
In CODA is woensdag de publicatie Een geschiedenis van Joods Apeldoorn – een gids langs Joods erfgoed van de 18de tot in de 21ste eeuw officieel gepresenteerd. Burgemeester Ton Heerts, CODA-directeur Carin Reinders en CODA-archivaris en historicus Stefan Rutten onthulden het boek, dat in opdracht van de gemeente Apeldoorn tot stand kwam in samenwerking met vertegenwoordigers uit de Joodse gemeenschap. Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan David Levie.
Een gids door verleden en heden
De rijk geïllustreerde uitgave geeft niet alleen een historisch overzicht van de Joodse gemeenschap in Apeldoorn, maar biedt ook een gids langs plekken, personen en gebeurtenissen die een belangrijke rol speelden in de lokale Joodse geschiedenis. Van de vestiging van de eerste Joodse inwoners rond 1800 tot het leven na de oorlog – het boek schetst een breed en indringend beeld.
Bijzondere aandacht is er voor Het Apeldoornsche Bosch, de Joods-psychiatrische instelling die in 1909 werd opgericht en uitgroeide tot de grootste Joodse instelling van Nederland. De instelling had grote invloed op het Joodse leven in Apeldoorn én ver daarbuiten.
Uiteraard komt ook de Shoah aan bod als het meest ingrijpende hoofdstuk in deze geschiedenis, evenals de beladen rol van Apeldoorn als bestuurlijk centrum van bezet Nederland in de oorlogsjaren. Hieraan is een apart hoofdstuk gewijd.
Over het boek
- Titel: Een geschiedenis van Joods Apeldoorn – een gids langs Joods erfgoed in Apeldoorn van de 18de tot in de 21ste eeuw
-
Auteur: Stefan Rutten (CODA)
-
Eindredactie: Eva Schaap
-
Vormgeving: Degen en Leideritz
-
ISBN: 97890808132306
-
Verkrijgbaar: in de CODA Winkel of te bestellen via pr@coda-apeldoorn.nl
Voor meer informatie: www.apeldoornschebosch.nl/uitgave-joods-erfgoed