dinsdag, november 26Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

De invloed van waterhardheid op uw apparatuur en was

Foto: Pexels

Drinkwater met veel magnesium en calcium wordt ook wel ‘hard water’ genoemd. Een te hoge waterhardheid heeft geen effect op de menselijke gezondheid, maar kan wel gevolgen hebben voor huishoudelijke apparatuur.  In Nederland heeft kraanwater niet overal precies dezelfde hardheid. Alleen al in de Apeldoorn is de waterhardheid erg divers. Afhankelijk van je precieze locatie varieert de hardheid van water in Apeldoorn tussen de 5 en 6.50 dH.

Te hard water kan negatieve gevolgen hebben voor huishoudelijke artikelen zoals de wasmachine. Het verkort de levensduur van de machine aanzienlijk en zorgt daarnaast ook voor een verminderde werking. Gelukkig kun je deze schade op verschillende manieren beperken. We geven je daarom alle tips en informatie.

Effect van hard water
Iedereen kent de witte aanslag op de douchekraan en in de waterkoker. Deze bekende aanslag is afkomstig van de hoeveelheid kalk die aanwezig is in het water. Hoe harder het water hoe meer last je van de ongewenste afzetting krijgt.

Deze kalkaanslag is erg slecht voor je wasmachine, omdat het zich langzaam maar zeker opbouwt in de leidingen en rondom het verwarmingselement. Hierdoor werkt op termijn het element niet meer optimaal, en neemt het energieverbruik van de machine toe. Dit komt doordat het meer energie kost om het water op temperatuur te brengen. Uiteindelijk heeft de opbouw van de afzetting tot gevolg dat je wasmachine zelfs kapot kan gaan.

Ook brengt te hard water schade toe aan je kleding. Zo kunnen sommige kledingstukken vervagen door kalk.

Hoe kun je schade door hard water tegengaan?
Je wilt er natuurlijk zeker van zijn dat je wasmachine zo lang mogelijk mee gaat. Daarom vroegen we de experts van BCC om adviezen om schade door hard water te beperken. De voornaamste tip is om een zelfreinigende wasmachine te gebruiken, of een wasmachine die hard water zelf zachter maakt. Zo zijn er verschillende wasmachines die beschikken over  een “SoftWater-systeem” dat om schadelijke mineralen uit het water verwijdert.

In deze soort wasmachines zitten filters die ionen uitwisselen, waardoor het water wordt verzacht. Een ander voordeel is dat je ook minder wasmiddel nodig hebt voor hetzelfde resultaat: zelfs op lagere temperaturen. Kortom, je kleding blijft intact en en de wasmachine gaat langer mee. Ideaal dus als je in een gemeente woont met een wisselende waterhardheid als Apeldoorn!

Schade aan je wasmachine kun je ook beperken door op een andere manier te wassen. Zo kan kalk zich hechten aan de vezels in je handdoek. Het gevolg? Een harde handdoek. Je kunt dit voorkomen door je handdoeken niet uit te hangen om te drogen, maar door gebruik te maken van een condens-, afvoer- of warmtepompdroger.

Je kunt je wasmachine beschermen door bepaalde soorten wasmiddel te gebruiken die de eigenschappen hebben om het kalkwater aan zich te vinden. Overtollig kalk wordt dan afgevoerd. Op deze manier bescherm je je wasmachine én je kleding. Lees hiervoor goed de dosering op de verpakking voor de optimale effectiviteit. Uiteraard is het niet voldoende om alle slijtage te stoppen, maar alle beetjes helpen!