maandag, november 25Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

Gelre ziekenhuizen werkt aan betere planning op de intensive care met AI

Foto: Medische Fotografie Gelre ziekenhuizen.

Gelre ziekenhuizen heeft samengewerkt met SAS en KPMG (ICT partners in de zorg) aan het ontwikkelen van een Artificial Intelligence (AI)-model. Met dit model is het mogelijk om de instroom van patiënten op de IC te voorspellen waardoor er een betere personeelsbezetting mogelijk is. Tijdens de recente wereldwijde SAS Hackathon hebben de drie partijen gewerkt aan de ontwikkeling van dit model.

Gelre ziekenhuizen behandelt op de intensive care (IC) ernstig zieke patiënten vanuit alle disciplines. Zij bieden deze patiënten de intensieve medische en verpleegkundige zorg die zij nodig hebben. Dit doen ze met gespecialiseerd personeel; een team van IC-verpleegkundigen en intensivisten. Collega’s die dag en nacht beschikbaar zijn om de juiste patiëntenzorg te bieden. In deze personele bezetting zitten ook uitdagingen. Er is toenemende schaarste van personeel en veel uitval door de hoge werkdruk. Ook piekdrukte maakt dat het lastig plannen is. De inzet van AI kan hierbij helpen.

Krachten bundelen
De drie partijen hebben hun krachten gebundeld en deelgenomen aan de SAS Hackathon. Deze hackathon bood de mogelijkheid om in een periode van zes weken met een team aan een oplossing te werken. Er is onderzocht of er een bruikbare voorspelling voor de toestroom van patiënten naar de IC mogelijk is, zodat de personele bezetting van het IC personeel daarop afgestemd kan worden. Dat is gelukt. Met behulp van een veelheid aan gegevens (data) zijn waardevolle inzichten verkregen om meer grip te krijgen op de doorstroom en de optimalisatie in de planning van patiënten op de IC. Zo kan de personele bezetting optimaal worden ingezet.

Intensivist Nicolas Schroten: “Een betere voorspelling van het aantal patiënten dat naar de IC komt, kan helpen om beter flexibel te roosteren, waardoor je personeel rust kunt geven wanneer dat kan en extra personeel kunt inzetten wanneer dat nodig is. Hiertoe is het belangrijk om goed inzicht te hebben in alle patiënten die in het ziekenhuis behandeld worden en kans hebben te verslechteren. In het elektronisch patiënten dossier (EPD) wordt heel veel belangrijke informatie vastgelegd, maar het is voor de zorgprofessional onmogelijk om dit voor alle patiënten continu in de gaten te houden. Hier kan artificial intelligence (AI) ons helpen. Door tijdig een waarschuwing te geven en de essentiële gegevens te filteren, die nodig zijn om vooruit te plannen. Hierdoor kunnen we betere zorg leveren, voor meer patiënten en voorkomen dat personeel uitvalt door overbelasting.”

Data gedreven werken
Gelre ziekenhuizen is een STZ-ziekenhuis (Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen) dat naast het verlenen van zorg ook wetenschappelijk onderzoek doet. Gelre ziekenhuizen heeft het thema ‘Data Gedreven Werken’ omarmd met als doel de zorg efficiënter en effectiever in te richten door meer waarde te halen uit alle data. Het AI model is hier een goed voorbeeld van.

Gelre heeft nu een mooie tool in handen om de planning op de IC te verbeteren. Ook andere afdelingen kunnen van deze pilot leren. Met deze duurzame oplossing is Gelre klaar voor de toekomst. Zo wordt de zorg voor onze patiënten nog slimmer en beter!