Donderdag 6 augustus 2020 heeft het RIVM het hitteplan geactiveerd. Het Nationaal hitteplan geldt voor het hele land. Volgens het KNMI kan het warme weer nog tot na het weekend aanhouden.
Maatregelen tegen klachten door heet weer:
- Drink voldoende;
- Draag dunne kleding die bescherming biedt tegen verbranding door de zon;
- Zoek de schaduw op;
- Smeer de huid in met zonnebrandcrème;
- Beperk lichamelijke inspanning in de middag en vroege avond;
- Houd de woning koel door zonwering, ventilator of airconditioning;
- Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben.
Hitte en gezondheid
Als het lang warm is, kunnen mensen last krijgen van hun gezondheid. De GGD adviseert om tijdens de hitte veel te blijven drinken, met name water. In Apeldoorn staan diverse drinkwatertappunten. Vijf in het centrum, eentje vlakbij bij de Naald en twee in Osseveld. U kunt ze allemaal vinden op www.drinkwaterkaart.nl. Hier vindt u de watertappunten door heel Nederland. Handig, zo kunt u overal een flesje water vullen! Helaas zijn diverse watertappunten afgesloten vanwege hygiënemaatregelen rondom het coronavirus. Neem dus áltijd een gevuld flesje water mee als u op pad gaat.
Meer over hitte en gezondheidsadviezen leest u op de website van de GGD of de website van het Rode Kruis.
Hittestress voorkomen door groen in de stad
We krijgen steeds vaker te maken met langere periodes van droogte en hoge temperaturen. In Apeldoorn houden we met de inrichting van de openbare ruimte rekening met het terugdringen van hittestress. Op plekken met veel gebouwen, steen en weinig groen, loopt de temperatuur snel op. Dat willen we dus voorkomen. Daarom plaatsen we steeds meer bomen in de Apeldoornse binnenstad.
Jonge bomen en beplanting
Extreme droogte is niet bevorderlijk voor de groei van jonge bomen. Daarom geven we de bomen die het nodig hebben extra water. Dit om te voorkomen dat de bomen dood gaan. De gemeente gebruikt hiervoor geen oppervlaktewater maar grondwater. Tot eind september rijden tractoren en vrachtwagens met watertanks bijna wekelijks rond om deze bomen de zomer door te helpen.
Tips tegen een geurende container
Bij warm weer kan de (groene) container onaangenaam ruiken of beestjes aantrekken. Hoe kunt u dit voorkomen of verminderen? Op de website van Circulus-Berkel staan tips!
Waterkwaliteit
Het waterschap zorgt voor de waterkwaliteit van al het water om ons heen. Door de warme temperaturen, ontstaat er soms blauwalg of botulisme. Botulisme is een vorm van vergiftiging, die vooral in de zomer slachtoffers maakt onder watervogels. Water met blauwalgen ziet er onaantrekkelijk uit en kan stinken. In beide gevallen neemt de (zwem)waterkwaliteit af en kan er dus niet meer veilig gezwommen worden (ook niet door honden!). Let daarom goed op of u in de buurt van een vijver waarschuwingsborden ziet staan. Raak dode dieren niet aan en ruim ze zelf niet op, u kunt dit melden bij het Waterschap. Wilt u zeker weten of het water veilig is om in te recreëren? Kijk dan op www.zwemwater.nl
Zuinig omgaan met water, ook tijdens de hitte
In de zomer gebruiken we met z’n allen miljoenen liters drinkwater extra. Om de tuin te sproeien, grote (opzet)zwembaden te vullen en een keer extra te douchen. Op sommige dagen is het verbruik zo extreem hoog dat er op sommige plekken minder water uit de kraan komt. Help mee om dat te voorkomen en ga zuinig om met drinkwater. Maar blijf wel genoeg drinken en je handen wassen! Op de website van Vitens vindt u allerlei tips.
Wat kunt u zelf doen om de koelte te bewaren?
Het RIVM heeft hiervoor diverse tips en adviezen. De strekking is: blijf rustig en zoek de koelte op. Gelukkig is er in Apeldoorn voldoende verkoeling te vinden in de buurt.