vrijdag 19 oktober 2018 | Login

Apeldoorn in de race voor bomenstad van Europa Speciaal

Apeldoorn is genomineerd voor European City of Trees 2018. Naast Apeldoorn zijn ook Dordrecht en Breda in de race voor de titel ”bomenstad van Europa”. Op vrijdag 6 april ontvangt wethouder Mark Sandmann de vakjury. Deze bestaat uit acht leden van de Europese koepelorganisatie van boomspecialisten en zij worden vergezeld door een afvaardiging van de Branchevereniging VHG (Vereniging voor Hoveniers en Groenvoorzieners). Speciale gast is burgemeester Peter Brocka van de Slowaakse stad Trnava. Trnava was vorig jaar de winnaar van ‘European City of Trees’.

De vakjury zal onder andere het Stationsplein van Apeldoorn bezoeken. De bomen op het Stationsplein staan symbool voor de unieke verbinding van de stad met de Veluwe. Landelijk staat het plein bekend als een bijzondere combinatie van groen verweven met kunst en innovatie.

Al in de jaren negentig experimenteerde de gemeente Apeldoorn als één van de eersten met ondergrondse boomconstructies. Deze voorzien bomen in de stenige stad van goede grond, lucht en water. Een soort grote bloempot onder de grond die de boomwortels alle groeiruimte geeft en tegelijk sterk genoeg is om boven de grond een vrachtwagen te kunnen dragen. Kabels, leidingen en riolering krijgen een eigen plek buiten de groeiplaats om zodat de functies elkaar niet verstoren. Een succesvolle formule: Apeldoorn telt inmiddels ruim 350 van deze ondergrondse groeiplaatsconstructies.

Op 8 juni 2018 vindt de prijsuitreiking plaats en wordt bekendgemaakt welke Europese stad de titel ‘European City of Trees’ in de wacht heeft gesleept.

Laat een reactie achter

Reacties zijn meer dan welkom. Echter: reacties die kwetsend, onnodig grof of beledigend zijn worden verwijderd.

Willekeurige afbeelding

Geen afbeeldingen

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief om het nieuws niet te missen