maandag, november 25Groot in het brengen van klein nieuws
Shadow

De bibliotheek van Anthon Beeke in CODA Museum

Bij iemand voor het eerst binnenkomen en het liefst meteen de boekenkast bekijken? Een neiging die veel mensen herkennen. Een boekencollectie vertelt immers een persoonlijk verhaal dat delen van het karakter en de voorkeuren van de verzamelaar onthult. Hoe kijkt hij of zij naar de wereld en welke sociale, maatschappelijke en culturele gebeurtenissen zien we terug in die persoonlijke verzameling? Onder invloed van de digitalisering verdwijnen veel boekencollecties. Dat geldt helaas ook voor de boekenverzamelingen van creatieve Nederlanders.

Lidewij Edelkoort, levenspartner van grafisch ontwerper Anthon Beeke (1940-2018), en Charlotte Grün van Studio-OOK ontwikkelden BOEKen DELEN; een meerjarig programma dat de boekencollecties van bekende Nederlanders door het land laat reizen. De bijzondere bibliotheek van grafisch ontwerper Anthon Beeke (1940-2018) vormt het startpunt. In zijn bibliotheek ontdek je van 20 maart tot 22 mei in CODA Museum wat hem inspireerde, ontspande of juist in vervoering bracht. Je vindt er boeken over grafisch ontwerp, cultuur, fotografie, typografie, jazz en erotiek. Mooi en inspirerend en soms uitdagend en ondeugend.

Anthon Beeke is jarenlang adjunct-directeur bij ontwerpbureau Total Design Amsterdam en begint in 1981 Studio Anthon Beeke. Kenmerkend voor zijn oeuvre is dat zijn ontwerpen nimmer op grafisch ontwerpen lijken. In de loop van zijn carrière zoekt – en vindt – hij zijn inspiratie steeds meer buiten zijn eigen vakgebied. Zijn onafhankelijke houding en idiosyncratische werk vormen nog altijd een grote inspiratiebron voor jonge ontwerpers. De tentoonstelling BOEKen DELEN in CODA Museum toont niet alleen de boekenverzameling van Anthon Beeke. Ook de iconische affiches die hij ontwierp voor Toneelgroep Amsterdam, KunstRAI en het Centraal Museum in Utrecht en persoonlijke voorwerpen maken deel uit van de tentoonstelling. Beeke had namelijk de gewoonte allerlei spullen tussen zijn boeken te bewaren. Een muziekdoosje, stempels van letters, speelgoed soldaatjes, een verzameling plaatjes van borsten, papieren contactadvertenties en kunstwerkjes van Klaas Gubbels; het zit allemaal verstopt in de bibliotheek van Anthon Beeke en maakt een bezoek aan de tentoonstelling in CODA Museum tot een bijzondere en intieme ervaring. Bezoekers krijgen bij binnenkomst witte handschoentjes waarmee ze op hun gemak aan een eigen leestafel met schemerlampje door de boekencollectie van Anthon Beeke kunnen bladeren.

BOEKen DELEN sluit naadloos aan op het geïntegreerde programma- en activiteitenaanbod van CODA. De Boekenweek (9 tot en met 18 april 2022) valt binnen de duur van de tentoonstelling en heeft als thema ‘Mijn eerste liefde’. In de Boekenweek presenteert CODA activiteiten rondom dit thema en in aansluiting op de tentoonstelling. Met boekenleggers die speciaal voor de tentoonstelling CODA ontworpen zijn, kun je andere bezoekers laten weten wat jouw eerste boekenliefde, mooiste citaat of favoriete passage is.

Anthon Beeke
Toen grafisch ontwerper Anthon Beeke in 2018 overleed, publiceerde vriend en leerling Rene Knip op Adformatie.nl een indrukwekkend en liefdevol In Memoriam dat tot op de dag van vandaag gedeeld en gelezen wordt. Knip noemde Beeke een legendarisch ontwerper en groot grafisch kunstenaar die ‘bijna een halve eeuw in de eredivisie van het vak schitterde’. Anthon Beeke maakte naam met spraakmakende affiches voor Zuidelijk Toneel Globe, Toneelgroep Amsterdam, Holland Festival en de KunstRAI. Hij richtte musea in en maakte tentoonstellingen, boeken, tijdschriften, huisstijlen, postzegels, catalogi, commercials, kinderspellen en reclamecampagnes. Spraakmakend, en soms opzienbarend, waren zijn erotische theateraffiches. Zijn werk werd meermaals bekroond met onder meer de H.N Werkmanprijs (tegenwoordig de Amsterdamprijs) en de Grafische Cultuurprijs. Beeke doceerde aan verschillende academies in binnen- en buitenland.