
Na het opvallend rustige Jaar van de Wesp in 2024, lijkt 2025 het tegenovergestelde te brengen. De eerste waarnemingen en het aantal hulpaanvragen bij de Wespenstichting wijzen op een vroege en sterke start van het wespenseizoen. Volgens de stichting is het aantal meldingen op waarneming.nl tot half april met 60 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Toch blijft voorzichtigheid geboden: het weer in de komende maanden is bepalend voor het uiteindelijke succes van de nesten.
Voorjaar gunstig, maar weer blijft bepalend
De omstandigheden waren tot nu toe ideaal. Een relatief droge winter met lage temperaturen en een zonnig, droog voorjaar zijn gunstig voor de overlevingskansen van overwinterende wespenkoninginnen. Toch kan een langdurige natte periode het tij nog keren. Zoals entomoloog Aglaia Bouma van Naturalis uitlegt: koninginnen die vroeg uit winterslaap komen, verbruiken veel energie en zijn kwetsbaarder voor schimmelgroei in vochtige winters.
Meer meldingen, meer vragen
Dat er nu al veel meldingen zijn, komt niet alleen door het gunstige weer. Volgens Sjoert Fleurke van de Wespenstichting is ook de bekendheid van de stichting gegroeid. Daardoor weten meer mensen hun weg te vinden naar de website, wat het aantal vragen en meldingen verder doet stijgen. Toch ziet Fleurke de verhoogde activiteit als teken dat het wel degelijk een drukker wespenjaar kan worden.
Geen reden tot paniek
Hoewel veel mensen bij het horen van “wespenjaar” meteen aan overlast denken, waarschuwen experts voor onnodige paniek. Wespen spelen een essentiële rol in het ecosysteem: ze zijn natuurlijke bestrijders van insecten zoals muggen, vliegen en rupsen, en ze bestuiven planten. Fleurke benadrukt dat de meeste overlast lokaal is, en slechts een klein deel van de wespennesten daadwerkelijk uitgroeit tot volwassen kolonies.
Diervriendelijke oplossingen en ander gemeentebeleid
In plaats van meteen tot bestrijding over te gaan, raadt de Wespenstichting aan om eerst af te wachten. Slechts 1 op de 10 nestjes redt het tot de zomer. Als een nest echt overlast geeft, zijn er diervriendelijke alternatieven, zoals verplaatsen. Steeds meer gemeenten nemen dit over als beleid. In steden als Almere, Amsterdam, Utrecht, Enschede en Apeldoorn is inmiddels opgenomen dat wespen bij voorkeur met rust worden gelaten of op verantwoorde wijze verplaatst worden.