vrijdag 24 november 2017 | Login
Bijzonder

Bijzonder (113)

Iets klein, iets aparts. Dat maakt het nieuws wat niet standaard is en dus eigenlijk nooit aan bod komt. Apeldoorn Actueel heeft hiervoor bijzonder in het leven geroepen. Een platform voor klein, apart en bijzonder nieuws.

Laatste Nieuws

Pak de fiets tussen Apeldoorn-Deventer

woensdag, 01 november 2017 20:02 Geschreven door

Vanaf 1 november zijn er werkzaamheden bij de Burgemeester van der Feltzweg in Twello. Een van de reeks maatregelen die bedoeld zijn om de fietsroute tussen Apeldoorn en Deventer te verbeteren zodat meer mensen de fiets pakken naar het werk. Voor gemotoriseerd verkeer is de Burgemeester van der Feltzweg ter hoogte van de kruising met het Hovenpad van 1 november 2017 tot de kerstvakantie afgesloten. Tijdens de werkzaamheden blijven de fietsroutes wel open. Alle reden dus om ook nu al vaker de fiets te pakken. Met de Slim&Snel fietsapp worden fietsers ook nog eens beloond.

‘Slim & Snel’-fietsers beginnen de dag met een frisse start en fit gevoel. Fietsen is nog leuker met de Slim & Snel app. Alle Slim & Snel-fietsers sparen voor kortingen. Overstappers van auto naar fiets, sparen ook voor geld.

Pak de fiets
Naast de overstappers worden ook de al fietsende forenzen beloond, alle Slim en Snel fietsers kunnen punten sparen om voor kortingen en cadeaus. Alle deelnemers krijgen een eigen coaching-App voor dat extra duwtje in de rug. Deze slimme app registreert de ritten en stimuleert om door te gaan. De echte overstappers kunnen met de app een leuk bedrag bij elkaar sparen, tot € 1,50 per dag.

De spelregels
Iedereen met een fiets of e-bike in de regio Stedendriehoek kan meedoen. Dus ook buiten de route tussen Apeldoorn en Deventer. Voor echte overstappers van auto naar fiets is er tot 31 december 2017 een financiële beloning. De voorwaarden zijn te vinden op www.slimensnel.nl.

Bredere aanpak bereikbaarheid
Het project Slim en Snel is onderdeel van Slim Reizen Stedendriehoek, één van de programma’s van Cleantech Regio in het kader van het nationale programma Beter Benutten. Daarin werken Rijk, regio en bedrijfsleven samen om de bereikbaarheid over weg, water en spoor te verbeteren in de drukste regio’s.

Muzikale vrijplaats Oost West Thuis Niet Best

dinsdag, 24 oktober 2017 19:59 Geschreven door
Een zinderende voorstelling waarbij culturen elkaar ontmoeten en versmelten. Dat is Oost West Thuis Niet Best van het Nederlands Blazers Ensemble (NBE). Het ensemble speelt voor de derde keer met een rijke verzameling muzikanten en componisten bijeengekomen in de wereld van de Nederlandse asielzoekerscentra. Van elk verkochte kaartje schenkt het ensemble €1,50 aan Stichting de Vrolijkheid. De voorstelling is van 1 t/m 15 november te zien in het hele land.

Het is inmiddels een traditie: iedere twee jaar brengen de blazers het programma Oost West Thuis Niet Best waarbij zij het podium delen met gastmusici uit alle windstreken. Voor sommige van deze musici fungeert het NBE-podium als een vluchtheuvel in een onzeker bestaan, voor anderen is het als een veilige haven van waaruit iets nieuws kan worden opgebouwd. Voor iedereen is dit podium een muzikale vrijplaats waar verleden en toekomstdromen kunnen samenvloeien in zinderende muziek.

Net als tijdens de vorige edities werkt het NBE samen met Stichting de Vrolijkheid die in zeventwintig Nederlandse asielzoekerscentra activiteiten aanbiedt op het gebied van muziek, dans, film, theater, beeldende kunst, fotografie en mediakunst. Daarnaast heeft het NBE voor dit programma de handen ineengeslagen met Stichting Toverfluit en Move Forward, non-profitorganisaties die zich respectievelijk bezighouden met het ondersteunen van musici die hun talenten beter willen benutten en van jongeren die hun verhalen willen vormgeven in dans en rap.

€1,50 PER VERKOCHT KAARTJE NAAR STICHTING DE VROLIJKHEID
Stichting de Vrolijkheid verzorgt kunstzinnige en creatieve activiteiten voor en met kinderen en jongeren in Nederlandse asielzoekerscentra. In het voortraject voor deze tournee leveren de medewerkers van De Vrolijkheid een bijdrage in het traceren en begeleiden van musici. Om de verbindende rol van muziek tussen mensen, waar ze ook vandaan- of terechtkomen extra te ondersteunen, schenkt het NBE per verkocht kaartje €1,50 aan Stichting de Vrolijkheid.

Speeldata: dinsdag 7 november, 20:00 Apeldoorn, Orpheus inleiding begint om 19:15

Voorafgaand aan de voorstelling geeft musicoloog Saskia Törnqvist een inleiding. Na afloop van de concerten nodigt het NBE het publiek traditiegetrouw uit voor een afterconcert in de foyer of hal. 

Kaarten & informatie: www.nbe.nl

Gorillaverzorger Frans Keizer na 40 jaar Apenheul met pensioen

maandag, 16 oktober 2017 20:26 Geschreven door

Gorillaverzorger Frans Keizer gaat binnenkort met pensioen. In maart 2018 werkt hij maar liefst 40 jaar bij Apenheul: het langst van alle medewerkers ooit. In aanloop naar zijn pensioen geeft hij op woensdag 18 oktober een speciale gorillapresentatie waarin hij terugblikt op ’40 jaar gorilla’s in Apenheul’. Iedereen die Apenheul die dag bezoekt, is welkom bij deze presentatie om 15.30 uur bij de Bongo Bonde (de gorillavoederplaats).

Gorilla-encyclopedie
Frans begon zijn loopbaan in Apenheul een paar jaar nadat Wim Mager het park in 1971 oprichtte. Hij werkte toen als ‘opperman’ bij de bouw van Wim Mager zijn woning boven het gorillaverblijf. Al snel mocht Frans aan de slag als gorillaverzorger. En dat is hij tot op de dag van vandaag nog steeds.

40 jaar gorilla’s
In de afgelopen 40 jaar heeft Frans een schat aan kennis en ervaring opgebouwd over gorilla’s. Hij was erbij toen de dierverzorgers in de beginjaren van Apenheul nog bij de gorilla’s op het eiland mochten. Hij zag de eerste gorilla’s opgroeien en samen een stabiele groep vormen. Met eigen ogen kon hij zien hoe zilverrug Bongo de onbetwiste gorillaleider van Apenheul werd. Ook was hij erbij toen Bongo overleed en de huidige leider, Jambo, in de groep werd geïntroduceerd.

Speciale band
Tientallen geboortes passeerden de revue, waaronder een heuse babyboom in 2011. Toen werden er maar liefst vijf gorilla’s in één jaar geboren. Een wereldrecord! De meest speciale ‘band’ had Frans naar eigen zeggen met gorilla Lobo. Zij was één van de eerste gorilla’s in Apenheul en overleed twee jaar geleden. Frans zag haar opgroeien van kleuter tot een zeer ervaren moeder die hoog in de rangorde stond. En dit alles is nog maar een kleine greep uit zijn loopbaan.

Goed om te weten
Al zijn kennis over de gorilla’s in Apenheul zal Frans delen tijdens zijn afscheidspresentatie. Bezoekers van het park zijn hierbij van harte welkom. Aanmelden is niet nodig, maar vol = vol. Het is niet mogelijk een plaats te reserveren.

Felicitaties voor 49 cum laude scholieren Apeldoorn

vrijdag, 15 september 2017 16:14 Geschreven door

Sinds twee jaar kunnen ook scholieren in het voortgezet onderwijs cum laude slagen. In Apeldoorn slaagden afgelopen zomer 49 scholieren cum laude. Loco-burgemeester Johan Kruithof ontving gisterenmiddag deze jongeren om hen persoonlijk te feliciteren.

Johan Kruithof: “Ik ben natuurlijk trots op alle leerlingen in Apeldoorn die hun diploma halen, maar op deze scholieren ben ik extra trots! Je best doen en uitblinken is niet altijd even populair onder jongeren en dat terwijl we in onze samenleving uitblinkers goed kunnen gebruiken. Deze scholieren zijn een voorbeeld voor anderen in Apeldoorn. Daarom wilde ik ze graag even in het zonnetje zetten. Ze hebben met hun diploma een mooie basis op zak om hun dromen waar te maken.”

Cum laude geslaagden
Dit jaar was het tweede jaar dat het judicium cum laude op het diploma vermeld wordt. Leerlingen krijgen deze vermelding als hun gemiddelde van hun eindcijfers een 8,0 of hoger is. De cum laude geslaagden zijn:

Vmbo: Iris van Asselt, Angelique uit den Bogaard, Lisanne Boon, Daan Borreman, Feiline Chen, Kellen Dallinga, Menno Diks, Gero van Eijk, Indy Elshof, Floor van Helden, Julia van ’t Hof, Danny Klunder, Dian Leibbrand, Sharon Logtenberg, Dylan van Lohuizen, Kevin Martherus, Michelle Memelink, Leon Sibering, Thomas van Vreeswijk

Havo: Robbin Hutten

Vwo: Fleur Adriaansen, Stan Barmentloo, Esmee ten Berk de Boer, Imre Blijleven, Marijn Bult, Victoria Derks, Timo Diedering, David Dietzenbacher, Renate van den Doel, Tycho de Haan, Winnie Hoogendoorn, Koen van Hove, Liselotte Jeletich, Alexander Kooiman, Mayke Kramer, Liselotte Langenhuijsen Annemiek de Looze, Thijs Moen, Mark Rietvelt, Nikki Schotman, Tom van der Stelt, Tristan Surtel, Eline Uiterweerd, Lieke Veltmaat, Bas van de Ven, Merel Wevers, Dano Zaagman, Jonah Zijlma, Chaja van Zuiden

populair Nieuws

Paul Blokhuis (54) is benoemd tot staatssecretaris in het kabinet…
Vanaf 1 november zijn er werkzaamheden bij de Burgemeester van…
Een zinderende voorstelling waarbij culturen elkaar ontmoeten en versmelten. Dat…
Gorillaverzorger Frans Keizer gaat binnenkort met pensioen. In maart 2018…

Leerlingen Bouwmensen Apeldoorn en Deventer bouwen massale ontsnappingsstad

dinsdag, 20 juni 2017 20:51 Geschreven door

Dwalen door een mysterieus doolhof van kleine houten huisjes en door codes te kraken ontsnappen uit ´s werelds grootste escape room. Ruim 2000 scholieren uit het voortgezet onderwijs gaan deze maand de uitdaging aan in het Klokgebouw in Eindhoven. Het formaat is overigens niet het enige bijzondere aan Scapetown. De massale ontsnappingsstad is namelijk compleet gebouwd door vakmensen in opleiding, waaronder ook leerlingen van Bouwmensen Apeldoorn en Deventer.

Scapetown is het resultaat van een samenwerking tussen opleidingsinstituut Bouwmensen, brancheorganisatie Bouwend Nederland en De Ontdekfabriek. Voor jongeren die een vakopleiding volgen bij Bouwmensen, betekende het bouwen van Scapetown niet alleen de kans om tal van vaardigheden in praktijk te brengen, maar ook om mee te werken aan een project dat zijn weerga niet kent. Met maar liefst twintig tiny houses, die elk een aparte escape room vormen, is Scapetown namelijk de grootste ontsnappingsstad ter wereld.

In de periode van 12 tot en met 23 juni gaan maar liefst 2000 middelbare scholieren de uitdaging aan. Zij krijgen exclusief toegang tot Scapetown, omdat ze via het lesprogramma op Scapetown.nl een eigen scapehouse hebben ontworpen. De beste ontwerpen, inclusief bedachte puzzels en opdrachten, zijn daadwerkelijk te vinden in de ontsnappingsstad. Vier architecten begeleidden het ontwerpproces. In de toekomst hoopt de organisatie, Scapetown te kunnen heropenen voor een groter publiek, wellicht in de vorm van een reizende ontsnappingsstad.

Perfect voorbeeld van ontdekkend leren
Bij Bouwmensen Apeldoorn en Deventer zijn ze ontzettend trots. Volgens Martien van Reen, manager bij Bouwmensen Apeldoorn, is Scapetown een perfect voorbeeld van ontdekkend leren. “De bouw is een fantastische branche om in te werken, met een uitstekend toekomstperspectief voor gedreven jongeren. Dat kunnen we ze wel vertellen, maar het werkt nog beter om ze het zelf te laten ervaren. Door middelbare scholieren te betrekken bij het ontwerpproces, ontdekken ze op een leuke manier hoeveel mogelijkheden de bouw biedt. Als je met je handen wilt werken, maar ook als je goed bent in andere dingen, zoals tekenen, plannen of mensen aansturen.”

Vincent Seubring, docent bij Bouwmensen Apeldoorn, merkte dat de manier van doelgericht leren bijdraagt aan een sterke motivatie. “Het in groepsverband werken aan een groot project als dit, is toch anders dan alleen een oefenwerkstukje maken. Er komt een stukje samenwerking bij kijken, maar ook oplossingsgericht nadenken. Vragen als ‘waarom heeft de architect dit zo bedacht’ leidt tot leuke discussies, waarbij de leerlingen worden gedwongen creatief na te denken. En daarnaast is het natuurlijk ontzettend leuk dat een aantal leerlingen mee heeft geholpen aan het plaatsen van de scapehouse in Eindhoven. Normaal kom je de werkplaats niet uit en nu zie je waar je al die tijd zo hard aan hebt gewerkt.”

Bouwen aan iets blijvends
Aan Johan Journée van Bouwmensen Deventer de eer om een club van vijf eerste- en tweedejaars leerlingen te begeleiden in maken van hun eigen scapehouse. “Het mooiste aan dit project is dat ik glinsterende ogen zag. Het was een behoorlijk arbeidsintensief proces, maar de motivatie werd er niet minder om. Eén leerling heeft zelfs vrij genomen van zijn bijbaantje om op een zaterdag mee te kunnen helpen aan het opbouwen in Eindhoven. Nou, dat zegt op die leeftijd écht wat hoor. Dat laat wel zien hoe betrokken zo’n jongen is. Wat ik daarnaast als docent erg mooi vond waren technische uitdagingen als een complete wand met maar liefst 150 laadjes en de trap. Als je zoiets kunt maken, dán kan je echt zeggen ‘ik ben een timmerman’.”

 

Ferdinand, timmerman in spé en eerstejaars leerling bij Bouwmensen Deventer, vond het vooral leuk om te bouwen aan iets blijvends. “Normaal doen we stelopdrachten, die daarna weer worden afgebroken. Dit blijft staan en dat vind ik mooi. Als er weer zo’n project wordt georganiseerd, doe ik zeker weten mee!”

Theehuis in Stadspark Berg en Bos is officiële trouwlocatie

vrijdag, 02 juni 2017 21:28 Geschreven door

Het Theehuis in Stadspark Berg en Bos is aangewezen als een officiële trouwlocatie. Het Theehuis is een unieke locatie voor trouwerijen met aansluitend een mooie fotoreportage in het Stadspark. Ondertussen genieten familie en vrienden genieten van een hapje en een drankje.

Op 25 april jl. opende wethouder Mark Sandmann het Theehuis in Stadspark Berg en Bos. De afgelopen maanden is het Theehuis gerenoveerd. Net als bij de bouw is ook voor de renovatie gebruik gemaakt van gekapt hout uit Apeldoornse bossen. Het Theehuis, gebouwd in 1952 voor het Apeldoorns Bloemenfestijn, is een beeldbepalend gebouw met cultuurhistorische waarde. Het past in het cultuurhistorisch beleid van de gemeente om waardevol erfgoed uit de periode 1940-1970 te behouden voor de stad.

Reserveren
Het Theehuis is klaar voor de toekomst. In het Theehuis is het mogelijk om activiteiten die de verschillende functies van het park versterken en daarmee bijdragen aan de levendigheid van het park te organiseren. Het Theehuis is te reserveren via: bergenbosapeldoorn.nl

Draaiorgel heeft logeeradres

maandag, 01 mei 2017 20:16 Geschreven door

Na het overlijden van Peter Hurenkamp was er zo’n 5 jaar in het centrum van Apeldoorn o.a. op de zaterdag geen draaiorgel meer te horen. Maar al 1 ½ jaar is er weer gewoon in Apeldoorn een draaiorgel te zien en te horen.

Robin Hendriks heeft vanaf 1 augustus 2015 vergunning in Apeldoorn te lopen met zijn draaiorgel de Scala. Twee maanden daarvoor is hij trotse eigenaar geworden van het draaiorgel dat dateert van voor de 1e wereldoorlog. Wekelijks komt Robin vanuit Nieuwkoop met zijn Scala naar het centrum van Apeldoorn. En soms reist hij per week(end) een paar keer extra op en neer voor het inhuren tijdens een feestje of evenement. Op deze manier kwam Henk van der Ziel (vandeRegie) met Robin in contact en met zijn zoektocht naar een logeeradres voor het draaiorgel in Apeldoorn. Links en rechts raadpleegde Henk zijn netwerk en kwam Robin terecht bij de welbekende horeca ondernemer Willen van Dam. Vanaf het afgelopen weekend kan Robin Hendriks, wanneer dat nodig is, zijn draaiorgel de Scala laten logeren op locatie van Willem van Dam.

Informatie over het draaiorgel is te vinden via www.draaiorgeldescala.nl.

Kus en win in winkelcentrum De Eglantier!

vrijdag, 28 april 2017 20:49 Geschreven door

Op zaterdag 13 mei wordt er veel gekust in winkelcentrum De Eglantier! Bezoekers maken daarmee kans op cadeaubonnen, te verzilveren bij de winkels en horeca die in winkelcentrum De Eglantier zijn gevestigd.

In winkelcentrum De Eglantier in Apeldoorn is altijd wel iets te beleven. Op 13 mei organiseert de winkeliersvereniging opnieuw een leuk evenement: De Kissingcontest. Op vertoon van een kassabon (van een aankoop die op 13 mei is gedaan) mogen bezoekers tussen 11.00 en 15.00 uur proberen precies 60 seconden hun partner, zus, broer, moeder of een andere geliefde te kussen. Op de hand of wang mag natuurlijk ook. Afhankelijk van het aantal gekuste seconden, levert dat shoptegoed op, te besteden bij een van de ondernemingen in winkelcentrum De Eglantier. Wie durft deze uitdaging aan?

Blijf op de hoogte van alle activiteiten in winkelcentrum De Eglantier via www.eglantier.nl/agenda.

Willekeurige afbeelding

eca2f4ffdb7d0c0e94c52194ee6716de_Generic.jpg

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief om het nieuws niet te missen