zaterdag, april 12Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Apeldoorn trots op nominatie voor Meest Speelvriendelijke Gemeente van Nederland

Foto: Rob Voss

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in Gouda heeft prinses Beatrix de Jantje Beton Prijs uitgereikt aan de Meest Speelvriendelijke Gemeente van Nederland. Apeldoorn behoorde tot de top drie en eindigde samen met Utrecht achter winnaar Breda. Een mooie prestatie waar de stad trots op is. Wethouder Anja Prins en kinderburgemeester Sara Berk waren bij de uitreiking aanwezig namens Apeldoorn en feliciteerden Breda met de overwinning.

Samen maken we de stad speelvriendelijk
In Apeldoorn wordt stevig geïnvesteerd in speelruimte, beweging en ontmoetingsplekken voor kinderen. Die speelplekken zijn zoveel mogelijk dichtbij huis én bereikbaar voor iedereen. De gemeente doet dit niet alleen, maar werkt samen met inwoners, scholen en organisaties. Daarbij worden inwonersinitiatieven actief aangemoedigd en ondersteund via een subsidieregeling.

Idee van moeder en zoon wordt natuurspeeltuin
Een mooi voorbeeld van hoe een idee uit de buurt werkelijkheid wordt, is de vernieuwde speeltuin aan de Carrouselweg in Apeldoorn-Zuid. Het plan om daar een natuurspeeltuin te maken kwam van een moeder en haar zoontje. De gemeente ging ermee aan de slag en het resultaat mag er zijn: een populaire plek waar volop gespeeld wordt. Volgens wethouder Prins laat dit goed zien wat er mogelijk is als gemeente en inwoners samenwerken aan een kindvriendelijke wijk.

Ook schoolpleinen worden groener
Naast speeltuinen in de wijk worden ook schoolpleinen aangepakt. Scholen kunnen subsidie aanvragen om hun pleinen te vergroenen en avontuurlijker te maken. Daarbij is het wel de bedoeling dat kinderen uit de buurt er na schooltijd en in het weekend ook gebruik van kunnen maken. Bij basisschool De Korenaar is dat gelukt dankzij goede afspraken met buurtbewoners, die nu zelfs helpen met het openen en sluiten van het plein.

Variatie in speelplekken voor ieder kind
Apeldoorn kiest bewust voor veel verschillende soorten speelplekken. In de wijk Osseveld-Woudhuis werd als eerste stad in Nederland een pumpcoaster aangelegd, een uitdagend fietspad vol hobbels voor alles op wielen. Op het Kasteelplein kwam er – op initiatief van een buurtbewoner – een inclusieve speeltuin met een rolstoeldraaimolen. En op andere plekken ontstaan weer natuurlijke speelplekken. Steeds wordt er gekeken naar wat een buurt nodig heeft.

Speelruimte draagt bij aan een gezonde stad
De aandacht voor spelen en bewegen past in het bredere streven van Apeldoorn om een gezonde stad te zijn. Vorig jaar werd de stad nog door Arcadis uitgeroepen tot Gezondste stad van Nederland. Wethouder Prins benadrukt dat het succes te danken is aan de inzet van velen. Elke dag werken medewerkers van de gemeente samen met inwoners aan een groene, leefbare en toegankelijke stad. Dat Apeldoorn bij de drie meest speelvriendelijke gemeenten van het land hoort, is een bekroning op dat gezamenlijke werk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.