maandag, november 25Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Eerste verplaatsing van een wespennest in Apeldoorn is een feit

Foto: Wespenstichting

In Duitsland gebeurt het al veel meer: wespennesten verplaatsen in plaats van bestrijden. Niet alleen is het diervriendelijk, het is ook gifvrij. Twee grote pluspunten. De Wespenstichting zet zich in voor deze nieuwe aanpak en leidt wespenconsulenten op die de klus kunnen klaren. Als het nodig is tenminste, zoals deze week in Apeldoorn met het nest van Europese hoornaars.

Wespenconsulent Nathan vertelt: “Dit nest zat in de buurt Matenveld in Apeldoorn bij mensen in een berging. Soms kan een nest – met wat kleine aanpassingen of advies – gewoon blijven zitten. Er zijn verschillende soorten wespen en niet elk wespennest levert gevaar op. Maar in dit geval leek verplaatsing de beste optie.” En zo maakte Apeldoorn deze week kennis met deze eigentijdse aanpak voor problemen met wespen. “Verwijderen of bestrijden van nesten met gif door een ongediertebestrijder is lang niet altijd nodig en eigenlijk niet meer van deze tijd.”

Aan de slag met de wespenstofzuiger
Dinsdagavond 18 juli meldden wespenconsulenten Nathan en Maureen zich bij de woning in Apeldoorn, om na een inspectie en voorbereidende bespreking aan de slag te gaan met de verwijdering van het nest. Hoewel het nest het formaat van een forse mannenvuist had, kostte het ruim anderhalf uur om het nest te kunnen verwijderen uit de berging. “Het is bloedheet in de beschermende pakken die we dragen”, vertelt Maureen, “maar het geeft veel voldoening.” Eerst werden de werksters met een speciale stofzuigerconstructie opgezogen in een daarvoor geprepareerde plastic bak. Daarna werd het nest met een plamuurmes losgemaakt.

“Het nest zat erg vast maar het is allemaal gelukt”, vertelt Maureen. “We hebben voor elke situatie wel weer een oplossing. In dit geval raakte het nest een beetje beschadigd. Daarom moesten we enkele achtergebleven werksters en de hoornaarkoningin alsnog met onze wespenstofzuiger overbrengen naar onze speciale geprepareerde transportbox. Dat nest kunnen de hoornaars op hun nieuwe woonplek prima repareren. Hoornaars en andere wespen bouwen met een houtpapje laagje voor laagje kunstige nesten. Daarom noemen we ze wel papierwespen.”

“Eén werkster was wel grappig”, lacht Nathan “die ging op de hoed van Maureen zitten. Die heb ik er toen maar met een vlindernetje afgeschept en alvast losgelaten in de kast waar het hoornaarsnest straks komt te hangen.” Die kast met het hoornaarsnest heeft een nieuwe plek gekregen in Brummen, bij wespenconsulent Maureen. “Een wespennest moet op minimaal drie kilometer afstand van de oorspronkelijke plek herplaatst worden, en dat was inderdaad het geval met de tuin van Maureen.”

Wespennesten behouden of verplaatsen heeft de toekomst
In tegenstelling tot wat we geneigd zijn te denken, zijn wespen uiterst nuttige beestjes, waarvan we alleen aan het einde van de zomer overlast ervaren. En die overlast komt zelfs maar van twee wespensoorten, terwijl er in Nederland wel dertien soorten papierwespen zijn.

De Wespenstichting zet zich in om mensen beter te informeren over wespen en over hoe ze eventuele risico’s en gevaren van wespennesten kunnen beperken. Daarnaast helpen de wespenconsulenten van de Wespenstichting om wespennesten te behouden. Het doel is: laten zitten waar het mogelijk is of verplaatsen wanneer een nest echt weg moet. In slechts een enkel geval is er geen andere oplossing dan vernietigen van het nest.