Na een fietsenstalling met zonnepanelen voor het opladen van elektrische fietsen, wordt bij Kinderboerderij Laag Buurlo in de wijk Zevenhuizen een nieuw project uitgevoerd om de locatie te verduurzamen. De publiekstoiletten worden binnenkort niet meer doorgespoeld met kostbaar drinkwater, maar met regenwater.
Accres, beheerder van de kinderboerderij, realiseert het project met hulp van de gemeentelijke afkoppelsubsidie, sponsoring van leveranciers en een bijdrage van Waterschap Vallei & Veluwe. De kinderboerderij bespaart met deze aanpassing kostbaar drinkwater, maar wil hiermee óók het grote publiek vertellen hoe je thuis bewust kunt omgaan met regen- en drinkwater. Dit past bij de hoofddoelstelling van de Apeldoornse kinderboerderijen: mensen spelenderwijs leren respectvol met de natuur om te gaan.
Duurzame maatregelen
De authentieke kinderboerderij Laag Buurlo mag dan een karakteristiek klassieke boerderij hebben; dat betekent niet dat het niet met de tijd mee gaat. In de afgelopen jaren is al heel wat gedaan op het terrein om grondstoffen te besparen. Zo is een aantal jaren geleden al het houten hekwerk vervangen door hekwerk van duurzaam gerecycled kunststof, wordt al jarenlang de mest van de dieren gebruikt om de dierweides te bemesten en is afgelopen december in samenwerking met de gemeente Apeldoorn een innovatieve fietsenstalling met zonnepanelen geplaatst. En hier stopt de verduurzaming niet. De regen die op de daken van de boerderij valt, wordt afgekoppeld van het riool en geleid naar een ondergrondse tank. De tank wordt gekoppeld aan de spoelbakken in de toiletten, zodat voor het spoelen van het toilet geen liters kostbaar drinkwater gebruikt hoeft te worden. In tijden dat er weinig regen valt, kan de tank worden aangevuld vanuit de grondwaterpomp die al op het terrein aanwezig is voor het schoonspuiten van het terrein.
Uitleg
Met de duurzame maatregelen wordt niet alleen bespaard op bedrijfskosten, maar is de kinderboerderij ook een voorbeeld van hoe je in huis, tuin en keuken kunt verduurzamen. Door uitleg te geven over de maatregelen en dit te vertalen naar alledaagse handelingen, leren de bezoekers van de kinderboerderij over welke gevolgen dit heeft op de natuur en hoe zij zelf thuis hier bewuster mee om kunnen gaan. Dergelijke educatie is de hoofddoelstelling van de kinderboerderijen en sluit naadloos aan bij de missie om de bezoekers spelenderwijs te leren respectvol met dier en natuur om te gaan.
Samenwerking
De aanpassing van de toiletten sluit óók aan bij de wens van de gemeente Apeldoorn om zoveel mogelijk daken af te koppelen van het riool en bij de missie van Waterschap Vallei & Veluwe om mensen bewust te maken van (drink)watergebruik. Daarom zijn deze partijen, samen met de leveranciers van de benodigde middelen, bereid om het project financieel te ondersteunen in de vorm van subsidie of sponsoring.