Gezondheid

Gezondheid (153)

Het belangrijkste wat er is dat is gezondheid zeggen ze wel eens. Ook binnen Apeldoorn zijn er diverse zaken op gebied van gezondheid te vinden.

Laatste Nieuws

Ontmoet robot Zora en speel interactieve spellen

vrijdag, 02 Maart 2018 19:37 Geschreven door

Ontmoet ‘Zora’ op maandag 12 maart van 14.00 - 15.00 uur in Het Zonnehuis in Beekbergen en maak kennis met nieuwe ontwikkelingen op het gebied van interactieve spellen voor senioren. Ontzettend blij zijn onze cliënten met spellen als de Tovertafel, Belevenistafel, Braintrainer én Zora!

Dansen met Zora
Robot Zora is de eerste ‘humanoïde’ robot ter wereld. Zora is een kleine en zeer beweeglijke robot met een hoge aaibaarheidsfactor. De robot kan praten, lopen, dansen en zingen. De robot biedt animatie, stimuleert het geheugen en prikkelt mensen die op een andere wijze moeilijker bereikt worden.

Vissen vangen aan de Tovertafel
Cliënten worden verleid om in beweging te komen en samen plezier te hebben met de Tovertafel. Via lichtprojecties op tafel, die reageren op hand- en armbewegingen, kunnen cliënten onder andere vissen, bloemen en blaadjes vangen. Zowel lichaam als geest worden hierdoor gestimuleerd en het is goed voor hun welbevinden en welzijn.

Boeiende gesprekken aan de Belevenistafel
Zorg waarbij de beleving centraal staat wordt steeds belangrijker om mensen actief te houden. De Belevenistafel beschikt over leuke spelletjes en brengt mensen samen aan tafel om activiteiten te doen. Het biedt ontspanning, beleving en stimulering van het geheugen. Door de tafel  ontstaan boeiende gesprekken tussen mensen.

Kraak uw hersens met de Braintrainer
De Braintrainer is een speciaal voor mensen met dementie ontwikkelde spelcomputer. Het scherm van de Braintrainer is een zogenaamd aanraakscherm en bevat vele uiteenlopende spelletjes en opdrachten. Het zorgt ervoor dat de hersenen actief blijven.

Week van Zorg en Welzijn
Deze interactieve middag wordt georganiseerd in het kader van de landelijke Week van Zorg en Welzijn en is dé gelegenheid om kennis te maken met Zorggroep Apeldoorn en omstreken en nieuwe ontwikkelingen in de zorg.

5e 'kLEEF Run Kroondomein Het Loo

donderdag, 01 Maart 2018 19:07 Geschreven door

Op zaterdag 26 mei 2018 is de jaarlijkse 'kLEEF Run Kroondomein Het Loo ten behoeve van Stichting ‘kLEEF! in samenwerking met AV’34.

Met deze sportieve prestatie wordt Stichting 'kLEEF! gesponsord: het inschrijfgeld (vanaf € 2,- per deelname) komt volledig ten goede aan deze Apeldoornse stichting. Stichting ´kLEEF! is een laagdrempelig inloophuis voor mensen die kanker hebben of hebben gehad en/of hun naasten of nabestaanden en is nagenoeg geheel afhankelijk van giften en sponsoren.

De 'kLEEF Run wordt gehouden op het voorterrein van Paleis Het Loo en in Kroondomein Het Loo, een unieke locatie om hard te lopen! U kunt zich aanmelden via onze internetsite www.stichtingkleef.nl/kleef-run.

Samenvatting:

Wat: loopevenement 'kLEEF Run Kroondomein Het Loo  t.b.v. Stichting ´kLEEF!
Voor wie: voor meisjes, jongens, volwassenen en wandelaars
Waar: voorterrein van het Paleis het Loo
Tijd: vanaf 11.30 uur (11.30 uur start dames 5 km; kijk op www.stichtingkleef.nl/kleef-run voor het gehele, actuele programma)
Contact: Wim van Beek (verantwoordelijk voor de organisatie van de ‘kLEEF! Run),
Site en meer info: www.stichtingkleef.nl/kleef-run

Komt u ook naar de open dag van Groot Schuylenburg?

woensdag, 21 februari 2018 19:29 Geschreven door

Op zaterdag 17 maart is er een open dag op ’s Heeren Loo, locatie Groot Schuylenburg in Apeldoorn. Speciaal in de Week van Zorg en Welzijn zetten we op die dag tussen 10.30 en 15.30 uur de deuren open. Zo kunnen belangstellenden, zoals potentiële medewerkers en vrijwilligers en (familie van) mensen met een verstandelijke beperking, zien hoe de ondersteuning voor mensen met een verstandelijke beperking er bij ’s Heeren Loo uitziet.

Open dag
Bezoekers kunnen in verschillende creatieve workshops kennis maken met mensen met een verstandelijke beperking en hun werk. Speciale rondleidingen over Groot Schuylenburg laten belangstellenden binnenkijken op verschillende woon- en dagbestedingslocaties. Ons behandelcentrum Advisium toont hoe zij mensen met een verstandelijke beperking in medisch opzicht ondersteunt. Op informatiebijeenkomsten en in een speciale kraam vertellen enthousiaste medewerkers alles wat u wilt weten over werken bij ’s Heeren Loo. Niet alleen met woorden, maar ook met ludieke activiteiten. Een mooie baan, vrijwilligers- of vakantiewerk, opleidingen en scholingen: kom vooral kijken wat er allemaal mogelijk is. Daarnaast is er een creatieve informatiemarkt waar u meer informatie over alle woon-, werk- en recreatiemogelijkheden bij ’s Heeren Loo kunt krijgen. Ook verkopen dagbestedingen hier leuke producten. Uiteraard staan er enthousiaste medewerkers, vrijwilligers en cliënten klaar om al uw vragen te beantwoorden. Iedereen is welkom, ook als u gewoon uit nieuwsgierigheid een kijkje wilt nemen. Het volledige programma, inclusief tijden en exacte locatie vindt u op: www.sheerenloo.nl/weekvanzorgenwelzijn.

Week van Zorg en Welzijn
De landelijke Week van Zorg en Welzijn vindt plaats van 12 t/m 17 maart 2018. Meer dan duizend zorg- en welzijnsorganisaties openen tijdens deze week hun deuren om aan Nederland te laten zien hoe de zorg werkt. ’s Heeren Loo Groot Schuylenburg doet dat op 17 maart. Meer weten over de Week van Zorg en Welzijn? Kijk dan op www.weekvanzorgenwelzijn.nl.

’s Heeren Loo
’s Heeren Loo, locatie Groot Schuylenburg ondersteunt in gemeente Apeldoorn al 65 jaar mensen met een verstandelijke beperking. Of het nu gaat om wonen, werken of vrije tijd. Tijdelijk of wat langer, intensief of licht, bij een locatie van ’s Heeren Loo of bijvoorbeeld ambulante ondersteuning thuis.

Het Ouden Huis ook in Apeldoorn

maandag, 12 februari 2018 20:30 Geschreven door

Het Ouden Huis zet stappen om zich ook in Apeldoorn te vestigen met een kleinschalige woonvoorziening voor senioren. Vorige week werd de intentieovereenkomst met twee zorgdragers getekend, en daarmee is tevens de zoektocht naar een geschikt pand geopend.

De zorgdragers liepen al een poos rond met het idee dat het toch anders moest kunnen rond de zorg van ouderen. Kleinschaliger. Met meer écht persoonlijke aandacht. Kunnen leven zoals je wilt in je eigen appartement, maar wel een gezamenlijke huiskamer en de zorg nabij. Ook voor mensen met een lager of middeninkomen. Een plek ook waar echtparen samen kunnen wonen, ook wanneer de één ernstig ziek of beperkt wordt.

Respijtzorg
"Wat we ook belangrijk vinden is dat we een kamer vrij houden voor respijtzorg; vervangende zorg buitenshuis. Zodat de mantelzorger met een gerust hart incidenteel of structureel een dagdeel, weekend of week weg kan gaan of juist even alleen thuis kan zijn..." aldus de Apeldoornse zorgdragers.

Behoefte is er zeker!
“Het Oudenhuis gaat met ons aan de slag om zo’n kleinschalig woon-zorg-huis te realiseren in of vlakbij Apeldoorn. Wij kijken uit naar de opening en hopen dat die snel zal komen, want de behoefte is er zeker! Daar zijn wel van overtuigd” vertellen de zorgdragers.

Het Ouden Huis kan zich vestigen in een bestaand gebouw, of zelf bouwen op een vrije kavel. Er moet er plaats zijn voor circa 28 appartementen.

Mensen die interesse hebben in wonen in Het Ouden Huis in Apeldoorn kunnen contact opnemen voor meer informatie via www.hetoudenhuis.nl

 

populair Nieuws

Vanaf 6 april 2018 kunnen patiënten (van de trombosedienst) voor…
Het klinisch farmaceutisch en toxicologisch laboratorium (KFTL) van de ziekenhuisapotheek…
Op zaterdag 26 mei 2018 is de jaarlijkse 'kLEEF Run…
Het aantal mensen dat last heeft van bijziendheid, ook wel…

Ketenstages helpen studenten verpleegkunde aan brede oriëntatie op de zorg

vrijdag, 09 februari 2018 20:03 Geschreven door

Gelre ziekenhuizen, Zorggroep Apeldoorn en omstreken, thuiszorgorganisatie Vérian en onderwijsorganisaties Aventus en Windesheim zijn vanaf 1 februari met ketenstages gestart. De pilot is gericht op studenten die een reguliere opleiding voor verpleegkundige volgen bij Aventus (mbo-niveau, BOL) en bij Windesheim (hbo-niveau). Studenten gaan tijdens de stageperiode onderling kennis en ervaringen uitwisselen en een extra snuffelstage doen bij een van de andere zorgorganisatie. Zo krijgen ze een brede oriëntatie op de zorg in de keten en leren over de muren van hun zorgorganisatie heen te kijken.

Belangrijk voor patiëntenzorg
Deze brede oriëntatie is van meerwaarde voor de patiëntenzorg. Van patiënten wordt namelijk steeds meer eigen regie verwacht. Studenten krijgen door deze ketenstages meer inzicht in wat de patiënt nodig heeft op de verschillende plekken; in de thuissituatie en ook in zorginstellingen. Hierdoor leren ze hoe de zorg nog beter kan aansluiten op de behoeften van de patiënt.

Kennis en ervaringen uitwisselen
Bij de reguliere opleidingen voor verpleegkundige lopen studenten tijdens hun studie twee keer een lange stage in verschillende zorgorganisaties. Elke stage vindt altijd plaats bij één organisatie. Tijdens de pilot voor ketenstages werken studenten ook bij één zorgorganisatie, maar ze kunnen daarnaast ook een korte ‘snuffelstage’ doen bij een van de andere zorgorganisaties. Bovendien komen alle mbo- en hbo-stagiaires van de pilot die bij Gelre ziekenhuizen, Zorggroep Apeldoorn en omstreken en Vérian werken een keer in de 2 tot 3 weken bij elkaar om kennis en ervaringen uit te wisselen. Ze gaan aan de slag met vragen als: wat loopt goed in de zorg? En wat zou er beter kunnen? Ook werken ze samen opdrachten van school uit, waarbij ketenzorg de insteek is. Op deze manier krijgen de studenten inzicht in ketenzorg en kunnen ze nog beter inspelen op behoeften van de patiënt.

Samen werken en leren in ketenzorg
Uniek aan deze pilot is dat studenten van verschillende opleidingsniveaus samen werken en leren in de ketenzorg. De bedoeling is om in september 2018 of februari 2019 meer studenten via deze stageroute op te leiden.

Gelre ziekenhuizen blijven tropenartsen opleiden

vrijdag, 26 januari 2018 20:10 Geschreven door

Afgelopen weken is de opleiding Arts Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde (AIGT) veelvuldig in het nieuws geweest. Ziekenhuizen die artsen opleiden tot tropenarts, hoeven niet op opleidingsgeld van het ministerie van VWS te rekenen. Dit maakte minister voor Medische Zorg, Bruno Bruins, deze week bekend. Doordat de overheid de opleiding niet wil financieren dreigt de opleiding te verdwijnen. Dit, terwijl voor een specialist in opleiding tot 140.000 euro per opleidingsplaats beschikbaar is. Tevens moet de AIGT in opleiding zijn/haar eigen opleiding bekostigen in tegenstelling tot artsen in opleiding tot specialist.

Gelre ziekenhuizen is, sinds jaar en dag, het ziekenhuis met de meeste opleidingsplekken voor Artsen Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde. Binnen de vakgebieden gynaecologie, chirurgie en kindergeneeskunde zijn er in totaal 9 AIGT’ers in opleiding. Dr. Paarlberg, gynaecoloog en opleider: "De Nederlandse opleiding tot AIGT is internationaal gerenommeerd. We zijn er trots op, dat in Gelre ziekenhuizen vanaf 1975 een paar honderd artsen in die richting opgeleid zijn. Het zou fijn zijn als de overheid ons hierin zou ondersteunen."

Van alle markten thuis
AIGT’ers worden breed opgeleid. In landen waar vaak slechts één arts is op 15.000 inwoners moet de AIGT van alle markten thuis zijn. De opleiding bestaat daarom uit een jaar chirurgie of kindergeneeskunde, een jaar gynaecologie en obstetrie en een cursus tropengeneeskunde van 3 maanden. De opleiding wordt afgerond met een buitenlandse stage van 6 maanden. In de opleiding zijn tevens diverse cursusdagen opgenomen waaronder de cursusdag KNO, die sinds vele jaren door oud-tropenartsen in het Gelre wordt georganiseerd.

Bestrijden van tropische ziekten
Inzet van AIGT’ers in tropische gebieden is van belang voor het bestrijden van tropische ziekten, faciliteren van noodhulp bij bijvoorbeeld natuurrampen en voor de ontwikkeling van lokale ziekenhuizen.
Daarnaast is hun kennis en ervaring toenemend nodig in eigen land. Met de toenemende stroom vluchtelingen en migranten en opwarming van de aarde neemt immers de frequentie van tropische ziektes in Nederland toe. Dr. Pot, oud-tropenarts en kinderarts: “Als ontwikkeld land is het – met de historie die we als Nederland hebben-  logisch om verantwoord om te gaan met kennis en kunde en mogelijkheden. Het opleiden van artsen voor noodlijdende omstandigheden buiten onze landsgrenzen is daarbij een logisch gevolg. Dat daarvoor facilitering moet zijn is daarmee gerechtvaardigd. Daarbij komt dat het hebben van enerzijds kennis en anderzijds ervaring bij dokters, in omstandigheden anders dan de onze, van meerwaarde is op diverse gebieden. Als dokter daar én hier breng je ervaring en een visie mee, waarbij begrip en inzicht zijn vergroot. Dit geeft een substantiële meerwaarde als dokter. Zowel daar als hier.“

Toename bijziendheid zorgelijk

maandag, 15 januari 2018 15:30 Geschreven door

Het aantal mensen dat last heeft van bijziendheid, ook wel myopie genoemd, neemt ernstig toe. Op dit moment komt het in Nederland zelfs twee keer zo vaak voor dan vijftig jaar geleden: één op de drie Nederlanders is bijziend. Een zorgelijke ontwikkeling, waarover wordt gesproken als een myopie epidemie. Zonder ingrijpen wordt bijziendheid de grootste veroorzaker van blindheid en slechtziendheid.

Kinderen en jongeren hoogste risico
Bijziendheid is de snelst groeiende oogafwijking ter wereld. Naar verwachting is in 2050 de helft van de wereldbevolking bijziend – vijf keer zoveel mensen dan in 2000. Ook in Nederland is myopie een groeiend probleem, vooral onder jonge mensen. Van alle zestigers is een kwart bijziend, bij veertigers is dit een derde en bij twintigers zelfs de helft. Hoewel dit wellicht onschuldig lijkt, is niets minder waar. Milde bijziendheid (-0.25 tot -3.00) verhoogt het risico op ooggezondheidsproblemen doorgaans niet. Een kind met een afwijking van -6.00 of hoger, heeft echter zo’n 33 procent kans om later ernstig slechtziend of blind te worden. Zij krijgen sneller staar en lopen een groter risico op netvliesloslating, Daarnaast is het risico op glaucoom, dat tot uitval van het gezichtsveld leidt, tot wel 7 keer hoger bij matige (-3.25 tot -6.00) en hoge bijziendheid (meer dan -6.00).

Smartphones grote veroorzaker
De oorzaak van myopie is complex. Volgens Wilko Richter, optiekpartner bij Specsavers Apeldoorn, ontstaat de afwijking in de jeugd: “Erfelijkheid speelt een rol, maar het ontwikkelen van bijziendheid begint al in de jonge jaren, met een piek tussen dertien en vijftien jaar. Leefstijlfactoren in deze fase, zoals weinig buiten spelen en veel bezigheden waarbij kinderen kijken naar een punt dichtbij de ogen – zoals lezen op een boek, smartphone of tablet – zijn belangrijke risicofactoren.”

Risico verlagen: begin vroeg
Bijziendheid volledig voorkomen is onmogelijk, het risico verlagen kan wél. Kinderen minder lang op schermen laten kijken en vaker naar buiten sturen, is een stap in de goede richting: “Wanneer kinderen elke dag een uurtje extra buitenspelen kan de kans op het ontwikkelen van bijziendheid al significant afnemen”, aldus Richter. “Tevens helpt het om minimaal 30 centimeter afstand te houden van je boek of beeldscherm. Dit geldt ook voor volwassenen.” Naast deze methoden wordt de nachtlens (Ortho-K-Lens) gezien als een van de effectiefste manieren om bijziendheid onder controle te houden. Door ‘s nachts deze lenzen te dragen, ziet men overdag scherp zonder ze te dragen. Een andere methode is door gebruik van Atropine oogdruppels. Deze druppels zouden bijziendheid met wel 77 procent kunnen tegenhouden, mits er zo jong mogelijk mee gestart wordt. “Vergeet ook niet eens in de twee jaar de ogen te laten controleren. Hoe eerder de bijwerkingen van bijziendheid worden ontdekt, hoe langer de gevolgen vaak uitgesteld kunnen worden”.

Banenmarkt voor verpleegkundigen bij Gelre ziekenhuizen

donderdag, 04 januari 2018 20:35 Geschreven door

Op zaterdag 13 januari 2018 houdt Gelre ziekenhuizen van 11.00 tot 15.00 uur een banenmarkt voor verpleegkundigen. Deze vindt plaats in de centrale hal bij Gelre ziekenhuizen in Apeldoorn. Via de banenmarkt wil het ziekenhuis in contact te komen met verpleegkundigen voor het invullen van verpleegkundige vacatures voor zowel de flexpool als vaste functies.  

Een eigen uitzendbureau
Matchpoint, het interne uitzendbureau van Gelre, heeft ongeveer 200 medewerkers in haar pool. Redenen waarom mensen voor het werken binnen een flexpool kiezen, zijn zeer uitlopend. Zo zijn er mensen die werk en zorg voor het gezin het best kunnen combineren als ze zelf de regie hebben over hun werktijden en werkdagen. Anderen zien de flexpool als een mooie mogelijkheid om kennis te maken met verschillende afdelingen binnen Gelre. Zo ontdekken ze welk specialisme bij hen past.

 

Van flex naar vast

Omdat veel medewerkers er de voorkeur aan geven om uiteindelijk door te stromen naar een vaste baan op een afdeling, is Gelre eigenlijk altijd op zoek naar nieuwe collega’s. Mensen die al werk- of stage ervaring hebben in het ziekenhuis zijn na een korte inwerkperiode vaak snel inzetbaar. Wanneer deze werkervaring ontbreekt, kijken we of er mogelijk toch een match is en we iemand met een inwerktraject op maat alsnog kunnen inzetten. 

 

Meer informatie

Op 13 januari kunnen geïnteresseerden binnen lopen voor informatie over actuele vacatures en in gesprek gaan met een verpleegkundige of een medewerker van Matchpoint of Recruitment.

Willekeurige afbeelding

a6950eb9845a7ce9e341753f7ef6d1db_L.jpg

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief om het nieuws niet te missen