dinsdag, november 26Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Nieuwe website voor Gedenkstenen Joods Apeldoorn

Foto: Screenshot gedenkstenen-apeldoorn.nl

De werkgroep Gedenkstenen Joods Apeldoorn realiseerde in samenwerking met CODA en het Apeldoorns ontwerpbureau Degen & Leideritz een nieuwe website. Roeland Oudejans-Albers: “De werkgroep Gedenkstenen Joods Apeldoorn ressorteert onder de Stichting Apeldoornsche Bosch. Met de nieuwe website voor Gedenkstenen Joods Apeldoorn sluiten de beide websites naadloos op elkaar aan en is het gebruiksgemak aanzienlijk verbeterd.”

Het samengaan van Stichting Apeldoornsche Bosch en de werkgroep Gedenkstenen Joods Apeldoorn was aanleiding om ook de website onder handen te nemen. De nieuwe website www.gedenkstenen-apeldoorn.nl heeft een eigen identiteit, maar sluit aan op www.apeldoornschebosch.nl. In dezelfde stijl en structuur zal in komende maanden ook de website www.apeldoornendeoorlog.nl in een nieuwe jas gestoken worden. Voor de bezoekers van deze websites komt zo een overzichtelijk palet tot stand en is de informatie sneller en makkelijker te vinden.

De werkgroep Gedenkstenen Joods Apeldoorn is sinds 2018 actief en wordt ondersteund door de gemeente Apeldoorn, steenhouwer Hoogenberg-Wegeriff en een groep vrijwilligers. Doel is om, door middel van het leggen van gedenkstenen bij huizen van Joodse Apeldoorners die in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en vermoord, de herinnering aan hen en hun lot levend te houden. Daarnaast betrekt de werkgroep scholen en scholieren bij de gedenksteenleggingen. Met het plaatsen van de gedenkstenen wordt zichtbaar waar de Joodse inwoners van Apeldoorn voor laatst vrijwillig hebben gewoond. Een aantal van hen is ondergedoken geweest en alsnog opgepakt. Zij worden met een steen herdacht op hun laatste woonadres en niet op het eventuele onderduikadres. Op elk adres waar een of meerdere gedenkstenen worden geplaatst wordt een plechtigheid gehouden met familie, nabestaanden en de betrokken scholieren.

De gedenkstenen in Apeldoorn hebben een afmeting van 10 x 15 cm en zijn van graniet. In de gedenksteen zijn de naam van het slachtoffer, de sterfdatum en -plaats en zijn of haar leeftijd gegraveerd. Deze gegevens zijn ook te vinden op de nieuwe website. Het leggen van gedenkstenen gebeurt niet alleen in Apeldoorn. In verschillende steden en dorpen in Nederland en ook elders in Europa worden deze gedenkstenen gelegd. De gedenkstenen staan ook bekend onder de naam Stolpersteine (struikelstenen). Omdat de Apeldoornse stenen in maat en uitvoering afwijken, worden ze aangeduid als gedenkstenen.

Oproep
De werkgroep Gedenkstenen Joods Apeldoorn is op zoek naar verhalen die wellicht nog niet bekend zijn maar wel meer inzicht geven in bijvoorbeeld de Joden die in Apeldoorn ondergedoken hebben gezeten. Weet u meer of wil u eens in gesprek met de werkgroep? Neem dan contact op met Roeland Oudejans-Albers (info@gedenkstenen-apeldoorn.nl).