vrijdag, oktober 25Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Gemeente blijft investeren in Apeldoorn

Foto: Rob Voss

De gemeente Apeldoorn presenteert haar nieuwe meerjarenbegroting voor de periode 2025-2028 onder de titel “Stad en regio: klaar voor de toekomst”. Met deze begroting kiest het college van burgemeester en wethouders voor een ambitieuze koers, waarin gerichte investeringen en bezuinigingen centraal staan. De gemeente richt zich op belangrijke thema’s zoals woningbouw, infrastructuur, verduurzaming en brede welvaart. De woonlasten zullen met 3,9% stijgen, voornamelijk door een hogere afvalstoffenheffing, terwijl de onroerendezaakbelasting (OZB) alleen met de inflatie meegaat. Wethouder financiën Henk van den Berge benadrukt: “Met deze begroting pakken we de uitdagingen aan die voor ons liggen en bereiden we ons voor op de toekomst.”

Focus op kwaliteit van leven
De begroting is gericht op het verbeteren van de levenskwaliteit in Apeldoorn, met specifieke aandacht voor zowel sociale als groene ontwikkeling. De gemeente investeert bijvoorbeeld in de aanleg van een warmtenet dat 50.000 huishoudens van duurzame energie moet voorzien, evenals in de renovatie van sporthallen en de verbetering van zorgvoorzieningen. Daarnaast blijft de ondersteuning voor inwoners in armoede voortbestaan en wordt het jongerenwerk structureel uitgebreid. Ook is er geld gereserveerd voor extra standplaatsen voor woonwagenbewoners en kermisexploitanten, evenals voor preventieve gezondheidszorg. Wethouder Van den Berge geeft aan: “We investeren niet alleen in infrastructuur, maar ook in mensen. We hebben hierbij een balans gevonden, waardoor we onze ambities hoog kunnen houden terwijl we elders besparen.”

Nieuw-voor-Oud: Samen keuzes maken
De begroting is het resultaat van het intensieve traject “Nieuw-voor-Oud”, waarbij inwoners, partners en de gemeenteraad betrokken waren bij het maken van keuzes over besparingen en investeringen. Wethouder Van den Berge licht toe: “Dit traject heeft ons geholpen om scherp te prioriteren. Zo hebben we besloten om het plan om Kinderparadijs Malkenschoten (Binky) om te vormen tot een park zonder dieren niet door te voeren. Daarnaast worden er geen extra kunstgrasvelden aangelegd, en zullen inwoners moeten betalen voor het opladen van elektrische auto’s in gemeentelijke parkeergarages. Daar tegenover staat dat we investeren in de binnenstad, zoals lagere parkeertarieven in de parkeergarage Marktplein tijdens koopavonden en in het weekend.”

Onzekerheden en toekomstperspectief
Ondanks de plannen erkent de wethouder dat er nog onzekerheden zijn. “Hoe verder je vooruitkijkt, hoe onduidelijker het wordt hoeveel geld we structureel van het Rijk krijgen voor onze taken,” zegt Van den Berge. Vooral op het gebied van jeugdzorg stijgen de kosten, terwijl het nog onduidelijk is hoe en of het Rijk hierin zal compenseren. Daarom blijft de gemeente kritisch kijken naar verdere bezuinigingen, en zal de ambtelijke organisatie een taakstelling opgelegd krijgen. Hoewel veel van de voorgestelde plannen pas na deze bestuursperiode zichtbaar zullen zijn, benadrukt Van den Berge het belang van vooruitdenken. “We moeten nu verantwoorde keuzes maken om duurzame groei op lange termijn te waarborgen, zodat we kunnen blijven investeren in de toekomst van onze gemeente.”