Gemeente

Gemeente (542)

De gemeente Apeldoorn brengt meerdere keren per week berichten naar buiten om de inwoners te informeren. Dit kan een wegafsluiting zijn, een bijzondere vergadering of totaal iets anders. Deze informatie is ook hier terug te vinden.

Laatste Nieuws

Opening foto-expositie ‘Hoe Kijkt Autisme’ in stadhuis

donderdag, 05 april 2018 19:40 Geschreven door

Hoe kijken mensen met autisme naar de werkelijkheid? En welke emoties roepen beelden bij hen op? Op die vragen wil fotograaf Ivo Ketelaar een antwoord geven met zijn expositie ‘Hoe Kijkt Autisme’. Afgelopen dinsdag opende wethouder Ben Bloem de tentoonstelling in het stadhuis.

Deze week is het Internationale Autisme Week, een week die bedoeld is om de kennis over – en het begrip voor – autisme te vergroten. De expositie draagt daar op een bijzondere manier aan bij. Fotograaf Ivo Ketelaar heeft zelf het syndroom van Asperger (een vorm van autisme) en hij is dus ervaringsdeskundige. Wethouder Ben Bloem: “Over mensen met autisme bestaan vaak stereotype beelden die geen recht doen aan de werkelijkheid. Ivo geeft ons op een heel persoonlijke manier een inkijkje in het echte leven van mensen met autisme.”

Zichtbare emoties
Met de tentoonstelling bestrijdt Ivo Ketelaar het beeld dat mensen zoals hij geen emoties hebben: “Die emoties zijn er wel degelijk, maar vaak zijn ze onzichtbaar voor de buitenwereld. Ik toon ze in deze expositie. Hiermee probeer ik mensen met en zonder autisme dichter bij elkaar te brengen.”

‘Hoe Kijkt Autisme’ is nog t/m 23 april te zien in het stadhuis van Apeldoorn.

Apeldoorn in de race voor bomenstad van Europa

dinsdag, 27 Maart 2018 19:32 Geschreven door

Apeldoorn is genomineerd voor European City of Trees 2018. Naast Apeldoorn zijn ook Dordrecht en Breda in de race voor de titel ”bomenstad van Europa”. Op vrijdag 6 april ontvangt wethouder Mark Sandmann de vakjury. Deze bestaat uit acht leden van de Europese koepelorganisatie van boomspecialisten en zij worden vergezeld door een afvaardiging van de Branchevereniging VHG (Vereniging voor Hoveniers en Groenvoorzieners). Speciale gast is burgemeester Peter Brocka van de Slowaakse stad Trnava. Trnava was vorig jaar de winnaar van ‘European City of Trees’.

De vakjury zal onder andere het Stationsplein van Apeldoorn bezoeken. De bomen op het Stationsplein staan symbool voor de unieke verbinding van de stad met de Veluwe. Landelijk staat het plein bekend als een bijzondere combinatie van groen verweven met kunst en innovatie.

Al in de jaren negentig experimenteerde de gemeente Apeldoorn als één van de eersten met ondergrondse boomconstructies. Deze voorzien bomen in de stenige stad van goede grond, lucht en water. Een soort grote bloempot onder de grond die de boomwortels alle groeiruimte geeft en tegelijk sterk genoeg is om boven de grond een vrachtwagen te kunnen dragen. Kabels, leidingen en riolering krijgen een eigen plek buiten de groeiplaats om zodat de functies elkaar niet verstoren. Een succesvolle formule: Apeldoorn telt inmiddels ruim 350 van deze ondergrondse groeiplaatsconstructies.

Op 8 juni 2018 vindt de prijsuitreiking plaats en wordt bekendgemaakt welke Europese stad de titel ‘European City of Trees’ in de wacht heeft gesleept.

Johan Kruithof ziet van raadzetel af

dinsdag, 27 Maart 2018 19:18 Geschreven door

Afgelopen vrijdag werd bekend dat ik (Johan Kruithof) voldoende (649) voorkeurstemmen heb gekregen bij de gemeenteraadsverkiezingen om de komende vier jaar deel uit te mogen maken van de gemeenteraad. Ik wil de kiezers die daarmee het vertrouwen in de PvdA, en in mij persoonlijk, hebben uitgesproken bedanken. Maar dit stelt mij ook voor de keuze of ik daadwerkelijk mijn zetel in de raad ga bezetten. Ik heb daar de afgelopen dagen over nagedacht en besloten dit niet te doen.

Bij die keuze heb ik de volgende afwegingen gemaakt. Afgelopen woensdag heeft de PvdA verlies geleden, een verlies waar ik als wethouder, ondanks die voorkeurstemmen, ook verantwoordelijkheid voor draag. Het is, zo heb ik (Johan Kruithof) overwogen, gezien die uitslag belangrijk dat de partij nu een keuze voor verjonging en vernieuwing maakt. Om dat mogelijk te maken zie ik er van af mijn raadszetel op te eisen en daarmee de PvdA de ruimte te geven voor die vernieuwing.

Rest mij om op te merken dat het een ongelofelijke eer was om namens de PvdA zes jaar wethouder te mogen zijn van deze prachtige stad. Binnenkort zullen een nieuw college en een nieuwe gemeenteraad aan de slag gaan. Ik (Johan Kruithof) wens hen veel succes en wijsheid bij hun belangrijke taak.

Gemeente Apeldoorn blijft bezorgd over consequenties vliegveld Lelystad

dinsdag, 20 Maart 2018 21:11 Geschreven door

De gemeente Apeldoorn blijft onverminderd bezorgd over de consequenties van de intensivering van het vliegverkeer van en naar vliegveld Lelystad. “De voorgestelde routes veroorzaken onacceptabele hinder voor onze bewoners en de vele honderdduizenden die jaarlijks op de Veluwe hun vakantie door brengen. Dat moet echt anders”, zo hield wethouder Detlev Cziesso minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat vanmorgen voor.

De minister bracht vandaag een bezoek aan Gelderland om met bewoners, belanghebbenden en bestuurders van de gemeenten Apeldoorn, Deventer, Ede, Lochem, Renkum, Voorst, Wageningen en Zutphen te praten over de consequenties van ‘Lelystad’.

Wethouder Cziesso is blij met de betrokkenheid van de minister. “Ik heb mijn waardering voor het komst uitgesproken. Een prima initiatief van de minister. Maar uiteindelijk gaat het er natuurlijk om dat er wat met onze zorgen worden gedaan. Wat ons betreft wordt opening van Lelystad uitgesteld tot na de herindeling van het luchtruim”.

Cziesso heeft tijdens het overleg met de minister ook een lans gebroken voor vliegveld Teuge. “Teuge is voor Apeldoorn en voor de regio van een groot economisch, toeristisch en recreatief belang. Wij willen dat Den Haag daar rekening mee houdt”.

populair Nieuws

Op maandagavond 16 april vond in het Stadhuis onder grote…
Hoe kijken mensen met autisme naar de werkelijkheid? En welke…
De gemeente Apeldoorn introduceert het energiefonds Apeldoorn. Speciaal voor bedrijven,…
Apeldoorn is genomineerd voor European City of Trees 2018. Naast…

Apeldoorn genomineerd voor Evenementenstad van het jaar

vrijdag, 16 Maart 2018 20:30 Geschreven door

Apeldoorn is genomineerd voor de titel “Evenementenstad van het jaar” van de Nationale Evenementenprijzen 2018. Apeldoorn is in de race met vier andere gemeentes met meer dan 100.000 inwoners.

Bij de nominaties wordt naar verschillende onderdelen gekeken, onder andere het aantal evenementen, de bezoekersaantallen, de diversiteit van het aanbod en het evenementenbeleid. Wethouder Nathan Stukker is blij met de nominatie: “Wat een eer genomineerd te zijn. We werken in Apeldoorn hard aan onze evenementen en kijken de afgelopen jaren terug op een grote positieve ontwikkeling op dit vlak. En het stopt hier niet. Ook de komende jaren zetten wij in op een gevarieerd aanbod van events in onze stad.”

Maandag 19 maart presenteert Apeldoorn zich in Rotterdam voor een jury. Dit jaar bestaat de jury uit Lian Duif (winnaar Beste Publieksevenement 2016, gemeente ’s-Hertogenbosch), Johan Moerman (winnaar Evenementenstad van het Jaar >100.000 inwoners 2016, directeur Rotterdam Festivals), Eltje de Klerk (juryvoorzitter, Alpha Adviseurs), Martijn Mulder (jurylid onderwijs, Hogeschool Rotterdam) en Erik Ruts (onafhankelijk jurylid, manager sponsorzaken NOC*NSF). De winnaar wordt bekendgemaakt op maandag 16 april.

In 2016 was Apeldoorn ook genomineerd voor Evenementenstad van het jaar, wat de stad een jaar lang het predicaat Excellente Evenementenstad opleverde. Rotterdam ging er destijds met de winst vandoor.

Tien samenwerkende gemeenten beëindigen contract met zorgaanbieder

dinsdag, 13 Maart 2018 19:26 Geschreven door

Tien regiogemeenten hebben de overeenkomst met een zorgaanbieder voor begeleiding in de thuissituatie per direct beëindigd. De gemeente kreeg signalen van cliënten en familieleden waaruit bleek dat de toegekende zorg niet werd verleend maar wel in rekening werd gebracht bij de gemeenten.

Ook kon de zorgaanbieder kon niet aantonen dat de medewerkers over de vereiste diploma’s en verklaring omtrent gedrag beschikten. Dat was voor de colleges van de tien deelnemende gemeenten aanleiding om de beide overeenkomsten per direct op te zeggen.

De cliënten van deze aanbieder worden nu begeleid naar een andere aanbieder. Cliënten van deze aanbieder komen dus niet zonder zorg te zitten. De regiogemeenten vinden de zorg voor kwetsbare mensen uit de samenleving belangrijk en daar hoort bij dat de zorg die nodig is ook daadwerkelijk geleverd wordt.

Nieuw energiefonds helpt bedrijven en organisaties op weg

woensdag, 07 Maart 2018 16:23 Geschreven door

De gemeente Apeldoorn introduceert het energiefonds Apeldoorn. Speciaal voor bedrijven, instellingen of organisaties met concrete wensen om te investeren in energiebesparing of opwekking van duurzame energie. Wethouder duurzaamheid Mark Sandmann is ontzettend blij dat het energiefonds nu een feit is en hoopt op veel aanvragen. “De energietransitie is één van de grootste uitdagingen waar we als samenleving voor staan. Om onze ambities te realiseren is het heel belangrijk dat duurzame, innovatieve projecten in onze gemeente niet stranden op een financieringsdrempel. We hopen dat we via het Energiefonds veel organisaties juist over deze drempel heen kunnen helpen!”

Het Energiefonds is opgericht omdat de gemeente Apeldoorn op termijn energieneutraal wil zijn. Dat betekent dat we in de toekomst in Apeldoorn evenveel energie opwekken als we gebruiken. Om deze energietransitie te realiseren zoekt de gemeente continu naar manieren om duurzame energieprojecten aan te jagen of te ondersteunen.

Noodzaak energiefonds                                                                                                           
Veel bedrijven en organisaties (bijvoorbeeld een instelling, sportclub, kerk of energiecoöperatie) vinden duurzaam ondernemen belangrijk. Omdat het op termijn geld oplevert, of vanuit de overtuiging dat het belangrijk is om voor toekomstige generaties een leefbare aarde achter te laten. Duurzame investeringen zoals zonnepanelen, een warmtepompinstallatie, een ledverlichtingssysteem of energiezuinige apparatuur zorgen uiteindelijk voor een lagere energierekening. Maar de startinvestering die ervoor nodig is kan behoorlijk groot of lastig te financieren zijn. Als het niet lukt om bij een bank of andere financiële instelling financiering te krijgen schiet de gemeente Apeldoorn via het Energiefonds graag te hulp. Zodat bedrijven en organisaties toch een lening kunnen afsluiten om hun investering mogelijk te maken. Wel is één van de voorwaarden dat een aanvrager ook zelf een deel van de investering betaalt of elders financiert.

Lening online aanvragen                                                                                                         
Op www.apeldoorn.nl/energiefonds staan alle voorwaarden en alle rentetarieven. Als een ondernemer of vertegenwoordiger van een organisatie al concrete plannen en ook al een offerte heeft, kan hij of zij op deze pagina direct online een lening aanvragen. Belangstellenden kunnen natuurlijk ook eerst vragen stellen, of een oriënterend gesprek aanvragen. Dat kan via

Binnenstad en Omnisport partners tijdens WK Baanwielrennen

maandag, 05 Maart 2018 20:17 Geschreven door

De binnenstad van Apeldoorn en Omnisport hebben tijdens het WK Baanwielrennen laten zien dat zij bij grote evenementen wederzijds verbinding kunnen maken om bezoekers een optimale beleving te bieden. Zo konden bezoekers en bewoners gebruikmaken van een speciale shuttlebus en werd het Raadhuisplein in WK-stijl aangekleed.

Centrummanagement Apeldoorn kijkt met gepaste trots terug op de samenwerking met het WK Baanwielrennen in Omnisport. “Het is voor het eerst dat beide partijen elkaar tijdens een evenement van deze omvang zo goed weten te vinden”, vertelt centrummanager Hella Soethof. “Een evenement van dit formaat buiten de binnenstad dient verbonden te worden aan ons prachtige centrum. Elkaar versterken en samenwerken stond centraal in de organisatie en uitvoering. Die opzet is wat mij betreft meer dan geslaagd. Het is geweldig om te zien hoe alle betrokken partijen dit hebben opgepakt.”

Centrummanagement Apeldoorn zet zich in om soortgelijke verbindingen te maken. “We zijn volop in gesprek met het volgende grote evenement: het Concours d’Elegance”, aldus Soethof.

Shuttlebus en wielercafé
Tijdens het WK Baanwielrennen konden bezoekers en bewoners van zowel de binnenstad als Omnisport gebruikmaken van de speciale shuttlebus die hen naar hun bestemming bracht.  Daarnaast werd het Raadhuisplein in stijl aangekleed met de bekende grote oranje fiets. Hotel Café de Paris werd omgebouwd tot wielercafé, waar een speciaal WK-menu, acties, interviews en een feest werden gehouden. Sportliefhebbers, bezoekers en wielerteams konden er tot in de late uurtjes hun hart ophalen. Ook zorgden de binnenstad en Omnisport voor duidelijke informatie en winacties in een uniforme WK-uitstraling.

Willekeurige afbeelding

ca31d77e51afee6744234175c9f4148f_XS.jpg

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief om het nieuws niet te missen