast zijn er de nodige waarschuwingen uitgedeeld en zijn er veel voorlichtende gesprekken gevoerd door alle opsporingsambtenaren. Er waren immers veel mensen op de been in de natuurgebieden in verband met het mooie weer en de vele vakantiegangers die dit weekend de Veluwe bezoeken.

In eerste lijn zijn boswachters gastheren in hun terreinen, maar er gelden regels, en men wil graag dat bezoekers van de natuurterreinen zich hier aan houden. Ondermeer in het belang van het vrouwelijke wild; herten, reeën en zwijnen. Op dit moment worden er veel kalveren en biggen geboren. Honden die achter hoogdrachtig wild aan jakkeren is nadrukkelijk niet gewenst, net als contacten tussen wilde zwijnen moeders met biggetjes en honden, wat slecht af kan lopen voor honden. Ieder jaar gebeuren dit soort incidenten, met soms traumatische gevolgen  voor mens en dier.

Milieuteam

De politie heeft een milieuteam wat zich bezig houdt met overtredingen op het gebied van natuur en milieu. Aan de controle van afgelopen zaterdag van het Groennetwerk deden twee politiemensen van dit team mee.

Laat een reactie achter

Reacties zijn meer dan welkom. Echter: reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd.

Willekeurige afbeelding

Geen afbeeldingen

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief om het nieuws niet te missen