Het gaat niet goed met de insecten, zoals we dit jaar al meerdere keren hebben kunnen lezen. Bij de vlindertelling werd een dramatisch laag aantal vlinders geteld. Maar hoe zit het met de wespen? Zijn er dit jaar ook zo weinig wespen? Om dit te achterhalen, organiseren natuurorganisaties de nationale wespentelling van 17 tot en met 25 augustus. Hierbij is jouw hulp nodig.
Vanaf dit jaar maakt de nationale wespentelling deel uit van de Tuintelling, waarmee de Wespenstichting, als initiatiefnemer, hoopt een groter publiek te bereiken. De eerste wespentellingen hadden een voorzichtige start, mede door ongunstig weer tijdens de tweede telling. Dit jaar wordt echter verwacht dat meer mensen zullen deelnemen en er dus ook meer wespen worden geteld.
Wil je meedoen met de nationale wespentelling? Zoek dan een plek uit waar je 30 minuten lang bijhoudt welke wespen of op wespen lijkende insecten je ziet. Dit kan van zaterdag 17 tot en met zondag 25 augustus, en je kunt één keer of meerdere keren tellen. De resultaten kun je doorgeven via tuintelling.nl/tellingen, waar je ook meer informatie vindt over de telling. Op de website van de Wespenstichting vind je alles over de verschillende soorten wespen in Nederland. . De resultaten geef je door via tuintelling.nl/tellingen
De Wespenstichting ontvangt steeds meer aanvragen voor advies bij wespennesten, wat lijkt te wijzen op een toename van het aantal hoornaarnesten. Voorzitter Sjoert Fleurke merkt op dat vooral in het begin van het seizoen veel nesten van hoornaars en Saksische wespen werden waargenomen. Sinds juli verschuift de aandacht echter naar limonadewespen. Hoewel het aantal wespen volgens sommige berichten laag is, merkt Fleurke op dat dit niet overeenkomt met hun ervaring. “Mensen kloppen natuurlijk alleen bij ons aan als er wespen worden opgemerkt, dus het zegt niet alles,” aldus Fleurke.
Wat verwacht de Wespenstichting van deze derde wespentelling? Woordvoerder Nathan Veenstra hoopt vooral op meer deelnemers dan bij de vorige tellingen. Door de toenemende bekendheid van de Wespenstichting en de samenwerking met de Tuintelling, verwacht hij een betere dekking door heel Nederland. Daarnaast is het belangrijk dat deelnemers leren de invasieve Aziatische hoornaar te herkennen. “De media gebruiken termen als ‘monsterwesp’ en ‘horrorwesp’, wat leidt tot verwarring. De Aziatische hoornaar is kleiner dan de inheemse Europese hoornaar, maar wordt vaak ten onrechte als bedreigend gezien en zelfs gedood,” waarschuwt Veenstra.
Het doel van de wespentellingen is om jaarlijks inzicht te krijgen in de verspreiding en populatie van verschillende wespensoorten in Nederland. Dit helpt om ontwikkelingen over de jaren heen in kaart te brengen. Fleurke benadrukt dat mensen tijdens de telling niet bang hoeven te zijn voor wespen. “Veel mensen komen tijdens de telling ook zweefvliegen en bijen tegen, en sommige wespensoorten, zoals graafwespen en sluipwespen, steken in principe niet. Wespen zullen over het algemeen mensen zelf proberen te vermijden.”
Hoewel het voorjaar nat was en de zomer laat op gang kwam, wat zou kunnen duiden op een slecht wespenjaar, krijgt de Wespenstichting dagelijks meerdere aanvragen voor hulp of advies over wespennesten. Fleurke wijst erop dat de toegenomen bekendheid van de Wespenstichting en de toenemende vraag naar gifvrije oplossingen een vertekend beeld kunnen geven. “Wespen zijn heel nuttige dieren, en hoe meer je over hen leert, hoe meer je beseft dat we deze dieren moeten koesteren.”
2024 is uitgeroepen tot het Jaar van de Wesp, waarin de Wespenstichting samenwerkt met verschillende organisaties om wespen positieve aandacht te geven. Het doel is om mensen te laten zien hoe bijzonder en nuttig wespen zijn, en dat het vaak niet nodig is om nesten te bestrijden. Het Jaar van de Wesp is een samenwerking van de Sectie Hymenoptera, EIS Kenniscentrum Insecten, de Wespenstichting, Naturalis Biodiversity Center en de jeugdbonden voor natuurstudie JNM en NJN.