Ze zijn compleet: de bewoners van de tiny houses in Zuidbroek. Het laatste huisje werd 3 juni op z’n plek gezet. Tien tiny houses staan er nu op het terrein, waar ze de komende jaren mogen experimenteren met zelfvoorzienend zijn.
Gemeente Apeldoorn is deze proef gestart om ervaring op te doen met deze woonvorm en mensen de mogelijkheid te geven ervan te leren en misschien ook anderen te inspireren. In 2019 konden geïnteresseerden zich inschrijven voor deelname aan het project. Tien gelukkigen werden ingeloot en konden aan de slag met hun tiny house, die maximaal 28m2 groot zijn.
Experimenteren met duurzame alternatieven
Innovatie en duurzaamheid zijn belangrijke pijlers onder het tiny house-project. In de Apeldoornse proef is sprake van tijdelijk gebruik, in eerste instantie voor 5 jaar. De huisjes die geplaatst worden zijn zoveel mogelijk zelfvoorzienend. Ze hebben geen aansluiting voor water, gas, elektra, riool en kabel. Dat vraagt van de deelnemers dat ze experimenteren met duurzame alternatieven. De gemeente vraagt de deelnemers om die kennis ook te delen met anderen.
Huisjes en terrein op orde
De tien tiny houses staan nu allemaal op hun plek. De bewoners hebben al veel gedaan om niet alleen hun eigen huisje op orde te krijgen, maar ook wat te maken va het terrein eromheen. Zo zijn er paadjes aangelegd naar de huisjes en is begonnen met de aanleg van een gezamenlijke moestuin.
Leeg grasveld
Wethouder Jeroen Joon is blij dat nu alle tiny houses er staan. Vanaf het begin was hij enthousiast over dit project. “Ik weet nog dat ik op dat lege grasveld stond om een oproep te doen om je op te geven. Dat op dat grasveld nu tien tiny houses staan vind ik echt gaaf.” Joon spreekt ook zijn bewondering uit over de bewoners: “Stoer hoe de deelnemers helemaal zelfvoorzienend zijn, en ook zorgdragen voor de omgeving van hun huisjes. Ik ben benieuwd hoe ze de komende jaren gaan ervaren!”