Eind januari is het de landelijke ‘Maag- en Slokdarmkanker week’, en ter gelegenheid daarvan organiseert Gelre ziekenhuizen op maandag 29 januari een informatieavond in de reeks ‘Vertel me Gelre’ over de behandeling van maag- en slokdarmkanker. In Nederland krijgen bijna 2.700 mensen per jaar slokdarmkanker en ongeveer 1.100 mensen maagkanker, waarvan ruim driekwart mannen, voornamelijk ouder dan 60 jaar. Het aantal nieuwe gevallen per jaar stijgt vooral voor slokdarmkanker.
De bijeenkomst is live te volgen in het auditorium van Gelre Apeldoorn of online via een webinar en begint om 19.30 uur, tot ongeveer 21.00 uur. Aanmelden is noodzakelijk en kan via het aanmeldformulier (live of online) in de webagenda van 29 januari 2024 op de website van Gelre ziekenhuizen
Tijdens deze avond zullen verschillende sprekers praten over specifieke onderwerpen met betrekking tot de behandeling en de voor- en nazorg. Internist-oncoloog Karel Eechoute zal ingaan op de voorbehandeling met chemotherapie bij slokdarmkanker. Fysiotherapeut Anita Visscher zal spreken over fysiotherapie om fit te worden vóór en na de operatie. Diëtist Marjan Geerlings zal de aandachtspunten in de voeding vóór de operatie en het herstel daarna bespreken. Verpleegkundig specialist Rosanne Kruft zal vertellen over de nazorg na een maag- of slokdarmoperatie. Tot slot zal chirurg Peter van Duijvendijk ingaan op nieuwe digitale ontwikkelingen in de vóór en nazorg bij patiënten met maag- en slokdarmkanker en landelijke ontwikkelingen. Hij zal de avond afsluiten met een interview met een patiënt over de ervaringen met het behandeltraject.
Via de online omgeving van de webinar kunnen mensen voortdurend vragen stellen via de chatfunctie. De sprekers zullen deze vragen samen met die van het live publiek beantwoorden na de presentaties. Tussen 18.45-19.00 uur en 20.30-21.00 uur is er tijd om de informatietafel van de patiëntenvereniging SPKS te bezoeken (Stichting voor mensen met kanker aan het spijsverteringskanaal; zie: spks.nl
Gelre ziekenhuizen Apeldoorn en Zutphen werken in het Oncologienetwerk Veluwe IJssel samen met Isala Zwolle/Meppel, Deventer ziekenhuis en Radiotherapiegroep voor de behandeling van maag- en slokdarmkanker. In een multidisciplinair team van ervaren zorgverleners worden gezamenlijk alle patiënten besproken om tot een optimaal behandelvoorstel te komen. Patiënten komen naar Gelre Apeldoorn voor de operatie, terwijl de voor- en nabehandeling plaatsvindt in hun eigen ziekenhuis.
Deze bijeenkomst maakt deel uit van de reeks laagdrempelige bijeenkomsten die Gelre ziekenhuizen organiseert voor belangstellenden. Artsen en andere professionals uit de zorg vertellen op begrijpelijke wijze over tal van medische onderwerpen.