Op vrijdag 27 september zal de werkgroep Gedenkstenen Joods Apeldoorn de 300ste gedenksteen leggen ter nagedachtenis van de familie Lobstein. Jacques Lobstein, die voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog geneesheer-directeur was van de Joods-psychiatrische instelling Het Apeldoornsche Bosch, wordt met deze gedenksteen herdacht. Tegelijkertijd wordt een schilderij, dat ooit in het bezit was van de familie Lobstein en sinds 1943 door de bevriende familie Simons is bewaard, overhandigd aan CODA-directeur Carin Reinders. Het schilderij zal worden opgenomen in de collectie Apeldoornsche Bosch.
De werkgroep Gedenkstenen Joods Apeldoorn heeft sinds 2018 gedenkstenen geplaatst bij huizen van waaruit Joodse inwoners tijdens de oorlog zijn gedeporteerd. Deze stenen herinneren aan de slachtoffers die geen graf hebben en zijn bedoeld als eerbetoon en moment van herdenking voor nabestaanden.
De Familie Lobstein
Jacques Lobstein woonde met zijn vrouw Alagonda en hun zoon Siegfried aan de Zutphensestraat in Apeldoorn, tegenover Het Apeldoornsche Bosch. Na de ontruiming van de instelling in januari 1943 bleven Jacques en Alagonda tijdelijk aanwezig vanwege de administratieve afhandeling. Hun zoon Siegfried, die in de instelling werkte, was toen al op transport gezet naar Auschwitz, waar hij kort na aankomst werd vermoord. Jacques en Alagonda werden naar Kamp Westerbork gestuurd en later naar Bergen-Belsen, waar zij in april en mei 1945 door de gevolgen van de ontberingen overleden.
Het Schilderij
Het schilderij, gemaakt door Willem Adrianus Grondhout (1878-1934), toont een gezicht op de IJssel bij Hattem en was jarenlang in het bezit van de familie Simons. Jacques Lobstein gaf het schilderij in 1943 aan de familie Simons om het te bewaren. De nabestaanden van de familie Lobstein schenken het nu aan CODA Museum, dat de collectie Apeldoornsche Bosch beheert. Het schilderij zal op dezelfde dag officieel worden overhandigd in het bijzijn van vertegenwoordigers van de families Simons en Lobstein.
Belangstellenden kunnen aanwezig zijn bij de gedenksteenlegging of de overhandiging van het schilderij door een e-mail te sturen naar info@gedenkstenen-apeldoorn.nl. Meer informatie over het programma is te vinden op de website van Gedenkstenen Apeldoorn.