vrijdag, oktober 25Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Ugchelen en Loenen extra locaties voor (nood)opvang asielzoekers

Foto: Gemeente Apeldoorn

Sinds het begin van dit schooljaar staat het gebouw van basisschool De Bouwhof in Ugchelen leeg. Hoewel er uiteindelijk woningen op deze locatie gepland staan, krijgt de school de komende maanden een tijdelijke bestemming als crisisnoodopvang. Wanneer het aanmeldcentrum in Ter Apel overvol raakt, zullen hier maximaal 100 mensen tijdelijk worden opgevangen. Deze noodopvang gaat rond 11 oktober van start en loopt uiterlijk tot 31 december 2024.

Crisisnoodopvang
Momenteel biedt de gemeente Zutphen crisisnoodopvang aan in de Hanzehal, maar deze opvang eindigt op 11 oktober. Vanaf dat moment neemt de gemeente Apeldoorn deze taak over door de opvang te verplaatsen naar De Bouwhof.

Burgemeester Ton Heerts geeft aan: “We streven in Apeldoorn naar structurele opvanglocaties op lange termijn, wat voor iedereen meer stabiliteit en duidelijkheid biedt. Totdat dat is geregeld, doen we wat nodig is om mensen een fatsoenlijk onderkomen te geven.”

Wie worden er opgevangen?
Asielzoekers die in Nederland aankomen, melden zich bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Na een eerste registratie en screening worden ze naar een asielzoekerscentrum (azc) elders in Nederland gestuurd. Door het tekort aan azc’s ontstaan er regelmatig capaciteitsproblemen in Ter Apel, dat ruimte heeft voor ongeveer 2000 mensen. Wanneer het daar te vol wordt, worden groepen asielzoekers tijdelijk opgevangen in andere gemeenten, zoals nu in Apeldoorn.

De tijdelijke crisisnoodopvang in De Bouwhof zal duren tot uiterlijk 31 december 2024.

Waarom dit schoolgebouw?
Crisisnoodopvang vindt vaak plaats in sporthallen of tenten, maar beide opties hebben nadelen. Sporthallen kunnen niet gebruikt worden voor sportverenigingen en gymlessen, en tenten zijn in de herfst en winter ongeschikt vanwege de kou. Daarom is het leegstaande schoolgebouw van De Bouwhof een beter alternatief.

Toekomstige opvang in Loenen
Daarnaast zal het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in voormalig hotel Vrijenberg in Loenen tussen 120 en 150 asielzoekers opvangen voor een periode van drie jaar, met mogelijkheid tot verlenging. De verbouwing van het pand, die naar verwachting drie tot vier maanden zal duren, moet het geschikt maken voor deze opvang.

Verplichtingen van Apeldoorn
Vanaf 1 juli volgend jaar is Apeldoorn verplicht om het COA 909 opvangplekken aan te bieden. Momenteel verblijven er al 400 asielzoekers in het azc aan de Deventerstraat, en ook in twee Fletcherhotels worden tijdelijk asielzoekers ondergebracht. Het azc aan de Deventerstraat kan verder uitbreiden, maar de gemeente blijft zoeken naar een langdurige oplossing. Ondertussen blijft Apeldoorn ruim 1100 gevluchte Oekraïners opvangen, verspreid over verschillende gebouwen in de stad. Dit aantal zal in 2024 naar verwachting stijgen naar 1300 plekken.