zaterdag 23 september 2017 | Login
Bijzonder

Bijzonder (109)

Iets klein, iets aparts. Dat maakt het nieuws wat niet standaard is en dus eigenlijk nooit aan bod komt. Apeldoorn Actueel heeft hiervoor bijzonder in het leven geroepen. Een platform voor klein, apart en bijzonder nieuws.

Laatste Nieuws

Leerlingen Bouwmensen Apeldoorn en Deventer bouwen massale ontsnappingsstad

dinsdag, 20 juni 2017 20:51 Geschreven door

Dwalen door een mysterieus doolhof van kleine houten huisjes en door codes te kraken ontsnappen uit ´s werelds grootste escape room. Ruim 2000 scholieren uit het voortgezet onderwijs gaan deze maand de uitdaging aan in het Klokgebouw in Eindhoven. Het formaat is overigens niet het enige bijzondere aan Scapetown. De massale ontsnappingsstad is namelijk compleet gebouwd door vakmensen in opleiding, waaronder ook leerlingen van Bouwmensen Apeldoorn en Deventer.

Scapetown is het resultaat van een samenwerking tussen opleidingsinstituut Bouwmensen, brancheorganisatie Bouwend Nederland en De Ontdekfabriek. Voor jongeren die een vakopleiding volgen bij Bouwmensen, betekende het bouwen van Scapetown niet alleen de kans om tal van vaardigheden in praktijk te brengen, maar ook om mee te werken aan een project dat zijn weerga niet kent. Met maar liefst twintig tiny houses, die elk een aparte escape room vormen, is Scapetown namelijk de grootste ontsnappingsstad ter wereld.

In de periode van 12 tot en met 23 juni gaan maar liefst 2000 middelbare scholieren de uitdaging aan. Zij krijgen exclusief toegang tot Scapetown, omdat ze via het lesprogramma op Scapetown.nl een eigen scapehouse hebben ontworpen. De beste ontwerpen, inclusief bedachte puzzels en opdrachten, zijn daadwerkelijk te vinden in de ontsnappingsstad. Vier architecten begeleidden het ontwerpproces. In de toekomst hoopt de organisatie, Scapetown te kunnen heropenen voor een groter publiek, wellicht in de vorm van een reizende ontsnappingsstad.

Perfect voorbeeld van ontdekkend leren
Bij Bouwmensen Apeldoorn en Deventer zijn ze ontzettend trots. Volgens Martien van Reen, manager bij Bouwmensen Apeldoorn, is Scapetown een perfect voorbeeld van ontdekkend leren. “De bouw is een fantastische branche om in te werken, met een uitstekend toekomstperspectief voor gedreven jongeren. Dat kunnen we ze wel vertellen, maar het werkt nog beter om ze het zelf te laten ervaren. Door middelbare scholieren te betrekken bij het ontwerpproces, ontdekken ze op een leuke manier hoeveel mogelijkheden de bouw biedt. Als je met je handen wilt werken, maar ook als je goed bent in andere dingen, zoals tekenen, plannen of mensen aansturen.”

Vincent Seubring, docent bij Bouwmensen Apeldoorn, merkte dat de manier van doelgericht leren bijdraagt aan een sterke motivatie. “Het in groepsverband werken aan een groot project als dit, is toch anders dan alleen een oefenwerkstukje maken. Er komt een stukje samenwerking bij kijken, maar ook oplossingsgericht nadenken. Vragen als ‘waarom heeft de architect dit zo bedacht’ leidt tot leuke discussies, waarbij de leerlingen worden gedwongen creatief na te denken. En daarnaast is het natuurlijk ontzettend leuk dat een aantal leerlingen mee heeft geholpen aan het plaatsen van de scapehouse in Eindhoven. Normaal kom je de werkplaats niet uit en nu zie je waar je al die tijd zo hard aan hebt gewerkt.”

Bouwen aan iets blijvends
Aan Johan Journée van Bouwmensen Deventer de eer om een club van vijf eerste- en tweedejaars leerlingen te begeleiden in maken van hun eigen scapehouse. “Het mooiste aan dit project is dat ik glinsterende ogen zag. Het was een behoorlijk arbeidsintensief proces, maar de motivatie werd er niet minder om. Eén leerling heeft zelfs vrij genomen van zijn bijbaantje om op een zaterdag mee te kunnen helpen aan het opbouwen in Eindhoven. Nou, dat zegt op die leeftijd écht wat hoor. Dat laat wel zien hoe betrokken zo’n jongen is. Wat ik daarnaast als docent erg mooi vond waren technische uitdagingen als een complete wand met maar liefst 150 laadjes en de trap. Als je zoiets kunt maken, dán kan je echt zeggen ‘ik ben een timmerman’.”

 

Ferdinand, timmerman in spé en eerstejaars leerling bij Bouwmensen Deventer, vond het vooral leuk om te bouwen aan iets blijvends. “Normaal doen we stelopdrachten, die daarna weer worden afgebroken. Dit blijft staan en dat vind ik mooi. Als er weer zo’n project wordt georganiseerd, doe ik zeker weten mee!”

Theehuis in Stadspark Berg en Bos is officiële trouwlocatie

vrijdag, 02 juni 2017 21:28 Geschreven door

Het Theehuis in Stadspark Berg en Bos is aangewezen als een officiële trouwlocatie. Het Theehuis is een unieke locatie voor trouwerijen met aansluitend een mooie fotoreportage in het Stadspark. Ondertussen genieten familie en vrienden genieten van een hapje en een drankje.

Op 25 april jl. opende wethouder Mark Sandmann het Theehuis in Stadspark Berg en Bos. De afgelopen maanden is het Theehuis gerenoveerd. Net als bij de bouw is ook voor de renovatie gebruik gemaakt van gekapt hout uit Apeldoornse bossen. Het Theehuis, gebouwd in 1952 voor het Apeldoorns Bloemenfestijn, is een beeldbepalend gebouw met cultuurhistorische waarde. Het past in het cultuurhistorisch beleid van de gemeente om waardevol erfgoed uit de periode 1940-1970 te behouden voor de stad.

Reserveren
Het Theehuis is klaar voor de toekomst. In het Theehuis is het mogelijk om activiteiten die de verschillende functies van het park versterken en daarmee bijdragen aan de levendigheid van het park te organiseren. Het Theehuis is te reserveren via: bergenbosapeldoorn.nl

Draaiorgel heeft logeeradres

maandag, 01 mei 2017 20:16 Geschreven door

Na het overlijden van Peter Hurenkamp was er zo’n 5 jaar in het centrum van Apeldoorn o.a. op de zaterdag geen draaiorgel meer te horen. Maar al 1 ½ jaar is er weer gewoon in Apeldoorn een draaiorgel te zien en te horen.

Robin Hendriks heeft vanaf 1 augustus 2015 vergunning in Apeldoorn te lopen met zijn draaiorgel de Scala. Twee maanden daarvoor is hij trotse eigenaar geworden van het draaiorgel dat dateert van voor de 1e wereldoorlog. Wekelijks komt Robin vanuit Nieuwkoop met zijn Scala naar het centrum van Apeldoorn. En soms reist hij per week(end) een paar keer extra op en neer voor het inhuren tijdens een feestje of evenement. Op deze manier kwam Henk van der Ziel (vandeRegie) met Robin in contact en met zijn zoektocht naar een logeeradres voor het draaiorgel in Apeldoorn. Links en rechts raadpleegde Henk zijn netwerk en kwam Robin terecht bij de welbekende horeca ondernemer Willen van Dam. Vanaf het afgelopen weekend kan Robin Hendriks, wanneer dat nodig is, zijn draaiorgel de Scala laten logeren op locatie van Willem van Dam.

Informatie over het draaiorgel is te vinden via www.draaiorgeldescala.nl.

Kus en win in winkelcentrum De Eglantier!

vrijdag, 28 april 2017 20:49 Geschreven door

Op zaterdag 13 mei wordt er veel gekust in winkelcentrum De Eglantier! Bezoekers maken daarmee kans op cadeaubonnen, te verzilveren bij de winkels en horeca die in winkelcentrum De Eglantier zijn gevestigd.

In winkelcentrum De Eglantier in Apeldoorn is altijd wel iets te beleven. Op 13 mei organiseert de winkeliersvereniging opnieuw een leuk evenement: De Kissingcontest. Op vertoon van een kassabon (van een aankoop die op 13 mei is gedaan) mogen bezoekers tussen 11.00 en 15.00 uur proberen precies 60 seconden hun partner, zus, broer, moeder of een andere geliefde te kussen. Op de hand of wang mag natuurlijk ook. Afhankelijk van het aantal gekuste seconden, levert dat shoptegoed op, te besteden bij een van de ondernemingen in winkelcentrum De Eglantier. Wie durft deze uitdaging aan?

Blijf op de hoogte van alle activiteiten in winkelcentrum De Eglantier via www.eglantier.nl/agenda.

populair Nieuws

Sinds twee jaar kunnen ook scholieren in het voortgezet onderwijs…
Dwalen door een mysterieus doolhof van kleine houten huisjes en…
In de nacht van 16 op 17 april 1945 behoedden…
De campagne ‘gewoon in Apeldoorn’, een initiatief van de Stichting…

Het regende lintjes bij Paleis het Loo

woensdag, 26 april 2017 21:45 Geschreven door
Ter gelegenheid van Koningsdag is aan 23 inwoners van de gemeente Apeldoorn een Koninklijke Onderscheiding toegekend. Negentien onderscheidingen werden op woensdag 26 april door burgemeester Berends uitgereikt in de Balzaal van Paleis Het Loo. Vier onderscheidingen worden ergens anders uitgereikt.

De lintjes werden uitgereikt aan:

Mevrouw H.A. Walgien-Rietman (88 jaar, Apeldoorn, Lid O-N). Mevrouw Walgien verzorgt al 30 jaar (vanaf 1985) elke week de 'koffie met een praatje' voor bewoners van Woonzorgcentrum De Veenkamp. Ze was in de jaren zeventig en tachtig gastvrouw en luisterend oor bij het Citypastoraat De Herberg, een huiselijke ontmoetingsplek voor mensen, voor wie het in het dagelijks leven moeilijk is om gehoor en de aansluiting te vinden. Verder is ze 70 jaar (sinds 1944) actief voor de Evangelisch Lutherse Kerk Apeldoorn, onder andere voor de zondagsschool en de vrouwenvereniging.

De heer Th. Modderkolk (68 jaar, Loenen Gld, Lid O-N). De heer Modderkolk is al sinds 1959 betrokken bij Voetbalvereniging Loenermark. Onder meer als bestuurslid, leider van het zaterdagmiddagelftal, klusjesman en barman. Hij voert verder al meer dan 30 jaar technische projecten uit voor Verenigingsgebouw De Brink in Loenen. Verder was hij in 1990 een van de oprichters van de Loenense Pony- en Paardenmarkt, een van de grootste eendaagse evenementen in de regio. Sinds 2015 is hij bestuurslid van stichting Loen’se Moandag, de opvolger van de pony- en paardenmarkt. In die rol zorgt hij voor veiligheid en welzijn van mens en dier.

De heer A. van Zeumeren (71 jaar, Loenen Gld, Lid O-N). De heer Van Zeumeren is vanaf 2001 bestuurslid technische zaken geweest van Verenigingsgebouw De Brink in Loenen Hij moest vorig jaar stoppen, omdat de maximale termijn erop zat. Hij blijft voor De Brink actief bij de technische dienst. De heer Van Zeumeren steekt als bestuurslid ook veel uren in muziekvereniging OLTO in Loenen. IJsvereniging Laag-Soeren kon jarenlang op hem rekenen voor het oplossen van technische problemen. Verder biedt de heer Van Zeumeren hulp en steun aan ernstig zieke vrienden.

Mevrouw W.A.H. Klomp-de Croon 59 jaar, Loenen Gld, Lid O-N). Mevrouw Klomp is bijna 40 jaar (sinds 1978) samen met haar man beheerder van het Parochiehuis in Loenen. Daar is zij elke dag in de weer om alles in goede banen te leiden. Ze helpt ook al bijna 40 jaar mee bij allerlei activiteiten van de Antonius Abt Kerk. Verder is mevrouw Klomp sinds 2008 bestuurslid van de Katholieke Vrouwenvereniging Loenen.

De heer ing. R.A. Spreeuw (71 jaar, Apeldoorn, Ridder O-N). De heer Spreeuw is al 25 jaar (sinds 2003) lid van de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport. Hij is voorzitter geweest van de Werkgroep Alpiene Trektochten en heeft jarenlang zelf tochten in de Alpen geleid. Van 2000 tot 2006 was hij voorzitter van Atletiekvereniging AV’34. In 2006 en 2007 was hij betrokken bij de organisatie van de Nederlandse Indoor Atletiekwedstrijden in Omnisport Apeldoorn. Verder zat de heer Spreeuw in de organisatie van ‘Juliana 100 jaar’ (2009), 200 jaar Koninkrijk (2014) en zit hij vanaf 1985 in het team dat elke vijf jaar het defilé en Street Parades organiseert voor de Canadese veteranen die Apeldoorn in 1945 hebben bevrijd.

Mevrouw J. Westerveld-Hafkamp (69 jaar, Apeldoorn, Lid O-N). Mevrouw Westerveld is sinds 1992 gastvrouw bij Gelre Ziekenhuizen. Ze stelt nieuwe patiënten bij binnenkomst gerust met een praatje en een kopje koffie. Verder helpt ze sinds de opening in 1994 mee aan diverse activiteiten in het DAP Muziekcentrum. Zolang de Grote Pleinmarkt van de Grote Kerk in Apeldoorn werd georganiseerd (1995-2008) heeft zij daaraan meegewerkt. In de jaren negentig heeft zij regelmatig geholpen tijdens reizen van de hotelboot van De Zonnebloem. Ze is ook 16 jaar lang als vrijwilligster mee geweest met de vakantieweek van de Protestantse Kerken Ommen.

De heer J.W. van Bruggen (66 jaar, Apeldoorn, Ridder O-N). De heer van Bruggen (oprichter van de Van Bruggen Adviesgroep) is sinds 2001 voorzitter van Stichting Friendship, die helpt om het welzijn van mens, kind en dier te verbeteren. Van 1994 tot 2015 was hij beheerder van Stichting Troost en Toevlucht, die het (vooral joodse) mensen uit Oekraïne mogelijk wil maken in Israël een betere toekomst op te bouwen. Hij heeft meegewerkt aan de oprichting van geloofsgemeenschap De Fontein, is bestuurslid geweest van Stichting Crown Nederland en is nu (sinds 2012) bestuurslid van Stichting Seniorenplatform, dat voorlichting geeft over zorg en welzijn, inkomen, wonen en mobiliteit

De heer ing. H.S. Duivenvoorde (77 jaar, Ugchelen, Lid O-N). De heer Duivenvoorde brengt al 40 jaar lang als bestuurslid zijn bouwtechnische kennis in bij maatschappelijke organisaties, in de gezondheidszorg en het onderwijs en bij kerkelijke instellingen. Bij CODA Archief heeft hij het archief van de Apeldoornse architect Wiarda toegankelijk gemaakt. Als vrijwilliger van Stichting Apeldoornse Monumenten geeft de heer Duivenvoorde rondleidingen in kerken en andere gebouwen. Verder was hij bestuurslid van het Veluws College, Stichting Medisch Kinderhuis Caesarea in Ugchelen en de Emmausparochie in Apeldoorn. Steeds met als hoofdtaak de zorg en het beheer en onderhoud van de gebouwen.

De heer H.Th.M. van den Berg (69 jaar, Ugchelen, Lid O-N). De heer Van den Berg was beroepsmilitair, maar is daarnaast actief geweest in de muziek. Hij heeft meer dan 40 jaar muziekles gegeven aan jong en oud. Hij heeft in diverse muziekkorpsen gespeeld en is al 40 jaar dirigent, op dit moment van 5 muziekverenigingen. Hij zit sinds 2012 in het bestuur van de Apeldoornse muziekfederatie, de overkoepelende organisatie van muziekverenigingen in de gemeente Apeldoorn. Sinds 1992 zet hij zich in voor Novam Gelderland dat examens afneemt voor beginnende en gevorderde accordeonisten.

De heer A. Klein Hulse (68 jaar, Apeldoorn, Lid O-N). De heer Klein Hulse heeft tot zijn pensioen bij de politie gewerkt. In 1970 is hij lid geworden van de Politiekapel van het district Noord- en Oost-Gelderland. Sinds 1972 zit hij in het bestuur. Hij heeft er veel aan gedaan om de Politiekapel te promoten. De heer Klein Hulse heeft ruim 25 jaar geleden een oude traditie in Apeldoorn nieuw leven in te blazen: de jaarlijkse kerstsamenzang. Hij organiseert die samenzang dit jaar voor de 29e keer. De heer Klein Hulse is sinds 2011 vrijwilliger bij het informatiepunt in Talma Borgh, waar ouderen terecht kunnen met vragen over wonen, welzijn en zorg.

Mevrouw A. de Groot-Brink (65 jaar, Lieren, Lid O-N). Mevrouw De Groot is bijna 20 jaar (1977-1995) lid en voorzitter geweest van de ouderraad en later de medezeggenschapsraad van de Openbare Basisschool Oosterhuizen. Ze hielp daar ook mee aan het organiseren van veel activiteiten. Van 2006 tot vorige maand was zij voorzitter van de dorpsraad Oosterhuizen. In die rol was zij betrokken bij de organisatie van de presentatie van de dorpen bij de Koninginnedag in 2009. Van 1988 tot 1996 was mevrouw De Groot diaken in de Hervormde Gemeente Beekbergen. Verder is zij lange tijd mantelzorger geweest voor haar ernstig zieke buren.

De heer G.J. van Schagen (70 jaar, Apeldoorn, Lid O-N). De heer Van Schagen is sinds 2000 penningmeester, directeur, manager en chauffeur geweest bij de Stichting Veteraan Autobussen (SVA). Hij is nu nog bestuurslid. SVA onderhoudt, beheert en restaureert oude autobussen. Mede door de inzet van de heer Van Schagen kunnen die museumbussen blijven rijden. SVA heeft op dit moment 70 bussen, waaronder exemplaren die dateren uit de begintijd van het busvervoer. Verder is de heer Van Schagen chauffeur bij de buurtbusvereniging Stedendriehoek en is hij penningmeester geweest van onder andere van Scouting Nederland groep Apeldoorn en Werkgemeenschap Kindercentra Apeldoorn.

Mevrouw E. Buitenhuis-Dekker (68 jaar, Apeldoorn, Lid O-N). Mevrouw Buitenhuis is al 16 jaar mantelzorger voor haar verstandelijk beperkte kleindochter. Zij zorgt er onder andere voor dat haar dochter met haar man af en toe op vakantie kunnen. Daarnaast doet mevrouw Buitenhuis veel vrijwilligerswerk. Sinds 1996 is zij bezoekvrijwilligster bij De Zonnebloem. Ze is ook bestuurslid van de Zonnebloem-afdeling Apeldoorn - De Maten. Ten slotte is ze al meer dan tien jaar (sinds 2005) medewerkster en vrijwilligster in de wereldwinkel in Beekbergen.

De heer dr. W.J. Theuvenet (66 jaar, Apeldoorn, Ridder O-N). De heer Theuvenet is sinds 1993 plastisch, reconstructief en handchirurg in Gelre Ziekenhuizen en het Deventer Ziekenhuis. Hij is een van de eerste gecertificeerde Europese handchirurgen. Met zijn ervaring op het gebied van peestransposities behoort hij tot de internationale top. De heer Theuvenet heeft zich vanaf het begin van zijn studie het lot van leprapatiënten aangetrokken. Hij is meer dan 30 jaar verbonden aan de Leprazending. In 1986 werd hij door de Leprazending uitgezonden naar Nepal, waar hij 6 jaar lang als plastisch en reconstructief chirurg ging werken in het Anandaban Leprosy Hospital. Hij is al 30 jaar adviseur op het gebied van plastische, reconstructieve en handchirurgie voor Nederlandse en internationale lepra-stichtingen. Voor die stichtingen reist hij elk jaar op eigen kosten en in eigen tijd naar landen in Azië, Afrika en Zuid-Amerika om leprapatiënten te helpen en artsen in die landen trainingen en opleidingen te geven.

De heer J. de Waard (59 jaar, Apeldoorn, Lid O-N). De heer De Waard werkt sinds 1976 bij de Belastingdienst. Daar is hij lid van de Ondernemingsraad van het Automatiseringscentrum en secretaris van de Concern Ondernemingsraad. Van 's morgens vroeg tot 's avonds is hij bezig met medezeggenschap. Door zijn inzet, kennis van de organisatie en participatieve manier van werken heeft hij een grote bijdrage geleverd aan de groei van de medezeggenschap binnen de Belastingdienst.

Mevrouw E.J.M. van de Ven (70 jaar, Apeldoorn, Lid O-N). Mevrouw Van de Ven is van 1988 tot 1995 parttime wethouder geweest in de gemeente Obdam in Noord-Holland. Daarna was zij tot haar pensioen hoofd Economische Zaken bij de gemeente Apeldoorn. Vanaf de oprichting in 2006 tot vorig jaar is mevrouw Van de Ven voorzitter geweest van Stichting Vrienden van de Wenum Hoeve. In een tijd waarin er steeds minder geld was voor de zorg, wist zij middelen te genereren om mensen met een beperking aanvullende zorg en extra aandacht te geven. Ze is al 20 jaar lid van Rotaryclub Apeldoorn, waar zij diverse functies heeft bekleed. In 1998 werd mevrouw Van de Ven het eerste vrouwelijke lid van het bestuur van Coöperatie Univé. Ze is 13 jaar nauw betrokken geweest bij Univé.

De heer drs. D.H. Schut (62 jaar, Apeldoorn, Ridder O-N). De heer Schut is directeur van SolidPack, producent van kartonverpakking voor de voedingsindustrie en bloemen. Circulair denken, ketenintegratie en permanente scholing zijn belangrijke thema’s binnen dat bedrijf. Grondstof voor nieuw papier bestaat voor 90% uit oud papier en karton. De heer Schut is onbezoldigd bestuurslid van de VNP, de Koninklijke Vereniging van Nederlandse papier- en kartonfabrieken, waar hij zich bezighoudt met innovatie en transitie. Hij is ook voorzitter van Stichting VAPA, de opleidingsorganisatie voor de papiersector in Nederland. Hier heeft speciale aandacht voor Human Talent. De heer Schut was 8 jaar voorzitter van hockeyclub AHMC. Als fondsenwerver bij Lionsclub Apeldoorn haalde hij in 2013/204 € 235.000 op voor Stichting Papageno, die kinderen met autisme helpt. Verder is hij voorzitter van de Raad van Toezicht van Stichting De Middelste Molen (de enige papierfabriek in Nederland die in oude staat bewaard is gebleven is) en sinds 2008 commissaris van Exploitatiemaatschappij Omnisportcentrum B.V.

De heer J. de Hoog (68 jaar, Lieren, Lid O-N). De heer De Hoog heeft bij de politie gewerkt, waar hij zich vooral heeft bezighouden met opleidingen. Daarbij stond de integriteit van de politieorganisatie bij hem hoog in het vaandel. In zijn vrije tijd heeft hij zich ingezet voor het kerkenwerk, zowel in zijn eerdere woonplaatsen Maassluis en Noordwijk als in Apeldoorn. In Apeldoorn is hij lid van diverse colleges en commissies binnen de protestantse kerk, onder andere de geschiktheidscommissie en het college voor visitatie. Met zijn activiteiten voor de protestantse kerk heeft hij een stempel gedrukt op dit kerkenwerk.

De heer D.J. Westerveld (70 jaar, Apeldoorn, Lid O-N). De heer Westerveld deed en doet vrijwilligerswerk voor onder andere Buurtvereniging Het Loo (sinds 2003), Vereniging Oud Apeldoorn (sinds 2006), Balletschool Tilly Arendshorst (1969-2000) en woonzorgcentrum De Veenkamp (sinds 2001). Hij organiseert diverse activiteiten en staat altijd voor iedereen klaar. Hij is secretaris van het bestuur van de buurtvereniging en van de Vereniging Oud Apeldoorn, waarvoor hij ook betrokken is bij de organisatie van de jaarlijkse herdenking van de bevrijding van Apeldoorn bij het sluisje. Voor Balletschool Tilly Arendshorst ontwierp en maakte hij de kostuums en decors voor de tweejaarlijkse uitvoering in Orpheus.

De heer M. Robers (75) Apeldoorn ontving uit handen van de minister van Defensie de versierselen die behoren bij zijn benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Van 1977 tot 1984 was de heer Robers Commandant en waarnemend commandant van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB), de anti-terreur eenheid van de Koninklijke Marechaussee. In 1988/1989 was hij Deputy provost marshall bij de Multinational Force and Observers in de Sinai. Vanaf 2011 is hij voorzitter van Contact Oud-leden BBEK (Bijzondere Bijstands Eenheid Krijgsmacht). Daarnaast was Robers secretaris bij de Stichting Bevrijding ’45 en bij de werkgroep 4 mei herdenking. Ook was hij lid van de werkgroep nationaal defilé van de veteranen in 2000, 2005 en 2010. Van 2011 tot 2015 was hij begeleider bij Zorggroep Apeldoorn, locatie Randerode. Ook was hij bestuurslid bij de Stichting Vrienden Kinderboerderijen Apeldoorn.

Mevrouw drs. J.J. Koning (66) uit Apeldoorn ontving uit handen van P.E.J. den Oudsten van de gemeente Groningen de versierselen behorende bij haar benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Als lid van het dagelijks bestuur (vanaf 1998) en vanaf 2007 tot 2015 als hoofd van de afdeling Alumnirelaties & Fondsenwerving (A&F) van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), tevens directeur van het Ubbo Emmius Fonds (UEF), de fondsen wervende instelling van de RUG, heeft drs. J.J. (Tienke) Koning een grote rol gespeeld bij het positioneren van de RUG en het UEF in Nederland en daarbuiten. Op verzoek van het College van Bestuur van de RUG is zij werkzaam gebleven als relatiemanager van het UEF (Ubbo Emmiusfonds). Een aantal nevenfuncties: vanaf 1997 is ze bestuurlijk betrokken bij Stichting Apenheul te Apeldoorn. Vanaf 2011 maakt ze deel uit van de Raad van Toezicht van Stichting Regionaal Opleidingen Centrum Aventus te Apeldoorn.

De heer IJ. Lagendijk (70) uit Apeldoorn ontving uit handen van de burgemeester van Rotterdam, de heer A. Aboutaleb de versierselen behorende bij zijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Vanaf 1980 is hij in diverse functies als vrijwilliger werkzaam bij de Liberaal Joodse Gemeente Rotterdam. Zo was hij secretaris, lid van de commissie eredienst, voorzanger in de eredienst, voorlezer uit de Tora, leerkracht voor kinderen bij Joodse les, hij verzorgde de lay-out van de nieuwsbrief en gebedenboekjes. Lagendijk is ook actief voor het Levisson Instituut, het onderwijsinstituut om rabbijnen, voorzangers, leerkrachten en andere functionarissen op te leiden binnen de Progressief-Joodse gemeenschap in Nederland. Vanaf 2001 is hij actief lid van het Tolkien genootschap Unquendor. Deze vereniging heeft o.a. als doel het vergroten van de kennis over de Engelse schrijver Tolkien. In 2008 is in Nederland de stichting Limmoed gestart. Dit Engelse initiatief brengt mensen met een Joodse achtergrond bij elkaar om te leren en ideeën uit te wisselen. Decorandus is vanaf de oprichting betrokken bij de stichting als vrijwilliger.

Prof.dr. A.H.E.M. Maas (60) uit Apeldoorn ontving uit handen van de burgemeester van Nijmegen, de heer H.M.F. Bruls de versierselen behorende bij haar benoeming tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. In 1988 begon Angela Maas haar carrière als cardioloog in het St. Anthonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Achtereenvolgens werkte zij als chef de clinique in Arnhem en Velp en als allround cardioloog bij de Isala Klinieken in Zwolle. Daar specialiseerde zij zich in de vrouwencardiologie door in 2003 met een cardiologisch vrouwenspreekuur te starten. Deze spreekuren werden door vrouwen uit het hele land bezocht. Zij ontwikkelde eind jaren '90 een belangrijke wetenschappelijke onderzoekslijn, speciaal gericht op het identificeren van vrouwspecifieke risicofactoren voor hart- en vaatziekten en de wetenschappelijke vertaling daarvan in richtlijnen. Mede door haar inzet is het onderwerp gender in Nederland op de kaart gezet. In 2006 promoveerde ze aan de Universiteit Utrecht op onderzoek naar de klinische betekenis van kalkafzetting in de slagaderen op mammogrammen. Binnen het Radboudumc in Nijmegen is professor Maas verantwoordelijk voor de groei van en waardering voor het expertisecentrum vrouwencardiologie van het Radboudumc, is zij voorzitter van DIVAS, Diversiteitsbevordering voor academische specialisten, netwerk van specialisten binnen het Radboudumc en oprichter van het onderzoeksfonds Hart voor Vrouwen (2014). Op het terrein van de cardiologie, in het bijzonder in de vrouwencardiologie speelt zij in Nederland en daarbuiten een vooraanstaande rol. Voor haar inzet ontving zij diverse onderscheidingen.

Open dag opgraving Hameinde

dinsdag, 11 april 2017 19:56 Geschreven door

Op woensdag 19 april organiseren we een open dag bij de opgraving aan de Hameinde in Loenen. Van 13.00 tot 16.00 uur is iedereen welkom die geïnteresseerd is in het archeologisch onderzoek of het nieuwbouwproject dat daar in de toekomst komt.

Sinds enkele weken wordt er aan de Hameinde in Loenen archeologische onderzoek gedaan. Dit gebeurt omdat op deze plek in de toekomst door Slokker Vastgoed en Kondor Wessels Projecten 42 woningen gerealiseerd worden. Bij dit archeologisch onderzoek zijn sporen en vondsten uit verschillende perioden van de geschiedenis van Loenen gevonden.

Vondsten
De oudste vondst gaat terug tot in de prehistorie, we denken ongeveer 5000 jaar voor Christus. Ook zijn er sporen gevonden van hutkommen, dit zijn waarschijnlijk werkplaatsen die misschien wel in verband gebracht kunnen worden met de middeleeuwse ijzerindustrie. De jongste sporen zijn niet zo oud, deze laten de kassen zien, die tot een paar jaar geleden nog op deze plek hebben gestaan. Leuker is dat er ook sporen en vondsten gedaan zijn van de schaapskooi die uit oude kaarten bekend is en misschien wel van een oude boerderij die hier gestaan heeft.

Tijdens de open dag wordt het laatste nieuws over de vondsten verteld. En ook hoe archeologisch onderzoek eigenlijk in zijn werk gaat. De opgraving en de open dag is te vinden via de ingang aan de Hameinde in Loenen.

Viering bevrijding Apeldoorn op 17 april

maandag, 10 april 2017 15:11 Geschreven door

Op maandag 17 april zal voor de 72e keer de bevrijding van Apeldoorn worden gevierd. De Stichting bevrijding ’45 organiseert deze dag  de bevrijdingsloop en het ontsteken van het bevrijdingsvuur in het Oranjepark.

Om 15.30 uur start de viering in het Oranjepark. Daar zal bij  het monument De Man met de Vlag rond  dat tijdstip de groep hardlopers uit Wilp aankomen.

Het  bevrijdingsvuur wordt namelijk door lopers van AV ’34 in estafettevorm van Wilp naar Apeldoorn gebracht. In Wilp zijn in april 1945 de eerste Canadezen de Ijssel overgestoken, die later Apeldoorn zouden bevrijden. De hardlopers vertrekken in Wilp bij de kerk om 13.30 uur en volgen nu die route opnieuw naar het Oranjepark in Apeldoorn Medewerking aan de viering wordt verleend door het Apeldoornse  DAP  en City of Apeldoorn Pipes and Drums. Daarnaast zullen er militaire voertuigen meerijden van de vereniging Old Army Cars.

Rond 15.50 uur zal burgemeester Berends na een korte toespraak,  het bevrijdingsvuur ontsteken en zullen er nog bevrijdingsgedichten worden voorgedragen. In het programma is ook plek ingeruimd voor toepasselijke muziek.

Campagne ‘gewoon in Apeldoorn’ officieel van start

maandag, 03 april 2017 16:08 Geschreven door

De campagne ‘gewoon in Apeldoorn’, een initiatief van de Stichting Apeldoorn Marketing, gaat op 2 april officieel van start. Het doel: (nieuwe) inwoners, werknemers, bedrijven en bezoekers laten zien wat de grootste stad van de Veluwe te bieden heeft.

Drijvende kracht achter de campagne is de Stichting Apeldoorn Marketing. Deze stichting werkt elke dag aan de promotie van Apeldoorn bij het regionale en (inter)nationale publiek. Ilse Harmelink , directeur-bestuurder van de stichting Apeldoorn Marketing, heeft haar wortels in zowel het Apeldoornse bedrijfsleven als in het toerisme in en rond de stad. Voor haar is schatkamer Apeldoorn dus zeker niet onbekend. “Apeldoorn is een gemeente die wel de voordelen, maar niet de nadelen van een grote stad heeft. Ondernemers vinden er een stabiele thuishaven met een gemeente die meedenkt, toeristen zien een rijk cultureel, groen en bruisend landschap en gezinnen kunnen er hun kinderen rustig laten opgroeien, met alle voorzieningen die daarvoor nodig zijn.”

Ongewoon ‘gewoon’
De pay-off van de campagne, ‘gewoon in Apeldoorn’, is zorgvuldig gekozen. “De bijzonderheden van Apeldoorn verdienen een podium”, legt Harmelink uit. “Er zijn dit jaar bijvoorbeeld maar liefst 478 evenementen in de stad en grote internationale bedrijven maken vanuit hier hun producten. De natuur rondom Apeldoorn is spectaculair. Die combinatie is eigenlijk helemaal niet zo vanzelfsprekend, maar Apeldoorn heeft het, ‘gewoon’’.”

Website en intensieve samenwerking
Om de voordelen en het eigene van Apeldoorn breed onder de aandacht te brengen, heeft Apeldoorn Marketing de website www.gewooninapeldoorn.nl gelanceerd. Ook werkt de stichting intensief samen met verschillende partijen uit de stad en de regio, onder andere de gemeente Apeldoorn, ondernemersinitiatief Apeldoorn Congresstad, VisitVeluwe en Stichting Centrum Management Apeldoorn.

Het publiek, zowel inwoners, bezoekers, als ondernemers, zullen ‘gewoon in Apeldoorn’ de komende tijd veel gaan zien, zowel off- als online. “Wij willen dit jaar meer mensen dan ooit kennis laten maken met de grootste stad van de Veluwe”, zegt Harmelink. “Hiervoor werken wij elke dag vanuit CODA aan de zichtbaarheid van de stad op alle denkbare vlakken.”    

Over Apeldoorn Marketing
De Stichting Apeldoorn Marketing werkt aan de bevordering van een positiever klimaat op het gebied van wonen, werken, ondernemen en vrijetijdsbesteding in Apeldoorn. Dat doet de stichting door middel van een doelgerichte aanpak met activiteiten op regionaal en (inter)nationaal niveau. Hiermee verleidt ze jonge gezinnen om in Apeldoorn te (blijven) wonen, haalt ze professionals naar bedrijven in de gemeente, zorgt ze dat Apeldoorn aantrekkelijk blijft voor die bedrijven en stimuleert ze bezoekers van de Veluwe om hun vrije tijd in Apeldoorn te besteden.

Willekeurige afbeelding

397b0842a6d8b5ba546738f8ef3875bc_L.jpg

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief om het nieuws niet te missen