zaterdag 23 september 2017 | Login
Gezondheid

Gezondheid (131)

Het belangrijkste wat er is dat is gezondheid zeggen ze wel eens. Ook binnen Apeldoorn zijn er diverse zaken op gebied van gezondheid te vinden.

Laatste Nieuws

Team oncologen van Gelre ziekenhuizen zwemt mee voor kankeronderzoek

maandag, 11 september 2017 16:17 Geschreven door Apeldoorn Actueel

Aanstaande zondag 17 september vindt de sponsorzwemtocht Swim to Fight Cancer plaats in het Apeldoorns kanaal. Een team van drie artsen en drie gespecialiseerd verpleegkundigen van afdeling oncologie-hematologie van Gelre ziekenhuizen zwemt mee voor Fight Cancer. Deze stichting werft fondsen voor wetenschappelijk kankeronderzoek en preventie via KWF kankerbestrijding.

“Als zorgverleners binnen het Gelre Oncologisch Centrum werken wij dagelijks met patiënten met kanker,” vertelt Cees Schaar, internist-hematoloog. “Onze motivatie om als zwemteam deel te nemen aan Swim to Fight Cancer is dat we elke dag de zorg voor patiënten met kanker wat beter willen maken. Wetenschappelijk onderzoek en de vertaling daarvan naar de praktijk is daarbij van essentieel belang. Daar leveren wij graag een bijdrage aan.”

Oncologische zorg in Gelre ziekenhuizen
“De zorg voor patiënten met kanker in Gelre ziekenhuizen is rondom de patiënt georganiseerd,” vult Cees Schaar aan. “Samen met de patiënt de behandeling bespreken die het beste bij hem of haar past en een vast aanspreekpunt bieden. Dat is waar het om draait als je optimale en patiëntvriendelijke oncologische zorg wilt bieden. Onze multidisciplinaire teams die bestaan uit artsen, gespecialiseerd verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en physician assistants van diverse specialismen bieden niet alleen state of the art onderzoek, behandeling en nazorg aan patiënten in nauwe afstemming met elkaar. Wij verrichten ook zelf wetenschappelijk onderzoek of participeren in onderzoeken van andere instituten. En als uit onderzoek blijkt dat een nieuwe onderzoek- of behandelmethode beter werkt, dan passen we die ook toe.”

Gelre ziekenhuizen biedt snelle diagnostiek in zowel Apeldoorn als Zutphen, dichtbij de patiënten in de regio. De behandelingen zoals operaties, chemo-, immuno-, doelgerichte -, en hormonale therapie vinden zoveel mogelijk plaats in Gelre ziekenhuizen. Eventuele bestraling vindt dan plaats bij de Radiotherapiegroep in Deventer. Een deel van de minder vaak voorkomende operaties zijn in groter verband in de regio georganiseerd met Isala te Zwolle. Zo vinden bijvoorbeeld operatie voor maag- en slokdarmkanker plaats in Gelre Apeldoorn en operaties voor lever-, galweg- en alvleesklierkanker in Isala, terwijl de voor- en nazorg voor deze patiënten in hun eigen ziekenhuis plaatsvindt.

Meer informatie: https://www.gelreziekenhuizen.nl/Oncologisch-Centrum-Apeldoorn.html en https://apeldoorn.swimtofightcancer.nl/

Voorlichtingsbijeenkomst hormoontherapie bij borstkanker in Gelre Apeldoorn

dinsdag, 05 september 2017 16:35 Geschreven door Apeldoorn Actueel

Gelre ziekenhuizen Apeldoorn houdt op maandag 18 september een voorlichtingsbijeenkomst over hormoontherapie, een behandeling die gegeven wordt bij de behandeling en nazorg bij borstkanker. De bijeenkomst is bedoeld voor patiënten die hormoontherapie krijgen of die binnenkort gaan starten met de therapie en hun naasten. De voorlichting wordt georganiseerd door de oncologie/mammacareverpleegkundigen en verpleegkundig specialist van de poliklinieken Interne Geneeskunde en Chirurgie.

De bijeenkomst is van 13.30 – 15.00 uur en vindt plaats in het Auditorium. Aanmelden is niet nodig.

De oncologie/mammacareverpleegkundigen merken dat patiënten vaak niet goed op de hoogte zijn van het doel van de hormoontherapie of begrijpen wat voor soort behandeling zij volgen. Sommige patiënten stoppen daarom voortijdig met hun behandeling. Tijdens de voorlichtingsbijeenkomst leggen de verpleegkundigen uit wat hormoontherapie is, waarom het gegeven wordt en wat de bijwerkingen zijn. Ook is er uitgebreid gelegenheid voor het stellen van vragen.

Hormoontherapie – of anti-hormonale therapie - is een behandeling met medicijnen die gegeven wordt in de behandeling van borstkanker mits de borstkankercellen gevoelig zijn voor geslachtshormonen. De medicijnen verlagen de beschikbaarheid van de vrouwelijke geslachtshormonen in het lichaam of gaan de werking ervan tegen. Daardoor wordt de groei en vermeerdering van het aantal borstkankercellen zoveel mogelijk verhinderd. De behandeling duurt vaak meerdere jaren en wordt toegepast als toegevoegde behandeling na een operatie om mogelijk achtergebleven kankercellen uit te schakelen.

Houd de agenda in de gaten voor soortgelijke bijeenkomsten in 2017, zie www.gelreziekenhuizen.nl/agenda

Fiets virtueel door o.a. Apeldoorn vanuit het ziekenhuis

maandag, 07 augustus 2017 21:03 Geschreven door Apeldoorn Actueel

Patiënten van de afdeling Geriatrie en Interne Geneeskunde van Gelre Apeldoorn hebben sinds deze zomer geen reden meer om de hele dag op bed te liggen. Stichting Vrienden van Gelre Apeldoorn schonk de afdeling een fietslabyrint. Dankzij deze gift kunnen patiënten nu virtueel fietsen door Apeldoorn, Zutphen en andere steden naar keuze.

Bewegen tegen spierkrachtverlies
Hanna van Eijsden, fysiotherapeut: “We zijn steeds op zoek naar manieren om onze (kwetsbare) patiënten tijdens een ziekenhuisopname te laten bewegen. Uit onderzoek en de praktijk blijkt namelijk dat patiënten die opgenomen zijn in het ziekenhuis te weinig bewegen. Zeker voor kwetsbare ouderen is dat slecht nieuws. Want dit betekent dat naast het ziek zijn ze ook nog eens conditie en kracht verliezen. Dit heeft als gevolg dat ze hun dagelijkse activiteiten minder goed kunnen uitvoeren, en misschien na de opname niet terug naar huis kunnen maar naar een (tijdelijk) verblijf elders moeten. Als je bedenkt dat een gezond persoon van 65 jaar die 10 dagen op bed ligt al 15% van zijn spierkracht kwijt raakt, kun je nagaan wat dat met een kwetsbare oudere doet in het ziekenhuis.”

Fietsen in eigen omgeving
“Het weer terugkrijgen van deze verloren spierkracht kost tijd en lukt lang niet altijd,” vult Raphaëla van Bijsteren, zorgcoördinator Geriatrie, aan. “Daarom zijn we op zoek gegaan naar een manier om onze kwetsbare ouderen tijdens hun opname nog meer te stimuleren om te bewegen om functieverlies tegen te gaan. Op de afdeling hadden we al een speciale hometrainer in onze huiskamer. Het fietsen hierop is nu aantrekkelijker dankzij het fietslabyrint. Dit is een beeldscherm die aan de hometrainer gekoppeld is. Hierop krijgen de patiënten een fietsroute naar keuze te zien. Zo kunnen ze bijvoorbeeld fietsen door Apeldoorn of over de Veluwe. En onderweg kunnen ze op kruisingen zelf kiezen of ze links of rechts willen gaan. Het is een laagdrempelige manier van bewegen die goed aansluit bij onze doelgroep. Vanuit ons Expertisecentrum Ouderengeneeskunde onderzoeken we bovendien hoe we kunnen zorgen dat de fiets zo veel en zo goed mogelijk gebruikt wordt.”

Uit ervaring blijkt dat patiënten op deze manier het fietsen op een hometrainer niet meer als saai ervaren en minder op de tijd letten. Het fietslabyrint voegt plezier toe aan het bewegen door de blaffende honden en de spelende kinderen die worden gepasseerd tijdens het fietsen. Door te fietsen trainen patiënten niet alleen hun spierkracht. Ook de hersenen worden geprikkeld door oude herinneringen op te halen wanneer je bijvoorbeeld door je oude geboortestad fietst en straten herkent. Door het fietslabyrint worden patiënten dus uitgedaagd om zowel lichamelijk als geestelijk in beweging te blijven.

 

Jul de Muis in voorlichtingsfilmpje KNO van Gelre ziekenhuizen

donderdag, 03 augustus 2017 20:52 Geschreven door Apeldoorn Actueel

Jul de Muis van Kinderpretpark Julianatoren figureert in een voorlichtingsfilmpje van Gelre ziekenhuizen in Apeldoorn. In het filmpje krijgt Jul de Muis buisjes in zijn oren. Op deze manier kunnen kinderen op leuke en aansprekende wijze zien hoe het hele operatietraject bij afdeling Keel-, Neus en Oorheelkunde (KNO) in zijn werk gaat.

Kinderen echt aanspreken
“We wilden graag iets extra’s toevoegen in deze voorlichtingsfilm van afdeling KNO. Iets wat deze vaak jongere kinderen echt aanspreekt om naar te kijken en wat ze herkennen”, aldus Maureen Leeuwangh, kinderverpleegkundige van Gelre ziekenhuizen. “We kwamen zelf op het idee om een voorlichtingsfilm met Jul de muis te maken. Aangezien Jul ook uit Apeldoorn komt en geen onbekende is voor Gelre.” Zo komt Jul de Muis voor in het Beterboek dat Gelre gebruikt. Ook heeft het ziekenhuis in het verleden veel Jul de Muis knuffels gekregen van Kinderpretpark Julianatoren voor kinderen die in het ziekenhuis zijn opgenomen. Dus de contacten met Julianatoren waren snel gelegd en ze waren gelijk bereid om mee te werken.

Voorlichtingsfilmpje geeft realistisch beeld van operatietraject
Leeuwangh: “We wilden het hele operatietraject zo reëel mogelijk weergeven. Van begin tot einde. In het filmpje met Jul de Muis kunnen de kinderen zien hoe de ochtend verloopt als zij straks ook worden opgenomen in het ziekenhuis.” De film geeft het hele traject weer, van binnenkomst en klaarmaken voor de operatie tot en met het terugkomen op de uitslaapkamer. De voice-over van de film is ingesproken door een jonger iemand, zodat ook die aansluit bij de doelgroep. De film spreekt niet alleen de kinderen aan die hem hebben gezien, ook de ouders zijn er erg enthousiast over. 

Nieuwsgierig naar de film? Bekijk hem op het Youtube kanaal van Gelre ziekenhuizen: https://youtu.be/KscPDDsieyU. Hier staat ook al een filmpje voor kinderen over het verwijderen van neus- en/of keelamandelen.

 

populair Nieuws

Gelre ziekenhuizen Apeldoorn is onlangs gestart met het Sportloket. Sport…
Op donderdag 28 september gaat Gelre ziekenhuizen haar patiënten en…
Aanstaande zondag 17 september vindt de sponsorzwemtocht Swim to Fight…
Gelre ziekenhuizen Apeldoorn houdt op maandag 18 september een voorlichtingsbijeenkomst…

Goede onderscheidende kindgerichte zorg bij Gelre Apeldoorn en Zutphen

maandag, 24 juli 2017 20:24 Geschreven door Apeldoorn Actueel

Kinderen en hun ouders/verzorgers kunnen bij Gelre ziekenhuizen in Apeldoorn en Zutphen terecht voor goede, patiëntvriendelijke en veilige zorg. Dit betekent dat de zorg zoveel mogelijk is afgestemd op de behoeften van het kind en het gezin. Stichting Kind en Ziekenhuis waardeerde op beide locaties de zorg op de kinder- en kinderdagbehandelingsafdelingen met het kwaliteitskeurmerk, de Zilveren Smiley.

Wat houdt het behalen van dit kwaliteitskeurmerk dan in?
Dat Gelre ziekenhuizen zich positief onderscheidt door haar zorg en voorzieningen voor kind en ouders. Zo besteden medewerkers aandacht aan hoe het kind en het gezin zelf de invloed van een behandeling of ziekte ervaren, zowel op lichamelijk, emotioneel als op sociaal gebied. Daarnaast neemt Gelre ziekenhuizen het perspectief van het kind mee in de relevante beleidsontwikkelingen.

Wat kun je als kind dan zoal verwachten in Gelre ziekenhuizen?
Je krijgt uitleg in begrijpelijke taal, zodat je snapt wat er met je aan de hand is en wat er gaat gebeuren. Ook is er speciale bewegwijzering, zodat je zelf je weg kunt vinden naar de kinderafdeling. Wil je even spelen of ontspannen? Dan kan dat. Hiervoor hebben we verschillende voorzieningen, zoals een aparte speelruimte met speelgoed, spellen, televisie en Ipad.

 

Sneller duidelijkheid over borstkanker in Gelre ziekenhuizen

donderdag, 06 juli 2017 22:48 Geschreven door Apeldoorn Actueel

Gelre ziekenhuizen heeft de zorg voor patiënten met verdenking op borstkanker verbeterd zodat deze sneller, patiëntvriendelijker en vaak ook goedkoper is. Patiënten met een voelbare afwijking die door de huisarts worden verwezen en patiënten die via het bevolkingsonderzoek worden verwezen, kunnen nu binnen een dag terecht direct bij afdeling Radiologie. De mammografie en echografie zijn meestal voldoende om uit te sluiten of er sprake is van borstkanker.

Direct naar radiologie
“Wij geven direct de uitslag,” vertelt Fleur van Raamt, radioloog Gelre ziekenhuizen. “Bij de meeste patiënten worden geen verdachte afwijkingen gevonden, zij kunnen direct terug naar de huisarts. De zorg voor deze vrouwen is nu goedkoper omdat zij, afhankelijk van het eigen risico, alleen kosten voor het radiologisch onderzoek betalen en niet meer voor een consult bij de chirurg zoals voorheen.”

Hecht behandelteam
“Bij patiënten die wel een (lage of hoge) verdenking op borstkanker hebben, worden in de meeste gevallen meteen aansluitend aan de foto’s biopten genomen. Zij komen na het radiologisch onderzoek dezelfde dag nog bij de chirurg-oncoloog of verpleegkundig specialist mammacare-oncologie voor onderzoek en gesprek,” vult chirurg-oncoloog Jean Klinkenbijl aan. “We bellen de patiënt dan diezelfde middag met de voorlopige uitslag. De dag daarna bespreken we het behandelplan eerst in ons borstkanker behandelteam en daarna samen met de patiënt op de polikliniek. Zo houden we de periode van onzekerheid zo kort mogelijk.”

“Het is mooi dat we binnen Gelre ziekenhuizen een breed palet aan borstkankerzorg kunnen bieden met een multidisciplinair en hecht team van specialisten en gespecialiseerde verpleegkundigen,“ vervolgt Klinkenbijl. “Wij werken met bewezen innovatieve technieken. Denk daarbij aan echogeleid opereren, lokalisatie van niet-voelbare tumoren met een jodiumbron en verschillende vormen van (directe) borstreconstructies en oncoplastische chirurgie door chirurg-oncologen in samenwerking met de plastisch chirurgen. Om deze zorg met ons team optimaal te bieden, vinden alle borstkankeroperaties plaats in Gelre Apeldoorn. Alle onderzoeken, poliklinische zorg en nabehandeling bieden we zowel in Gelre Apeldoorn als Gelre Zutphen.

Opnieuw keurmerk roze lintje voor borstkankerzorg
Gelre ziekenhuizen is ook trots dat het deze week net als voorgaande jaren het roze lintje voor patiëntgerichte borstkankerzorg van Borstkankervereniging Nederland (BVN) ontving. BVN kent het roze lintje keurmerk toe aan ziekenhuizen die voldoen aan de strenge criteria van de Borstkankermonitor. Deze betreffen bijvoorbeeld snel terecht kunnen op de mammapoli, onderzoek en uitslag op één dag krijgen, goede begeleiding van een gespecialiseerd verpleegkundige mammacare en mogelijkheid tot een directe borstreconstructie bij de borstkankeroperatie. Daarnaast speelt hoe mensen met borstkanker de borstkankerzorg ervaren en waarderen een belangrijke rol in het toekennen van dit keurmerk aan Gelre ziekenhuizen.

 

Laat ze niet verzuipen

maandag, 12 juni 2017 18:47 Geschreven door Apeldoorn Actueel

Maandag 26 juni organiseren wijkraad Osseveld-Woudhuis en JOGG Apeldoorn tussen 20.00 en 22.00 uur, een informatieavond over jongeren en alcohol. Ouders, verzorgers, leerkrachten, vrijwilligers binnen sportverenigingen en andere geïnteresseerden in het thema jongeren en alcohol, zijn van harte welkom om deze avond bij te wonen. Locatie: Het Bolwerk, Ravelijn 55 in Apeldoorn. Kaarten kosten €5,-. Meer informatie verkrijgen of een plaats voor deze avond reserveren kan via of tel | 06 380 12 505

Tijdens deze avond wordt er op interactieve wijze ingegaan op actualiteiten, ervaringen en situaties rondom alcohol en jongeren. In het eerste gedeelte van het programma houdt kinderarts Nico van der Lely een lezing. Na deze lezing zal er ruim aandacht worden besteed aan de dilemma’s waar onder andere ouders, verzorgers, leerkrachten, vrijwilligers, trainers en coaches mee geconfronteerd worden en hoe hier mee om te gaan.

Over spreker Nico van der Lely
Dr. Nico van der Lely studeerde geneeskunde aan het Erasmus Medisch Centrum (EMCR). Na zijn specialisatie kindergeneeskunde bij het Universitair Medisch Centrum Maastricht (UMCM en het AMC in Amsterdam, werkte hij in het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam (AMC) op de kinder-intensive care. Sinds 1997 werkt hij als kinderarts bij het Reinier de Graaf Ziekenhuis (RdGG) in Delft, waar hij onderzoek doet naar alcohol en jeugd en naar alcoholpreventie. In 2006 opende hij daar samen met kinder- en jeugdpsycholoog Mireille de Visser de polikliniek Jeugd & Alcohol.

Nico van der Lely is mede-initiator van de eerste Nederlandse polikliniek voor Jeugd & Alcohol en doet er alles aan om Nederland en Europa duidelijk te maken dat we ‘onze kinderen’ moeten beschermen tegen de gevaren. Het toenemende aantal gevallen van alcoholvergiftiging was voor Van der Lely reden om in 2006 bij de Reinier de Graaf Groep in Delft een alcoholkliniek op te zetten. Inmiddels telt Nederland twaalf alcoholpoli’s die door hem worden ondersteund. In de klinieken staat de nazorg centraal. Zodra een jongere uit zijn of haar coma komt staat een team van pedagogen en psychologen klaar om ervoor te zorgen dat herhaling wordt voorkomen. Naast zijn werk in het ziekenhuis reist hij door het land voor voorlichtingsbijeenkomsten en hij helpt gemeenten en andere partijen bij hun anti-alcoholprojecten.

Zorggroep Apeldoorn een omstreken opent nieuwe afdeling

vrijdag, 09 juni 2017 19:22 Geschreven door Apeldoorn Actueel

Vanaf donderdag 15 juni opent Nieuw Milligen haar deuren voor kwetsbare mensen die tijdelijk niet meer in hun eigen woonomgeving kunnen verblijven, maar waarvoor geen opname in een ziekenhuis of andere zorginstelling met medisch specialistische behandeling nodig is. Ook mensen die zich in een crisissituatie bevinden kunnen hier tijdelijk worden opgenomen. Doelstelling is altijd terugkeer naar de thuissituatie.

Nauw verbonden met Gelre Ziekenhuis
Nieuw Milligen is een nieuwe afdeling op locatie Randerode. Een bewuste keuze om dit op locatie Randerode te doen, gezien de verbondenheid met het naastgelegen Gelre Ziekenhuis. 

Samen een aangenaam verblijf creëren
Medewerkers van Zorggroep Apeldoorn en omstreken hebben veel ervaring in het werken met cliënten die tijdelijk verblijven. Dit gaat om zowel mensen met dementie als mensen met lichamelijke klachten. Deze cliënten verblijven op dit moment op verschillende afdelingen in de organisatie. Vanaf 15 juni wordt deze cliëntengroep gecentreerd op Nieuw Milligen. Elke cliënt krijgt een vaste zorgmedewerker toegewezen als aanspreekpunt die verantwoordelijk is voor de coördinatie van zorg rondom die cliënt. Daarnaast zijn er onder andere verpleegkundigen en verzorgenden, die gezamenlijk zorgen voor een zo aangenaam mogelijk tijdelijk verblijf. Brigitte Jansen, afdelingcoördinator licht toe; “op de afdeling wordt uitgegaan van de eigen identiteit en individuele behoeften en wensen van de cliënt. Hoewel het verblijf een tijdelijk karakter heeft, wordt er alles aan gedaan om een huiselijke sfeer te creëren. Dit is ook terug te zien in de inrichting van de huiskamers op de afdeling”.

Met het openen van deze afdeling voorziet Zorggroep Apeldoorn en omstreken in een grote behoefte binnen de regio Apeldoorn.

Meer informatie?
De medewerkers van het Zorgservicebureau zijn telefonisch te bereiken via (055) 549 52 49 (op werkdagen tussen 08.00 en 16.30 uur) of stuur een e-mail naar

Willekeurige afbeelding

3b2d11b03be1f5a4b4010e22e1dadd23_M.jpg

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief om het nieuws niet te missen