maandag, november 25Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

CODA maakt Rechterlijk Archief van de Hoge en Vrije Heerlijkheid Het Loo (1749-1795) online beschikbaar

Nadat het schuurtje is opgeruimd en alle vakantiefoto’s tot album zijn verwerkt, biedt deze tijd van thuiszitten ook gelegenheid om in uw eigen ‘verborgen verleden’ te duiken en het onderzoek naar uw voorouders op te pakken. Wie op zoek is naar zijn Apeldoornse voorouders in de achttiende eeuw heeft nu ook de beschikking over een rijke bron: het Rechterlijk Archief van de Hoge en Vrije Heerlijkheid Het Loo.

De grenzen van de Heerlijkheid Het Loo kwamen grotendeels overeen met de huidige gemeentegrenzen van Apeldoorn. Ten tijde van de Heerlijkheid was er nog geen bevolkingsregistratie zoals we dat uit latere tijden kennen. Dat maakt voorouderonderzoek voor en in dat tijdvak lastig. Er zijn wel bronnen, maar die kunnen meestal niet op naam doorzocht worden. CODA heeft in afgelopen jaren de duizenden akten die zich in het Rechterlijk Archief bevinden geregistreerd en beschreven, waardoor deze nu online doorzoekbaar zijn.

In het Rechterlijke Archief zijn aanklachten en vonnissen uit strafzaken vastgelegd, maar ook onroerend goedtransacties, beslagleggingen, boedelscheidingen en familiekwesties maken deel uit van dit bijzondere archief. Ze laten niet alleen zien wie bij welke rechterlijke zaken betrokken was, maar ook wie welke bezittingen had en – tot in detail – waar die bezittingen uit bestonden. Ook mensen die niet op zoek zijn naar hun voorouders, maar interesse hebben in het leven in het achttiende-eeuwse Apeldoorn treffen in het Rechterlijk Archief waardevolle informatie aan.

Omdat het een oude bron betreft uit een wereld die toch behoorlijk verschilde van de onze, zullen bezoekers wel wat moeten puzzelen op de betekenis van wat zij aantreffen. Als hulp daarbij is op de CODA website een toelichting te vinden. Met vragen kunt u ook terecht bij CODA Archief: archief@coda-apeldoorn.nl.