zondag, oktober 27Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Zorgregio ontbindt contract met zorgaanbieder InCtrl Zorgnetwerk

Foto: Freepik

De gemeente Apeldoorn heeft na een uitgebreid onderzoek besloten om het contract met de zorgaanbieder InCtrl Zorgnetwerk per direct te ontbinden. Dit besluit volgt op meerdere signalen over onrechtmatigheden binnen de organisatie, welke in 2023 aan het licht kwamen. Het onderzoek werd uitgevoerd door toezichthouders van de zorgregio Midden-IJssel/Oost-Veluwe, een samenwerkingsverband van acht gemeenten die gezamenlijk zorg inkopen voor hun inwoners.

Resultaten van het onderzoek
Het onderzoek bracht aan het licht dat InCtrl Zorgnetwerk zich over meerdere jaren schuldig heeft gemaakt aan structurele onrechtmatigheden. Dit betrof onder andere het indienen van onrechtmatige declaraties. Op basis van deze bevindingen hebben de gemeenten in de zorgregio besloten het contract met de zorgaanbieder te beëindigen.

Voortzetting van de zorg voor inwoners
Het voortzetten van zorg voor de getroffen inwoners heeft de hoogste prioriteit voor de gemeente Apeldoorn. Op dit moment ontvangen 45 inwoners zorg vanuit de Jeugdwet en 21 inwoners zorg vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) via InCtrl Zorgnetwerk. Deze inwoners zijn persoonlijk geïnformeerd over de situatie. De gemeente blijft nauw in contact met hen om te verzekeren dat zij passende ondersteuning blijven ontvangen.

Rechtmatigheidsonderzoek
De signalen die in 2023 bij de gemeente Apeldoorn binnenkwamen, leidden tot een melding aan InCtrl Zorgnetwerk in december 2023 dat er een rechtmatigheidsonderzoek zou plaatsvinden. Dit onderzoek, uitgevoerd door toezichthouders van de zorgregio, richtte zich voornamelijk op de individuele begeleiding die de aanbieder in het kader van de Wmo aan Apeldoornse cliënten biedt. Het rapport, dat half mei werd opgeleverd, bevestigde de onrechtmatigheden.

Kwalitatief goede en veilige zorg
Anja Prins, wethouder zorg, benadrukt het belang van kwalitatief goede en veilige zorg voor inwoners: “Onze grootste prioriteit is dat inwoners kwalitatief goede en veilige zorg ontvangen. Daar is al onze inzet op gericht. We bewaken de kwaliteit en rechtmatigheid van die zorg voor onze inwoners ook door op te treden tegen aanbieders die (doelbewust) onterecht zorg declareren.”

Maatregelen tegen zorgfraude
De gemeente Apeldoorn heeft aangifte gedaan tegen InCtrl Zorgnetwerk en is voornemens om onrechtmatige declaraties terug te vorderen. Dit initiatief maakt deel uit van een bredere aanpak tegen zorgfraude, die in 2023 werd versterkt. De gemeente neemt maatregelen om aanbieders met verkeerde intenties te weren en te zorgen dat gemeenschapsgeld daadwerkelijk terechtkomt bij de inwoners.